Συνέντευξη Νίκου Αναστόπουλου στο contra.gr

Ο Νίκος Αναστόπουλος μιλά στο contra.gr με τη γλώσσα της αλήθειας του: για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΣ, τον Κετσπάγια και τον Ζίκο, τον Αλέφαντο και τον Λίπι, το Κολωνάκι και τον Μητσικώστα, τη ζωή και το θάνατο, το Rexona και την... Cosmote (photos+videos).

Συνέντευξη Νίκου Αναστόπουλου στο contra.gr
Tεράστιος σέντερ φορτης εποχής του, έκανε το όνομά του συνώνυμο του γκολ, κατέκτησε τίτλους, έγινε ο πρώτος (μετά τον ποδοσφαιρικό πρόγονό του, Σιδέρη) που άνοιξε φτερά εκτός Ελλάδος, ενέπνευσε νεότερους και έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Νίκος Αναστόπουλος βαπτίστηκε αθλητικά στο μπάσκετ - ήταν πλέι μέικερ στη Δάφνη, πολύ καλός μάλιστα. Mια Tετάρτη, που είχε προπόνηση η ποδοσφαιρική ομάδα, πέρασε από 'κει. Mόλις τον είδε ο προπονητής, έγινε έξαλλος. «Φύγε από'δώ, εσύ είσαι του μπάσκετ», του είπε αυστηρά.

Ο νεαρός Αναστόπουλος τα μάζεψε και έφυγε. Tην επομένηόμως ξαναπήγε. «Kαλά ρε, δεν σου είπα να μην ξανάρθεις; Tι θες πάλι εδώ;», τον αποπήρεεκ νέουο προπονητής. Τελικά, με τη μεσολάβηση κάποιων παλιών ποδοσφαιριστών, πείστηκε να τον δοκιμάσει. Mπήκε στο δίτερμα και σκόραρε ούτε μια ούτε δυο ούτε τρεις. Σταμάτησε στο πέμπτο γκολ! Ηταν η αρχή...

- Υπάρχει Αναστόπουλος σήμερα;

Πίστευα στο Χούτο, μπορούσε να γίνει. Ο Χούτος είχε πολλά κοινά στοιχεία με μένα, αλλά δεν είχε την ανάλογη εξέλιξη. Του έτυχαν βέβαια και τραυματισμοί, είχε περιπέτειες. Βάσει του ταλέντου του δεν έφτασε στο 100%. Μην κρίνεις από την εποχή μου, τότε ήταν διαφορετικό το ποδόσφαιρο, δύσκολα συνυπήρχαν δυο σέντερ φορ. Σήμερα έχουν αλλάξει τα συστήματα, υπάρχουν πάντως πολλοί καλοί επιθετικοί από μόνοι τους, χωρίς να χρειάζονται παρτενέρ.

- Όταν έχεις έναν "άμπαλο" σέντερ φορ πώς τον αντιμετωπίζεις;

Λίγο δύσκολο σήμερα να συναντήσεις ποδοσφαιριστήπου δενξέρει μπάλα, αλλά είναι δουλειά του προπονητή να του μάθει τα βασικά στοιχεία. Εναν αργό παίκτη δεν μπορείς να τον κάνεις γρήγορο ούτε σε κάποιον άσχετο να μάθεις μπάλα, απλά εστιάζεις και βελτιώνεις τις αδυναμίες του.

- Πώς τα καταφέρνεις μετους ποδοσφαιριστές σου καιλένε τα καλύτερα για σένα;

Το θέμα είναι να υπάρχει καλή λειτουργία στα αποδυτήρια. Βγαίνει και στο γήπεδο.

- Κι από τι εξαρτάταιαυτή ηκαλή λειτουργία;

Αυτό είναι το μυστικό μας. Δεν μπορούμε να αποκαλύπτουμε τα μυστικά μας...


Ο Ν. Αναστοπουλος απαντα σε οσους τον αποκαλουν Γραφικό
Ανέβηκε από Contragr. - Ανακαλύψτε τα πιο καινούρια και καλύτερα αθλητικά βίντεο.

- Ποιό είναι, έστω, το προπονητικό σου στιλ, η φιλοσοφία σου ως προπονητής;

Ένας προπονητής πρέπει να έχει ποικιλία στην προπόνηση, να μην πηγαίνει ο παίκτης και να βαριέται, η προπόνηση πρέπει να εξελίσσεται. Δεν βλέπω ποτέ βίντεο, όταν μου δίνεται η ευκαιρία πηγαίνω έξω, κάθομαι ένα μήνα. Μόνο φέτος το καλοκαίρι δεν πήγα. Ο προπονητής πρέπει να είναι και παιδαγωγός και διοικητικός και καλός κόουτς κι απ’ όλα. Πρέπει να είναι σφαιρική η συμβολή του και η γνώση του. Όπως και να ‘χει πάντως, τον προπονητή τον θυμούνται από τα τρόπαια και όταν επιλέγω να παρακολουθήσω τη δουλειά ενός προπονητή, το μετράω αυτό.

- Όπως του Λίπι, ας πούμε. Είναι αλήθεια ότι σε ρώτησε για να πάρει τον Γεωργάτο στην Ιντερ;

Ήμουν με τον Λίπι εκείνη τη χρονιά, είχα πάει να παρακολουθήσω την προετοιμασία της Ιντερ και με φώναξε και μου ζήτησε να του πω ένα όνομα ποδοσφαιριστή που θεωρούσα καλό για τη θέση του αριστερού μπακ. Του είπα τον Γεωργάτο. Κατά σύμπτωση, κι αυτός είχε σκεφτεί τον ίδιο. Την άλλη μέρα στην προπόνηση μου λέει «πήραμε τον Γεωργάτο». Όχι ότι άκουσε εμένα και τον πήρε, απλά επιβεβαίωσα τη σκέψη του, ταίριαξε η επιλογή του με τη δική μου.

- Κι όμως, ακόμα και ο εκλεκτός του Λίπι γύρισε πίσω. Ολοι οι Ελληνες γυρίζουν…

Είναι πολύ φίλος μου ο Γρηγόρης. Ίσως δεν προσαρμοζόμαστε έξω, παίζει ρόλο κι η ομάδα που θα πας, όπως και η χώρα.

- Εσύ γιατί δεν έμεινες τότε στην Ιταλία;

Εκείνα τα χρόνια δεν ήταν εύκολο να πάει ένας Ελληνας έξω να παίξει. Δεν έμεινα στην Ιταλία, διότι ποδοσφαιρικά πήγα λίγο μεγάλος, δεν ήταν κι η σεζόν της Αβελίνο καλή. Επαιζα εγώ με τον Σάχνερ. Όλα καλά στην επίθεση, αλλά στην άμυνα άσ' τα. Kαι τότε, σου θυμίζω, επιτρέπονταν μόνο δύο ξένοι. Eγώ έπαιζα σαν ξένος, όχι όπως τώρα που παίζουν50 κοινοτικοί. Βέβαια, αν είχα την τύχη να πάω νωρίτερα ίσως να μη γυρνούσα, αλλά στα 29 και σε μια κακή περίοδο για την ομάδα, ήταν δύσκολο. Εάν είχα πετύχει, δεν θα γύριζα. Θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχα πάει πιο νωρίς και δεν υπήρχε το καθεστώς που υπάρχει σήμερα. Σήμερα ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει.

- Στις πρόσφατες βραβεύσεις για τις «χρυσές ενδεκάδες» στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, πιστεύεις ότι αδικήθηκε κάποιος ποδοσφαιριστής της εποχής σου;

Υπήρχαν παίκτες του παρελθόντος που για διαφόρους λόγους δεν ψηφίστηκαν και λυπάμαι που δεν τους είδα στις ενδεκάδες. Πιστεύω ότι ο Τάσος Μητρόπουλος, για παράδειγμα, έπρεπε να είναι.

- Αισθάνεσαι παρεξηγημένος στο συνάφι σου; Κάποιοι σε θεωρούν έως και γραφικό, ιδιόρρυθμο τέλος πάντων. Αλλοι σε παρομοιάζουν με τον Αλέφαντο. Σε ενοχλεί όταν διαπιστώνεις ότι υπάρχει αυτή η εντύπωση για σένα ή το προσπερνάς;

Η ιδιορρυθμία που λες ποια είναι; Εβρισα κάποιον, κατηγόρησα κανένα; Βγήκα στις εφημερίδες να πω κάτι; Ιδιόρρυθμοι είναι όλοι, για όλους μας κάτι θα πουν. Αν αισθάνομαι παρεξηγημένος δεν ξέρω, αδικημένος πάντως αισθάνομαι. Σήμερα αν δεν είσαι τσάτσος, αν δεν τα παίρνεις, αν δεν είσαι στοιχηματζής, να κάνεις και να ράνεις, δεν μπορείς να επιβιώσεις. Εγώ είμαι από όλα αυτά μακριά, στις ομάδες πηγαίνω μόνος μου και ποτέ με νταλαβερτζή.

- Τον Αλέφαντο πράγματι τον εκτιμάς ως προπονητή;

Εγώ νομίζω ότι ο Αλέφαντος είναι καλός προπονητής, αλλά από τον καθένα θα ακούσεις και κάτι άλλο. Όταν έπαιζα μπάλα μπορεί να ήμουν καλός για σένα και για κάποιον άλλο μέτριος. Η γνώμη του καθενός μπορεί να είναι διαφορετική.

- Την τελευταία φορά που δούλεψε ο Αλέφαντος στον Ολυμπιακό το χρωστά κατά κάποιον τρόπο και σε σένα. Δεν πήγες εσύ, πήγε εκείνος.

Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι με ζήτησε ο Ολυμπιακός και δεν πήγα. Το φοβερό είναι ότι οι άνθρωποι της Κέρκυρας, όπου ήμουν τότε προπονητής, δεν αναγνώρισαν τη στάση μου. Αλλά στο ποδόσφαιρο η ζωή κάνει κύκλους και κάποια πράγματα δεν τα ξεχνώ.

- Γράφτηκε τότε ότι αρνήθηκες την πρόταση του Ολυμπιακού επειδή κλήθηκεςως προσωρινή λύση. Αυτός ήταν πράγματι ο λόγος;

Άμα καθίσουμε τώρα και μπούμε στο παιχνίδι να απαντάμε σε ό,τι γράφουν, θα φύγουμε αύριο και εγώ αύριο πάω Γιάννενα. Πάντως με εφτά παιχνίδια στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν θα μπορούσα να αποδώσω αυτά που θα ήθελα. Οπότε προτίμησα να μείνω στην Κέρκυρα, άλλο αν αυτό δεν εκτιμήθηκε από τον πρόεδρό της. Κάποια πράγματα τα εκτιμάς εκείνη τη στιγμή.

- Πες ότι έρχεται σήμερα ο Κόκκαλης και σε καλεί να αναλάβεις τον Ολυμπιακό. Τι προϋποθέσεις θα του ζητούσες πέραν του οικονομικού;

Η ερώτηση είναι υποθετική, άρα υποθετική θα είναι και η απάντηση και δεν θα βγάλουμε άκρη. Δεν είναι το θέμα μας αυτό.

- Ποιές είναι εν πάση περιπτώσει οι συνθήκες που θέλει ένας προπονητής για να κάνει τη δουλειά του;

Να είναι καλοί οι παίκτες του, μη σου πω άριστοι, να είναι καλές οι γηπεδικές συνθήκες και να κριθεί ο ίδιος σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς εδώ κρινόμαστε από Κυριακή σε Κυριακή, ειδικά οι Ελληνες. Στους ξένους αφήνουν κι ένα περιθώριο. Όπως στον Τεν Κάτε, που τα διέλυσε όλα στον Παναθηναϊκό και έφυγε!

- Γιατί δεν τα κατάφερε στην Ελλάδα ένας προπονητής με τις παραστάσεις του τεν Κάτε;

Πιστεύω ότι γενικά οι ξένοι προπονητές δεν προσαρμόζονται εύκολα. Οι Ελληνες παίκτες θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και ο προπονητής πρέπει να ψάξει να βρει το κουμπί του καθενός, το κάτι παραπάνω. Στον πάγκο δεν μου άρεσε ο τεν Κάτε.Από προπόνηση, ρωτώντας, μάθαινα ότι έκανε καλή. Είπαμε όμως, ο προπονητής πρέπει να είναι καλός σε πολλά πράγματα.

- Έχεις σκεφτεί ποτέ για συναδέλφους σου «κοίτα ποιος δουλεύει» ή κρίνεις τις κινήσεις τους στον πάγκο;

Όχι, δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία.

- Μπάγεβιτς, Σάντος, Κούπερ, οι επιφανέστεροι προπονητές που εργάζονται στην Ελλάδα.Είναι όσο καλοί φαίνονται;

Ο Μπάγεβιτς στις ομάδες που πήγε ευτύχησε, στη μεν ΑΕΚ να πέσει πάνω στον Μελισσανίδη, στον δε Ολυμπιακό πάνω στον Κόκκαλη. Μεγάλη υπόθεση. Από την άλλη, ο Σάντος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, μου αρέσει γενικά. Σε έναν προπονητή, κριτήριο είναι τι υλικό έχεις και που την πας την ομάδα. Όταν είσαι στον Ολυμπιακό, και τον φροντιστή να ‘χεις στον πάγκο, θα τον βάλεις να παίξει. Η Ευρώπη μετράει. Ο Κούπερ είναι άλλη ιστορία. Μετά την Ιντερ είχε μια φθίνουσα πορεία. Είναι όμως καλός προπονητής, είχα πάει να τον δω στο Μιλάνο.


- Η Ελλάδα βγάζει προπονητές;

Πιστεύω στους Έλληνες προπονητέςπου εξελίσσονται με το να πηγαίνουν έξω και να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Δεν αρκεί μόνο να μπαίνεις στο ιντερνέτ ή να παρακολουθείς σεμινάρια. Τι μπορείς να μάθεις σε δυο μέρες σε ένα σεμινάριο, πέρα από το να κοροϊδέψεις τον πιθανό εργοδότη σου; Μετά πρέπει να έχεις τα εφόδια, τις γνώσεις. Έχω έναν φίλο πιλότο, τον Λάμπρο Κανελλόπουλο. Δεν γίνεται, επειδή αρρώστησε μια μέρα, να μου πει: «έλα πάρε το αεροπλάνο να πετάξεις».

- Ο Δώνης φαίνεται να το παλεύει από τους νεότερους.

Ο Δώνης είναι πολύ καλός και ο Αναστασιάδης επίσης. Πρέπει όμως να εξελισσόμαστε συνεχώς, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Εξέλιξη σημαίνει να παρακολουθούμε από κοντά. Είπαμε, άλλοι αρκούνται στο ιντερνέτ και στο βίντεο, εγώ πηγαίνω αυτοπροσώπως.

- Το ξέρεις ότι είσαι ο μόνος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που κάνει καριέρα προπονητή στην Α’ Εθνική;

Και τι έγινε; Θα μου δώσουν κανένα παράσημο;

- Ποιά είναι η προπονητική σου διάγνωση για τον φετινό Ολυμπιακό και ποιά η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι να κερδίζει μέχρι να λήξει το πρωτάθλημα και από ‘κει και πέρα να κάνει το ταμείο που του αναλογεί. Στο τέλος θα δούμε τι θα γίνει.

- Συμφωνείς με όσα καταλογίζουν στον Κετσπάγια και τον Ζίκο;

Ο Κετσπάγια κοιμήθηκε κι ένα πρωί ξύπνησε και του είπαν "αναλαμβάνεις τον Ολυμπιακό"! Κέρδισε λαχείο ενώ θεωρώ ότι δεν είχε τα εφόδια. Δεν ήταν σε θέση να προπονήσει μία τόσο μεγάλη ομάδα. Ο Ολυμπιακός διαφέρει από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, μόνο αν είσαι γνώστης μπορείς να τα καταφέρεις. Αντιθέτως, αν δεν ξέρεις, είναι πολύ δύσκολο. Δεν νομίζω ότι χειρίστηκε καλά και τις σχέσεις του και την προπόνηση, το λέω από αυτά που μάθαινα.

Ο Ζίκο ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής, στις ομάδες του θα τον έλεγα διαχειριστή - αυτό ήταν το κριτήριο, δεν το λέω με την κακή έννοια. Από ό,τι μάθαινα, δεν ήταν καλά τα πράγματα στην προπόνηση και ο πρόεδρος έχει ένα καλό: όπου βλέπει πρόβλημα, το λύνει. Το κόβει από το λαιμό για να μη διογκωθεί. Δεν είναι της άποψης "να δώσουμε μία ακόμα ευκαιρία".


Ο Ν. Αναστοπουλος για Ζικο-Κετσπαγια
Ανέβηκε από Contragr. - Βίντεο από μπάσκετ, μπέιζμπολ και πάλη.

- Σε μια μεγάλη ομάδα πιστεύεις ότι θα μπορούσες να δείξεις πιο εύκολα την αξία σου;

Κατ’ αρχάς, εδώ στην Ελλάδα δεν παίζει ρόλο η αξιοκρατία, παίζουν άλλα πράγματα. Το γιατί δεν μου έχει δοθεί η δυνατότητα να δουλέψω σε μεγάλη ομάδα δεν είναι το θέμα μας. Σημασία έχει ότι όσες φορές έχω πάει σε ομάδες και έπρεπε να επιτευχθεί ένας στόχος, επιτεύχθηκε. Δεν έχω φύγει ποτέ από καμία ομάδα σαν αποτυχημένος ή γιατί δεν εκπληρώθηκε ο στόχος. Το να φύγω επειδή διαφωνήσαμε για κάτι, είναι άλλο.

- Στον Άρη, τη μεγαλύτερη ομάδα απ’ όσες έχεις μέχρι σήμερα εργαστεί, δεν είχες τη δυνατότητα να μείνεις όταν τον επανέφερες στην Α’ Εθνική;

Αν ο Αρης βρίσκεται σήμερα εκεί που βρίσκεται, μου χρωστά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, διότι εκείνη η χρονιά στη Β’ Εθνική ήταν πολύ δύσκολη. Αν τότε δεν ανέβαινε, σήμερα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά, θα είχεάλλα προβλήματα.

- Θα τον σώσεις φέτος τον ΠΑΣ;

Μπορεί να το’ χει η μοίρα μου να με φωνάζουν σε μια δύσκολη στιγμή, όταν βρίσκονται σε άσχημη βαθμολογική κατάσταση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να πραγματοποιήσουμε το στόχο. Αν δεν πίστευα στη σωτηρία δεν θα πήγαινα. Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

- Η αδρεναλίνη ανεβαίνει πιο γρήγορα για έναν προπονητή που δίνει με την ομάδα του τη μάχη της σωτηρίας;

Δεν το βλέπω έτσι, το βλέπω σαν κίνητρο. Αν δεν έχω κίνητρο δεν μπορώ να αποδώσω.

- Καλή η παραμονή, αλλά κι ο στόχος του Κυπέλλου μεγάλος για τον ΠΑΣ.

Ασ' το τώρα το Κύπελλο, ο στόχος για μας είναι στο πρωτάθλημα.

- Τι είχε συμβεί την τελευταία φορά που έφυγες από τα Γιάννινα; Είχαν ακουστεί διάφορα…

Εντάξει, δεν θα μπω στα σενάρια, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει φτάνει να μη θίγει τον άλλο. Εγώ στα Γιάννενα πήγα και ξαναπήγα για να είμαι προπονητής της ομάδας. Το τι κάνω στην προσωπική μου ζωή δεν αφορά κανένα. Αν ήταν έτσι δεν θα δούλευε το 80% των Ελλήνων.

- Πέντε φορές προπονητής στην ίδια ομάδα είναι ρεκόρ. Είσαι τόσο δημοφιλής στα Γιάννινα, που λίγο ακόμα και θα σου φτιάξουν… Κολωνάκι!

Ξέχωρα από την αγάπη που υπάρχει για την ομάδα, έχω κάνει και τη δουλειά μου σωστά στο παρελθόν, διαφορετικά δεν θα με ξαναφώναζαν. Πιστεύω ότι αυτά τα δύο πράγματα πάνε μαζί. Όσο για το Κολωνάκι, προτιμώ το αυθεντικό. Εκεί ξεκουράζομαι και χαλαρώνω όταν δεν δουλεύω.

- Με ποιόν θα ήθελες να πίνεις τον καφέ σου καθημερινά στο... αυθεντικό Κολωνάκι;

Δεν έχω συγκεκριμένους ανθρώπους εκεί που πίνω τον καφέ μου.

- Θα ήθελα να σε δω να πίνεις καφέ και να συζητάς με τον Μητσικώστα…

Ο Μητσικώστας είναι φίλος μου και πήγα και στην εκπομπή του και του είπα ότι δεν πιάνει την φωνή μου 100%.

- Όταν σε παριστάνει γελάς;

Βεβαίως και γελάω.

- Ποιά από τις φιγούρες που μιμείται θεωρείς ότι κάνει καλύτερα;

Νομίζω τον Γεωργίου και τον Καραμανλή.

- Μητσικώστας ή Λαζόπουλος;

Ο Λαζόπουλος είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος, μεγάλος καλλιτέχνης και θεωρώ ότι στο είδος του είναι μοναδικός. Ο Μητσικώστας είναι άλλο στιλ, όμως και οι δύο σε αυτό που κάνουν είναι μοναδικοί.

- Ησουν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έκανε τηλεοπτική διαφήμιση, εκείνο το σποτ με το Rexona. Τελευταία, ως προπονητής πια, πρωταγωνίστησες σε διαφημιστικό σποτ κινητής τηλεφωνίας – ή για την ακρίβεια κάποιος που σε παρίστανε. Αυτός ο τύπος έγινε φίρμα χάρη σε σένα...

Για αυτή τη διαφήμιση της Cosmote έπρεπε κανονικά να έχω πάρει λεφτά, αλλά μου τη... γλιτώσανε! Γενικά ήταν όλο το στιλ της διαφήμισης, το στόρι ήταν το ίδιο, όπως τα έλεγα στον διαιτητή που με απέβαλλε. Οσο για την πρώτη φορά, τότε ήταν πρωτοποριακό με την έννοια ότι δεν είχε ξαναγίνει. Ωραία ήταν, γέλιο είχαμε. Ειδικά όταν με σήκωναν στα χέρια στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα.


Ο Ν. Αναστοπουλος για την συμμετοχη του σε διαφημιστικα
Ανέβηκε από Contragr. - Περισσότερα επαγγελματικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά βίντεο.

- Παρά το γεγονός ότι έχεις κόψει το μουστάκι, εξακολουθούν να σε φωνάζουν «μουστάκια». Αλήθεια, γιατί το έκοψες;

Θα πρέπει τώρα να απολογηθώ και γι’ αυτό; Εγώ δεν κάνω ό,τι κάνουν οι άλλοι. Αν έκανα κέφι να το κόψω, το έκοψα. Αύριο μπορεί να μου κάνει κέφι να το αφήσω ή να αφήσω γένια, είναι ανάλογα με τη διάθεση. Ό,τι κάνω είναι γιατί έτσι μου βγαίνει. Το να κάνω κάτι για τον κόσμο, το έχω ξεπεράσει.

- Εργένης εκ πεποιθήσεως και δεν αλλάζεις;

Έφυγα νύχτα όταν κάποια μου ζήτησε να αλλάξω. Δυστυχώς έτσι είμαι, δεν μπορώ να αλλάξω. Με έναν άνθρωπο που αγαπάς, θες να είσαι μαζί του γι’ αυτό που είναι. Όπως λέει και το τραγούδι της Βίσση (σ.σ. είναι η αγαπημένη του τραγουδίστρια), αγάπη είναι να δέχεσαι τον άλλον όπως είναι. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Ποτέ δεν εκβιάζω καταστάσεις, ούτε πρόσωπα ούτε πράγματα. Μόνο το θάνατο φοβάμαι σε αυτή τη ζωή. Να μην πεθάνουμε δεν γίνεται - αν υπήρχε τρόπος, να ‘σαι σίγουρη, θα το πάλευα. Θα προσπαθήσω να το παλέψω μέχρι εκεί που δεν παίρνει κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.

-Αγάπη για τη ζωήείναι αυτό.

Ναι, γιατί τίποτα δεν βρήκα στρωμένο και έτοιμο. O,τι απέκτησα, το απέκτησα με σκληρή και επίμονη δουλειά. Διότι όταν ένα παιδί που δεν είχε πενηνταράκι στην τσέπη βρίσκεται σε ένα πανάκριβο σπίτι στο Aβελίνο της Iταλίας με 800 τετραγωνικά, αυτό δεν ήρθεσαν θείο δώρο. Hρθε με ιδρώτα. Στη ζωή δεν καταξιώνεσαι και δεν μετράς ούτε με τα ρολόγια ούτε με τα ακριβά αμάξια. Εχω αρχίσει κάποια πράγματα να τα βλέπω διαφορετικά και εννοώ πάντα για τη δουλειά μου.

- Έχει χρόνο ο Αναστόπουλος να κάνει άλλα πράγματα; Διαβάζεις;

Σου φαίνομαι για άνθρωπος που διαβάζει; Μπορώ να συγκεντρωθώ να διαβάσω; Το μυαλό είναι συνεχώς απασχολημένο στη δουλειά μου και τι θα κάνω στο επόμενο παιχνίδι. Είμαι δοσμένος σε αυτό.

- Λένε ότι ο προπονητής είναι όπως ο ηθοποιός. Μια ζωή στην αναμονή και την ανασφάλεια.

Δεν ξέρω, δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω ηθοποιός. Δεν έχωάλλα πρόσωπα, δεν μπορώ να υποδυθώ ρόλους. Ο προπονητής πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει πόσος καλός είναι. Κι αν είναι καλός, δεν περιμένει πολύ.

- Πες μου μια άλλη καθημερινή σου συνήθεια, εκτός από το να πίνεις τον καφέ σου στο Κολωνάκι.

Είμαι χειμερινός κολυμβητής και κάνω αθλητική ζωή. Τρέχω καθημερινά και παίζω μπάλα με τους παλαίμαχους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK