Ελλάδα-Κροατία 81-78

Οι πρωταθλητές Ευρώπης είναι ακόμη ζωντανοί. Με τρίποντο στην εκπνοή, ο Βασίλης Σπανούλης έριξε το καναβάτσο την Κροατία και έφερε, χάρη στο 81-78, την Εθνική μια ανάσα από τα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Μεγάλο επιθετικά παιχνίδι από τους Διαμαντίδη και Παπαδόπουλο που κράτησαν όρθια την ομάδα σε όλο το ματς.

Ελλάδα-Κροατία 81-78

Mαδρίτη: Τάσος Μαγουλάς

Arriba. Εμείς είμαστε το μπάσκετ

Μένουν 6,6 δευτερόλεπτα. Οι Κροάτες ισοφαρίζουν με δύο βολές του Πόποβιτς. Εσκεμμένα επέλεξε ο Γιαννάκης να έχουμε εμείς την τύχη στα γρήγορα πόδια του Βασίλη Σπανούλη. Όπως κι έγινε, πήρε την μπάλα ακριβώς κάτω από την μπασκέτα μας και ξεκίνησε κούρσα έχοντας δίπλα του τον ψηλότερο Πλάνινιτς. Περνάει το κέντρο και με μία τρίπλα πίσω από την πλάτη ξαπλώνει τον Κροάτη γκαρντ στο παρκέ. Εκεί που όλοι περιμένουμε ότι θα μπει μέσα σταματάει στα οκτώ μέτρα, σε ένα σηματάκι της Φίμπα γιούροπ που γράφει: we are basketball με το ταμπλό να γράφει 81-78 Ελλάδα-Κροατία. Ακριβώς αυτό. Σπανούλης από τα οκτώ μέτρα και we are basketball με το πιο απίθανο νικητήριο καλάθι που έβαλε ποτέ αυτή η εθνική. Διαμαντίδης το 2005, Ζήσης το 2006, Σπανούλης φέτος, ε αν ακουθήσουμε την μοίρα παίζουμε και φέτος τελικό.

Τέτοιο παιχνίδι έχει μάθει να κερδίζει μόνο η Ελλάδα που και πάλι κινδύνευσε. Η Ελλάδα όμως που έπαιξε επίθεση, που προσπάθησε με το ταλέντο της να παίξει καλό μπάσκετ και το πέτυχε. Ο Παπαδόπουλος με τον Ντικούδη έγραψαν μόνοι τους το 20-19 στο 10' καθώς φάνηκε ότι εγκαταλείπουμε λίγο το αμυντικογενές παιχνίδι και πάμε να σκοράρουμε. Ωστόσο οι Κροάτες σε μία απίθανη βραδιά με ηγέτες τον Πλάνινιτς και τον Κασούν γύρισαν την αναμέτρηση και προηγήθηκαν 33-40 στο ημίχρονο. Τίποτα δεν πήγαινε για την Ελλάδα. Ο Παπαλουκάς με τον Σπανούλη έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, ο Διαμαντίδης έχανε κάθε μάχη στην άμυνα.

Τα παλιόπαιδα. Έπρεπε να φτάσουμε στο 37-50 του 24' για να αντιδράσουν. Ο Διαμαντίδης βαρέθηκε να είναι ο αλτρουϊστής της ιστορίας και πήρε το όπλο του στην καλύτερή του εμφάνιση με την εθνική. Το ένα τρίποντο μετά το άλλο και μέσα σε δύο λεπτά Ελλάδα μείωνε 45-50 για να πατήσει το γκάζι και να περάσει μπροστά 58-54 στο 30'.

Ακόμα όμως δεν είμαστε στην καλύτερη κατάσταση και οι Κροάτες επέστρεψαν για να γίνει μεγάλο ντέρμπι. Πόντο-πόντο μέχρι το 38' όταν ο Διαμαντίδης με τρίποντο από τα επτά μέτρα, έδωσε αέρα 76-71. Οι μαχητές Κροάτες επέστρεψαν και μείωσαν με καλάθι του Ούκιτς 50 δεύτερα πριν το φινάλε. Ο Πόποβιτς με τρίποντο μείωσε στ 77-76. Ο Διαμαντίδης είχε 1/2 βολές και ο Κροάτης γκαρντ ισοφάρισε 78-78. Μετά από την Λάρισα με αγάπη.

ΣΤΑΡ
Με αυτή την σειρά. Ο Παπαδόπουλος γιατί κράτησε μόνος του τον αγώνα μέχρι το 25'. Ο Διαμαντίδης γιατί έφερε την ομάδα μπροστά μέχρι τα τελευταία λεπτά. Ο Σπανούλης γιατί καθάρισε στο τέλος. Όλοι για την πίστη τους στην νίκη.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Λίγο καλύτεροι να ήμασταν θα τους καθαρίζαμε στο 30'. Αλλά θέλαμε να δώσουμε το χάι λάιτ της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΟ
Η επίθεση δεν κόβει μόνο εισιτήρια αλλά φέρνει και νίκες. Αυτό κάναμε. Δεν παίξαμε πολύ καλά αλλά αφήσαμε το ταλέντο μας να κυριαρχήσει. Πάνω από όλα παίξαμε σαν πρωταθλητές Ευρώπης. Οι Κροάτες ήταν καλύτεροι αλλά δεν είναι πρωταθλητές Ευρώπης και ηττήθηκαν από μία μεγάλη ομάδα. Μας βοήθησε η τύχη τώρα θα βοηθήσουμε εμείς τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει άγχος και κάτι λέει ότι στους οκτώ θα πέσουμε πάνω στους Γάλλους. Πάνω από όλα να κρατήσουμε το καλό μπάσκετ και την επίθεσή μας και ας δεχτήκαμε για πρώτη φορά τόσα λέι απ. Με 0-0 δεν κέρδισε κανείς. Αrriba.





Τα δεκάλεπτα: 20-19, 33-40, 58-54, 81-78

Ελλάδα: Παπαλουκάς 11(2), Μπουρούσης, Ζήσης, Σπανούλης 14(3τρ, 3ασ), Βασιλόπουλος, Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 9, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 23(4τρ, 6ρ, 3ασ), Παπαδόπουλος 22(6ρ, ), Κακιούζης

Κροατία: Ούκιτς 10, Κους 7(1), Πόποβιτς 11(3), Ρόζιτς 2, Πρκάτσιν 2, Τόμας 11(1), Πλάνινιτς 10(2), Μάρκοτα 2, Μπάνιτς, Κασούν 15, Μπάρατς 8


News 24/7

24MEDIA NETWORK