Τι λένε οι αριθμοί για τους Ισπανούς

Λίγες μόνο ώρες πριν από το τζάμπολ του μεγάλου προημιτελικού της Ελλάδας με την Ισπανία το Contra.gr καταγράφει τα στατιστικά πεπραγμένα της "φούρια ρόχα" στους πρώτους έξι αγώνες τους στο Ευρωμπάσκετ. Συμπέρασμα; Είναι δυνατοί, αλλά όχι ασταμάτητοι.

Τι λένε οι αριθμοί για τους Ισπανούς

Η Ισπανία του Σέρτζιο Σκαριόλο είναι κυρίως η ομάδα του Πάου Γκασόλ. Δεν είναι όμως μόνο ο σέντερ των Μπουλς, αφού ο Ιταλός κόουτς χρησιμοποιεί 8-9 με πρωτοκλασάτους παίκτες. Η στατιστική λέει την αλήθεια για τη "φούρια ρόχα".

Επίθεση: Τι και αν λείπουν οι Καλδερόν, Ρούμπιο, Ναβάρο και Μαρκ Γκασόλ; Ο βομβαρδισμός των αντιπάλων καλά κρατεί. Προσώρας οι Ισπανοί διαθέτουν την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 88 πόντους μέσο όρο γεγονός που καταδεικνύει από μόνο ότι οι "ρόχας" χρειάζονται τεράστια προσοχή ως προς την αμυντική αντιμετώπισή τους. Και μία επισήμανση: η Ισπανία έπαιξε στον όμιλο του θανάτου στο Βερολίνο, δεν έκανε... βόλτες στον όμιλο.

Τι λένε οι αριθμοί για τους Ισπανούς
INTIMESPORTS

Άμυνα: Δεν ασχολούνται οι άνθρωποι μ' αυτό το κομμάτι, έστω και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό. Εχουν δεχθεί μέχρι και το παιχνίδι των 16 79,5 πόντους ανά αγώνα, νούμερο τεράστιο για ομάδα που υποτίθεται ότι στοχεύει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Γκασόλ προστατεύεται, καθώς στα 35 του δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, ωστόσο οι άλλοι δεν έχουν δικαιολογίες. Πολύ κακός βαθμός μέχρι στιγμής σ' αυτόν τον τομέα.

Δημιουργία: Με το γνήσιο επιθετικό τους ταλέντο, οι Ισπανοί δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στο να δημιουργήσουν. Και πως να είναι διαφορετικά όταν το πεντάρι τους, ο Πάου Γκασόλ, συμπεριφέρεται αγωνιστικά καλύτερα και από πλέι μέικερ βλέποντας πάντα τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Για τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ και τον Σέρχιο Γιουλ δεν γεννάται καν ζήτημα. Εξαιρετικοί γκαρντ που παίζουν πάντα έχοντας μάτια και στην πλάτη (ειδικά ο πρώτος).

Τι λένε οι αριθμοί για τους Ισπανούς

Τρίποντο: Γενικά σουτάρουν με 37,8% σ' αυτό το τουρνουά. Δεν το λες και άσχημο. Ο Ρίμπας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σ' αυτόν τον τομέα σουτάροντας με 57,1% (12/21), κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική άμυνα δεν θα πρέπει να αδιαφορήσει γι' αυτόν, κάθε άλλο. Ο Γκασόλ έχει το... παρά φύσει 80% αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο απίστευτο 6/7 στον αγώνα με την Πολωνία. Αντίθετα, ο Ρούντι Φερνάντεθ, που δεν διάγει και την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, σουτάρει μόλις με 15.4% (2/13). Ε, δεν χρειάζεται να βρει τώρα το χέρι του...

Κλεψίματα: Εδώ πραγματικά θα χρειαστεί τεράστια συγκέντρωση από την Εθνική ομάδα. Οι δαιμόνιοι Ισπανοί γκαρντ είναι... μανούλες στο να κλέβουν την μπάλα από τους αντιπάλους τους και ειδικά οι Σέρχιοο Ροντρίγκεθ και Πάου Ρίμπας κάνουν τρομερή δουλειά σ' αυτόν τον τομέα. Ο Κατσικάρης το είπε ρητά. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, τα οποία θα τους χαρίζουν την μπάλα γιατί συνήθως αυτά οι Ισπανοί τα τιμωρούν αμείλικτα. Με 4,3 κλεψίματα ανά παιχνίδια, οι Ελληνες γκαρντ (και όχι μόνο) οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην κυκλοφορία της μπάλας και τις επιλογές τους.

Ροτέισον: Κατά βάση, ο Σέρτζιο Σκαριόλο στηρίζεται σε οκτώ παίκτες (Γκασόλ, Μίροτιτς, Γιουλ, Ροντρίγκεθ, Φερνάντεθ, Ρέγες, Ρίμπας, Σεν Εμετέριο). Πρώτος σε χρόνο συμμετοχής είναι φυσικά ο Πάου Γκασόλ με σχεδόν 29 λεπτά ανά ματς και τον ακολουθεί ο Σέρχιο Γιουλ με 26. Ρόλο... 9ου παίκτη έχει ο Βίκτορ Κλαβέρ με 12 λεπτά ανά αγώνα ενώ από εκεί και πέρα οι Ερνανγκόμεθ, Αγκιλάρ και Βίβες παίζουν ελάχιστα και ουσιαστικά δεν έχουν ρόλο στα σχέδια του Σκαριόλο.

Τι λένε οι αριθμοί για τους Ισπανούς
Γκασόλ Πολωνία Ισπανία Ευρωμπάσκετ

Γκασόλ: Μία στατιστική κατηγορία μόνος του ο σέντερ των Σικάγο Μπουλς. Εχει πετύχει τους 138 από τους 528 πόντους της Ισπανίας στο τουρνουά (κοινώς το 26% της παραγωγικότητας το προσφέρει ο ίδιος). Οι δε 18 ασίστ του έχουν προσφέρει τουλάχιστον άλλους 36 πόντους στην ομάδα του. Ο Κατσικάρης υπολόγισε τη συνολική του προσφορά στην ισπανική παραγωγικότητα στο... τρομακτικό 35% με 40%. Αν η Εθνική τον σταματήσει, θα έχει κάνει το μεγάλο βήμα για τη νίκη. Αλλά φυσικά δεν φτάνει μόνο αυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK