Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Και στα 12 ήταν υπέροχος (vids)

Με τη λάμψη 12 πρωταθλημάτων αποχαιρετά τον Ολυμπιακό και το ποδόσφαιρο ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Διαβάστε το αφιέρωμα του contra.gr στον ποδοσφαιριστή-σημαία του σύγχρονου Ολυμπιακού. Videos...

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: Και στα 12 ήταν υπέροχος (vids)
Πριν από 13 χρόνια ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς από τον Πανηλειακό. Ο Σέρβος αριστερός μέσος εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία των "ερυθρόλευκων", βάζοντας τη σφραγίδα του στα 12 πρωταθλήματα που κατακτήθηκαν. Το contra.gr σας τον... παρουσιάζει.

Το καλοκαίρι του 1996 ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο του... παιδομαζώματος που είχε αρχίσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ανακοίνωσε την απόκτηση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και του Στέλιου Γιαννακόπουλου από τον Πανηλειακό. Ο Σέρβος τεχνικός ήθελε τους πλέον ελπιδοφόρους νεαρούς ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος στον Πειραιά, ώστε να χτίσει μία ομάδα που θα επέστρεφε στις επιτυχίες.

Δέκα τρία χρόνια μετά, το όραμα του Μπάγεβιτς υλοποιήθηκε στο μέγιστο, με τον Ολυμπιακό να κατακτά τα 12 από τα 13 πρωταθλήματα που ακολούθησαν. Οσο για την μεθοδολογία του, ο... ταλαντούχος αριστερός εξτρέμ της ομάδας της Ηλείας, ο οποίος από τον καιρό που αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική είχε δείξει ότι είναι "ψημένος" για μεγάλα πράγματα, ήταν παρών και στις 12 επιτυχίες δικαιώνοντας τον πρώην προπονητή του. Στις περισσότερες εκ των οποίων ως βασικό "γρανάζι" της μηχανής. Και σε πολλές ως αρχηγός...

Από το 1995-96 μέχρι το 2008-09, ο Τζόρτζεβιτς έβαλε στην τροπαιοθήκη του δώδεκα πρωταθλήματα (μόνο της σεζόν 2003-04 του λείπει), τέσσερα κύπελλα και ένα σούπερ καπ. Γνώρισε την καταξίωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατέρριψε πολλά και διαφόρων ειδών ρεκόρ και για πολλούς αποτελεί τον ξένο ποδοσφαιριστή με την μεγαλύτερη προσφορά στον Ολυμπιακό και στην Ελλάδα. Οχι κι άδικα, αφού μπορεί να μην έχει το όνομα του Ριβάλντο, αλλά στις κρίσιμες στιγμές ήταν πάντα εκεί...

Το παλμαρέ του Τζόρτζεβιτς

12 πρωταθλήματα: 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009

4 κύπελλα: 1999, 2005, 2006, 2008

1 σούπερ καπ: 2007

Είτε στις αγωνιστικές, είτε στις εξωαγωνιστικές. Μπορεί ο 36χρονος, πλέον, μεσοεπιθετικός των Πειραιωτών να έχει συνδυάσει την εικόνα του με ένα τρόπαιο στα χέρια, ωστόσο μέχρι να έρθει η στιγμή της απονομής, δεν ήταν λίγες οι φορές που κλήθηκε να κατευνάσει πνεύματα, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μιας ομάδας που συχνά τα αποδυτήριά της μυρίζουν μπαρούτι.

Εχει ζήσει αρκετές αλλαγές προπονητή στο λιμάνι και όπως είναι φυσικό να αποτελεί σημείο αναφοράς και η μόνη σταθερή αξία σε μία διαρκώς ρευστή κατάσταση. Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τάκης Λεμονής, Αλμπερτίνο Μπιγκόν, Γιάννης Ματζουράκης, Νίκος Αλέφαντος, Σρέτσκο Κάτανετς, Γιάννης Κόλλιας, Τροντ Σόλιντ, έχουν πάει κι έχουν φύγει από την ομάδα, ωστόσο ο Τζόρτζεβιτς παραμένει ακλόνητος.

Με περισσότερες από 450 συμμετοχές με τα "ερυθρόλευκα" και με 156 γκολ για λογαριασμό του συλλόγου, ήταν λογικό να αποκτήσει αυτό το προνόμιο. Εξάλλου είναι και ένας από τους λίγους παίκτες της ομάδας που έχουν μία πιο άμεση σχέση με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τα έξι συμβόλαια που έχει υπογράψει (το τελευταίο λήγει το καλοκαίρι του 2009) ήταν η ανταμοιβή του για την προσφορά του στην ομάδα.

Από το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό στις 6 Σεπτεμβρίου του 1996 με αντίπαλο την Καστοριά (5-0) εκτός έδρας που συνοδεύτηκε με γκολ μέχρι την περίφημη φράση του πριν μερικές μέρες "είμαι σε κώμα, αλλά πρέπει όλοι να πεθάνουμε μέσα στο γήπεδο για το νταμπλ", έχουν περάσει πολλά χρόνια επιτυχιών, λίγων αποτυχιών και αρκετών τίτλων.

Οπως και να έχει, ο Τζόρτζεβιτς έβαλε το δικό του... μεγάλο λιθάρι στην πορεία του Ολυμπιακού και ξεπέρασε την... ΑΕΚ στα πρωταθλήματα. Παράλληλα, κέρδισε συμμετοχές στην εθνική Σερβίας (έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Ελβετία το 1998), με αποκορύφωμα την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006.

Αυτή η... υπέρβαση στο πρόγραμμά του επέφερε και κόπωση το 2006-07, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι "ψίθυροι" που μιλούσαν για αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Εξάλλου, ολοένα και περισσότερες φορές "ξέφευγε" (όχι πάντα βάσει εντολών) από την θέση που καταξιώθηκε, στην αριστερή πτέρυγα του κέντρου και της επίθεσης, και αγωνιζόταν σε πιο κεντρικό ρόλο, όπου έβαζε σε λειτουργία περισσότερο την ποδοσφαιρική του ευφυΐα, παρά τα πνευμόνια του.

Αυτή η ώρα ήρθε φέτος, λίγες μέρες μετά τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα είναι παρών στη φιέστα και θα πατήσει για τελευταία φορά ως ποδοσφαιριστής το χορτάρι του γηπέδου Καραϊσκάκη. Για τελευταία φορά θα ανέβει και στο βάθρο για να σηκώσει το 12ο πρωτάθλημα στα 13 χρόνια θητείας του στο λιμάνι.


Τα ρεκόρ του Τζόρτζεβιτς

- Πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα (341 συμμετοχές)

- Πρώτος ξένος σκόρερ του Ολυμπιακού (156 γκολ)

- Τέταρτος σκόρερ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα.

- Ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελλάδα (12 τίτλοι)

- Πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στην Ευρώπη (76 συμμετοχές)

- Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη (15 γκολ)

- Πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ

- Τρίτος ποδοσφαιριστής ελληνικών ομάδων σε συμμετοχές στην Ευρώπη (πίσω από Νικοπολίδη, Λυμπερόπουλο με 79)

- Πρώτος σκόρερ ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ (9 γκολ μαζί με Κωνσταντίνου)

- Πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε χρονική διάρκεια παραμονής (13 χρόνια)

- Μοναδικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού με χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ (στο 6-2 με Λεβερκούζεν το 2002)




News 24/7

24MEDIA NETWORK