Οι καλύτεροι Αμερικανοί που έπαιξαν στην Ευρώπη

H μεταγραφή του Τσος Τσίλντρες στον Ολυμπιακό σπάει μία μεγάλη παράδοση. Μέχρι τώρα οι πραγματικά σημαντικοί παίκτες του ΝΒΑ που άφηναν το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για την Ευρώπη βρίσκονταν σε προχωρημένη, μπασκετικά, ηλικία. Υπήρχαν και οι άλλοι που άρχιζαν την καριέρα τους από την Ευρώπη και στη συνέχεια άφηναν το στίγμα τους και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Υπήρχαν τέλος και αυτοί που οι κακές συνήθειες τους εξωθούσαν στο υπερατλαντικό ταξίδι.

Οι καλύτεροι Αμερικανοί που έπαιξαν στην Ευρώπη
To Contra.gr σας θυμίζει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Ντόμινικ Ουίλκινς

(Ηλικία στην οποία βρισκόταν όταν ήρθε: 35)

Δίχως αμφιβολία ο Human Highlight Film αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα του ΝΒΑ που έπαιξε μπάσκετ στην Ευρώπη. Η μεταγραφή του το καλοκαίρι του 1995 φάνταζε ως πρωταπριλιάτικο αστείο εν μέσω θέρους, ήταν όμως αλήθεια. Ακόμα και με την ανακοίνωση, υπήρξαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο σταρ των Hawks, που σκόραρε κατά βούληση στο ΝΒΑ, θα φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Και όμως, ο Ουόλκινς τόλμησε το μεγάλο άλμα (χρυσώθηκε βέβαια για να το κάνει) και εν μέρει δικαιώθηκε. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε τους μοναδικούς τίτλους, σε συλλογικό επίπεδο, στην καριέρα του.

Mπομπ Μάκαντου (35)

Οταν ο προικισμένος Αμερικανός σέντερ μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1985 στην Τρέισερ Μιλάνο, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μία καλή αρπαχτή. Όμως, ο Μάκαντου διέψευσε τις Κασσάνδρες αφήνοντας το στίγμα του στο ιταλικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα. Πραγματικά, η παρουσία του αποδείχθηκε καταλυτική για την Τρέισερ η οποία με τον πρώην παίκτη των Lakers μεγαλούργησε τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη γράφοντας τη δική της ιστορία. Ο δε Μάκαντου ερωτεύτηκε τόσο πολύ την Ιταλία που έμεινε στη γειτονική χώρα μέχρι το 1992 όταν και κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 41 ετών.

Εντι Τζόνσον (36)

Oι γνώστες κατάλαβαν ότι το καλοκαίρι το 1994 ο Ολυμπιακός έβαλε ένα φονικό όπλο στη μηχανή του. Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστα παιχνίδια για να καταλάβει και ο πολύς ο κόσμος ότι ο Εντι Τζόνσον εκτελούσε σαν τον Λούκι Λουκ, πιο γρήγορα από τη σκιά του. Στο δε ευρωπαϊκό ντεμπούτο του, με την Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη, ο άνθρωπος, που σούταρε σταθερά με πάνω από 40% τρίποντο, τρομοκράτησε όλη την Ευρώπη. Ο εξαιρετικά συμπαθής Εντι έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού, κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Πειραιώτες και ένα καλοκαίρι αργότερα γύρισε στο φυσικό του χώρο. Στο ΝΒΑ.

Οι μικροί...

Πι Τζέι Μπράουν (23)

Ο Πανιώνιος είχε την τιμή να γίνει η πρώτη ομάδα που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με αυτόν τον ακούραστο εργάτη. Στη Νέα Σμύρνη έκανε μόνο φίλους ενώ αγωνιστικά μεγαλούργησε στο πλευρό του αείμνηστου Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Ο Πανιώνιος γι’ αυτόν αποτέλεσε το καλύτερο προθερμαντήριο για το ΝΒΑ στο οποίο παίζει ακόμα. Φέτος, δε, λίγο πριν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια ,στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής με τα χρώματα των Boston Celtics.

Αντόνιο Ντέιβις (22)

Τα καλάθια του «τάφου του Ινδού» ακόμα θυμούνται τη μανία με την οποία κάρφωνε την μπάλα ο Αντόνιο Ντέιβις. Αγουρος εκείνη την εποχή, αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχος αποφάσισε να βγάλει τα πρώτα λεφτά της καριέρας του παίζοντας για δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό. Αν και οι πράσινοι τότε δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τη μετριότητα, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ έδειξε την ποιότητά του χαρίζοντας και πολλές στιγμές θεάματος. Στον ΝΒΑ έπαιξε 900 παιχνίδια αφού τα προσόντα του εκτιμήθηκαν δεόντως.

καιοι προβληματικοί...

Ρόι Τάρπλεϊ (28)

Σε καμία περίπτωση αυτός ο εξαιρετικά προικισμένος παίκτης δεν θα άφηνε το ΝΒΑ σε ηλικία των 28 ετών. Η λίγκα όμως τον τιμώρησε για χρήση ναρκωτικών και ο Τάρπλεϊ, μην έχοντας άλλες επιλογές, αποφάσισε να μετακομίσει στην Ευρώπη. Ο Στιβ Γιατζόγλου τον έφερε στον Αρη το 1992 και ο Γιάννης Ιωαννίδης, αντιλαμβανόμενος την ποιότητα του παίκτη, τον κατέβασε στον Πειραιά για τον Ολυμπιακό ένα χρόνο αργότερα. Και τις δύο χρονιές έκανε τη διαφορά, δεν μπόρεσε όμως να νικήσει τους πειρασμούς για το ποτό και τις ουσίες. Σήμερα ο «Beeroy» (όπως τον «βάπτισαν» για την αγάπη του για τις μπύρες) περνάει δύσκολες στιγμές καθώς έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έβγαλε από το μπάσκετ.

«Σούγκαρ» Ρέι Ρίτσαρντσον (33)

Oταν το 1986 το ΝΒΑ τιμώρησε δια παντός τον Ρίτσαρντσον επειδή παραβίασε τρεις φορές τους κανονισμούς της Λίγκας για τις ναρκωτικές ουσίες, η Ευρώπη ήταν μονόδρομος για τον παίκτη. Ετσι λοιπόν ο «Σούγκαρ» βρήκε καταφύγιο στην Μπολόνια όπου έπαιξε για 3 χρόνια στη Βίρτους. Με τους Μπολονέζους κατέκτησε και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1990.

Mπάιρον Σκοτ (36)

Aν δεν είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ντόμινικ Ουίλκινς δύο χρόνια νωρίτερα στον Παναθηναϊκό, η μεταγραφή του Μπάιρον Σκοτ θα έκανε ακόμη μεγαλύτερο πάταγο. Όχι ότι δεν έκανε, αλλά όπως να το κάνουμε, με το μπαμ του Ουίλκινς, υπήρχε η σχετική εμπειρία. Για την αγωνιστική αξία του Σκοτ μιλάει η πολύχρονη παρουσία του στους μεγάλους Lakers της δεκαετίας του 80 όταν και αποτέλεσε ισχυρό κρίκο του show time. Με συμπαίκτες τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Ουόρθι, ο Αμερικανός σουτέρ κατάφερε να βάλει τη δική του πινελιά και να στολίσει τα χέρια του με ουκ ολίγα δαχτυλίδια πρωταθλητή. Στην Ελλάδα, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Ελλάδας μετά από 14 χρόνια έχοντας βέβαια και την πολύτιμη συνεισφορά του Ντίνο Ράτζα.

Ρολάντο Μπλάκμαν (35)

Mε το γλυκό του σουτ κατάφερε να ξεχωρίσει στου Μάβερικς και στο ΝΒΑ φτάνοντας σε μέσους όρους μεγαλύτερους από τους 21 πόντους. Επαιξε σε 4 ολ-σταρ γκέιμ, έκανε πολύ μεγάλα συμβόλαια και στα 35 του αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση της ΑΕΚ και να έλθει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνη η εποχή δεν ήταν και η καλύτερη στην ιστορία της Ενωσης, ωστόσο ο Αμερικανός πρόλαβε να δώσει δείγμα της μεγάλης κλάσης του. Την επόμενη σεζόν μετακόμισε στην Στεφανέλ με την οποία κατέκτησε το νταμπλ στην Ιταλία. Μάλιστα, στον τελικό του Κυπέλλου είχε 28 πόντους με 8/12 τρίποντα.

Nτάρελ Ντόουκινς (32)

Χρησιμοποιώντας έξοχα το τεράστιο κορμί του και διαχεριζόμενος αποδοτικά τη δύναμή του, ο Ντόουκινς έκανε πολύ καλή καριέρα για 14 χρόνια στο ΝΒΑ. Είχε την ικανότητα να συνδυάζει το σκορ με άλλα πράγματα όπως το ριμπάουντ και όταν το 1989 διαπίστωσε ότι η μπογιά του δεν περνάει άλλο στην Αμερική, μετακόμισε στην Ιταλία. Επαιξε συνολικά πέντε χρόνια στο ιταλικό πρωτάθλημα (δύο στην Τορίνο, μία στο Μιλάνο, δύο στη Φορλί) προσφέροντας μερικά πολύ εντυπωσιακά καρφώματα στο ευρωπαϊκό κοινό.

Τομ Τσάμπερς (36)


Όταν ένας παίκτης έχει μέσο όρο στο ΝΒΑ μεγαλύτερο από 18 πόντους ενώ έχει κλείσει σεζόν και με 27 πόντους σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ο Τομ Τσάμπερς έπαιξε σε περισσότερα από 1100 παιχνίδια στο ΝΒΑ αλλά όταν είδε ότι ο χρόνος άρχισε να μειώνεται στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου αποφάσισε να δεχτεί τη δελεαστική πρόταση της Μακάμπι το 1995 χωρίς πάντως να κάνει κάτι εξόχως σημαντικό.

Σκοτ Σκάιλς (32)

Iσως η μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ αφού ο μικρός στο δέμας, μεγάλος στην αξία λευκός πλέι μέικερ ήταν ένας πραγματικός μπασκετικός εγκέφαλος. Στις 30/12/1990 ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ άφησε άφωνο όλο το ΝΒΑ όταν με τη φανέλα του Ορλάντο μοίρασε 30(!) ασίστ κόντρα στους Νάγκετς. Στον ΠΑΟΚ μέσα σε μία σεζόν πρόλαβε να κάνει τα πάντα. Να ηγηθεί πρώτα της ομάδας ως παίκτης και στη συνέχεια να διαδεχθεί τον Μισέλ Γκομέζ στον πάγκο της ομάδας χωρίς να αφήσει το ρόλο του μέσα στο γήπεδο. Το τέλος της χρονιάς τον βρήκε αφοσιωμένο μόνο στα προπονητικά καθήκοντά του.

Στιγμιότυπα από τους Ντόμινικ Ουϊλκινς και Εντι Τζόνσον

News 24/7

24MEDIA NETWORK