Ρίμπο ήταν και πάει...

Ήταν Ιούλης του 2004, η Εθνική Ελλάδος είχε σηκώσει λίγες μέρες πριν την κούπα του Euro στη Λισαβόνα και η Αθήνα προετοιμαζόταν πυρετωδώς για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στην ρουτίνα των ημερών, με τα πρωτοσέλιδα να αναλώνονται στα μεθεόρτια της επιτυχίας στην Πορτογαλία και στους Αγώνες της Αθήνας, η είδηση της μεταγραφής του Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο στον Ολυμπιακό, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και ενθουσιασμό στους φίλους του ποδοσφαίρου και ειδικότερα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Ρίμπο ήταν και πάει...
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ένας ποδοσφαιριστής του μεγέθους και της αξίας του Ριβάλντο ερχόταν για να αγωνιστεί στα γήπεδα της πατρίδας μας.

Ο Βραζιλιάνος σταρ είχε εγκαταλείψει λίγους μήνες νωρίτερα τη Μίλαν από την οποία έφυγε χωρίς ποτέ να καταφέρει να γίνει κομμάτι του συνόλου της, για χάρη της βραζιλιάνικης Κρουζέιρο με την οποία έπαιξε μόλις σε δύο ματς σημειώνοντας ένα τέρμα.

Στην Ελλάδα ωστόσο τον υποδέχτηκαν ως Βασιλιά κάτι που άξιζε και με το παραπάνω στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2002.

Ο Ριβάλντο με τη φανέλα του Ολυμπιακού άρχισε από πολύ νωρίς να μαγεύει με τις φανταστικές του ενέργειες το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, προσφέροντας θέαμα που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε στα ελληνικά γήπεδα.

Ο γεννημένος στις 19 Απριλίου του 1972, άσος, στα 32 του χρόνια έδειχνε το ίδιο ακμαίος με τα προηγούμενα πετυχημένα χρόνια της καριέρας του και φάνταζε ικανός να οδηγήσει τους ερυθρόλευκους και πάλι στην κατάκτηση τους πρωταθλήματος αλλά και σε μια αξιόλογη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05 βάφτηκε και πάλι κόκκινο όπως και το Κύπελλο Ελλάδος, ωστόσο οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να κάνουν το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη χάνοντας στο νήμα την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ. Ο Ρίμπο με 23 συμμετοχές και 12 γκολ στο πρωτάθλημα, 6 συμμετοχές και 3 γκολ στο κύπελλο και 9 συμμετοχές και ένα γκολ στην Ευρώπη, ήταν ο κινητήριος μοχλός της μηχανής του Ολυμπιακού στη επιτυχημένη αυτή σεζόν για τους ερυθρόλευκους.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη σεζόν (2005-06) με τον Ριβάλντο πάντως να κατεβάζει ταχύτητα (ταλαιπωρήθηκε από ιογενή λοίμωξη χάνοντας αρκετά παιχνίδια στη σεζόν) αλλά να οδηγεί τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμα νταμπλ με το ευρωπαϊκό όνειρο να παραμένει ωστόσο “τρελό και απατηλό”. Ο Βραζιλιάνος έπαιξε σε 23 ματς πρωταθλήματος, σε 3 ματς κυπέλλου και 5 ευρωπαϊκά ματς, σημειώνοντας συνολικά 11 τέρματα.

Η σεζόν 2006-07 ήταν η λιγότερο αποδοτική (από πλευράς τροπαίων με την ερυθρόλευκη φανέλα) για τον 35χρονο πλέον Ρίμπο, αφού ο Ολυμπιακός απογοήτευσε στην Ευρώπη, αποκλείστηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Κύπελλο, φτάνοντας ωστόσο σε ένα ακόμη πρωτάθλημα. Ο Βραζιλιάνος έπαιξε σε 25 ματς πρωταθλήματος, σε 2 ματς κυπέλλου και σε 6 ευρωπαϊκά ματς σημειώνοντας 17 γκολ (πιο παραγωγική χρονιά από πλευράς τερμάτων στην εν Ελλάδι καριέρα του).

Το τρίτο του πρωτάθλημα με τους Πειραιώτες πάντως δεν το πανηγύρισε ποτέ. Ο Βραζιλιάνος άσος δεν παρέστη στην φιέστα της ομάδας, διαμαρτυρόμενος για την μη τήρηση της υπόσχεσης του προέδρου του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, για ανανέωση του συμβολαίου του με το ίδιο ευνοϊκούς όρους όσο και αυτό των προηγούμενων χρόνων. Ο Ρίμπο σε μια συνέντευξη Τύπου που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με δάκρυα στα μάτια, ενημέρωσε το ελληνικό φίλαθλο κοινό για την απόφασή του να μη συνεχίσει στον Ολυμπιακό νιώθοντας προδομένος από τον ισχυρό άνδρα της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

Η ΑΕΚ του Σέρα Φέρερ που γνώριζε καλά τον παίκτη από την κοινή τους θητεία στην Μπαρτσελόνα αρκετά χρόνια πιο πριν, κινήθηκε αστραπιαία για την απόκτηση του Βραζιλιάνου σταρ, δίνοντας του εκ νέου ελληνική ποδοσφαιρική στέγη.

Ο Ριβάλντο ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση μέσα στο γήπεδο από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού μη συγχωρώντας του την αθέτηση της προφορικής τους συμφωνίας.

Φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Ρίμπο έβαζε νέους στόχους στην καριέρα του θέλοντας να οδηγήσει τον δικέφαλο και πάλι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος 14 χρόνια μετά, βάζοντας τέλος παράλληλα την παντοκρατορία του Ολυμπιακού.

Η χρονιά που θα ακολουθούσε αναμενόταν συναρπαστική και έτσι και έγινε. Η ΑΕΚ με τον Ριβάλντο στη σύνθεσή της έδειχνε πιο ικανή από ποτέ τα τελευταία χρόνια για να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου και η αλήθεια είναι ότι έφτασε μια ανάσα από αυτή. Η υπόθεση Βάλνερ στέρησε από τους κιτρινόμαυρους το πρωτάθλημα στέφοντας τροπαιούχο και πάλι τον Ολυμπιακό, με τον Βραζιλιάνο άσο ωστόσο να μένει εν μέρει ικανοποιημένος από την τεσσάρα στην προηγούμενή του ομάδα, λίγες αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν.

Σε εκείνο το ματς ο Ριβάλντο παρουσιάστηκε ανώτερος από κάθε προσδοκία, οδηγώντας την ΑΕΚ σε μια επιβλητική νίκη. Μετά το τέλος του αγώνα δε, δεν μπορούσε να κρύψει την ατέλειωτη χαρά του, πικάροντας με ποικίλους τρόπους τους οπαδούς και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου στο Καραϊσκάκη, οι ερυθρόλευκοι οπαδοί αποδοκίμαζαν έντονα σε κάθε ευκαιρία τον Ρίμπο, καθώς δεν του είχαν συγχωρέσει πιο πολύ το γεγονός ότι δεν είχε παραστεί στη φιέστα της προηγούμενης σεζόν και λιγότερο αυτό της μετακίνησης του στην ΑΕΚ.

Ο διεθνής άσος, με την κιτρινόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε σε 35 ματς πρωταθλήματος και 8 ευρωπαϊκά, σημειώνοντας 15 τέρματα.

Μετά από 4 χρόνια παρουσίας του στο ποδόσφαιρο της χώρας μας με τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο Ριβάλντο είναι αναγκασμένος να αφιερώσει πολλές σελίδες στην βιογραφία του αναφερόμενος στην εμπειρία του στα ελληνικά γήπεδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK