Γίργκεν Κλοπ: Ο Γερμανός επαναστάτης που απειλεί το κατεστημένο

Οι άνθρωποι της Μπάγερν Μονάχου δεν θέλουν να τον βλέπουν. Ίσως γιατί τους θυμίζει ότι κάποτε προτίμησαν έναν άλλον Γίργκεν, τον Κλίνσμαν, αντί για εκείνον. Τα ΜΜΕ, αντιθέτως, τον λατρεύουν, διότι πρόκειται για τον κορυφαίο ατακαδόρο που κυκλοφορεί στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφήνοντας πίσω του μορφές όπως ο Ζοζέ Μουρίνιο και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

Γίργκεν Κλοπ: Ο Γερμανός επαναστάτης που απειλεί το κατεστημένο

Ο ατημέλητος, ατίθασος, απίθανος προπονητής της Ντόρτμουντ, Γίργκεν Κλοπ, έχει δημιουργήσει το πιο ενθουσιώδες σύνολο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και όντας ένα βήμα πριν από τον τελικό του Champions League, το Contra.gr προσπαθεί να τον αναλύσει.

Αξύριστος, με ένα ξεβαμμένο τζιν. Αυτή ήταν η εικόνα του υποψηφίου για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Αμβούργου. "Εάν εργαζόμουν ως διευθυντής τράπεζας, ίσως να είχα πρόβλημα αξιοπιστίας εάν έμοιαζα έτσι, αλλά δεν δουλεύω ως διευθυντής τράπεζας, δουλεύω στο ποδόσφαιρο", εξήγησε. Το Αμβούργο έκανε την επιλογή του και επέλεξε τον κουστουμαρισμένο Μάρτιν Γιολ. Ο Γίργκεν Κλοπ κατέληξε στην Ντόρτμουντ. Και κατάφερε να γίνει ο πλέον πολυσυζητημένος προπονητής του κόσμου τις τελευταίες ώρες.

"Ο Λόγος του Θεού"

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Νέβεν Σούμποτιτς μετά το τέλος του θριάμβου της Μπορούσια επί της Ρεάλ Μαδρίτης. "Ό,τι κι αν πει, είναι ο Λόγος του Θεού. Πιστεύουμε σε εκείνον κι εκείνος πιστεύει σε εμάς. Έτσι σχηματίστηκε αυτή η ομάδα, έτσι έγινε επιτυχημένη". Και η αλήθεια είναι ότι ο 45χρονος Γερμανός μόνο φειδωλός δεν είναι στο δημόσιο λόγο του, κάτι που δεν του βγαίνει πάντοτε σε καλό.

"Θα στοιχημάτιζα τον πισινό μου ότι ο (σ.σ. αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν, Ματίας) Ζάμερ και ο (σ.σ. επόμενος προπονητής των Βαυαρών, Πεπ) Γκουαρδιόλα θα μιλήσουν μεταξύ τους", δήλωσε προκλητικά πριν από την αναμέτρηση της Μπάγερν με την Μπαρτσελόνα στον άλλον ημιτελικό του Champions League. Εισέπραξε πληρωμένη απάντηση από τον πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου των Βαυαρών, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε: "Νομίζω ότι στοιχημάτισε πολλά πράγματα. Εάν είχε ποντάρει τα μαλλιά του, τότε θα μπορούσε να μεταμοσχεύσει λίγο περισσότερα. Τώρα ο πισινός του φοβάμαι ότι θα καταλήξει στο μουσείο της Μπάγερν". Η "μεταμόσχευση" του "Κάλε" δεν ήταν ειρωνική. Όντως ο Κλοπ προχώρησε πέρυσι σε... ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής και όταν το αποκάλυψε η "Bild", ο Γερμανός σχολίασε σχετικά: "Δείχνει ωραίο, έτσι δεν είναι;"

Γίργκεν Κλοπ: Ο Γερμανός επαναστάτης που απειλεί το κατεστημένο

Η κόντρα του με την Μπάγερν επίσης δεν είναι καινούργια. Όταν η Ντόρτμουντ περνούσε μία περίοδο άσχημης φόρμας πριν από το πρωτάθλημα του 2011, ο πρόεδρος των Βαυαρών, Ούλι Χένες, προσπάθησε να μειώσει την επιτυχία δηλώνοντας ότι "εάν φορούσα κιτρινόμαυρο παντελόνι όταν έπεφτα για ύπνο, δεν θα κοιμόμουν ήσυχα". "Αναρωτιέμαι τι χρώμα είχε το παντελόνι του πριν πάει για ύπνο", απάντησε ο Κλοπ, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε παρομοιάσει τους πρωταθλητές Γερμανίας του 2013 με την κινεζική βιομηχανία: "Αυτήν τη στιγμή, είναι όπως οι Κινέζοι. Κοιτάζουν τι κάνουν οι άλλοι και το αντιγράφουν, αλλά με περισσότερα χρήματα και διαφορετικούς παίκτες". Η αντίδραση του Γιουπ Χάινκες έφερε την απολογία του Κλοπ, ο οποίος για ακόμα μία φορά δεν συγκράτησε τα λόγια του.

Ο προπονητής που κάποτε ρώτησε έναν δημοσιογράφο εάν έχει πάει στη συνέντευξη Τύπου για δουλειά ή για να πιει μπύρα και που διαπληκτίζεται διαρκώς με τον 4ο διαιτητή των αγώνων της Ντόρτμουντ, ο άνθρωπος που δεν αποχωρίζεται ποτέ το τυχερό "pöhler" ("ποδοσφαιριστής" στην τοπική διάλεκτο του Ρουρ) μπέιζμπολ καπελάκι και που του έχει κάνει παράπονα ένας 4ος διαιτητής ότι... μυρίζει, είναι το πρόσωπο που κλέβει -δικαίως- την παράσταση τις τελευταίες ώρες στον κόσμο, αλλά που έχει διαγράψει ήδη μία εντυπωσιακή πορεία στη Γερμανία.

Γίργκεν Κλοπ: Ο Γερμανός επαναστάτης που απειλεί το κατεστημένο

Ο αποτυχημένος παίκτης και η Μάιντς

Όχι ως ποδοσφαιριστής, αφού η καριέρα του στη Μάιντς είχε ως αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην Zweiteliga και την αλλαγή θέσης από επιθετικός σε αμυντικός. "Κι εγώ είχα σημειώσει 4 γκολ μία φορά, πίσω στο 1990 στο Έρφουρτ, Ένα από αυτά ήταν παρόμοιο με του Ρόμπερτ", αναπόλησε ο Κλοπ για την ποδοσφαιρική καριέρα του, μετά τη συντριβή της Ρεάλ χάρη στο καρέ του Λεβαντόβσκι.

Το 2001, όταν κρέμασε τα παπούτσια του έπιασε αμέσως δουλειά ως προπονητής του συλλόγου. Τη σεζόν 2004-2005 τον οδήγησε στον προβιβασμό στη Bundesliga και άρχισε τη συνεργασία του με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο "ZDF", αποκτώντας το προσωνύμιο "TV-Bundestrainer" (ο εθνικός προπονητής της τηλεόρασης). Όταν υποβιβάστηκε το καλοκαίρι του 2007, στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με τη Βόλφσμπουργκ, άρχισε να... τραγουδάει το κομμάτι των τίτλων τέλους του "Ροζ Πάνθηρα".

Όχι μόνο δεν εξαγρίωσε τους φίλους της Μάιντς, αλλά μετά τη νίκη 3-0 επί της Γκλάντμπαχ, έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο για να χαιρετήσει τους 20.000 οπαδούς του συλλόγου, που τραγουδούσαν "You'll never walk alone". "Θα επιστρέψουμε όπως ο σπουδαίος ροζ φιλόσοφος", υποσχέθηκε. Όταν δεν τα κατάφερε στην επόμενη σεζόν, παραιτήθηκε...

Γίργκεν Κλοπ: Ο Γερμανός επαναστάτης που απειλεί το κατεστημένο

Η Ντόρτμουντ πόνταρε στους "κομμένους"

Η χρονική συγκυρία ήταν ιδανική. Η Μπάγερν βρισκόταν σε φάση ανασυγκρότησης και ο Κλοπ ήταν μέσα στη λίστα του Χένες. Στο τέλος, όμως, επικράτησε το εμπορικότερο επώνυμο του συνονόματου Γίργκεν Κλίνσμαν. Το Αμβούργο έκανε τη δική του επιλογή και απέμεινε η Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί βρίσκονταν σε στάδιο αναδιοργάνωσης σε κάθε επίπεδο. Ο Τόμας Ντολ οδήγησε την Μπορούσια στη 13η θέση του προηγούμενου πρωταθλήματος και ο διευθυντής Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε αποφάσισε πως χρειαζόταν μία αλλαγή φιλοσοφίας.

Ο Κλοπ πληρούσε τις προϋποθέσεις και η πρόσληψη ολοκληρώθηκε παρά το χαμηλό συμβόλαιο. "Ήταν λάθος, αφού έπαιρνα λιγότερα από όσα στη Μάιντς", δήλωνε αργότερα ο Κλοπ, ο οποίος έβαλε αμέσως στη "σφραγίδα" του. "Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανησυχώ για τα πράγματα. Είμαι 0,0% αφελής. Γνωρίζω πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Εάν δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, τη χάνεις". Και αυτός την έκανε, τερματίζοντας στην 6η θέση στην πρώτη σεζόν του και στην 5η στην επόμενη, το 2010, παρότι πούλησε τους 2 πρώτους σκόρερ της ομάδας, Μλάντεν Πέτριτς και Αλεξάντερ Φρέι.

Γίργκεν Κλοπ: Ο Γερμανός επαναστάτης που απειλεί το κατεστημένο

Τη σεζόν 2010-2011 ήρθε η έκρηξη. Μετά από 7 σερί νίκες του προηγούμενου δημιουργήματός του, της Μάιντς, που προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας, ήρθε η παντοκρατορία της Ντόρτμουντ στα υπόλοιπα 3/4 του πρωταθλήματος. Μία ομάδα που χτίστηκε πάνω σε... παρακατιανούς άλλων ομάδων ή σε έξυπνες αγορές.

Ο Ματς Χούμελς, ο οποίος παρά το λάθος του έκανε εκπληκτικό παιχνίδι κόντρα στη Ρεάλ, ανήκε κάποτε στην Μπάγερν Μονάχου με το χρόνιο πρόβλημα στα στόπερ. Πωλήθηκε στη Μπορούσια έναντι 4.000.000 ευρώ. Περίπου 500.000 ευρώ περισσότερα έδωσαν οι Βεστφαλοί για να αποκτήσουν τον παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, Νέβεν Σούμποτιτς, καθώς επίσης και τον σκόρερ του καρέ στον ημιτελικό του "Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ", Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Το μεγαλύτερο value for money ήταν ο Σίντζι Καγκάβα, ο οποίος αποκτήθηκε από τη 2η κατηγορία του ιαπωνικού πρωταθλήματος έναντι 330.000 ευρώ, οδήγησε τη Ντόρτμουντ σε 2 τίτλους και πωλήθηκε έναντι 16.000.000 ευρώ.

Ο Λούκας Πίστσεκ αποκτήθηκε ως ελεύθερος, ο συμπατριώτης του, Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι για 3.000.000 ευρώ. Και φυσικά, οι προσπάθειες της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για αναδιάρθρωση του συστήματος ακαδημιών των συλλόγων "καρποφόρησε" με τις περιπτώσεις Νούρι Σαχίν, Μαρσέλ Σμέλτσερ, Μάριο Γκέτσε και Κέβιν Γκρόσκροϊτς, για λογαριασμό της Ντόρτμουντ. Ο Μάρκο Ρόις αποτελεί επίσης προϊόν των ακαδημιών της, αλλά δεν εκτιμήθηκε σωστά, έφυγε για την Γκλάντμπαχ και αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2012 έναντι 17.100.000 ευρώ. "Πέρυσι ενεργοποιήσαμε τη ρήτρα του Ρόις και η Γκλάντμπαχ δεν ήταν τόσο χαρούμενη", θυμήθηκε ο Κλοπ με θέμα την αντίστοιχη μέθοδο που χρησιμοποίησε η Μπάγερν για να του στερήσει του χρόνου τον Γκέτσε.

Dortmund's striker Marco Reus (L) celebrates with his teammates after scoring during the German first division Bundesliga football match Borussia Dortmund vs FSV Mainz in the German city of Dortmund on April 20, 2013. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050.        (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images)
Dortmund's striker Marco Reus (L) celebrates with his teammates after scoring during the German first division Bundesliga football match Borussia Dortmund vs FSV Mainz in the German city of Dortmund on April 20, 2013. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050. (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Η φιλοσοφία του Κλοπ

Ντόρτμουντ δεν είναι μόνο έξυπνες αγορές και ταλέντο. Υπάρχει και η νοοτροπία που έχει εμφυσήσει ο Κλοπ. "Υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη όπου πρέπει να παίξεις ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, όπου δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος με το να μένεις πίσω και να αγκομαχάς όταν ανεβαίνεις με την μπάλα. Υπάρχουν μέρη όπου εάν το κάνεις αυτό, ο κόσμος θα πει: 'Εάν αυτός είναι ο τρόπος που θα παίξεις, δεν θα έρθω να σε δω'". Και σίγουρα, ο κόσμος της Ντόρτμουντ πηγαίνει να δει την ομάδα του στο κατάμεστο από 80.000 θεατές γήπεδο της Βεστφαλίας.

Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ο Κλοπ επέλεξε αυτόν τον σύλλογο. "Είναι μία ποδοσφαιρική πόλη", είχε σχολιάσει τότε, για να συμπληρώσει πέρυσι, σε συνέντευξη στον Γερμανό αθλητικό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ούλι Χέσε: "Εδώ ο κόσμος απαιτεί η ομάδα του να αγωνίζεται με ιδιότητες που είναι πιο κοντά στην καρδιά μου: με μεγάλο συναίσθημα και με ένταση μέχρι το τελευταίο λεπτό. Θέλουμε να παίζουμε το είδος ποδοσφαίρου που ο κόσμος θα θυμάται".

Γι' αυτό και στην πορεία προς το πρώτο πρωτάθλημα, του 2010-2011, αρνήθηκε κάθε... σχέση με αυτόν τον στόχο: "Δεν μιλάμε για το πρωτάθλημα. Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο ο βαθμολογικός πίνακας. Οποιοσδήποτε μιλάει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο".

Οι ποδοσφαιριστές του πίνουν... νερό στο όνομά του, ακόμα κι όταν στο ημίχρονο κάνει τρύπες στους τοίχους των αποδυτηρίων από τα νεύρα του, μετά από μία κακή εμφάνιση σε αγώνα με τη Λεβερκούζεν. Ο αρχηγός Ζεμπάστιαν Κελ, μάλιστα, τον... χρησιμοποίησε μία φορά για να γλιτώσει πρόστιμο, ενώ οδηγούσε μιλώντας σε κινητό. "Δεν μιλούσα στο τηλέφωνο, απλά μου αρέσει να καταγράφω τις ομιλίες του Κλοπ μετά από την προπόνηση στη συσκευή μου", προσπάθησε να δικαιολογηθεί στον αστυνομικό που τον σταμάτησε.

Το next big thing

Έχοντας πατήσει στο ανώτερο σκαλί της προπονητικής κλίμακας, ο Κλοπ δεν διστάζει να λειτουργήσει σε αυτό το επίπεδο και να συναναστρέφεται με τους... ομοίους του με κάθε τρόπο. Προσφάτως, μπήκε στο στόχαστρο του Ζοζέ Μουρίνιο διότι μιλούσε πολύ πριν από τον ημιτελικό. "Αυτό ήταν κάτι που μου έλεγε ένας δάσκαλός μου. Οπότε θα σκάσω!", απάντησε χαριτολογώντας στη νίκη 2-0 επί της Μάιντς, μόλις 3 ημέρες πριν από το θρίαμβο κόντρα στη Ρεάλ.

Απέρριψε πρόταση της Τσέλσι και δηλώνει ότι στόχος του είναι να συνεχίσει στην Ντόρτμουντ αυτήν τη στιγμή. Εξάλλου, όπως σημειώνει, "γνωρίζω ότι ο Τύπος είναι καλός με εμάς και θέλω να ευχαριστήσω τις μητέρες των παικτών και τη δικιά μου που μας έκανε τόσο καλούς". Εάν καταφέρει να σταθεροποιήσει τους Βεστφαλούς στην ελίτ του ποδοσφαιρικού κόσμου, εάν δηλαδή "δείξουν σύντομα τα γκολ του Λεβαντόβσκι στο μουσείο της Ντόρτμουντ, όπου δείχνουν τα ίδια και τα ίδια τόσα χρόνια", τότε ίσως ο Κλοπ να έχει βρει ήδη την Ιθάκη του. Εάν όχι, ένας νέος, ταλαντούχος προπονητής βρίσκεται διαθέσιμος στο χώρο, έτοιμος να χρωματίσει με το δικό του τρόπο την επικαιρότητα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK