Συνέντευξη Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο contra.gr (videos+photos)

ΟΔημήτρης Σαλπιγγίδηςμιλά εκ βαθέωνστο contra.grγιατη σχέσηζωής με τον ΠΑΟΚ,τη σχέση καριέρας μετον Παναθηναϊκό και τη σχέσητιμής με την Εθνική (videos).

Συνέντευξη Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο contra.gr (videos+photos)
- Μετά ταάσχημα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα, ο Θοδωρής Ζαγοράκης έσπευσε να αναθεωρήσει το "πάμε για πρωτάθλημα". Μήπως μετά τις τελευταίες επιδόσεις της ομάδας πρέπει να επαναφέρει τον αρχικό στόχο;

Δεν υπάρχει νέος στόχος. Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και προσπαθούμε να πάμε όσο καλύτερα γίνεται, γνωρίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστεί. Οταν βγήκε ο προέδρος και είπε ότι η ομάδα θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το έκανε γιατί το πίστευε ο ίδιος και επειδή έβλεπε ότι έχουμε τους παίκτες και την ομάδα να το πετύχουμε. Αλλά ήταν η περίοδος που δεν πηγαίναμε καλά αγωνιστικά, ήμασταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και μείναμε αρκετά πίσω στη βαθμολογία. Δεν μπορώ τώρα να πω ότι πάμε για πρωτάθλημα, σίγουρα το θέλουμε, αλλά δεν είναι κι εύκολο. Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο, αυτό θα κάνουμε και φέτος. Έχουμε μείνει αρκετά πίσω, αλλά θα αγωνιστούμε να ανεβάσουμε την ομάδα ακόμα ψηλότερα.

Άμεση αθλητική ενημέρωση όπου και αν βρίσκεστε μέσω του επίσημου twitter και του επίσημου facebook του contra.gr.

- Τι δεν πήγε καλά στην αρχή;

Το καλοκαίρι, όπως σε όλες τις ομάδες έγιναν κάποιες αλλαγές που έδειχναν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ανάλογη συνέχεια. Ποδόσφαιρο όμως είναι, υπάρχουν τα σκαμπανεβάσματα, άλλος προπονητής μετά από τρία χρόνια, όπως και να το κάνουμε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία με τον κύριο Μπερέτα, κάθισε πολύ λίγο, ήρθε ο κύριος Δερμιτζάκης, έμεινε δύο μήνες, τώρα συνεχίζουμε με τον κύριο Χάβο. Είναι φυσικό να υπάρχουν μεταπτώσεις στην απόδοση της ομάδας. Είναι κάτι το οποίο δεν οφείλεται μόνο στους προπονητές, οφείλεται και σε εμάς του ποδοσφαιριστές. Ήταν μια κακή περίοδος και σε αυτή την φάση είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάναμε σερί νίκες.

- Αυτός ο Μπερέτα, που έφυγε από τα φιλικά, τόσο... άμπαλος ήταν;

Νομίζω είναι λάθος να κρίνουμε έναν άνθρωπο που είχε έργο 20 ημερών. Είναι άδικο. Μπορεί να μην είναι καλός προπονητής, μπορεί όμως και να είναι.

- Δεν ευθύνεται δηλαδή αυτόςγια τοκακό ξεκίνημα;

Κοίταξε, δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση, αλλά ουσιαστικά εγώ τον έζησα 10 μέρες στην προετοιμασία. Είναι άσχημο να κρίνεις έναν άνθρωπο από 10 μέρες συνεργασίας. Κάποια πράγματα είδε η διοίκηση σε εκείνο το διάστημα και έκρινε ότι πρέπει να τον αλλάξει. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Διαφορετικά λειτουργεί ένας προπονητής κατά την προετοιμασία και αλλιώς μέσα στη χρονιά.

- Κι ο Δερμιτζάκης; Του καταλόγισαν ότι ήταν πολύ φιλικός με τους παίκτες.

Δεν θα έλεγα ότι ήταν πολύ φιλικός μαζί μας. Έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Είναι ένας Έλληνας προπονητής νέος, του δόθηκε η ευκαιρία να έρθει σε μια μεγάλη ομάδα. Ηταν ένα άλμα γι’ αυτόν να φύγει από έναν Πανθρακικό και να έρθει στον ΠΑΟΚ. Απλώς δεν τα καταφέραμε αγωνιστικά, χάσαμε πολλούς βαθμούς και σε αυτές τις περιπτώσεις το μάρμαρο το πληρώνει το προπονητής. Έτσι γίνεται πάντα, παντού.

- Ο Χάβος είναι αλλιώς;

Εφόσον η ομάδα κερδίζει...

- Τι άλλαξε τέλος πάντων και ο ΠΑΟΚ παίρνει τις νίκες που του έλειπαν στο ξεκίνημα;

Δεν ξέρω πώς να το διατυπώσω ώστε να μη φανεί ότι πάω να ρίξω βέλη στον κύριο Δερμιτζάκη. Είναι δύο Έλληνες προπονητές, μακάρι οι ομάδες να δίνουν ευκαιρίες σε Έλληνες προπονητές. Αυτή τη στιγμή είμαστε με τον κύριο Χάβο, είναι ένας πολύ καλός Έλληνας προπονητής, μαζί του έχουμε πανηγυρίσει 5 σημαντικές νίκες.

- Αληθεύει ότι στο ξεκίνημα της σεζόν υπήρχαν κρούσματα απειθαρχίας στην ομάδα από δυσαρεστημένους παίκτες;

Μεμονωμένα περιστατικά υπάρχουν σε όλες τις ομάδες. Όταν δεν παίζει ένας παίκτης, είναι στενοχωρημένος. Σκέψου ότι μια ομάδα έχει τριάντα διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτά τα αντιμετωπίζεις και τα προσπερνάς. Με ένα - δυο περιστατικά δεν υπάρχει πρόβλημα σε μια ομάδα.

-Μήπως έπρεπεοΖαγοράκηςνα προχωρήσειστην πρόσληψη ενός μεγάλου ονόματος για τη θέση του προπονητή;

Όταν στη διοίκηση υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παίξει ποδόσφαιρο και γνωρίζουν τι κάνουν, οι αποφάσεις που παίρνουν είναι σεβαστές και βάσει των οικονομικών δεδομένων της ομάδας τα οποία αυτοί γνωρίζουν καλά. Αν λοιπόν η διοίκηση αποφασίσει να πάρει μεγάλο όνομα, είναι σεβαστό. Αν όχι, συνεχίζουμε όπως είμαστε.

- Από τον ΠΑΟΚ πλέον τι περιμένεις; Είσαι σε μια ηλικία που σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν φιλοδοξίες, άλλοι φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι πάνε για τίτλους.

Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα, θέλει πολύ έναν τίτλο. Έκανα αυτό που αισθανόμουν, ήθελα να έρθω εδώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και μακάρι να καταφέρουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι κι ακατόρθωτο. Μακάρι να τα καταφέρουμε.

- Στο εξωτερικό γιατί δεν επιδίωξες να πας; Δεν υπήρξε κάποια πρόταση;

Κάθε άλλο, είχα και το καλοκαίρι προτάσεις, αλλά ήδη είχα -πολύ καιρό πριν- πάρει την απόφασή μου να έρθω στον ΠΑΟΚ. Ομως, πραγματικά, δεν έχω παράπονο. Νιώθω πολύ γεμάτος με ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα.

- Δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσεις τη στάση σου; Ο Γεωργάτος, που έκανε τα πάντα να γυρίσει, παραδέχεται τώρα ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήτανπου δεν έμεινε στο εξωτερικό.

Δεν ξέρω αν θα μετανιώσω μετά από 5-6 χρόνια. Μπορεί και να μετανιώσω. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για κάτι, αλλά όταν κάνεις αυτό που θέλεις και αυτό που αισθάνεσαι περισσότερο, αυτό νομίζω είναι και το πιο σωστό. Δηλαδή αν θέλεις κάτι και σου δίνεται η δυνατότητα να το κάνεις, πρέπει να το κάνεις. Να το κάνεις κι ας αποτύχεις.

- Ετσι για την ιστορία, ποια ήταν η καλύτερη πρόταση που είχες από το εξωτερικό;

Είχα προτάσεις από την Αγγλία, ουσιαστικά φιλολογικές. Μιλούσαν δηλαδή κάποιοι άνθρωποι, οι μάνατζερ ρωτούσαν αν ενδιαφέρομαι και για τα χρήματα που διέθεταν. Επίσης υπήρχαν κάποιες προτάσεις από τη Γερμανία. Ήταν φυσιολογικό να υπάρχουν προτάσεις γιατί ήμουν ελεύθερος και διεθνής. Ως διεθνής βρίσκεις πιο εύκολα ομάδα στο εξωτερικό.

- Αυτά που ακούστηκαν για τον Ολυμπιακό είχαν κάποια βάση;

Εγώ δεν μίλησα προσωπικά ποτέ με κανέναν από τον Ολυμπιακό. Υπήρξαν κάποιες κρούσεις, όχι σε μένα αλλά σε κοντινούς μου ανθρώπους. Ως εκεί.

- Δεν θα σκεφτόσουν, φαντάζομαι, να πας στον Ολυμπιακό. Να σε πουν δυο φορές προδότη...

Σέβομαι όλες τις ελληνικές ομάδες, αλλά, όχι, δεν θα έκανα ποτέ κάποια κίνηση προς τα εκεί.

- Έχεις δηλώσει ότι η επιστροφή σου στον ΠΑΟΚήταν καλύτερη απ' όσο περίμενες. Τι φοβόσουν όταν πήρες την απόφαση να επιστρέψεις;

Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν μη δημιουργήσω πρόβλημα στον ΠΑΟΚ και υπάρξουν αντιδράσεις.Φοβόμουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, όπως συνέβη μετά από άσχημα αποτελέσματα. Πολλοί ήρθαν σε μένα με έντονο ύφος, όπως στο παιχνίδι με τον Αρη. Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα όταν κερδίζεις όλοι είναι χαρούμενοι, όλα είναι καλά. Δεν έχεις την πολυτέλεια να χάσεις παιχνίδι. Βέβαια αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για όλους μας, τόσο για εμάς που παίζαμε όσο και για τον κόσμο μας.

- Σου πέταξαν όντως πέτρα στο αυτοκίνητο;

Δεν μου πέταξαν πέτρα, ήταν ψέμα αυτό. Απλά μας αρέσει να φουσκώνουμε τα πράγματα. Υπήρξαν μόνο φραστικά επεισόδια και είναι φυσιολογικό αυτό ως ένα σημείο. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου με συμπαθεί, υπήρχε και υπάρχει συμπάθεια στο πρόσωπό μου. Αυτό εισπράττω εγώ καθημερινά.

- Βγαίνεις δηλαδή ελεύθερα για καφέ στην πόλη; Διότι μια εποχή δεν ήταν εύκολο...

Μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να υπάρξουν. Είναι κάτι που δεν με πειράζει, μπορώ να το αντιμετωπίσω. Πάντως, συνήθως, μόνο εκδηλώσεις αγάπης εισπράττω.

- Οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν μία ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Με τη συμπεριφορά σου δείχνεις να τους καταλαβαίνεις.

Δεν θα μπορούσα να μην τους καταλάβω από τη στιγμή που και εγώ μεγάλωσα σ’ αυτή την πόλη, ξέρω τον παλμό, τον τρόπο του μέσου ανθρώπου που υποστηρίζει μία ομάδα εδώ στην Θεσσαλονίκη. Τώρα για το πως αντιμετωπίζω τα πράγματα, δεν θα έλεγα ότι τα αντιμετωπίζω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σίγουρα έκανα κάποια λάθη, δεν τοποθετήθηκα πολλές φορές σε συγκεκριμένα θέματα για συγκεκριμένες κατηγορίες, το έκανα αργά. Αλλά έτσι είναι η ζωή, κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε από αυτά. Από 'κει και πέρα νομίζω ότι, όσον αφορά τα γεγονότα, όλα τα λέει η ιστορία και οι πράξεις.

- Τι απ' όσα σου έχουν κατά καιρούς προσάψει θεωρείς το πιο άδικο;

Νομίζω ότι θα γυρίσουμε σε μια ιστορία που δεν έχει νόημα. Το καλοκαίρι που επέστρεψα στον ΠΑΟΚ τοποθετήθηκα πολλές φορές, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποια παράπονα.

- Και το δικό σου παράπονο;

Να σου αποδίδουν κατηγορίες για πράγματα που ουσιαστικά δεν έχουν συμβεί ποτέ. Ίσως αυτό συνέβη για να αποφύγουν κάποιοι άλλοι τα βέλη και να τα δεχτείς εσύ. Αυτό σου αφήνει μια πικρία, αλλά, όπως σου είπα, είναι μια ιστορία που έχει μείνει πίσω και μιλάμε πλέον για λίγο κόσμο που δεν το καταλαβαίνει αυτό. Εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν είχα την άποψη ότι όλους πρέπει να τους έχεις με το μέρος σου. Υπάρχει και η απέναντι πλευρά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σέβεσαι την άλλη άποψη και να προχωράς. Η ζωή προχωράει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

- Είχε ακουστεί ότι στην απόφασή σου να επανέλθεις στον ΠΑΟΚ έπαιξε σημαντικό ρόλο η σχέση σου...

Καμία σχέση! Η αλήθεια είναι ότι είχα μία σχέση που τελείωσε πολύ πριν επιστρέψω. Ηταν Θεσσαλονικιά, αλλά δεν είχε καμία σχέση με όλο αυτό. Νομίζω ότι ήταν ένα πάτημα για να πει κάποιος ότι θέλω να γυρίσω...

- Αυτό ήταν το πιο ακραίο που άκουσες εκείνη την περίοδο;

Ένα είναι αυτό, ότι γύρισα για μία κοπέλα. Το άλλο είναι ότι γύρισα για μία καφετέρια. Άλλο ψέμα κι αυτό. Είπαν και χειρότερα πράγματα, για θέματα υγείας δικών μου ανθρώπων, που ούτε αυτό ισχύει. Απλά γύρισα. Ποδοσφαιριστής είμαι, έκανα τη διαδρομή μου και απλά γύρισα.

- Κάποιοι μίλησαν ακόμα και για “προδοσία” όταν έφυγες από τον ΠΑΟΚ. Βαριά κατηγορία για κάποιον που κάποτε έπαιζε με μηδενικό συμβόλαιο και αποδοχές 600 ευρώ το μήνα.

Δεν θέλω να μπω στο σκεπτικό ότι ένα διάστημα ήμουν με ένα μισθό. Εγώ το θεωρώ ευλογία που με αξίωσε ο Θεός να παίξω στον ΠΑΟΚ, γιατί μέσα από τον ΠΑΟΚ κατάφερα πολλά πράγματα στη ζωή μου. Έκανα πιο απλή τη ζωή μου, πολύς κόσμος με αγαπάει, δέχομαι καθημερινά αγάπη και νιώθω πολύ τυχερός. Καταλαβαίνω ότι τη στιγμή που φεύγεις υπάρχει πίκρα, και προδότη θα σε πουν χωρίς να είσαι. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη γιατί έφυγα με το κεφάλι ψηλά. Και η ομάδα πήρε γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

- Το γεγονός ότι δεν πουλάς οπαδιλίκι όπως κάποιοι συνάδελφοί σου, σου κόστισε;

Πιστεύω ότι μου έχει κοστίσει μόνο στον ΠΑΟΚ. Όταν ξεκινάς το ποδόσφαιρο βλέπεις τα πράγματα πιο αθώα. Εκδηλώνεσαι σύμφωνα με το πως αισθάνεσαι, ακόμα και δημόσια. Αυτό δεν είναι πάντα καλό. Εγώ εκδηλώθηκα όταν ήμουν μικρός, στη συνείδηση του κόσμου στη Θεσσαλονίκη αυτό έμεινε. Αποκόμισα μεν πολλή αγάπη, όταν όμως ήρθε η στιγμή που έπρεπε να φύγω από την ομάδα γιατί δεν άντεχα (και αν έμενα έτσι όπως ήταν η ομάδα εκείνη την περίοδο, δεν θα έκανα καλό σε κανένα), μερίδα του κόσμου με θεώρησε προδότη. Ακριβώς επειδή είχα εκφράσει τα συναισθήματά μου για την ομάδα όταν πρωτόπαιξα. Η αλήθεια είναι ότι εκείνο το διάστημα δεν ένιωθα ποδοσφαιριστής και επειδή η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των σεναρίων, όπως η Αμερική, ειπώθηκαν χίλια - δυο. Εγώ γύρισα σελίδα. Κατέβηκα στην Αθήνα και είπα “αυτός είμαι”, “αυτά είναι τα πιστεύω μου”, “θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό”. Το εκτίμησαν στη νέα μου ομάδα, τους κοιτούσα στο πρόσωπο όπως κι αυτοί. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία.

- Ποια θεωρείς την καλύτερη χρονιά σου στον Παναθηναϊκό;

Ήταν 4 χρονιές που κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο. Ίσως η τελευταία ήταν η χειρότερη παραγωγικά, όμως υπήρχε το νταμπλ που το αντιστάθμισε. Πέρασα 4 όμορφα χρόνια στον Παναθηναϊκό.

- Η παρουσία του Σισέ και το γεγονός ότι έπαιζες δεξιά ήταν ένας λόγος που έφυγες;

Όχι, δεν υπήρξε θέμα να μη θέλω να παίζω δεξιά. Δεν είχα πρόβλημα και γι' αυτό έπαιξα δύο χρόνια σε αυτή τη θέση. Με τον Σισέ δεν παίζαμε μαζί, γιατί η ομάδα έπαιζε με έναν επιθετικό. Είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης, μπορεί να φαίνεται εκκεντρικός και να αντιδρά έντονα αν δεν πάρει π.χ. καλά την μπάλα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ φιλικός και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βγάζει. Είναι εξαιρετικός παίκτης και μακάρι να έρχονται τέτοιοι παίκτες, σε αυτή την ηλικία, στην Ελλάδα.

- Όταν επέστρεψες στην Αθήνα για να παίξεις αντίπαλος του Παναθηναϊκού, το ΟΑΚΑ ήταν άδειο λόγω τιμωρίας. Καλύτερα έτσι;

Δεν ξέρω. Αυτό που θα περίμενα από τον κόσμο του Παναθηναϊκού θα ήταν χειροκρότημα και γενικά φιλική αντιμετώπιση.

- Αν έβαζες γκολ σε εκείνο το ματς θα το πανηγύριζες;

Επειδή είμαι άνθρωπος που λειτουργώ βάσει του πως αισθάνομαι, πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα. Αλλά και να με αποδοκίμαζαν, αν ήταν στο γήπεδο, θα το καταλάβαινα. Δεν είναι εύκολο να δεχτείς έναν πρώην παίκτη σου να βάζει γκολ με την φανέλα μιας άλλης ομάδας.

- Πότε ακριβώς αποφάσισες ότι θέλεις να γυρίσεις στον ΠΑΟΚ; Ο Τεν Κάτε, ας πούμε, μου έλεγε ότι το ήξερε πολύ πριν γίνει ευρέως γνωστό.

Δεν ξέρω αν το γνώριζε ο προπονητής, γιατί εγώ δεν είχα μιλήσει μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι άρχισα να το σκέφτομαι ένα χρόνο πριν.

- Τι προέκυψε και πήρες την απόφαση; Σε πλησίασαν από τον ΠΑΟΚ ή ξύπνησες μια μέρα και είπες “θέλω να γυρίσω”;

Εννοείται ότι μίλησα πρώτα με κάποιους και άρχισα να το δουλεύω στο μυαλό μου. Αλλά η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική μου. Η ζωή είναι δική μου. Απλά γύρισα.

- Ποια ήταν η αντίδραση του Πατέρα όταν του ανακοίνωσες ότι δεν επιθυμείς να συνεχίσεις στον νταμπλούχο πλέον Παναθηναϊκό; Εξεπλάγη;

Με αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο, σε σημείο που δεν το περίμενα. Δεν εξεπλάγη, διότι το είδε ανθρώπινα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν εργαζόμενο. Γι' αυτό και τον ευχαρίστησα δημοσίως και ειλικρινά.

- Η αντίδραση του κόσμου του Παναθηναϊκού ήταν ανάλογη;

Νιώθω πολύ τυχερός. Εισέπραξα πολλή αγάπη και συνήθως παίρνεις ό,τι δίνεις. Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή μαζί τους, τους κοιτούσα στα μάτια. Το εκτίμησαν και μου το ανταπέδωσαν.

- Όταν βλέπεις φέτος τον Παναθηναϊκό να ζορίζεται στο επιθετικό κομμάτι, τι σκέφτεσαι; Οτι του λείπεις ίσως;

Όχι, δεν σκέφτομαι αυτό. Δεν έχει την ανάγκηενός καλού παίκτη ο Παναθηναϊκός. Έχει πολλούς καλούς παίκτες και οι περισσότεροι είναι φίλοι μου. Θέλω να πάνε καλά, αλλά τώρα εγώ είμαι στον ΠΑΟΚ. Και για μένα, πρώτα είναι ο ΠΑΟΚ και μετά όλα τα άλλα.

- Αλήθεια, γιατί ο Παναθηναϊκός δεν συνεχίζει στην φετινή σεζόν όπως τελείωσε την περσινή; Πιστεύεις ότι είναι θέμα Νιόπλια;

Είναι μια ομάδα με μεγάλη πίεση. Δεν ξέρω τι γίνεται φέτος, όμως για μένα ο Νιόπλιας είναι ένας πολύ αξιόλογος προπονητής. Η συνεργασία μας ήταν άψογη, τον θεωρώ από τους καλύτερους Έλληνες. Μακάρι να μείνει για πολύ στον Παναθηναϊκό.

- Πολλοί θεωρούν ότι πέρσι πήγε καλά η χρονιά από κεκτημένη ταχύτητα και ότι φέτος είναι που θα κριθεί του Νιόπλια η δουλειά.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν ένας προπονητής δεν είναι καλός, δεν υπάρχει κεκτημένη ταχύτητα, δεν λειτουργεί τίποτα. Για να καταφέρει μία ομάδα να πάρει ένα νταμπλ, δεν μπορεί να το κάνει με έναν τυχαίο προπονητή. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν μπορεί να υπάρχει δηλαδή ένας κακός προπονητής σε μια πολύ καλή ομάδα και να πηγαίνει με κεκτημένη ταχύτητα.

-Και στο διοικητικό κομμάτι; Βαρδινογιάννης ή Πατέρας;

Περισσότερη επαφή είχα με τον κύριο Πατέρα, ερχόταν πιο πολύ στο γήπεδο και μας έβλεπε. Με τον κύριο Βαρδινογιάννη, παρά το γεγονός ότι με αυτόν ήρθα στον Παναθηναϊκό (και τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό), δεν είχα πολλές επαφές. Αυτά τα διλήμματα είναι πιο πολύ για το κύκλωμα και όχι για μας τους παίκτες. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος να πω ποιος ασκεί καλύτερη διοίκηση και χειρίζεται καλύτερα τα πράγματα στην ομάδα.

- Το γεγονός ότι άργησες να σκοράρεις φέτος ήταν θέμα προσαρμογής;

Όχι, δεν ήταν θέμα προσαρμογής. Δεν άργησα να σκοράρω γενικώς, άργησα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σκόραρα στην 7η αγωνιστική. Σίγουρα έχασα ευκαιρίες, θα μπορούσα να είχα σκοράρει, αλλά το γκολ είναι και θέμα τύχης. Αν είχα λίγη τύχη θα είχα σκοράρει νωρίτερα. Είναι και θέμα συγκέντρωσης, σίγουρα παίζει και αυτό μεγάλο ρόλο.

- Το κουβαλάς το άγχος όταν δεν σκοράρεις;

Όχι, πιο πολύ μου το δημιουργούν οι άλλοι. Πολλοί μου λένε να μη στενοχωριέμαι, με παρηγορούν και το κάνουν από αγάπη. Αλλά δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να στενοχωριέμαι. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να κερδίζει η ομάδα. Σίγουρα, όταν ένας επιθετικός δεν πετυχαίνει πολλά γκολ είναι στα πλην του. Αλλά θα έρθουν και τα γκολ. Δεν αγχώνομαι δηλαδή για κάτι τέτοιο. Όσο το θέλει ο κόσμος να σκοράρω, άλλο τόσο -και περισσότερο- το θέλω κι εγώ. Υπάρχουν επιθετικοί και στην Ευρώπη που κάνουν πολλά ματς να σκοράρουν. Τι να κάνουμε, συμβαίνει αυτό στο ποδόσφαιρο.

- Πάντως όταν σκοράρει ο Σαλπιγγίδης κερδίζει η ομάδα του, είτε ΠΑΟΚ λέγεται αυτή είτε Παναθηναϊκός είτε Εθνική.

Είναι φυσιολογικό για κάθε επιθετικό. Όταν σκοράρουν οι επιθετικοί, η ομάδα συνήθως κερδίζει και ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλες ομάδες. Όσο μεγάλη ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός, τόσο μεγάλη ομάδα είναι και ο ΠΑΟΚ. Όταν λοιπόν δημιουργούν οι μεγάλες ομάδες πολλές ευκαιρίες, τα γκολ τα πετυχαίνουν συνήθως οι επιθετικοί και έρχονται και οι νίκες. Σίγουρα με ευχαριστεί αυτός ο συσχετισμός, αλλά όπως σου είπα πάντα προέχει η ομάδα. Είναι αρχή μου.

- Το γκολ του Βιεϊρίνια στη Βιγιαρεάλ, με κεφαλιά από θέση σέντερ φορ, το ζήλεψες; Ούτε Σαλπιγγίδης είναι στο σκοράρισμα ούτε πιο ψηλός από σένα…

Το ζήλεψα, με την καλή έννοια φυσικά. Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ και πήραμε μια πολύ σημαντική νίκη. Για μένα αυτό που μου δίνει χαρά είναι να κερδίζει η ομάδα. Αν συνοδεύεται και με δικά μου γκολ, ακόμα καλύτερα. Πάνω απ' όλους όμως είναι η ομάδα.

- Έχεις βρει, αγωνιστικά, αυτό που σου ταιριάζει στον ΠΑΟΚ;

Αυτά πάνε σύμφωνα με την πορεία της ομάδας. Όσο καλύτερα πηγαίνει η ομάδα, τόσο καλύτερα πηγαίνει κι ο κάθε παίκτης ξεχωριστά. Η ομάδα στα καλά της βοηθάει τον παίκτη να βγάλει το κάτι παραπάνω. Σε δύο θέσεις παίζω γενικά αυτά τα χρόνια. Παίζω επιθετικός και δεξιά. Ακόμα και γι’ αυτό κατηγορήθηκα. Είπαν πολλοί ότι δημιούργησα θέμα στον ΠΑΟΚ γιατί δεν παίζω δεξιά και παίζω μπροστά. Όπως είπα και πριν, Θεσσαλονίκη η πόλη των σεναρίων. Έτσι είναι το σύστημα, τι να κάνουμε...

- Τελικά ποια είναι η θέση που εσύ απολαμβάνεις να παίζεις;

Όταν είχε έρθει ο Τεν Κάτε στον Παναθηναικό, είχα πει ότι η θέση μου είναι σέντερ φορ, αλλά μπορώ να παίξω και δεξιά. Είναι μία θέση που την ξέρω. Αν ποτέ κρίνω ότι δεν βοηθάω την ομάδα σ’ αυτό που μου ζητάει ο προπονητής, θα το συζητήσω μαζί του. Το ίδιο είπα και τώρα που γύρισα στον ΠΑΟΚ. Τότε δεν λέχθηκε ότι ουσιαστικά πιέζω για κάτι, τώρα όμως το είπαν.

- Τότε είχατε πράγματι συζητήσει για τη θέση σου με τον προπονητή ή μήπως επειδή είχε έρθει ο Σισέ έπρεπε εσύ να παίξεις στο πλάι;

Ο προπονητής με ρώτησε, όπως ρώτησε όλους τους παίκτες. Εγώ θέλω να παίζω για να βοηθάω την ομάδα, είτε είναι δεξιά είτε αριστερά ή μπροστά. Από κει και πέρα, η θέση που παίζω από μικρός και με έχει μάθει ο κόσμος είναι επιθετικός. Τα πράγματα είναι απλά. Αν μου ζητηθεί να παίξω δεξιά, θα παίξω δεξιά. Αν μου ζητηθεί να παίξω κάπου που δεν θα μπορώ να βοηθήσω την ομάδα, θα το πω στον προπονητή. Έτσι είναι τα πράγματα και είναι πολύ απλά. Από κει και πέρα, σέβεσαι την άποψη του προπονητή σου.

- Ο Σάντοςέχειδηλώσειότι με τον Σαλπιγγίδη ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Μπορεί πράγματι; Αν όχι φέτος, του χρόνου;

Το να λέει κάτι τέτοιο ένας καταξιωμένος προπονητής με κολακεύει και τον ευχαριστώ πολύ. Αλλά ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αλλάξει όλη τη ροή των πραγμάτων και μία ολόκληρη ομάδα. Ίσως μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω και εγώ ήρθα εδώ για να το κάνω. Αλλά δεν είναι τόσο απλό, δεν παίρνεις τόσο απλά ένα πρωτάθλημα. Πουθενά, σε καμία ομάδα στην Ευρώπη, δεν συμβαίνει αυτό.

- Τι λείπει από τον ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή; Μια εύκολη απάντηση είναι “τα χρήματα”...

Είναι η εύκολη απάντηση, αλλά αυτό είναι που σου λύνει τα χέρια. Δηλαδή όταν έχεις τα χρήματα μπορείς να φέρεις περισσότερους και καλύτερους ποδοσφαιριστές, να έχεις επιλογές. Κακά τα ψέματα, τα χρήματα είναι κάτω, στις ομάδες της Αθήνας. Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια προσεγμένες κινήσεις, έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν την ποιότητα να πρωταγωνιστήσουν, να βοηθήσουν την ομάδα να πρωταγωνιστήσει. Και έτσι βαδίζει, έχει και τη στήριξη του κόσμου. Βήμα βήμα προσπαθεί να πάρει το κάτι παραπάνω. Είναι κρίμα για μία ομάδα με τόσο κόσμο πίσω της να έχει 25 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα, αλλά δεν έχει την οικονομική ευχέρεια που έχουν οι ομάδες κάτω. Μακάρι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να πάρουμε τον τίτλο. Δεν μπορώ να πω ότι φέτος ή του χρόνου πάμε για πρωτάθλημα, αλλά είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε. Το πότε ακριβώς, δεν το ξέρω.

- Πέρσι το οικονομικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ είχεμπει στα αποδυτήρια. Εσύ πώς θα αντιδρούσες σε τέτοιες συνθήκες;

Δεν μπορώ να σου απαντήσω. Δεν βρισκόμουν πέρσι εδώ, δεν ήμουν στα αποδυτήρια, δεν ήξερα τι κατάσταση επικρατούσε. Όταν οι ποδοσφαιριστές σκέφτονται την αποχή, δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Η αποχή δεν βοηθάει τους ποδοσφαιριστές αγωνιστικά. Ουσιαστικά ασκούν πίεση στη διοίκηση. Βέβαια, όταν είναι απλήρωτοι δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει τη δική του κουλτούρα, άλλη έχει ο Έλληνας, άλλη κάποιος που έχει έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου. Από 'κει και πέρα, όταν είσαι σε μία ομάδα και γνωρίζεις ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα άλλων ομάδων και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές, ουσιαστικά είσαι στη μέση και δεν ξέρεις ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Δεν έχουμε τώρα πρόβλημα και εύχομαι να μην υπάρξει.

- Κι ο Αραβας υποψήφιος επενδυτής που θα λύσει το οικονομικό δια παντός; Πως σου φαίνεται η προοπτική αυτή;

Αν έχει την οικονομική δυνατότητα και θέλει να βοηθήσει, ποιος δεν θα τον ήθελε...

- Πώς είναι να έχεις εργοδότη έναν πρώην συμπαίκτη;

Υπήρξαμε συμπαίκτες με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τώρα είναι πρόεδρος στον ΠΑΟΚ. Ενας άνθρωπος που γνωρίζει το ποδόσφαιρο από την καλή και την ανάποδη. Έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα και έχει λύσει πολλά προβλήματα. Δεν πατάω στο γεγονός ότι τον γνώριζα και ήμασταν συμπαίκτες, τον σέβομαι ως πρόεδρο.

- Ο Σάντος σε ρωτάει για τον ΠΑΟΚ όταν συναντιέστε στην Εθνική;

Ναι, με ρωτάει. Δείχνει ότι είχε δεθεί και θέλει να μαθαίνει πως πάνε τα πράγματα.

- Σάντος ή Ρεχάγκελ στην Εθνική; Και οι δύο σε εμπιστεύτηκαν εξίσου...

Δεν με εμπιστεύτηκαν εξίσου. Με τον κύριο Ρεχάγκελ ήμουν αρκετά χρόνια. Με τον κύριο Σάντος είμαστε λίγο καιρό. Δεν μπορείς να πεις ότι με εμπιστεύεται ακόμη, είναι νωρίς. Απλή ερώτηση, αλλά όχι απλή και η απάντηση. Για τον Ρεχάγκελ θα πω ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά. Έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο και οι ποδοσφαιριστές, ήταν πολύ καλή φουρνιά. Η Εθνική έχει κάνει βήματα παραπάνω και συνεχίζει τώρα με έναν πολύ καλό προπονητή. Εναν προπονητή που έχει δουλέψει σε ελληνικές ομάδες.

- Πόσο διαφορετικοί είναι αυτοί οι δύο ως προπονητές;

Θα μπούμε σε τακτικά θέματα και δεν νομίζω ότι είναι το καλύτερο να βγαίνουν αυτά δημόσια...

- Τότε να σε ρωτήσω ποιος από τους δυο σε εμπνέει περισσότερο.

Δεν θέλω να πάρω το μέρος κανενός, γιατί δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Με τον κύριο Ρεχάγκελ έγινα διεθνής, αυτός με έφερε στην Εθνική ομάδα. Με τον κύριο Σάντος συνεχίζω να είμαι στην Εθνική. Με εκτιμά πολύ σαν άνθρωπο και ποδοσφαιρικά, το ίδιο κι εγώ. Για μένα είναι τιμή να βρίσκομαι στην Εθνική ομάδα. Δεν χρειάζεται να πάρω θέση μεταξύ των δυο. Θα γινόμουν αχάριστος...

- Τι, πιστεύεις, ενόχλησε τον Γκέκα και εγκατέλειψε την Εθνική; Θα αντιδρούσες εσύ όπως εκείνος;

Αν σου πω ότι εγώ θα έκανα κάτι αντίθετο από αυτό που έκανε ο Φάνης, θα είναι σαν να κατακρίνω την κίνησή του. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση, έχει πετύχει πολλά γκολ. Έφυγε για τους δικούς του λόγους, άκουσα αυτά που έχει δηλώσει. Σέβομαι την απόφασή του. Αν πει ότι θέλει να γυρίσει, για μένα θα 'ναι καλοδεχούμενος, αν και θα 'ναι σαν να αναγνωρίζει ότι έκανε λάθος. Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να αφήσει κατά μέρος τους εγωισμούς όταν πρόκειται για την Εθνική. Κάθε καλός ποδοσφαιριστής χωράει εκεί.

- Δεν ήταν όμως μόνον ο Φάνης, προηγήθηκαν και άλλες αποχωρήσεις, γράφτηκαν πολλά και για το ρόλο του Κατσουράνη. Ποια μπορεί να είναι η θέση του Σάντος σε όλα αυτά;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ένας προπονητής δεν μπορεί να επηρεάζεται από έναν ποδοσφαιριστή. Οταν μάλιστα μιλάμε για τον κύριο Σάντος, είναι ακόμα πιο δύσκολο. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο Σαλπιγγίδης θα περάσει στον Σάντος ποιον θα βάλει στην ομάδα. Τώρα, αν ένας ποδοσφαιριστής πιστεύει κάτι τέτοιο και θέλει να φύγει από την ομάδα, θα πω απλά ότι δε στέκει αυτό που πιστεύει.

- Επί Ρεχάγκελ πώς ήταν στον τομέα της πειθαρχίαςτα πράγματα; Χαλαρά μάλλον, ε;

Τα πράγματα ήταν χαλαρά, αλλά όχι... απείθαρχα. Δεν περνάνε δέκα χρόνια με απειθαρχία. Ναι, ήταν χαλαρά, όμως ο Ρεχάγκελ έβλεπε ότι προχωρούσε η κατάσταση καλά με αυτό τον τρόπο και δεν υπήρχαν γκρίνιες. Όταν, όμως, έρχεται ένας άλλος προπονητής, αυτά αλλάζουν. Είτε θα είναι πιο χαλαρά είτε το ίδιο χαλαρά είτε πιο... στενά. Με τον κύριο Σάντοςείναι πιο στενά τα περιθώρια, τα ωράριά μας, οι κινήσεις μας στο ξενοδοχείο και έξω από αυτό. Τώρα, αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό, είναι σεβαστό. Κάποιοι εξέφρασαν τους λόγους της αποχώρησής τους, κάποιοι όχι. Εμείς σεβόμαστε την απόφασή τους, αλλά η Εθνική προχωράει, υπάρχουν πολλά παιδιά για να αναπληρώσουν τα κενά.

- Δώσε μου ένα ρεαλιστικό στόχο για το μέλλον της Εθνικής.

Ρεαλιστικό, βάσει προϊστορίας, είναι να δώσει το παρών στο Ευρωπαϊκό. Το να πάρει το Ευρωπαϊκό ή το Παγκόσμιο θα είναι ένα δεύτερο θαύμα. Έχει γίνει το πρώτο, θα ζει στη μνήμη κάθε Ελληνα για γενιές και, για να είμαστε ρεαλιστές, κάτι ανάλογο είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί. Η Εθνική ομάδα πρέπει να δίνει το παρών στα Ευρωπαϊκά και στα Παγκόσμια και να θέτει αυτό ως στόχο. Μέχρι σήμερα τα καταφέρνει καλά και ελπίζουμε και στο επόμενο να είμαστε εκεί.

- Με τι θα άλλαζες το γκολ της πρόκρισης στην Ουκρανία ή το παρθενικό ελληνικό γκολ στο μουντιάλ;

Με τίποτα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK