Το ντεμπούτο του Βελς και ο… αγέννητος Μπιτάτζε

Ήταν 21 Ιουνίου του 1999 όταν ο Τσέχος Γίρι Βελς, ο παλαιότερος παίκτης των Ευρωμπάσκετ έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση.

Στη Ντιζόν της Γαλλίας, παρέα με τη δική μας Εθνική, ο βετεράνος γκαρντ/φόργουορντ σε ηλικία 19 ετών έπαιζε 21 λεπτά κόντρα στη Λιθουανία του Άρβιντας Σαμπόνις, έβαζε 11 πόντους και η Τσεχία έκανε την έκπληξη κερδίζοντας 78-62.

Ο Βελς θα συμμετάσχει και φέτος, 18 χρόνια μετά το ντεμπούτο του και το παράδοξο είναι ότι όταν έκανε το ντεμπούτο του τότε, ένας από τους παίκτες που θα παίξουν στο φετινό Ευρωμπάσκετ δεν είχε καν γεννηθεί, ενώ δύο άλλοι ούτε καν… μπουσουλούσαν!

Είναι από τα περίεργα και παράδοξα της φετινής διοργάνωσης αλλά ο Γεωργιανός Γκόγκα Μπιτάτζε όταν ο Βελς έπαιζε σε Ευρωμπάσκετ τις 21/6/1999 δεν είχε καν γεννηθεί αφού είδε το πρώτο φως ένα μήνα αργότερα (20/7/1999).  Δύο άλλη παίκτες, δε, ήταν μόλις λίγων μηνών.

Ο λόγος για τον Μαυροβούνιο Ντίνο Ράντοντιστς, γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου 1999 και τον Σλοβένο Λούκα Ντόντσιτς, γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1999.

AP Photo/Petr David Josek

Μπάσκετ

Το Μεγάλο, Φιλερικό Λεξικό του Μπάσκετ

Μεγάλο ερμηνευτικό λεξικό μπάσκετ, από τον Γιάννη Φιλέρη. Τώρα που η μπασκετική χρονιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αξίζει να την παρακολουθήσετε χωρίς να ρωτάτε "τί είπε", "τι λέει", "τι σημαίνει".