Ελλάδα - Σλοβενία 69-60

Τα φαρμακερά τρίποντα των Αντώνη Φώτση και Νίκου Ζήση έριξαν στο καναβάτσο τη Σλοβενία, που επέστρεψε από το -15, και σφράγισαν μια σπουδαία νίκη (69-60) για την εθνική, η οποία πλέον έχει πολύ μέλλον στο τουρνουά.

Ελλάδα - Σλοβενία 69-60

Έτσι κρίθηκε

Αν και το δις εξαμαρτείν ουκ... ανδρών σοφών, τα παιδιά του Ηλία Ζούρου τα κατάφεραν μια χαρά. Περίφημα, παρόλο που για δεύτερο στη σειρά παιχνίδι δεν προστάτευσαν μια διαφορά της τάξης των 15 πόντων.

Δεν χρειαζόταν όμως τόσο η... σοφία για τη σπουδαία επιτυχία επί της Σλοβενίας όσο η... τρέλα των διεθνών. Αυτή που, χάρη στα σουτ - μαχαιριά του Φώτση και του Ζήση στο τελευταίο λεπτό, απεγκλώβισε την εθνική από την άμυνα ζώνης του μετρ Μάλκοβιτς, έκανε το 67-60 και της χάρισε μια νίκη που της επιτρέπει να κοιτά τουλάχιστον μέχρι την οκτάδα.

Ok, η εθνική είχε πάλι σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Για ένα ημίχρονο δούλεψε σε υψηλές στροφές. Καλά διαβασμένη, επεδίωξε το γρήγορο τέμπο, όπως με την Κροατία, βρήκε σκορ στην επίθεση ακουμπώντας την μπάλα στον Μπουρούση, ανάγκασε εν πολλοίς τους Σλοβένους να μπουν στο δικό της καλούπι. Με ηγέτη τον Ζήση μάλιστα προηγήθηκε 29-15 και 35-20, βοηθούμενη και από το 1/12 που είχε ο αντίπαλος από τα 6μ75.

Το... κακό συνέβη όταν έπαψε να λειτουργεί με ταχύτητα. Αμυντικά και επιθετικά. Η σφιχτή ζώνη του Μάλκοβιτς έκλεισε τους διαδρόμους, τα μακρινά σουτ δεν μπήκαν και η διαφορά μειώθηκε χάρη στη δουλειά των αδερφών Ντράγκιτς, την αύρα του Λάκοβιτς και την υπεροπλία του Μπέγκιτς στον αέρα.

Επειδή όμως στα δύσκολα ξεχωρίζουν οι άνδρες από τα πιτσιρίκια, εκεί του Ζούρου τα παιδιά αποδείχθηκαν παλικάρια. Πρώτος ο μικρός ο Παπανικολάου με δύο σερί τρίποντα (καθοριστικά) και μια εκπληκτική τάπα. Μετά ο Μαυροειδής που η αναπάντεχη παρουσία του στην πεντάδα μπέρδεψε τους ψηλούς του Μάλκοβιτς και τέλος το δίδυμο των Φώτση - Ζήση που τέλειωσε τους Σλοβένους στο πιο καθοριστικό σημείο. Το καλύτερο φινάλε.

Το αστέρι

Ο Νίκος Ζήσης έχει μέσα του το χαρακτήρα του ηγέτη. Όχι ότι ο Φώτσης πάει πίσω. Όμως ο γκαρντ της Σιένα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα καθοριστικός. Τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όταν εξασφαλίστηκε η διαφορά, όσο και στο τέταρτο δεκάλεπτο όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν. Οι 19 πόντοι του δεν μπαίνουν εύκολα απέναντι σε μια τέτοια άμυνα. Ειδική μνεία στον Παπανικολάου που πίστεψε στον εαυτό του.

Απογοήτευση

Παρά τη νίκη, η αντίδραση της ομάδας στην άμυνα ζώνης των Σλοβένων ήταν... παιδική. Η μπάλα δεν κυκλοφόρησε, δεν υπήρχε κίνηση, χάθηκαν πολλές επιθέσεις και μαζί η διψήφια διαφορά. Κάτι πρέπει να αλλάξει για να αποφεύγουμε και το άγχος των τελευταίων λεπτών.

Σχόλιο

Μπορούμε να γράψουμε ότι αυτή η νίκη φέρνει σίγουρα την εθνική στην 8άδα. Προτρέχουμε, αλλά δεν φανταζόμαστε πως θα χάσουμε από τη Γεωργία. Παιχνίδι με παιχνίδι το κερδίζει αυτό η ομάδα. Η Σλοβενία δεν είναι εύκολη αντίπαλος και τέτοιες νίκες καταδεικνύουν το χαρακτήρα της. Όπως και να το κάνουμε, είναι... βαριά αυτή η φανέλα. Έχει δε προσωπικότητες αυτή τη εθνική, έχει ηγέτες που μπορούν να την κουβαλήσουν στα δύσκολα. Έχει, έχει, έχει πολλά καλά. Κι αντισταθμίζουν τα αρνητικά που σιγά - σιγά εξαλείφονται.

Τα δεκάλεπτα: 18-13, 25-37, 46-44, 69-60

Ελλάδα: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8(7ρ), Ζήσης 19(3τρ, 5ρ), Βασιλειάδης 5(1τρ, 4ασ), Καλάθης 7(1), Φώτσης 7(1), Παπανικολάου 6(2τρ, 6ρ, 3ασ), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7(1), Κουφός 6, Καϊμακόγλου 2

Σλοβενία: Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14(3/8τρ), Όζμπολτ 3(5ρ), Σμόντις 5(1), Ούντριχ, Μούριτς 1, Γκ.Ντράγκιτς 9, Γιαγκόντνικ, Ζ.Ντράγκιτς 10(5ρ), Μπέγκιτς 8(12ρ), Λόρμπεκ 10(1τρ, 5ρ)

News 24/7

24MEDIA NETWORK