Συνέντευξη Χενκ τεν Κάτε στο contra.gr (sponsored by CONN-X)

Σε μια συνέντευξη - ποταμό ο Χενκ τεν Κάτε μιλά στο contra.gr για τον Παναθηναϊκό. Χωρίς φόβο και πάθος, με ονόματα και... διευθύνσεις. Τι λέει για τον Αντωνίου και τον Πατέρα, τον Γκούμα και τον Βύντρα, τον Νιόπλια και τον Σαλπιγγίδη, τον Μέλμπεργκ και τον Κόκκαλη, τον Σισέ και τον Καραγκούνη (sponsored by CONN-X).

Συνέντευξη στην Αννα Σαλαπάτα

- Ποιο ήταν το πρώτο που σκεφτήκατε φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό;

Πάντα σκέφτομαι το ίδιο. Ότι τελείωσε ένα κομμάτι από τη ζωή μου και την ιστορία της καριέρας μου. Φυσικά ήμουν πολύ απογοητευμένος που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την καλή δουλειά που ξεκινήσαμε.

- Η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού θεωρεί ότι η αλλαγή προπονητή ωφέλησε την ομάδα . Το αμφισβητείτε;

Πραγματικά πιστεύετε ότι ο Νιόπλιας είναι καλύτερος προπονητής από μένα; Με την εμπειρία που έχει εκείνος και με αυτή που έχω εγώ; Είναι εύκολο να είσαι ένας ευχάριστος προπονητής. Ποιό είναι το extra του; Και δεν τον κατηγορώ, πιθανότατα είναι ένας φανταστικός τύπος και καλός προπονητής. Φέτος όμως οδήγησε το δικό μου πλοίο. Εργάστηκε με την πιο γυμνασμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Δεν χρειάστηκε να βελτιώσει τους παίκτες, ήταν έτοιμοι και δεν είχε τραυματίες. Δεν έχω τίποτα εναντίον του Νιόπλια. Νομίζω ότι είναι μια χαρά τύπος, αλλά και το πιόνι στο σκάκι των άλλων. 

Συνέντευξη Χενκ τεν Κάτε στο contra.gr, sponsored by CONN-X
- Δέχεστε ότι πιέζατε πολύ τους Έλληνες ποδοσφαιριστές; 

Όχι βέβαια. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν διαθέτουν νοοτροπία υψηλού επιπέδου και η εργασιακή τους αφοσίωση δεν είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία, πολλές ομάδες παίζουν με περιορισμένο αριθμό Ελλήνων παικτών. Ακόμη και ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τους περισσότερους Έλληνες. Προσπάθησα πολύ να αλλάξω την ιδιοσυγκρασία τους σε αυτόν τον τομέα. O Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που μαζί μου προπονήθηκε περισσότερο, προσπάθησα πολύ σκληρά. Απέδειξα ότι είμαι επιτυχημένος γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν η μόνη ομάδα χωρίς τραυματισμούς και με καλή φυσική κατάσταση. Θεωρείτε ότι αυτό είναι σύμπτωση; 

- Ετσι όπως το περιγράφετε δεν μοιάζει με σύμπτωση... 

Τότε πώς κρίνετε ότι πίεζα τους Έλληνες παίκτες; Ναι, τους πίεζα να δουλέψουν περισσότερο!

- Μήπως δεν ένιωθαν ασφαλείς μαζί σας, αισθάνονταν ότι δεν τους εμπιστεύεστε;

Μπορείτε να μιλήσετε με πολλούς παίκτες για μένα. Πείτε μου πόσα γκολ έβαλε ο Κατσουράνης από τη μέρα που έφυγα; Να σας θυμίσω πόσα έβαλε μαζί μου; Οκτώ. Ο Νίνης; Ποιος τον καθιέρωσε; Εγώ ήμουν αυτός που είπε ότι είναι μεγάλο ταλέντο και πρέπει να παίζει. Όμως είναι ακόμη νέος και όχι σταθερός. Όποτε ήταν καλός, έπαιζε. Υπήρχαν όμως και μέρες που δεν ήταν. Δεν τους εμπιστευόμουν; Όταν ψάχνεις μια δικαιολογία, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κατηγορήσεις κάποιον που έφυγε. Είναι η εύκολη λύση. Αν μου βρείτε μια αλλαγή, τι άλλαξε από τη μέρα που έφυγα, εγώ θα είμαι ευτυχής. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το θέμα δεν είναι να είσαι ευχάριστος ή ωραίος. Ο σκελετός της Εθνικής Ελλάδος είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτό δεν σας λέει κάτι; Σε δύσκολα παιχνίδια τρέχουν, παλεύουν. Και δεν λέω ότι οι άλλες ομάδες δεν έχουν καλούς παίκτες, αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν οι πιο προπονημένοι. Από τη δουλειά που κάναμε. Γιατί ο κόσμος μου έδινε συγχαρητήρια στο δρόμο; Επειδή τα έκανα όλα λάθος; 

- Μετά από τόσον καιρό έχετε καταλήξει ποιό ήταν το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στον Παναθηναϊκό;

Για ένα πράγμα έχω μετανιώσει μόνο. Υπήρξε ένας παίκτης, που για τη συμπεριφορά μου απέναντί του αισθάνομαι άσχημα. Είναι ο Γκούμας. Με την καριέρα που είχε, δεν έπρεπε να τελειώσει με αυτό τον τρόπο. Μου είπαν ότι του έκαναν δύο χρόνια συμβόλαιο ως επιβράβευση της προσφοράς του στο σύλλογο. Ο Γκούμας ήταν στο τέλος της καριέρας του και ήδη, ένα χρόνο πριν πάω εγώ, δεν έπαιζε. Μου είπαν για το συμβόλαιο πως το έκαναν σαν μπόνους για την αφοσίωσή του, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Μου είπαν ψέματα. Ο Γκούμας ήθελε να παίξει και τον ενοχλούσε που δεν έπαιζε. Πήγα στους υπεύθυνους του κλαμπ και τους είπα ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί. Η συμπεριφορά του Γκούμα είχε αλλάξει εξαιτίας της ενόχλησής του. Δεν ήταν ο ίδιος στα αποδυτήρια και στο γήπεδο, κάτι που μπορώ να καταλάβω. Τους είπα λοιπόν να είναι ειλικρινείς μαζί του και να του εξηγήσουν την κατάσταση. Κανένας δεν είχε τη μαγκιά να του το πει, οπότε ποιός έπρεπε να το κάνει; Εγώ έγινα ο κακός. Κανένας δεν είχε τα κότσια να πει στον Γκούμα ότι οι μέρες που θα έπαιζε για τον Παναθηναϊκό είχαν τελειώσει. Πρόσφερα στον Γκούμα έναν άλλο ρόλο. 

- Τι ρόλο;

Του είπα να παρακολουθεί με προσοχή την προπόνηση, να επικεντρώσει εκεί, διότι μπορεί να είναι ένας από τους επόμενους προπονητές του Παναθηναϊκού. Του είπα ότι είναι παιδί αυτής της ομάδας και ότι δεν θα τον χρησιμοποιούσα σε μεγάλους αγώνες, ίσως σε φιλικά και μικρούς αγώνες.

- Ποιά ήταν η αντίδρασή του;

Αρνητική, διότι δεν είχε αποδεχθεί ότι οι μέρες του ως παίκτης είχαν τελειώσει. Διότι δεν βρήκα μία καλύτερη λύση για αυτόν, ώστε να έχει ένα καλύτερο φινάλε στον Παναθηναϊκό. Και να ξέρετε, επειδή και άλλοι παίκτες πλησιάζουν στο τέλος της καριέρας τους, πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν πάλι ανάλογες καταστάσεις.

- Η τακτική του rotation που συχνά επιλέγατε προκαλούσε τριβές με τους ποδοσφαιριστές που έμεναν έξω; Για παράδειγμα, πριν από το τελευταίο σας παιχνίδι, με τον Ατρόμητο, διέρρευσε στον Τύπο η απόφασή σας να μην παίξει ο Κατσουράνης. Ήταν κάτι που ενόχλησε τον παίκτη, δημιουργήθηκε θέμα και αναγκαστήκατε να τον βάλετε τελικά.

Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι πρόβλημα του Κατσουράνη. Το θέμα, όμως, είναι πώς διέρρευσε αυτό. Ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης είναι πολύ καλοί παίκτες με διεθνή εμπειρία, έχουν πάει έξω και ως επαγγελματίες θα έπρεπε να ξέρουν ότι αν δεν είσαι καλός δεν θα παίξεις. Σας είπα, είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύω με τους αριθμούς. Παίζει όποιος πάει καλά. Εκείνη την περίοδο ο Κατσουράνης δεν ήταν καλός. Το ίδιο έκανα με τον Ζιλμπέρτο, με τον Σισέ. Ποτέ δεν δυσανασχέτησαν αυτοί.

- Ναι, αλλά δεν είναι υποχρέωση του προπονητή να διαχειρίζεται έναν παίκτη  που είναι ντεφορμέ και να τον στηρίζει; 

Ο προπονητής είναι πάνω από τους παίκτες. Δεν πάει με τα νερά τους, αν αυτό εννοείτε. Παίζει όποιος πάει καλά. Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι λάθος πάνω σε αυτό.

- Μήπως απλά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν ιδιαίτερη ψυχολογία και απαιτείται ένας άλλος τρόπος διαχείρισης;

Αν δηλαδή ο παίκτης δεν θέλει να βγει από το παιχνίδι, θα πρέπει να είμαι... ευέλικτος; Αυτό μου λέτε; Και αν χάναμε το παιχνίδι τι θα γινόταν; Τότε όλοι θα με κατηγορούσαν ότι δεν είμαι καλός προπονητής γιατί δεν αλλάζω τον παίκτη. Θα ήμουν ο πρώτος στον οποίο θα ασκούσαν κριτική. 

- Kι αν κάποιος δεν ήθελε να βγει; Ο Καραγκούνης, ας πούμε, που ούτε από κούραση καταλαβαίνει ούτε από τίποτα.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι ο παίκτης αποφασίζει πόσο θα παίξει. Και ο παίκτης δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός. Οι Έλληνες παίκτες, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, δείχνουν κάποιον άλλον για το λάθος αντί για τους ίδιους. Και όταν δείχνεις κάποιον με το δάχτυλο, τα άλλα τρία δάχτυλα του χεριού δείχνουν εσένα. Αν ο προπονητής αφήσει τον έλεγχο σε ένα - δύο παίκτες, θα χάσει την αξιοπιστία του και στην υπόλοιπη ομάδα. Και ο Καραγκούνης, μιας και τον αναφέρατε, είναι από τους παίκτες που σύντομα θα πρέπει να αποδεχτεί και αυτός με τη σειρά του ότι είναι στο τελείωμα της καριέρας του. Πως θα το διαχειριστεί αυτό ο προπονητής τότε; Δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα.

- Εσείς πως θα αντιδρούσατε αν ένας παίκτης δεν συμμορφωνόταν με τις εντολές σας στον αγώνα ή δυσανασχετούσε; 

Θα τον έβγαζα έξω όπως και να 'χει. Διότι πριν τον βγάλω θα έχω σκεφτεί καλά γιατί το κάνω και δεν θα έχω καμία αμφιβολία. Αν δω ότι σε αυτή τη θέση θέλω έναν άλλον παίκτη προκειμένου να κερδίσω τον αγώνα, θα το κάνω. Αλλιώς χάνω την αξιοπιστία μου ως προπονητής.

- Ειπώθηκε πάντως ότι χάσατε τον έλεγχο στα αποδυτήρια. 

Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια ήταν πολύ καλή όσο ήμουν στον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχαν διενέξεις, τίποτα. Όταν έφυγα έμαθα, γιατί μιλάω ακόμη με αρκετούς παίκτες, ότι υπήρξαν αρκετές διενέξεις. Ποιός είναι, λοιπόν, σωστός και ποιός λάθος;

- Ποιά ήταν η πιο έντονη διαφωνία που είχατε με παίκτη του Παναθηναϊκού; 

Είχα μια έντονη διαφωνία με τον Νίκο Σπυρόπουλο, πολύ άσχημη ιστορία. Φυσιολογικά αυτός ο παίκτης δεν θα έπαιζε για μένα πια. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν. Είπε κάποια άσχημα πράγματα, στα ελληνικά φυσικά, μπροστά μου και αργότερα μου ζήτησε συγνώμη. Είπα ότι αυτό που έκανε δεν το δέχομαι, όμως όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία και εκεί τελείωσε για μένα. Το συναίσθημα είναι μέρος του ποδοσφαίρου και τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Ήρθα σαν κύριος στην ομάδα και έφυγα σαν κύριος. Ποτέ δεν μίλησα.

- Μετά την απώλεια του Μέλμπεργκ, το προηγούμενο καλοκαίρι, δημοσιεύτηκε δήλωσή σας ότι αυτός ο παίκτης δεν χρειαζόταν στον Παναθηναϊκό. Το πιστεύατε πραγματικά;

Γι' αυτό έχασε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, επειδή ήταν τόσο καλός ο Μέλμπεργκ; Καλός παίκτης και το έχω πει. Αλλά είναι 32 ετών και, από την άλλη, όταν απομακρύνεις έναν παίκτη στην ηλικία των 33 -τον Γκούμα- για να φρεσκάρεις την ομάδα με νέους παίκτες, δεν φέρνεις τον Μέλμπεργκ. Είναι δίκαιο αυτό; Φέραμε τον Μπίαρσμιρ που είναι 21 ετών και έπαιζε πολύ καλά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θέλαμε να κάνουμε μια ομάδα με νεότερους παίκτες.  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Μπίαρσμιρ είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά και πολύ νέος. Επιπλέον, κόστισε μόνο 500.000. ευρώ Ο Μπίαρσμιρ είναι ένας πολύ καλός αμυντικός για τον Παναθηναϊκό και μια μέρα θα με ευγνωμονούν που τον έφερα. Όπως για πολλά βγήκα σωστός, έτσι προβλέπω και γι’ αυτόν τον παίκτη. 

- Και ο Ενχελααρ, την απόκτηση του οποίου -με την ίδια δήλωση- είχατε αναγγείλει,  γιατί δεν ήρθε τελικά;

Ήμουν σε διακοπές όταν με κάλεσαν για να πάρουμε τον Ενχελααρ. Μίλησα με τον παίκτη και τον ατζέντη του. Δεν ήταν χαρούμενος στην ομάδα του και ήθελε να παίξει μαζί μου. Τον ζητούσαν και άλλες ομάδες, ώσπου μου τηλεφώνησαν να μου πουν συγχαρητήρια για την απόκτησή του. Είχε, λέει, συμφωνήσει με τους όρους μας και υπέγραψε τα χαρτιά. Με καλεί στη συνέχεια ό ίδιος για να μου πει πως ό,τι γράφτηκε δεν ήταν αλήθεια. Δεν είχε πει το ναι ακόμα. Είχε δεχτεί μία οικονομική προσφορά, αλλά δεν είχε πάρει την απόφασή του. Πήρα τον Παναθηναϊκό και τον ίδιο τον Πατέρα, όπου έγινε πανικός. Διότι επρόκειτο να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο όνομα. Έκανα ό,τι μπορούσα.

- Υπήρξαν παίκτες που δεν ήταν δική σας επιλογή;Δεν πάει έτσι. Αν ο παίκτης πάει καλά είναι επιλογή μου και, αν όχι, δεν είναι; Νομίζω ότι  ο προπονητής έχει ευθύνη για όλους τους παίκτες, καλούς και κακούς. Έτσι σκέφτομαι εγώ. Δυστυχώς δεν σκέφτονται όλοι έτσι.

- Προφανώς. Γι' αυτό χάσατε τη θέση σας στον Παναθηναϊκό... 

Δε με νοιάζει. Είμαι αυτός που είμαι. Και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και θα ευχόμουν όλοι να αναλάμβαναν τις ευθύνες για τις πράξεις τους.

- Μα δεν μπορεί να μην κάνατε κανένα λάθος.

Το μόνο μου λάθος στον Παναθηναϊκό ήταν ότι ήμουν ευθύς, έτσι είμαι πάντα. Ισως και ότι εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους κάποιες φορές.

- Εκπλαγήκατε πράγματι με την απομάκρυνσή σας; Δεν περιμένατε να συμβεί;

Φυσικά και έμεινα έκπληκτος, δεν το περίμενα. Ίσως να το περίμενα μετά τον Ολυμπιακό, αλλά μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο με τίποτα. Ο Αντωνίου, δέκα μέρες πριν, κάλεσε κάποιους Ελληνες παίκτες σε συνάντηση. Εκείνος το οργάνωσε χωρίς να το γνωρίζω, πίσω από την πλάτη μου. Ηταν ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Τζόρβας, ο Σπυρόπουλος και ο Βύντρα. Τους είδα και τον ρώτησα τι ήταν όλο αυτό. Μου είπε ότι δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο, ότι αφορούσε τα πριμ και τέτοια. Κοιτάζοντας πίσω, θεωρώ ότι αυτό ήταν το πρώτο σημάδι για την αποχώρησή μου. Κάποιος προσπαθούσε να αναλάβει την εξουσία μου. Ο μόνος άνθρωπος που δεν θα ήθελα να του μιλήσω ξανά είναι ο Αντωνίου. Δεν θα του μιλήσω ποτέ! Και νομίζω ότι είναι ο μόνος χωρίς καθαρή συνείδηση.

- Κάποτε τον υπερασπιστήκατε, όμως. 

Ναι, έτσι είναι. Οταν κινδύνευε η θέση του εγώ του στάθηκα γιατί ήταν εκείνος που με έφερε στον Παναθηναϊκό και ήμασταν team, διαμορφώσαμε μια ομάδα μαζί. Μετά προέκυψαν κάποια αρνητικά πράγματα από τη μεριά του. Είναι ο μόνος στον Παναθηναϊκό για τον οποίο έχω αρνητικά συναισθήματα. 

- Για ποιο λόγο, νομίζετε, άλλαξε η συμπεριφορά του Αντωνίου απέναντί σας; 

Διότι απλά δεν ήταν ικανός για τη δουλειά που έκανε. Ήταν ανεπαρκής και βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση. Ξόδευε πολλά λεφτά υπογράφοντας για παίκτες που δεν ήταν επιτυχείς επιλογές. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί την πίεση.

- Θα θέλατε να μας πείτε ονόματα παικτών που δεν έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να αποκτηθούν;

Λέω μόνο ότι ο Αντωνίου υπέγραφε συμβόλαια με παίκτες που δεν αποδεικνύονταν τόσο ικανοί όσο αναμένονταν. Λόγω της μεγάλης πίεσης που δεχόταν, επιζητούσε διεξόδους. Ίσως για να σωθεί ο ίδιος έπρεπε να κατηγορήσει εμένα. Δεν θα ήταν σωστό για τους παίκτες να αναφέρω τα ονόματά τους. 

- Θεωρείτε τον Αντωνίου υπεύθυνο για την απομάκρυνσή σας;

Ναι, αυτός ήταν που μιλούσε συνέχεια με τον Πατέρα. Τον επηρέαζε. Ο Πατέρας γνώριζε πάρα πολλά για τα πλοία, αλλά πολύ λίγα για το ποδόσφαιρο. Μιλάω για το πραγματικό ποδόσφαιρο, το παιχνίδι, όχι γενικά, όπου φυσικά ήξερε κάποια πράγματα. Χρειαζόταν να τον περιβάλλουν άνθρωποι και να τον βοηθάνε. Ο Αντωνίου ήταν εκείνος που τον ενημέρωνε για όλα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι με την απομάκρυνσή μου γλύτωσαν και πολλά χρήματα από το συμβόλαιό μου.

- Τι σας είπε ο Πατέρας στην τελευταία σας συνάντηση; 

Ότι δεν μπορούσε να σταματήσει τους μετόχους που ήθελαν την απομάκρυνσή μου. Αργότερα  απεδείχθη ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια διότι, όπως έμαθα, οι μέτοχοι δεν ήξεραν τίποτα. Το έμαθαν από το ραδιόφωνο. Αυτό είναι  πιθανότατα και το πιο άσχημο συναίσθημα που μου έμεινε από τον Παναθηναϊκό. Ο Αντωνίου, να σκεφτείτε, δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο. Ήμουν στο γραφείο του Πατέρα όταν τηλεφώνησε και έδειξε έκπληκτος για την απόφαση. Υποκρινόταν. Παρότι μιλούσαν στα ελληνικά, καταλάβαινα για τι πράγμα συζητούσαν.

- Ο Πατέρας ήταν ειλικρινής μαζί σας;

Όχι. Νομίζω ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπήρξε έντιμος μαζί μου. Αυτός είναι ένας τύπος που είτε τον συμπαθείς είτε όχι. Γενικά νιώθω καλά για αυτόν. Γενικά όμως, διότι στην τελευταία φάση, στη λύση του συμβολαίου μου, δεν έδειξε καλό πρόσωπο. 

- Είστε ενήμερος για τις διοικητικές εξελίξεις στον Παναθηναϊκό;

Οταν έφτασα στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο, είδα τις εφημερίδες. Δεν ξέρω ελληνικά, αλλά όταν είδα στα πρωτοσέλιδα τα πρόσωπα όλων των μετόχων μαζί κατάλαβα τι γίνεται. Ξέρετε, στην Μπαρτσελόνα υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος για όλα τα αθλήματα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ κλπ. Και πολλοί αντιπρόεδροι, ένας για το κάθε άθλημα, και κυλάνε όλα ομαλά. Στον Παναθηναϊκό έχουν μαζευτεί πολλοί πρόεδροι και αυτό δεν βοηθάει.

- Εγινε πολύς θόρυβος για το ντέρμπι στην έδρα του Ολυμπιακού. Υπήρξε  στιγμή που σκεφτήκατε ότι αυτός ο αγώνας είναι χαμένος εκ των προτέρων;

Ναι! Όταν είδα στην τηλεόραση τον Κόκκαλη να φεύγει από το δικαστήριο με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο. Τότε σκέφτηκα ότι αυτός ο τύπος κάτι σκαρώνει, αλλά δεν ήξερα τι. Αργότερα, μέσα στη βδομάδα, έμαθα ότι υπήρχαν μέχρι και μεγάφωνα στον Πειραιά καλώντας τον κόσμο. Ήταν τόσο πειστικό, που είπα ότι αυτό δεν είναι καλό για μας. Εμείς αφήσαμε την Παιανία με πολλή αυτοπεποίθηση γιατί ήμασταν σε καλή φόρμα, είχαμε παίξει 11 παιχνίδια, η ομάδα πήγαινε καλά. Ό,τι επακολούθησε ήταν σαν ταινία τρόμου. Σταμάτησαν το λεωφορείο στην Β. Σοφίας πρώτα. Μείναμε εκεί για τρία τέταρτα, με την αστυνομία να μας έχει περικυκλωμένους. Μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε, αλλά στη Συγγρού σταματήσαμε και πάλι για μια ώρα. Ο Πατέρας καθόταν στο μπροστινό κάθισμα, οι φρουροί του γύρω από το πούλμαν, όλη η προετοιμασία ήταν μία σκηνή τρόμου από ταινία του Χόλιγουντ. Μας πήρε περισσότερο από 2,5 ώρες από την Παιανία στο Καραϊσκάκη.

- Πως ήταν η ατμόσφαιρα μέσα στο πούλμαν;

Χάνεις την προσοχή σου, την αυτοσυγκέντρωσή σου, γιατί γίνονται τόσα πολλά γύρω σου. Καμένα αυτοκίνητα, αστυνομία, φωτιές. Όταν πια φτάσαμε στο γήπεδο, είχαμε πολύ κακή υποδοχή από τους φιλάθλους, κάτι αναμενόμενο. Το παιχνίδι καθυστέρησε για δύο ώρες, υπήρχαν φρουροί έξω από τα αποδυτήρια, ήταν μια σουρεαλιστική κατάσταση. 

- Και η προσπάθεια του Νικόλα Πατέρα να διαφυλάξει τα συμφέροντα της ομάδας πριν από το ντέρμπι ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία;

Είμαι σίγουρος πως ό,τι έκανε, το έκανε με την καλύτερη πρόθεση. Ηθελε να οδηγήσει την ομάδα, να τη βοηθήσει, να την εμπνεύσει. Είμαι 100% σίγουρος ότι αν γύριζε το χρόνο πίσω, θα καταλάβαινε πως δεν έπρεπε να είχε κάνει ό,τι έκανε. Όλοι ξεχνούν ότι εκείνη τη μέρα ο τερματοφύλακάς μου χτυπήθηκε με όπλο, ότι του πέταξαν μαχαίρι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλοι ξεχνούν ότι από λάθος σφύριγμα του διαιτητή στον Σισέ δεν προηγηθήκαμε 1-0. Μα δεν είναι λογικό όλα αυτά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του αγώνα; Όλοι τα ξεχνούν αυτά, αλλά εγώ όχι, έχω μνήμη ελέφαντα. 

- Αισθανθήκατε ανασφαλής μετά από εκείνο το παιχνίδι;

Όχι, καθόλου. Ήταν η πρώτη ήττα στους 12 μήνες. Σε 17 μήνες χάσαμε 3 παιχνίδια, δυο την πρώτη χρονιά και ένα την επόμενη. Είχα πολύ καλά νούμερα με τον Παναθηναϊκό, δεν ξέρω αν ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Είμαι περήφανος για όσα έκανα γι' αυτήν την ομάδα.

- Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, τι θα αποφεύγατε στον Παναθηναϊκό; Τι θα αλλάζατε; 

Δεν θα άλλαζα τίποτα, δεν μετανιώνω για αυτά που έχω κάνει. Γιατί από αυτά που κάνεις διδάσκεσαι και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Το τι έμαθα θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. 

- Σας προξένησε έκπληξη η τελική κατάταξη του πρωταθλήματος;

Ήταν έκπληξη, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Φαινόταν από την αρχή ότι ο Ολυμπιακός δεν τα πήγαινε καλά. Αλλά η έκπληξη  είναι που κατέληξε πέμπτος, ενώ τον περίμενα στη δεύτερη θέση. Παλιότερα ο Ολυμπιακός έκανε πολλές νίκες με σκορ 1-0 ή 2-1, με τραυματισμούς ή πέναλτι. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά ήταν προφανές ότι αυτό το πρωτάθλημα δεν ήταν δικό τους. Δεν μπορείς να τα παίρνεις όλα με την τύχη, αυτό συμβαίνει μία φορά όχι πάντα. Ο Ολυμπιακός ήταν ήδη μια κακοδομημένη ομάδα όταν ανέλαβε ο Κετσπάγια, μετά τον έδιωξαν, έφεραν άλλον προπονητή και μετά τον έδιωξαν και αυτόν. 

- Δεν είχε και έναν Σισέ ο Ολυμπιακός να τον ξελασπώνει...

Κοιτάξτε, πέρσι και χωρίς τον Σισέ πετύχαμε πολλά γκολ, περισσότερα από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Είχαμε πολλούς παίκτες που σκόραραν. Και αυτό σημαίνει ότι δεν εξαρτάσαι από έναν και μόνο παίκτη. Με τον Σισέ έγινε φανταστική δουλειά γιατί έβαλε 29 γκολ και αυτό είναι πολύ μεγάλο σκορ. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα οφείλει πολλά σ’ αυτόν. Αν είναι λοιπόν αυτό το ζητούμενο, δεν υπάρχει πρόβλημα.

- Δεν είχατε πρόβλημα με τον Σισέ, υποθέτω.

Είναι εκκεντρικός τύπος, αλλά και ένας από τους καλύτερους που έχω συναντήσει στην καριέρα  μου. Δεν είναι ο φανταστικός τύπος ποδοσφαιριστή και το ξέρει, αλλά έχει εκπληκτικό τελείωμα. Καταφέραμε να τον χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο. Ίσως όλοι ξεχνούν ότι για να διαμορφώσεις μια ομάδα χρειάζεται χρόνος. Δεν είχα τον καλύτερο Σισέ την περίοδο που ήμουν στον Παναθηναϊκό γιατί έπρεπε να συνηθίσει την ομάδα, παρόλα αυτά έβαλε πάρα πολλά γκολ. Δεν είχα κανένα θέμα μαζί του, μόνο ότι είναι πολύ εκκεντρικός. 

- Θα ερχόσασταν να δουλέψετε ξανά στην Ελλάδα; Θα δουλεύατε ίσως για την Εθνική μας ομάδα; 

Δεν είμαι ο τύπος που θα δούλευα για μια Εθνική, για επτά μόνο παιχνίδια τη χρονιά. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις την ομάδα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις σε τρεις μέρες είναι να δημιουργήσεις καλό περιβάλλον. Ποδοσφαιρικά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Οι παίκτες είναι κουρασμένοι και έχουν και άλλες υποχρεώσεις. Δεν είναι το στοιχείο μου η Εθνική. 

- Μια πρόβλεψη  για την Εθνική Ελλάδος στο μουντιάλ;

Η Αργεντινή θα είναι πρώτη στο γκρουπ, για τη δεύτερη θέση παίζουν Νιγηρία, Ελλάδα και Ν. Κορέα. Εγώ νομίζω ότι τελικά θα είναι δεύτερη η Ν. Κορέα. Κοιτάξτε, παίζουν πολλά ρόλο, η μέρα που θα βρεθεί η ομάδα, το κλίμα, οι συνθήκες γενικότερα, το πρώτο παιχνίδι που είναι το κλειδί. Είστε τυχεροί που το τελευταίο παιχνίδι είναι με την Αργεντινή. Κάτι που θέλω να πω για την Εθνική είναι ότι οι Έλληνες είναι πολύ πατριώτες και επιδεικνύουν ιδιαίτερα μαχητικό πνεύμα. Η Ουκρανία, ενώ είναι πολύ καλύτερη ομάδα, έχασε από την Ελλάδα. Είναι πιθανό οι Ελληνες παίκτες, παίζοντας για την χώρα τους, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Ο Σαλπιγγίδης, ας πούμε, ίσως έπαιξε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του στην Ουκρανία.

- Ξέρετε ότι ο Σαλπιγγίδης θέλει να  πάει στον ΠΑΟΚ;

Το ήξερα ότι είχε υπογράψει προσύμφωνο με τον ΠΑΟΚ. Το ήξερα από καιρό. Το καταλαβαίνω, από παιδί ήταν στον ΠΑΟΚ, είναι από την Θεσσαλονίκη, λογικό να θέλει να πάει πίσω. Ίσως ο  ΠΑΟΚ να κατακτήσει τον τίτλο την επόμενη χρονιά με τον Σαλπιγγίδη.        

- Τη λύση του Κατάρ, όπου εργάζεστε τώρα, την επιλέγουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου στο τέλος της καριέρας τους. Είστε στο τέλος της καριέρας σας;

Απολύτως στο τέλος!

- Μα είστε ακόμη νέος...

Είμαι νέος και διατηρώ νεανικό πνεύμα. Είμαι στο ποδόσφαιρο από παιδί και σ’ αυτή τη ζωή υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Ασχολούμαι 39 χρόνια και βρέθηκα εκτός για 3 μήνες μόνο. Έχω δουλέψει πολύ και αυτή η δουλειά σε φθείρει γιατί έχει μεγάλη πίεση. Από την άλλη, σε κρατάει νέο γιατί βρίσκεσαι συνεχώς μεταξύ νέων ανθρώπων. Κάποια στιγμή επηρεάζεσαι από τον τρόπο σκέψης των νέων, ακούς τη "μουσική" τους, έτσι παραμένεις και εσύ νέος.

- Οι περισσότεροι πάντως πάνε σε τέτοιες χώρες, στο Κατάρ ή το Ντουμπάι, για τα χρήματα. Εχετε ανάγκη από χρήματα;

Πού βρίσκετε το κακό στο να κερδίζει κανείς χρήματα; Δεν χρειάζομαι τα χρήματα μόνο για μένα, έχω και μια οικογένεια. Θέλω να τους προσφέρω μια καλή ζωή.

- Ναι, αλλά δεν θα ήταν πιο ωραίο να τελειώσετε την καριέρα σας με έναν τίτλο σε κάποιο ευρωπαϊκό κλαμπ; Στον Παναθηναϊκό, ας πούμε;

Θα τελείωνα την καριέρα μου με έναν τίτλο στον Παναθηναϊκό, αλλά δυστυχώς κάποιοι μου το στέρησαν. Όταν υπέγραφα στην Ελλάδα, τους είπα ότι θέλω να είναι ο τελευταίος μου σταθμός πριν σταματήσω την προπονητική μου καριέρα. Όταν με έδιωξαν, θύμωσα και είπα ότι κανένας δεν θα αποφασίσει για μένα πότε θα σταματήσω να δουλεύω, γι’ αυτό και είμαι στο Κατάρ.

- Αν σας καλούσαν στην φιέστα του Παναθηναϊκού για το νταμπλ θα πηγαίνατε;

Όχι γιατί δεν ήταν το δικό μου πάρτι. Έχω μεγάλη συμβολή, στο τέλος όμως κάποιοι θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να είμαι εκεί, τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό; Ένιωσα απογοητευμένος. Το θετικό ήταν που έμαθα ότι κάποιοι στη γιορτή φώναζαν το όνομα μου. Οπότε κάποιοι δεν ξεχνούν.

- Περιμένατε να σας προσκαλέσουν oι άνθρωποι του Παναθηναϊκού;

Aν το έκαναν θα έδειχναν ότι έχουν ένα άλλο επίπεδο, αλλά δεν το έκαναν. Δεν εκτίμησαν το ρόλο που έπαιξα. Δεν ξέρω αν θα αποδεχόμουν την πρόσκληση, βέβαια.

- Εχει περάσει καιρός, αλλά η πικρία σας παραμένει...

Ναι, γιατί οι στατιστικές μου ήταν πολύ καλές. Είναι αστείο, έχασα το πρώτο ντέρμπι όταν ήρθα με την ΑΕΚ και το τελευταίο, λίγο πριν φύγω, από τον Ολυμπιακό. Σε όλα τα άλλα ντέρμπι, που ήταν 16, έμεινα αήττητος. Συμπτωματικά έχασα αυτά τα δύο. Πόσα κέρδισε η ομάδα μετά από μένα;

- Σας κατηγόρησαν ότι δεν προτιμούσατε κάποιους Έλληνες παίκτες.

Aυτό είναι αστείο. Εσείς προετοιμάσατε αυτή τη συνέντευξη, όμως είμαι κι εγώ προετοιμασμένος. Πόσο έπαιξε ο Κλειτον, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Πετρόπουλος, ο Ρουκάβινα μόλις έφυγα; Για αυτούς τους παίκτες δεν μιλούσαν συνέχεια; Ο Τζόρβας άρχισε να παίζει μαζί μου. Ξεχνούν πολλοί ότι ο Χριστοδουλόπουλος έπαιξε βασικός στα πρώτα 4 παιχνίδια. Αλλά η δουλειά μου είναι να κρίνω ποιοι μπορούν να αποδώσουν καλά και να βάζω τους καλύτερους.

- Δεχτήκατε έντονη κριτική και για την επιμονή σας στον Βύντρα, τον MVP όπως αποδείχτηκε τελικά.

Με κατηγόρησαν, πράγματι. Και σεις απαντήσατε ήδη. Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό, γινόταν έντονη κριτική για τον παίκτη και δεν καταλάβαινα γιατί. Από τις προπονήσεις έβλεπα ότι μπορούσε να παίζει σε διαφορετικές θέσεις, δεξιά, αριστερά, στο κέντρο της άμυνας, ότι είναι καλός και ποιοτικός παίκτης. Ο κόσμος δυσανασχετούσε, άνθρωποι της διοίκησης, δεν θα πω ονόματα, με μεγάλη θέση στο κλαμπ, μου έλεγαν να μην τον χρησιμοποιώ! Και είπα, τι είναι αυτά; Δεν καταλάβαινα γιατί το έλεγαν αυτό.

- Μπορεί να θεωρούσαν ότι υπήρχε κάποιος καλύτερος...

Τίποτα, νόμιζαν ότι είμαι μεθυσμένος ή τρελός για να με κλείσουν στο τρελοκομείο όταν τους έλεγα ότι είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχουμε. Χρειαζόταν πάντα να τον υπερασπίζομαι. Είμαι τόσο χαρούμενος που όλοι είδαν τελικά ότι είναι ένας καλός παίκτης. Αυτό είναι, νομίζω, η απόδειξη αυτού που πίστευα. Όπως και για άλλα πράγματα απεδείχθη ότι είχα κάνει το σωστό.

- Πείτε μου ένα ευτράπελο που θα θυμάστε από την ελληνική εμπειρία σας.

Θυμάμαι τον παπά στην έναρξη της περιόδου, που φίλησε το Σταυρό και μας ράντισε. Αυτό για μένα είναι κάτι παράξενο. Όλοι φίλησαν τον ίδιο Σταυρό! Δεν είναι και το καλύτερο… Πάντως θεωρώ ότι εφόσον είσαι επισκέπτης σε μια χώρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξοικειώνεσαι και να αποδέχεσαι τις συνήθειες του τόπου, είτε σου φαίνονται περίεργες είτε οτιδήποτε.

- Θυμάστε την πτώση σας από την καρέκλα στη συνέντευξη Τύπου μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ; Γελάσατε κι εσείς ο ίδιος... 

Ναι αυτό ήταν πραγματικά αστείο. Γιατί δεν έλεγξα σε ποιό σημείο ήταν η καρέκλα και το ένα πόδι της δεν πατούσε κάτω. Γελάω και που το σκέφτομαι, έπεσα κάτω και όλοι γελούσαν. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να γελάσω κι εγώ.

- Με τον Ρουμάνο κάμεραμαν, όμως, στο Βουκουρέστι δεν ήταν και τόσο αστείο... 

Ναι, ήμουν  θυμωμένος. Έχω την κακή συνήθεια να καπνίζω, το ξέρω, δεν είναι σωστό. Ειδικά μετά τις πτήσεις, πρέπει αμέσως να καπνίσω. Ο κάμεραμαν με πλησίασε, μου έκανε κάποιες ερωτήσεις και απάντησα. Έκανα τη δουλειά μου όπως έπρεπε. Προχώρησα λοιπόν και κάπνιζα το τσιγάρο μου. Εκείνος ήρθε από πίσω μου και τον παρακάλεσα να μη με γράφει γιατί δεν είναι σωστό εφόσον καπνίζω. Δεν με άκουσε, έσπρωξα την κάμερα, όχι ότι έγινε κάτι σπουδαίο. Βλέπετε, παίρνω πολύ σοβαρά την ευθύνη που έχω απέναντι στα παιδιά. 

- Η φιλοσοφία σας ως προπονητής συμβαδίζει με την φιλοσοφία σας στη ζωή;

Νομίζω ότι η ζωή μου και το ποδόσφαιρο είναι πολύ κοντά. Το ποδόσφαιρο είναι η μισή ζωή μου και δίπλα σ’ αυτό έχω την προσωπική μου ζωή. Υπάρχει ο προπονητής, ο πατέρας, ο άντρας, που είναι διαφορετικός από τον προπονητή. Δεν είμαι σε καμία περίπτωση ο τύπος του «κάθομαι και περιμένω», μου αρέσει να παίρνω την πρωτοβουλία για να κάνω πράγματα. Αυτός ο χαρακτήρας μου είναι που με βοηθάει πολύ και στη δουλειά μου και με έκανε αυτόν που είμαι σήμερα. Αρνητικό μου είναι ότι πολλές φορές πάω κόντρα στον άνεμο. Είμαι πεισματάρης.

- Ας πούμε πως έχετε το μεσογειακό ταπεραμέντο, το οποίο διαθέτει και ο “φίλος” σας ο Μουρίνιο.

Ίσως εκείνος μάλιστα να έχει ακόμα εντονότερο ταπεραμέντο, ειδικά μετά τους τίτλους που κατέκτησε την φετινή χρονιά (γέλια). Το φίλος μου, φαντάζομαι δεν το εννοείτε. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι δεν τον ξέρω και έτσι δεν είναι φίλος μου. Όπως και εκείνος δεν ξέρει εμένα. Θυμάμαι ακόμη όμως το παιχνίδι Μπαρτσελόνα - Τσέλσι, που κόστισε την καριέρα σε ένα διαιτητή από τους καλύτερους του κόσμου, τον Αντερς Φρισκ. Δεν θα έλεγα ότι σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την πλευρά του Μουρίνιο. Τη δουλειά του τη σέβομαι όμως.

- Υπάρχουν προπονητές - μάνατζερ και προπονητές - δάσκαλοι. Εσείς σε ποια κατηγορία κατατάσσετε τον εαυτό σας;

Αν το θέτετε έτσι, είμαι περισσότερο δάσκαλος.

- Ποια είναι η θέση σας για το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Τον έχετε βιώσει;

Συνέντευξη Χενκ τεν Κάτε στο contra.gr sponsored by CONN-X
Εχω βιώσει το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, με συμπεριφορές, εκφράσεις, γιουχαΐσματα κ.α. Όταν ήμουν μικρός τα άλλα παιδιά με κορόιδευαν. Στην Ολλανδία δεν υπήρχαν πολλοί σκουρόχρωμοι εκείνα τα χρόνια. Στο σχολείο μου υπήρχαν μόνο δύο, εγώ και ο αδερφός μου. Έπαιζα πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά το χρώμα μου ενοχλούσε και αυτό με έκανε επιθετικό. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι θα έπρεπε να εξοικειωθώ με αυτή την κατάσταση και να μην αφήνω να με ενοχλεί άλλο. Άλλωστε σιγά σιγά πάψαμε να είμαστε εμείς οι μόνοι έγχρωμοι, λόγω της συνεχούς μετανάστευσης προς την Ολλανδία. Όμως έγινα δυνατός.

Wonderkid

Είναι ο Zion Williamson ο νέος LeBron James;

Οι συγκρίσεις καλό είναι να αποφεύγονται. Εκτός και αν τις κάνουν τύποι σαν τον Steve Kerr. Τότε μάλλον αποκτούν αξία και εμείς λόγο να σου γνωρίσουμε τον Zion Williamson.