Ελληνικός κινηματογράφος κι αθλητισμός (VIDEOS)

Η Ρένα είναι οφσάιντ, Η φανέλα με το Νούμερο 9, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, Μια κυρία στα μπουζούκια. Αυτές είναι μερικές από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπου οι πρωταγωνιστές υποδύονται αθλητές, διαιτητές, φιλάθλους ακόμα και σπίκερ. Θανάσης Βέγγος, Ρένα Βλαχοπούλου, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Σταυρίδης, Σωτήρης Μουστάκας και πολλοί άλλοι επί της οθόνης του Contra.gr.

Ελληνικός κινηματογράφος κι αθλητισμός (VIDEOS)

Το γήπεδο της Λεωφόρου, το παλιό Στάδιο Καραϊσκάκη, η Ριζούπολη, ο Τάφος του Ινδού και πολλοί ακόμα χώροι, όπου συναθροίζονται οι φίλαθλοι, φιλοξένησαν αξέχαστες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου.

Το Contra.gr σας θυμίζει με videos τις πιο χαρακτηριστικές σπορ στιγμές της εγχώριας έβδομης τέχνης. Γέλιο, ξύλο, χορογραφίες, στημένοι διαιτητές και χούλιγκανς συνθέτουν το ιδιαίτερο αυτό ντεκόρ.

Ο τρελάρας

Αθεράπευτα Παναθηναϊκός είναι ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία "Ο τρελάρας". Δεν διστάζει να πλακωθεί με φίλαθλο του Ολυμπιακού χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ο μελλοντικός πεθερός του, να μπει φυλακή, ακόμα και να παρακολουθήσει αγώνα στη Λεωφόρο λίγη ώρα πριν από το γάμο του!

Η Ρένα είναι οφσάιντ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 είχε αρχίσει ο "αφελληνισμός" στις ομάδες. Χωρίς να το γνωρίζει, η Ρένα Βλαχοπούλου έκανε το προφανές: δεν πανηγύρισε το γκολ της ελληνικής ομάδας, η οποία αποτελείτο από ξένους παίκτες και ξέσπασε όταν σκόραραν οι φιλοξενούμενοι, που διέθεταν Έλληνα στις τάξεις τους. Το κράξιμο από τους ένθερμους υποστηρικτές του "Πρασιναϊκού" ήταν αναπόφευκτο...

Τα μέλη του "Πρασιναϊκού" επιστρατεύουν την Ρένα Βλαχοπούλου, προκειμένου να δελεάσουν τον κορυφαίο άσο Χούλιο Μπάλμας. Όπως είναι φυσικό, βέβαια, η προπόνηση είχε κάποιες... παρατυπίες από τη στιγμή που η ομάδα ήταν γυναικεία.

Η συμβουλή της Ρένας Βλαχοπούλου:

"Είναι η εποχή της μπάλας

ο αιώνας της κλωτσιάς

κι αν δεν θες να είσαι οφσάιντ

μόνος σου μην προχωράς"

Ελληνικός κινηματογράφος κι αθλητισμός (VIDEOS)

Η Ρένα Βλαχοπούλου με τη φανέλα του "Πρασιναϊκού"

Στέλλα

Βγαίνοντας από μία ταραγμένη σχέση, η Μελίνα Μερκούρη γοητεύεται από τον Γιώργο Φούντα, ο οποίος είναι ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Όπως είναι φυσικό, μία δυναμική κι ανεξάρτητη γυναίκα όπως η θρυλική Στέλλα, δεν θα μπορούσε να μην βρεθεί στις εξέδρες ενός γηπέδου, προκειμένου να καμαρώσει από κοντά το νέο της αμόρε.

Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης

"Που πας ρε, Τρύφωνα; Το ξέρει η μανούλα σου;" Σε αυτά τα λόγια αποτυπώνεται η φιλότιμη προσπάθεια του ανεπανάληπτου Θανάση Βέγγου να αποτρέψει έναν κοντό και κοκαλιάρη πυγμάχο από την ολομέτωπη σύγκρουση με ένα θηρίο. Γέλιο και ξύλο γίνονται ένα...

Ο διαιτητής

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα είναι η εν λόγω ταινία, καθώς η σκηνή που ο Νίκος Σταυρίδης υποδύεται το διαιτητή γυρίστηκε στο γήπεδο της Ριζούπολης, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου μιας αναμέτρησης μεταξύ του Απόλλωνα και του Ολυμπιακού (17 Νοεμβρίου 1963).

Ελληνικός κινηματογράφος κι αθλητισμός (VIDEOS)

Ο Νίκος Σταυρίδης, φανατικός υποστηρικτής του Ολυμπιακού, εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο κι ασπάζεται τον Γιώργο Σιδέρη, σκόρερ του νικητήριου γκολ στο 85ο λεπτό της παραπάνω αναμέτρησης

Οι δοσατζήδες

Δεν ήταν λίγες οι ταινίες που ο Θανάσης Βέγγος σχετίστηκε με τον αθλητισμό, δεδομένου ότι την ταχύτητά του θα ζήλευαν και οι κορυφαίοι σπρίντερ. Εν προκειμένω, μιμείται τον... Γιάννη Διακογιάννη, περιγράφοντας ένα φανταστικό ντέρμπι "αιωνίων" για να ξετρυπώσει έναν κακοπληρωτή πελάτη και πρόεδρο τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα

Μην έχοντας τι να κάνει για να ξοδέψει τη μεγάλη περιουσία του μακαρίτη πατέρα του, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δωροδοκεί ένα διαιτητή για να προκληθεί χάος στο γήπεδο και να γελάσει με την ψυχή του. Σε ρόλο μεσάζοντα ο Γιάννης Γκιωνάκης.

Υβ! Υβ! Ο Μανωλιός παίζει μπάλα

Ένας ανερχόμενος ποδοσφαιριστής, ο Γιώργος Παπαζήσης, πέφτει στα νύχια μίας γυναίκας, η οποία τον ξελογιάζει, προκειμένου να μειώσει τις επιδόσεις του στα ματς. Στην ταινία υπάρχουν πλάνα από το στάδιο Καραϊσκάκη, καθώς και τον αείμνηστο Αττίλιο.

Μια κυρία στα μπουζούκια

Ο Κώστας Βουτσάς, ο Φαίδων Γεωργίτσης κι ο Γιάννης Βογιατζής φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ η Μάρθα Καραγιάννη αναλαμβάνει να εκτελέσει μία από τις περίφημες χορογραφίες της Finos Films στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Highlight η... ακούσια κι επίπονη κεφαλιά του Βουτσά (λέγε με Μασούρο) που κατέληξε στα δίχτυα της αντίπαλης εστίας.

Ελληνικός κινηματογράφος κι αθλητισμός (VIDEOS)

Μία περίτεχνη ενέργεια του Κώστα Βουτσά

Αλαλούμ

Η Εθνική αντιμετωπίζει το... Τιμπουκτάν φορώντας φουστανέλες, τσαρούχια και φέσια. Άπαντες (γέροι, γριές, παπάδες...) παρακολουθούν το ματς με κομμένη την ανάσα σε ένα χωριό της βορείου Ελλάδας. "Σώσον και διαφύλαξον ο Θεός ημάς... οφσάιντ", "Πέναλτι, αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια, ποιος θα το χτυπήσει;" Χάρρυ Κλυνν και Αλαλούμ!

Το μεγάλο ρουθούνι

Ποδοσφαιριστή και για την ακρίβεια γυναίκα ποδοσφαιριστή υποδύεται ο Σωτήρης Μουστάκας! Η περίφημη Γιουγκοσλάβα Νταρντάνοβα κλέβει την παράσταση στον αγωνιστικό χώρο μέχρι τη στιγμή που υποχρεούται να αφήσει αφύλακτη την... ευαίσθητη περιοχή σε εκτέλεση φάουλ της αντιπάλου ομάδας.

Η φανέλα με το Νούμερο 9

Η ταινία αποτυπώνει γλαφυρά το άγχος του πρωταθλητισμού και τα προσωπικά αδιέξοδα που φέρνει πολλές φορές η απότομη επιτυχία ενός ποδοσφαιριστή. Κι όπου ποδοσφαιριστής βάλτε τον Στράτο Τζώρτζογλου, ο οποίος υποδύεται ένα μεγάλο ταλέντο επαρχιακής ομάδας που έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον των κορυφαίων συλλόγων της χώρας.

Ελληνικός κινηματογράφος κι αθλητισμός (VIDEOS)

Ο θρυλικός Βασίλης Σερέτης

Ο παρθενοκυνηγός

Ο Σωτήρης Μουστάκας σκορπά γέλιο... μεγατόνων με τα σφυρίγματά του (εννοείται, χωρίς σφυρίχτρα). Σε ρόλο "στημένου" διαιτητή, ο σπουδαίος κωμικός ξεστομίζει ανεπανάληπτες ατάκες, που κάνουν ακόμα και τα "κοράκια" της πραγματικότητας να κοκκινίζουν από ντροπή.

Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας

Ο Στάθης Ψάλτης, μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας πυγμαχίας, κάνει την εμφάνισή του στον Τάφο του Ινδού κι αποθεώνεται. Στους πρώτους γύρους τα βρίσκει σκούρα, εν συνεχεία όμως, αντλεί δύναμη από τους δικούς του ανθρώπους και κατατροπώνει τον αντίπαλό του. Στην ταινία συμμετείχαν οι πυγμάχοι Ζαχαρίας Βιβιλάκης, Θόδωρος Νίκου, Γιώργος Παπανικολάου, καθώς και ο διαιτητής Κώστας Δελατόλας.

Ο μεγάλος αγώνας

Τρανός αθλητής του Ιωνικού, ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ μπλέκει με ναρκωτικά, κινδυνεύει να χάσει το πόδι του, αλλά σώζει την καριέρα του και δίνει πάντα το "παρών" στα μεγάλα μπασκετικά ραντεβού. Νίκος Σαφέρης, όχι αστεία.

Η γυναίκα μου ο τερματοφύλακας

Η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα με τις καλλίγραμμες "Αφροδίτες" αναστατώνει φιλάθλους και χούλιγκανς, οι οποίοι γίνονται επόπτες... γραμμών. Οι σύζυγοι όμως μπερδεύουν τις εστίες των γηπέδων με τις συζυγικές εστίες και αρχίζουν ατελείωτα κωμικοτραγικά φάουλ και κόκκινες κάρτες.

Ελληνικός κινηματογράφος κι αθλητισμός (VIDEOS)

Το εξώφυλλο της ταινίας Χούλιγκανς

Χούλιγκανς

Μία ολίγον τι εναλλακτική επιλογή. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο χουλιγκανισμός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και ο Κώστας Καραγιάννης αποφασίζει να προβάλλει τι συμβαίνει στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ με τη δική του οπτική γωνία. Πάντως, οι σκηνές (και τα βρισίδια) σε ποδοσφαιρικό αγώνα δεν λείπουν.

Μάθε παιδί μου μπάσκετ

Τεχνίτης ή γιατρός; Καλαθοσφαιριστής είναι η απάντηση ενός νεαρού, ο οποίος δεν ενστερνίζεται την επιθυμία των γονιών του (στο ρόλο του πατέρα ο Κώστας Τσάκωνας) και μαγεύεται από την πορτοκαλί μπάλα.

Η κληρονόμος

Η Σμαράγδα Καρύδη αναλαμβάνει την προεδρία των "Πανθήρων", μετά το θάνατο του άνδρα της. Η αποστολή της δεν είναι εύκολη, καθώς για να κληρονομήσει την περιουσία του, πρέπει η ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία. Τι γίνεται, όμως, όταν καλείται να τα βάλει με τον αντιπρόεδρο, που "στήνει" ακόμα και μερικούς παίκτες των "Πανθήρων", προκειμένου να πετύχει τους "σκοτεινούς" σκοπούς του;

News 24/7

24MEDIA NETWORK