Συνέντευξη Αντώνη Φώτση στο Contra.gr (videos)

Ο Αντώνης Φώτσης μιλά στο Contra.gr για τον Παναθηναϊκό, το φάιναλ φορ και το τρεμπλ, τον Ομπράντοβιτς και τον Ιβκοβιτς, τον Τεόντοσιτς και τον Σπανούλη και το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού (videos).

Συνέντευξη Αντώνη Φώτση στο Contra.gr (videos)
- Ο φετινός Φώτσης είναι ο ωριμότερος που έχουμε δει...

" Κάθε χρονιά προσπαθώ να δίνω το 100% για την ομάδα. Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά και προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ. Ολα είναι καλά έως σήμερα. Εχουμε προκριθεί στο φάιναλ φορ και είμαι πολύ χαρούμενος που η ομάδα είναι σε καλή θέση και σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Χαίρομαι που είμαι μέλος της και περνάω πολύ καλά".

- Αλλαξε κάτι φέτος;

" Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι πάντα το ίδιο. Αλλες φορές είναι καλύτερο και άλλες χειρότερο. Οπως είπα και πριν όλα πηγαίνουν καλά μέχρι στιγμής και ελπίζω να συνεχίσουν έτσι".

- Στο γήπεδο κάνεις όλη τη βρώμικη δουλειά... Σου αρέσει ο ρόλος σου;

" Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μέσα στο παρκέ προσπαθώ να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται η ομάδα για να νικήσει. Δε με απασχολεί αν αυτά που κάνω φαίνονται ή όχι".

- Πολλοί λένε ότι δεν δούλεψες όσο θα έπρεπε το παιχνίδι με την πλάτη...

" Είναι μια περιοχή που δεν έχω συνηθίσει, από μικρός δεν μου άρεσε να παίζω με πλάτη στο καλάθι. Είναι λάθος μου αυτό. Θα έπρεπε να το δουλέψω αυτό, αλλά έχει περάσει. Πιστεύω ότι κανένας παίκτης δεν φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Πάντα υπάρχει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω. Αν είχα δουλέψει περισσότερο θα ήμουν ένας καλύτερος παίκτης. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος, αλλά παλεύω πάντα για το καλύτερο".

- Γιατί δεν έμεινες στο ΝΒΑ;

"Τότε ήταν διαφορετικές οι καταστάσεις. Ήμουν μικρός, είναι πολλά χρόνια πριν, πήγα εκεί και έμεινα ένα χρόνο. Ήταν μία πολύ μεγάλη εμπειρία, πέρασα πολύ καλά, αλλά προτίμησα τη χρονική περίοδο μη ξέροντας αν θα έχω αρκετά αγωνιστικά λεπτά, να φύγω. Να πάω κάπου για να παίξω μιας και ήμουν νέος. Ο λόγος που έφυγα ήταν καθαρά αγωνιστικός. Ηθελα να παίζω".

Άμεση αθλητική ενημέρωση όπου και αν βρίσκεστε μέσω του επίσημου twitter και του επίσημου facebook του contra.gr.
- Ιβκοβιτς-Ομπράντοβιτς. Εχεις δουλέψει και με τους δύο...

" Είναι δύο τεράστιοι προπονητές με μεγάλη ιστορία. Τι να πεις γι' αυτούς; Εχουν διαφορά σε μικρές λεπτομέρειες. Μπορεί ο ένας να είναι καλός σε κάτι. αλλά ο άλλος σε κάτι άλλο. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μικρές. Αμφότεροι είναι μεγάλοι προπονητές. Πιστεύω ότι και μόνο που βλέπεις έναν τέτοιο μεγάλο προπονητή υπάρχει αυτομάτως ο σεβασμός. Είναι προπονητές που τα έχουν καταφέρει όλα. Εχουν διάρκεια στο χρόνο".

- Ποιός είναι πιο σκληρός από τους δύο;

" Εντάξει, τώρα δεν μπορώ να πω, όχι ότι δεν θέλω, αλλά γιατί πάνω-κάτω είναι και οι δύο στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι και οι δύο, όχι σκληροί, δεν θα έλεγα σκληροί, είναι απατητικοί και θέλουν πειθαρχία από τους παίκτες. Δεν αφήνουν τίποτα να πάει στην τύχη".

- Πολλές φορές θυμίζουν σκακιστές...

" Κοίταξε, εγώ ασχολούμαι περισσότερο με τον δικό μου προπονητή και όχι με το τι κάνει ο προπονητής της αντίπαλης ομάδας. Ξέρω ότι ο Ομπράντοβιτς φροντίζει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις σε σχέση με αυτό που βλέπει".

- Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην Α2. Στον αντίποδα η ομάδα της καρδιάς σου, ο Ηλυσιακός, παρέμεινε στην Α1...

" Είναι αυτό που λέγαμε πριν. Οτι οι μεγάλες ομάδες λόγω προβλημάτων, πέφτουν στην Α2. Ετσι είναι αυτά και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Σίγουρα δεν είναι και το πιο ωραίο να βλέπεις μια ομάδα σαν την ΑΕΚ να υποβιβάζεται, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Υπάρχουν πολλές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και άλλες, με μεγάλη ιστορία. Αν έχουν κάποια προβλήματα και δεν πάνε καλά, θα πρέπει να πέσουν. Δεν θα σωθούν μόνο με το όνομα".

- Η κινητοποίησή σας για το πρόβλημα των παικτών είχε αποτέλεσμα;

" Εγώ δεν παρακολουθούσα τόσο πολύ είναι αλήθεια. Από ότι άκουγα από τον Λάζαρο (σσ. Παπαδόπουλος), έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Προσπάθησαν όσο μπορούσαν τα παιδιά, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Απλά είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα κάνεις μόνος σου. Δεν αρκεί να προσπαθούν μόνο ο ΠΣΑΚ και μεμονωμένα κάποια άτομα για να έρθει κάποιο αποτέλεσμα. Ηρθε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά όχι αυτό που θα έπρεπε να είναι".

- Ο τελικός κυπέλλου με τον Ολυμπιακό έγινε σίριαλ. Σας επηρέασε;

" Εχουμε όλα αυτά τα προβλήματα με τα λεφτά, τους παίκτες, τις ομάδες και επιπλέον έχουμε και το πρόβλημα με τη βία. Να μην μπορεί να γίνει ένας αγώνας κυπέλου! Να σκέφτεσαι τι θα γίνει όταν συναντηθούν οι οπαδοί των δύο ομάδων. Να φοβάσαι, να ακυρώνονται οι αγώνες και να μην μπορείς να βρεις μετά μία ημερομηνία για να παίξεις. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο και πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Θέλουμε το μπάσκετ να πάει μπροστά. Να γυρίσουν οι οικογένειες στα γήπεδα και να το βλέπουν σαν διασκέδαση".

- Το πρόσφατο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είχε θέαμα και σασπένς. Δεν είχε, όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα...

"Ναι ήταν ένα ωραίο παιχνίδι. Θέλαμε να κερδίσουμε με τέσσερις πόντους τουλάχιστον. Είχαμε την ευκαιρία να τελειώσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε πριν την παράταση, αλλά θέλαμε τη διαφορά και πήγαμε στην παράταση. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερα. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα".

- Νιώθεις ότι είσαστε λίγο "ξεζουμισμένοι" από όλη αυτή την προσπάθεια με τη Μπαρτσελόνα;

"Υπάρχει και η κούραση μέσα, αναμφίβολλα. Πιστεύω, όμως, ότι ο πρωταθλητισμός έχει γίνει τρόπος ζωής. Ολες οι ομάδες έχουν κούραση. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι μόνο εμείς ήμασταν κουρασμένοι και όλοι οι άλλοι ήταν ξεκούραστοι. Αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν μπορείς να αποφύγεις και είναι το ίδιο για όλους".

- Το πλεονέκτημα της έδρας που χάθηκε θα σας επηρεάσει;

"Θα προτιμούσα να είχαμε εμείς το πλεονέκτημα της έδρας. Είναι τελείως διαφορετικό να παίζεις τα παιχνίδια στη δική σου έδρα. Είναι πολύ δύσκολο να πας σε μία έδρα σαν το ΣΕΦ με μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό και να νικήσεις. Βέβαια, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τώρα".

- Σπάσατε το πλεονέκτημα της Μπαρτσελόνα. Τον Ολυμπιακό θα φοβηθείτε;

"Η Μπαρτσελόνα είναι μία πάρα πολύ ομάδα. Πήρε την Ευρωλίγκα πέρυσι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή νικήσαμε τη Μπαρτσελόνα θα νικήσουμε και τους πάντες από δω και πέρα. Επειδή δυσκολεύουν τα πράγματα και έρχονται κρίσιμα ματς, δεν μπορούμε να μείνουμε στο παρελθόν. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο".

-Eίστε φαβορί στο φάιναλ φορ χωρίς τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα;

" Δε νομίζω. Σε ένα φάιναλ φορ είναι οι τέσσερις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι ένας αγώνας, ο ημιτελικός, και αν προκριθούμε, ο τελικός. Αν το χάσεις πας σπίτι σου. Πρέπει να τα δώσεις όλα και να καταφέρεις κάτι καλό".

- Ενας ημιτελικός με τον Ολυμπιακό θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον...

" Σίγουρα θα είχε ένταση, αλλά αυτό είναι περισσότερο οπαδικό. Για μας είναι το ίδιο, είτε παίζουμε με την Μπαρτσελόνα, είτε με τον Ολυμπιακό".

- Ο Χερστον της Σιένα έκανε τη ζημιά στον Ολυμπιακό. Εχετε πάρει τα μέτρα σας;

"Δεν σκέφτομαι τόσο πολύ ατομικά τους παίκτες, αλλά το σύνολο. Το παιχνίδι θα το κερδίσει όποιος το θέλει και θα μπει στο παρκέ πιο έτοιμος. Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι".

- Πολύς κόσμος πιστεύει οτι φέτος το πρωτάθλημα θα το πάρει ο Ολυμπιακός. Εσύ προτιμάς πρωτάθλημα ή Ευρωλίγκα;

" Οταν έχεις την ευκαιρία τότε προσπαθείς και στις τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαίκό). Αν κερδίσουμε το Ευρωπαϊκό δεν θα τα παρατήσουμε. Θα διεκδικήσουμε το κύπελλο και το πρωτάθλημα. Θα προσπαθήσουμε σε κάθε μία διοργάνωση να πάμε μέχρι τον τελικό. Πάμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας".

- Το κρατάς μανιάτικο το θέμα με τον Τεόντοσιτς;

"Ξέρω ότι έχουν γραφτεί κάποια πράγματα, ότι δηλαδή έχουμε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εγώ είμαι μαζί με αυτά τα παιδιά πολλά χρόνια. Πάντα κάποιοι έπαιζαν στη μια ή στην άλλη ομάδα, αλλά άθε βράδυ είμαστε μαζί, κάνουμε πράγματα μαζί και παίζουμε και στην Εθνική ομάδα. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας".

- Συζητήσατε με τον Τεόντοσιτς όσα έγιναν στο "Ακρόπολις";

" Ο,τι έγινε δεν συνέβη επειδή αυτός παίζει στο Ολυμπιακό και εγώ στον Παναθηναϊκό. Δεν έχουμε βρεθεί μετά από αυτό, αλλά καταλαβαίνω ότι ήταν μια ένταση της στιγμής. Ο,τι έγινε, έγινε".

- Πολλοί δεν έχουν συνηθίσει τον Σπανούλη με την κόκκινη φανέλα...

"Αυτή είναι η ελληνική κουλτούρα. Δεν μπορείς να πεις σε έναν παίκτη αν δεν τον θέλει μια ομάδα να μην πάει στην άλλη. Τι να κάνει, να πεινάσει; Ο Βασίλης πήρε την απόφαση, είναι δική του, τώρα καλή ή σωστή αυτός ήταν ο κατάλληλος για να την πάρει. Είναι κύριος του εαυτού του και έκανε αυτό που ήθελε".

- Εσύ θα πήγαινες στον Ολυμπιακό;

"Οχι. Δε λέω ότι είμαι ο γνήσιος Παναθηναικός, απλά πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλη αλλαγή και είναι πολύ δύσκολο για μένα. Δεν θα μου άρεσε τόσο. Βέβαια, αν ήταν άλλες οι καταστάσεις ίσως και να αναγκαζόμουν να το κάνω".

Διαβάστε ειδικά για τον Παναθηναϊκό στα prasinanea.gr
- Το καλοκαίρι του 2008 έφτασες κοντά...

"Είχα μιλήσει με τον Ολυμπιακό. Μου έκαναν πρόταση που ήταν πολύ σοβαρή, αλλά τους εξήγησα κάποια πράγματα, τους ευχαρίστησα και όλα καλά, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα".

- Τι μέτρησε και επέλεξες τον Παναθηναικό;

"Μέτρησε το ότι είχα παίξει τα προηγούμενα χρόνια και ήξερα πως είναι τα πράγματα. Από την άλλη δεν μπορείς να πεις ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα χρήματα, παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Αλλά δεν παίζουν πάντα τον πρώτο ρόλο. Γύρισα πίσω σε μία οικογένεια και ήμουν πολύ άνετα με αυτό. Ο Παναθηναϊκός είναι οικογένειά μου. Και τις δύο φορές που γύρισα αισθάνθηκα σα να μην είχα φύγει ποτέ ".

- Ζούρος, ένας νέος προπονητής. Τεχνοκράτης, αξιόλογος. Νέα σελίδα στην Εθνική μας...

"Πιστεύω, χωρίς να έχω κάτι με τον προηγούμενο προπονητή, ότι στην Εθνική ομάδα είναι ωραίο για εμάς τους παίκτες να βλέπεις ένα προπονητή που είναι από την ίδια χώρα. Γιατί και η επικοινωνία είναι πιο εύκολη και ξέρει τα συν και τα πλην της κουλτούρας μας. Σίγουρα ο προηγούμενος προπονητής έκανε πολύ καλή δουλειά, αλλά πιστεύω ότι φέτος θα είναι διαφορετικά και οι παίκτες θα νιώσουν πιο άνετα. Τον Ζούρο δεν τον ξέρω τόσο καλά, αλλά νομίζω ότι είναι σοβαρός προπονητής και θα κάνει καλή δουλειά".

- Ο Γιαννάκης ήταν επίσης ένας καλός προπονητής...

"Πιστεύω ότι ήταν πολύ καλός σαν προπονητής και είναι ένας άνθρωπος που τον σεβόσουν μόνο και μόνο για το πόσο μεγάλος έχει υπάρξει. Ο,τι και να έλεγε το έκανες γι' αυτό το σεβασμό. Δεν ξέρω γιατί έφυγε. Είχαμε μεγάλες επιτυχίες και με αυτόν στον πάγκο μας".

-Μέχρι πότε θα παίζεις στην Εθνική;

"Αυτό δεν το έχω αποφασίσει ακόμα. Ελπίζω μέχρι να κουραστώ ή να μην πηγαίνει άλλο. Εγώ θα ήθελα να παίζω μέχρι τα εξήντα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι έφικτο γιατί υπάρχουν και καλύτεροι και πιο νέοι παίκτες. Δεν μπορώ εγώ να κάθομαι όσο θέλω".

- Τον Διαμαντίδη θα τον ξαναδούμε;

"Δέχεται πιέσεις. Κολλάει σε κάποιες ιδέες, αλλά αυτή η ερώτηση θα πρέπει να γίνει στον ίδιο. Εγώ μπορώ να πω ό,τι θέλω, αλλά η τελική απόφαση είναι δική του".

- Το συμβόλαιό σου τελειώνει φέτος. Ποιες είναι οι σκέψεις σου για το μέλλον;

" Ακόμα είναι νωρίς. Δεν έχω μιλήσει για την επόμενη χρονιά. Περιμένω πρώτα από όλα να τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας και όταν ηρεμήσουμε τότε θα συζητήσουμε".

- Θα ξαναέφευγες έξω;

" Δεν είναι τόσο εύκολο. Οταν ήμουν πιο νέος ήταν πιο άνετα τα πράγματα. Δεν νομίζω πάντως ότι επειδή έχω κάνει οικογένεια θα είχα τόσο σημαντικό πρόβλημα να φύγω αν ήταν ανάγκη να παίξω στο εξωτερικό".

- Πως βλέπεις τον Παναθηναϊκό χωρίς τον Ομπράντοβιτς και τους Γιαννακόπουλους;

"Είναι μια δύσκολη εικόνα γιατί και οι δύο έχουν συμβάλλει πάρα πολύ. Η ομάδα έχει κάνεις όλες αυτές τις επιτυχίες με αυτούς τους τρεις ανθρώπους. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι έχουν κάνει πολλά για την ομάδα, είναι τόσα χρόνια, δίνουν λεφτά, αγαπάνε τον Παναθηναϊκό, βρίσκονται πάντα στο πλάι μας και μας συμπαραστέκονται. Ο προπονητής, από την άλλη, ήρθε εδώ και τα έχει κατακτήσει όλα. Είναι τόσα χρόνια στον σύλλογο".

- Ποιο είναι το κίνητρο για κάποιον να επενδύσει λεφτά εδώ;

" Κακά τα ψέματα είναι πολύ δύσκολες οι εποχές και εμείς το βλέπουμε αυτό μέσα από το δικό μας άθλημα. Βλέπουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων στους αγώνες αλλά και τι να κάνουμε; Ετσι είναι τα πράγματα. Σίγουρα είναι δύσκολο να έρθει κάποιος να επενδύσει λεφτά στο πρωτάθλημα. Ελπίζω να γίνει κάτι στο μέλλον και να επιστρέψει το μπάσκετ εκεί που ήταν παλιά".

- Ο Σισέ είπε ότι οι καλοί παίκτες θα αρχίσουν σιγά σιγά να φεύγουν από την Ελλάδα. Πιστεύεις ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο μπάσκετ;

" Σίγουρα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακός που μπορούν και έχουν παίκτες και τους πληρώνουν καλά και στην ώρα τους, αλλά κατά τα άλλα βλέπουμε ότι οι πιο πολλές ομάδες έχουν πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Αν δεν βρουν αυτόν που τους ταιριάζει και τους ικανοποιεί εδώ, τότε θα βρουν κάποιον από το εξωτερικό".

- Το κλειστό του Ηλυσιακού είναι η κρυψώνα σου...

"Αν έχω χρόνο πηγαίνω και βλέπω αγώνες. Μένω δίπλα. Βασικά πηγαίνει ο πατέρας μου και πηγαίνω να τον πάρω".

- Πηγαίνεις διακριτικά...

"Δεν είμαι πολύ των δημοσίων σχέσεων. Εχω συγκεκριμένους φίλους και δεν τρελαίνομαι να με αναγνωρίζουν".

- Φημίζεσαι για τον αυθορμητισμό σου και το χιούμορ σου. Είναι ένα μεγάλο παιδί...

"Οσα χρόνια και να περάσουν αυτά δεν αλλάζουν. Εχω φίλους από το σχολείο, είμαστε με τα παιδιά στην Εθνική ομάδα τόσα χρόνια και γενικότερα όταν είσαι με κάποιους όλοι μέρα μαζί πρέπει να κάνεις κάτι να 'χει και πλάκα. Αλλιώς γίνεται μονότονο και βαριέσαι".

- Στην οικογενειά σου ποιός είναι ο ενήλικας;

"Είμαι με μία κοπέλα πολλά χρόνια, αποφασίσαμε να παντρευτούμε, κάναμε και το παιδί μας. Μου έχει συμπαρασταθεί πάρα πολύ, ήταν και στο εξωτερικό μαζί μου. Είναι πολύ ωραίο να γυρνάς από την προπόνηση σε μία χώρα ξένη και να μην είσαι μόνος. Να έχεις κάποιον να σε περιμένει σπίτι. Είμαι πολύ καλά και στα σημεία που υστερώ εγώ εκείνη παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες και με βοηθάει πάρα πολύ".

- Ο μικρός έχει τα ταλέντα σου;

"Εντάξει, είναι πολύ μικρός ακόμα. Εγώ προσπαθώ να τον σπρώξω στο μπάσκετ. Ο παππούς έχει πιο μεγάλα όνειρα από μένα".

- Μια ευχή για το Πάσχα...

"Υγεία πάνω απ' όλα".



News 24/7

24MEDIA NETWORK