Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

Μια μοναδική παρουσίαση των 16 γηπέδων που χορεύουν φέτος οι ομάδες της Ευρωλίγκας. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει την ιστορία και αξιολογεί τις αρένες των κορυφαίων.

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

Ποιοι είναι οι ναοί του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πόσος κόσμος πάει στα γήπεδα της Ευρωλίγκας. Ποιο είναι το παλιότερο, που δεν ακούς τον διπλανό σου, ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής πλευράς.

Δέκα έξι κλειστά γήπεδα, σας αποκαλύπτονται στο Contra.gr με λεπτομέρειες που δεν έχετε διαβάσει πολλές φορές. Πόσο “παλιό” είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρόλαβε αλήθεια, ο Νίκος Γκάλης να παίξει στο ΟΑΚΑ που φέρει το όνομά του; Ποια ιστορική αρένα ήταν ... ανοιχτό γήπεδο και ποιά φιλοξενούσε ταυρομαχίες; Όρεξη να έχετε να διαβάζετε. Ταυτόχρονα κάνουμε και μια αξιολόγηση, σε εμφάνιση, παροχή ανέσεων σε κόσμο και ομάδες αλλά και ντεσιμπέλ, όταν γίνεται “σαματάς”

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων η παρουσίαση έγινε με τη σειρά των ομάδων, όπως παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

ΕΦΕΣ, ΣΙΝΑΝ ΕΡΝΤΕΜ ΝΤΟΜ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 9

ΑΝΕΣΕΙΣ: 10

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 6

Ούτε δέκα λεπτά από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (το Κεμάλ Ατατούρκ) η Σινάν Ερντέμ Αρένα είναι από μια από τις ωραιότερες κλειστές σάλες στην Ευρώπη. Ο σχεδιασμός της έγινε το 2003, αλλά ολοκληρώθηκε το 2010, εν όψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που διοργάνωναν εκείνη τη χρονιά οι Τούρκοι. Στοίχισε 47 εκατομμύρια δολάρια και αποτέλεσε τη σύγχρονη «Μέκκα» του τουρκικού μπάσκετ, αλλά και το γήπεδο που θα θυμούνται πάντα στον Ολυμπιακό!

Οι Τούρκοι, πήραν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 10, ενώ τον Μάιο του 2017, είδαν τη Φενέρ να παίρνει (κόντρα στους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά) την Ευρωλίγκα. Η πρώτη που πήγε ποτέ σε τουρκικό κλαμπ.

Για τον Ολυμπιακό, ωστόσο, αυτό το γήπεδο φέρνει στο νου το έπος του 2012. Την ιστορική ανατροπή εναντίον της ΤΣΣΚΑ, την πάσα του Σπανούλη στον Πρίντεζη το πεταχτάρι και η … τρέλα που ακολούθησε, για την ανάδειξη της ομάδας σε πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Η ατσάλινη στέγη της υπερσύγχρονης αρένας, είναι σήμα κατατεθέν για μια εγκατάσταση που έχει μεν τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις, είναι όμως σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη σε αθλητικά γεγονότα. Εκτός από μπάσκετ, έχει φιλοξενήσει αγώνες WTA τένις αλλά και το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε πισίνα 25 μέτρων.

Η χωρητικότητά της στο μπάσκετ είναι 16.000 και από φέτος αποτελεί σπίτι της Αναντολού Εφές μετά το κλείσιμο και την κατεδάφιση του ιστορικού Αμπντί Ιπεκτσί. Το χρησιμοποιεί σαν έδρα και η Γαλατασαράι. Έχει πολλές σουίτες και όλες τις ανέσεις που θα ήθελε ένας σύγχρονος φίλαθλος.

Παρότι η Εφές, παραδοσιακά δεν έχει τον κόσμο των άλλων συλλόγων της Κωνσταντινούπολης, η μετακόμισή της στην Σινάν Ερντέμ Αρένα (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του άλλοτε προέδρου της τουρκικής ολυμπιακής επιτροπής) της αύξησε κατακόρυφα τα εισιτήρια. Κατά μέσο όρο τους μέχρι τώρα αγώνες της ομάδας του Αταμάν, παρακολουθούν 6.342 θεατές. Λιγότεροι από τους μισούς πήγαιναν πέρσι στο γήπεδο. Παίζει ρόλο, βέβαια, και το τελείως διαφορετικό ρόστερ που εμφάνισε φέτος η Εφές, η νέα έδρα ωστόσο είναι αρκούντως ελκυστική και γι αυτό το λόγο η αύξηση των εισιτηρίων της ομάδας είναι 62.6%!

Παρόλα αυτά, η ατμόσφαιρα σε αγώνες της Εφές δεν έχει καμιά σχέση με εκείνους της Γαλατασαράι και της Φενέρ. Ακόμη και της Μπεσίκτας…

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ, ΜΕΝΤΙΟΛΑΝΟΥΜ ΦΟΡΟΥΜ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 8

ΑΝΕΣΕΙΣ: 7

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 6

Είκοσι οκτώ χρόνια ζωής μετράει το εντυπωσιακό όταν … μπαίνεις μέσα, γήπεδο της Αρμάνι. Τα κόκκινα καθίσματα, παραπέμπουν περισσότερο σε μια τεράστια αίθουσα κινηματογράφου. Όσοι βρέθηκαν στο φάιναλ-φορ του 2014 και καθώς η Ευρωλίγκα δοκίμαζε χαμηλούς φωτισμούς, είχαν την εντύπωση ότι έμπαιναν σε … σινεμά, παρά σε μια αρένα για μπάσκετ.

Μια αρένα χωρητικότητας 12.700 θεατών, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται το 1988 και ήταν έτοιμη το 1990. Η Ολύμπια Μιλάνο, που παραμένει η ιστορικότερη ομάδα του ιταλικού μπάσκετ, έπαιζε τότε στο Παλατρουσάρντι, ένα γήπεδο το οποίο δεν θυμούνται τόσο ευχάριστα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οπαδοί του Άρη (τόπος μαρτυρίου το 1986 με το περίφημο 83-49 υπέρ των Ιταλών να ανατρέπει το +31 και το 98-67 του πρώτου αγώνα στο Αλεξάνδρειο). Παλιότερα έπαιζε και στο Παλαλίντο, ένα γηπεδάκι 3.500 θεατών, που επειδή δεν γινόταν κανένας έλεγχος αλλά δεν τηρούταν προδιαγραφές ασφαλείας γέμιζε (στα ντέρμπι) με διπλάσιο κόσμο!

Το «Φόρουμ» (ντι Ασάγκο στην αρχή, Φίλα Φόρουμ και Ντατς Φόρουμ στη συνέχεια πριν οριστικοποιηθεί σε Μεντιόλανουμ) έχει κερδίσει ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής για αθλητικές εγκαταστάσεις. Ειδικά για την εποχή του, ο σχεδιασμός του ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Σίγουρα, έχουν περάσει τα χρόνια για να θεωρείται ένα κλειστό γήπεδο σύγχρονων προδιαγραφών

Εκτός από έδρα της Αρμάνι Μιλάνο, η αρένα είναι σπίτι πολλών εκδηλώσεων. Το 1994 είχε φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ συχνά διοργανώνονται αγώνες πυγμαχίας, πάλης, τένις και βόλεϊ. Χρησιμοποιείται φυσικά και σε συναυλίες, ενώ εκεί έγινε και ο φετινός τελικός του ιταλικού X-Factor.

H καλή πορεία της Αρμάνι Μιλάνο, έχει ανταπόκριση στον κόσμο της ομάδας.

Κατά μέσο όρο τους αγώνες της ομάδας του Μάικ Τζέιμς και της παρέας του παρακολουθούν 8.577 θεατές (αύξηση 14.8 σε σχέση με πέρσι) που είναι και ο 6 καλύτερος στην φετινή Ευρωλίγκα. Δεν «φοβάσαι» την πίεση της εξέδρας, αλλά σε κάποιες στιγμές οι τιφόζι της Ολύμπια κάνουν φασαρία. Ειδικά όταν τους δίνει το δικαίωμα και η ομάδα τους…

ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ, ΜΟΡΑΤΣΑ ΣΠΟΡΤΣ ΣΕΝΤΕΡ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 7

ΑΝΕΣΕΙΣ: 6

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 7

To 1978, όταν και χτίστηκε το Μοράτσα, υπήρχε ακόμη η ενιαία Γιουγκοσλαβία και η Μπούντουτσνοστ αγωνιζόταν στην B Εθνική. Κοντά στον ποταμό Μοράτσα εξ ου και η ονομασία του, το κλειστό γήπεδο της Ποντκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, πλέον, έχει υποστεί … τρεις ανακαινίσεις, στα 40 χρόνια της ζωής του.

Η πρώτη το 2005 (έγινε ένας προκριματικός όμιλος του Ευρωμπάσκετ), η δεύτερη το 2009 και Η τελευταία φέτος, ελέω Ευρωλίγκας. Η χωρητικότητα αυξήθηκε σε 6.000 θεατές, δημιουργήθηκε αίθουσα VIP και συνολικά το έργο στοίχισε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το κλειστό γήπεδο δεσπόζει σε ένα αθλητικό κέντρο, που περιλαμβάνει μια ολυμπιακή και μια κλειστή πισίνα για πόλη, ένα ακόμη κλειστό για διάφορα σπορ και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις. Το γήπεδο παραμένει μεν παλιό και θυμίζει τα κλειστά που επισκεπτόμασταν στις αρχές της δεκαετίας του 90. Όταν γεμίζει (και αυτό γίνεται αρκετά συχνά) είναι μια «σκληρή» έδρα και με αρκετή φασαρία.

Οι «σκληροί» οπαδοί της Μπούντουτσνοστ δεν είναι και τα … καλύτερα παιδιά (εξ ου και το παρατσούκλι «μπάρμπαρι», δεν χρειάζεται μετάφραση). Έχουν ανοιχτή κόντρα με τον Ερυθρό Αστέρα και δεν είναι τυχαίο ότι πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, είχαν γεμίσει ένα πούλμαν με πολεμοφόδια (στυλιάρια, ρόπαλα κλπ) που πιάστηκε από την ελληνική αστυνομία … αύτανδρο και επέστρεψε κακήν κακώς στο Μαυροβούνιο.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ, ΜΕΓΚΑΣΠΟΡΤ ΣΠΟΡΤ ΠΑΛΑΣ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 9

ΑΝΕΣΕΙΣ: 8

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 5

Πριν από δυο χρόνια (το 2016) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας άφησε την ιστορική της έδρα (Γιουνιβέρσαλ Σπορτς Χολ), για να μετακομίσει στην Μεγκασπορτ Αρένα, που την προηγούμενη δεκαετία ήταν συνυφασμένη με το χόκεϊ. Είχε αποκληθεί, μάλιστα, και το παλάτι του χόκεϊ, ένα σπορ που αγαπάνε ιδιαίτερα οι Ρώσοι. Σίγουρα, περισσότερο από το μπάσκετ.

Το γήπεδο χτίστηκε το 2005 από τον Αντρέι Μπόκοφ, έναν από τους πιο γνωστούς Ρώσους αρχιτέκτονες και στοίχισε 35 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από μπάσκετ και χόκεϊ, έχει φιλοξενήσει αγώνες βόλεϊ, γυμναστικής και τένις. Το 2011 υποδέχθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, που ήταν να γίνει στην Ιαπωνία, αλλά λόγω ισχυρού σεισμού στο Τονόκου, μετακόμισε στη Μόσχα. Μέχρι και … κέρλινγκ (το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) είχε το μενού της εγκατάστασης, που όπως καταλαβαίνετε υποστηρίζει όλα τα χειμερινά σπορ.

Η μετακόμιση της ΤΣΣΚΑ σε ένα μεγαλύτερο γήπεδο ήταν ζητούμενο ετών για τη ρωσική ομάδα. Τα σχέδιά της για την κατασκευή ιδιόκτητου γηπέδου (και κατ’ επέκταση τη διεξαγωγή του φάιναλ-φορ στη Μόσχα) δεν προχώρησαν, οπότε οι υπεύθυνοι της ομάδας διάλεξαν να παίξουν στο Μέγκασπορτ Παλάς.

Πηγαίνοντας σε μια σάλα, χωρητικότητας 13.344 θεατών, η ΤΣΣΚΑ βρήκε πρόσφορο έδαφος να … αυξήσει τη δυναμική της. Από 4-4.4500 κόσμο που είχε στο παλιό της γήπεδο, πήγε στους 8-8.500 φιλάθλους, ανά αγώνα. Τόσους έχει και φέτος στα λιγοστά παιχνίδια της εντός έδρας. Ο μέσος όρος της είναι σχεδόν ίδιος με τον περσινό: 8.177 θεατές.

Η απόσταση πάντως του αγωνιστικού χώρου με τις εξέδρας είναι μεγάλος (ούτε στο ΣΕΦ δεν υπάρχει τόση απόσταση) με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να μην είναι και τόσο … ένθερμη.

Δύσκολα μπορεί κανείς να νιώσει πίεση εκτός έδρας αγώνα, παίζοντας φιλοξενούμενος της ΤΣΣΚΑ. Υπάρχει αυτό το μονότονο … ΤΣΕ-ΕΣ-ΚΑ. Όπως το Ρα-σί-για.

ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ, ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ ΑΡΕΝΑ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 8

ΑΝΕΣΕΙΣ: 9

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 4

Κανονικά η Νταρουσάφακα δεν αγωνίζεται σε αυτό το γήπεδο. Στο πρωτάθλημα χρησιμοποιεί το δικό της (Νταρουσάφακα Αρένα) που είναι όμως μικρό (3.500 θεατές) και κάπως έτσι, όταν παίζει στην Ευρωλίγκα, μετακομίζει στο γήπεδο που σπονσονάρει η πιο γνωστή γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων.

Μια κλειστή σάλα που χρησιμοποιείται για συναυλίες, απονομές, θέατρο και διάφορα σόου, δόθηκε και για μπάσκετ με τις ευλογίες βέβαια της Ντόγκους που πριν από τρία χρόνια ήταν έτοιμη να κάνει επανάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Μπλατ στον πάγκο, διάφοροι Αμερικανοί στο ρόστερ και πολύ χρήμα από την εταιρεία κολοσσό Ντόγκους, έφεραν την χαμένη στα βάθη του 20ού αιώνα, ομάδα μπάσκετ ξανά στο προσκήνιο. Η πρωταθλήτρια του 1961 και του 1962, έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία μέχρι το 2014, όταν έκανε τα άλματά της μέχρι την Ευρωλίγκα.

Το χρήμα έρρεε άφθονο και η Ντόγκους έβαλε αρκετά χρήματα για τον καλλωπισμό της Φολκσβάγκεν Αρένα, που έχει χωρητικότητα 5.240 θεατών. Η ανακαίνιση του 2015 έγινε ένα χρόνο μετά από τα επίσημα εγκαίνια για ένα γήπεδο που βρίσκεται στο Σαριγιέρ, μια περιοχή στα βόρεια της Πόλης και η οποία φιλοξενεί επιχειρηματίες, ηθοποιούς, τραγουδιστές και διάφορους σεέμπριτι.

Αν και δεν υστερεί σε εξωτερική όψη, εσωτερικά το γήπεδο είναι πιο όμορφο και γίνεται μια πολύ δυνατή έδρα, εφόσον γεμίζει. Οι … υπάλληλοι της Ντόγκους το γέμιζαν την πρώτη σεζόν της Ευρωλίκγας, καθώς η εταιρεία άρχισε να απομακρύνεται, έφευγε και ο κόσμος.

Φέτος, πάνε συγγενείς και φίλοι καθώς ο μέσος όρος φιλάθλων σε κάθε παιχνίδι της τουρκικής ομάδας πάνε 2.342 θεατές. Ο χαμηλότερος και των 16 ομάδων. Πριν από δύο χρόνια, ήταν διπλάσιοι εκείνοι που πήγαιναν στο ίδιο γήπεδο. Έτσι κι αλλιώς η έδρα δίπλα στην Νταρουσάφακα, σαν … έννοια, δεν υφίσταται.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΠΑΛΑΟΥ ΜΠΛΑΟΥΓΚΡΑΝΑ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 8

ΑΝΕΣΕΙΣ: 4

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 6

Το 1971 όταν οι Καταλανοί αρχιτέκτονες Φραντσέσκ Καβαγιέρ και Τζουζέπ Σοτέρας παρέδωσαν το παλάτι των “κυανέρυθρων”, το γήπεδο θεωρήθηκε και ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα της Ισπανίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Σαράντα εφτά χρόνια μετά είναι ένα από τα πιο απαρχαιωμένα κι ας έχει ανακαινιστεί δυο φορές. Σύμφωνα με τον Τζόρντι Μπερτομέου, που δεν “μάσησε” τα λόγια του, τον περασμένο Οκτώβριο, είναι “το χειρότερο της Ευρώπης” και χρήζει άμεσης ανακατασκευής.

Η αλήθεια είναι ότι η Μπάρτσα έχει έτοιμα τα σχέδια, ωστόσο και φέτος θα υποχρεωθεί να παίξει στην ιστορική της έδρα, στο ταβάνι της οποίας έχουν αποσυρθεί τρεις φανέλες μεγάλων παικτών του παρελθόντος:

Το 4 του Αντρές Χιμένεθ, το 7 του Νάτσο Σολοθάμπαλ και το 15 του Επι. Σύντομα θα προστεθεί και το 11 του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που έζησε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του στο κλειστό γήπεδο της Μπάρτσα το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Καμπ Νόου και το Μίνι Εστάντι, το γηπεδάκι της Μπαρτσελόνα Β στο ποδόσφαιρο.

Στο Παλαού Μπλαουγκράνα παίζουν ακόμη οι ομάδες χάντμπολ, χόκεϊ και ρόλερ χόκεϊ της Μπαρτσελόνα, επίσης είναι επιπέδου πρωταγωνίστριες με τους δικούς τους ήρωες (τέσσερις φανέλες στο χάντμπολ και μία του ρόλερ χόκει, έχουν επίσης αποσυρθεί στον ουρανό του.

Mε χωρητικότητα 7.585 θεατών, το Παλαού Μπλαουγκράνα έχει ζήσει τεράστιες στιγμές, είναι σκληρή έδρα όταν είναι γεμάτο,κάτι που δεν συμβαίνει συχνά τα δυο τελευταία χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς την κακή πορεία της Μπαρτσελόνα (φέτος ο μέσος όρος είναι 5.599 εισιτήρια).

Αρχικά το γήπεδο χωρούσε 5.696 θεατές, με την ανακαίνιση του 1994, η χωρητικότητα πήγε στους 7.334. Άλλες 200 θέσεις προστέθηκαν στις εργασίες του 2007. Τη διετία 1990-92, η Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε στο αχανές Παλαού Σαν Τζόρντι. Ήταν πολύ μεγάλο και αρκετά μακριά από το κέντρο της Βαρκελώνης (στο λόφο του Μονζουίκ) με αποτέλεσμα η ομάδα να επιστρέψει στο Παλαού Μπλαουγκράνα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Το σχέδιο για την ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου, περιλαμβάνει την κατεδάφισή του (όπως και του Μίνι Εστάντι) και το χτίσιμο του Νέου Παλαού, με χωρητικότητα 12.500 θεατών, στο οποίο θα υπάρχουν 24 VIP σουίτες και 4 μπαρ, με θέα τον αγωνιστικό χώρο

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ, ΑΟΥΝΤΙ ΝΤΟΜ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 7

ΑΝΕΣΕΙΣ: 5

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 5

Αν το Γιαντ Ελιάου είναι το αρχαιότερο γήπεδο, αν στο Ειρήνης και Φιλίας το βράδυ της 14ης Ιουνίου του 1987 έγινε το “μπινγκ-μπανγκ” του ελληνικού μπάσκετ, στην έδρα της Μπάγερν, στο Άουντι Ντομ, έχει γραφεί μια από τις πιο σημαντικές σελίδες του σπορ στην πολύχρονη διαδρομή του από τότε που το εφηύρε ο Τζέιμς Νέισμιθ.

Όποιος έχει πάει, έστω και μια φορά, έχει αισθανθεί το δέος. Και σίγουρα κάποια στιγμή έχει νομίσει ότι ξαφνικά θα πεταχτούν από τα αποδυτήρια ο Νταγκ Κόλινς, οι μακαρίτες Σεργκέι και Αλεξάντερ Μπέλοφ και ο αείμνηστος γενικός γραμματέας της FIBA, Γουίλιαμ Τζόουνς. Σε αυτό το γήπεδο, που παλιότερα ονομαζόταν Ρούντι Σεντλμάγιερ Αρένα (προς τιμήν του προέδρου της βαυαρικής ομοσπονδίας των σπορ) έχει διεξαχθεί ο ιστορικότερος αγώνας όλων των εποχών. Ο περίφημος τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, με τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και τις διαμαρτυρίες των Αμερικανών.

Σε αυτό το ιστορικό γήπεδο, η Μπάγερν Μονάχου προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να δικαιώσει την επένδυση της διοίκησης στο μπάσκετ. Κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει σπουδαίους καλλιτέχνες, μέχρι π διαγωνισμός της Γιουροβίζιον το 1983 έγινε εκεί (πρώτο το ... Λουξεμβούργο με την Κορίν Ερμές και το λυρικό Si la vie est cadeau, στην 14η θέση η Ελλάδα με την Κρίστι Στασινοπούλου και το επίσης λυρικό “Μου λες”). To 1978, η Ρεάλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό την Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε 75-67.

Η Μπάγερν αγωνίζεται στο Άουντι Ντομ από το 2011. Παρότι η ομάδα προκρίθηκε στην Ευρωλίγκα τα εισιτήριά της παρουσιάζουν μείωση 29.3%, αφού τα παιχνίδια της βλέπουν κατά μέσο όρο 3,860 θεατές. Μόνο στα ματς της Νταρουσάφακα πάνε λιγότεροι

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ, ΟΥΛΚΕΡ ΣΠΟΡΤΣ ΑΡΕΝΑ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 9

ΑΝΕΣΕΙΣ: 10

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 9 (όταν παίζει καλά η Φενέρ)

Στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στην αναπτυσσόμενη περιοχή Ατασεχίρ, βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα κλειστά γήπεδα της Ευρωλίγκας. Η Φενερμπαχτσέ, σε συνεργασία με την AEG την εταιρεία που διαχειρίζεται μεγάλες σάλες σε ολόκληρο τον κόσμο (από το Στέιπλς Σέντερ στο Λος Άντζελες, μέχρι την Ο2 αρένα στο Λονδίνο, αλλά και την Μερσέντες Μπεντζ στο Βερολίνο, ξόδεψε 84 εκατομμύρια ευρώ για να την κατασκευάσει.

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 25/1/2012, όταν η Φενέρ υποδέχθηκε την Αρμάνι Μιλάνομ για το τοπ-16 της Ευρωλίγκας (το πρώτο καλάθι το πέτυχε ο Μάρκο Τόμας, που έπαιζε τότε στην τουρκική ομάδα).

Το γήπεδο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ανδρική και γυναικεία ομάδα της Φενέρ, έχει χωρητικότητα 13.059 θεατών (για αγώνες μπάσκετ) και 15.000 για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Μια εντυπωσιακή και εκτός και εντός αρένα, κλέβει την παράσταση και για το ... λευκό της χρώμα, με τον σπόνσορα (Ουλκερ) σε περίοπτη θέση. Είναι ο τελευταίος δεσμός της τουρκικής εταιρείας τροφίμων με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θυμίζουμε ότι η Ούλκερ είχε υπό την σκέπη της την συγκεκριμένη ομάδα μπάσκετ. Στην αρχή μάλιστα, το κλαμπ είχε την ονομασία Ούλκερ/Φενέρμπαχτσε, μέχρι την οριστική απορρόφηση από τη Φενέρ. Η Ούλκερ εμφανίζεται, πλέον, μόνο σαν σπόνσορας στο γήπεδο.

Η αρένα είναι συμβατή με όλες τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει μια κλειστή σάλα στον φίλαθλο. Στα 55.000 τ.μ που εκτείνεται, μπορεί κανείς να βρει πολλές καφετέριες και φαστ-φουντ. Διαθέτει, επίσης, 5 αποδυτήρια, 44 σουίτες, VIP θέσεις και ένα βοηθητικό χωρητικότητας 2.500 θεατών. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της φιλοξενήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις, με συναυλίες όπως του μακαρίτη Λέoναρντ Κοέν, αλλά στη συνέχεια έγινε σχεδόν αποκλειστικά, μια σάλα ... αφιερωμένη στο μπάσκετ. Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και οι Σαν Αντόνιο Σπερς την έχουν επισκεφτεί, ενώ εκεί έγιναν και αγώνες του Ευρωμπάσκετ 2017

Όπως συνήθως συμβαίνει με τις τουρκικές ομάδες, η έδρα της Ούλκερ είναι καυτή, όταν δίνει το δικαίωμα η ... ομάδα. Παρότι, όμως, φέτος έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ στην κανονική περίοδο, η προσέλευση στην έδρα της Φενέρ δεν έχει τόσο κόσμο, όσο πέρσι.

ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ, ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ ΑΡΕΝΑ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 9

ΑΝΕΣΕΙΣ: 10

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 7

Εξωτερικά δεν θυμίζει σε τίποτε κλειστό γήπεδο. Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο είναι ιδιαίτερο και το χρωστάει σε δυο αρχιτέκτονες (Εδουάρδο Πέρεζ Γκόμες και Μιγκέλ Άνχελ Σάντσες Γκαρθία) που ανέλαβαν να κατασκευάσουν το Παλάθιος Μουλτιγιούσος ντε Γκραν Κανάρια, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του.

Είναι η έδρα, βέβαια, της Γκραν Κανάρια στην πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού, Λας Πάλμας. Μετράει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, καθώς εγκαινιάστηκε το 2014 (από τον τότε πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι) και κόστισε 67 εκατομμύρια ευρώ. Την πρωτομαγιά του 14, η Γκραν Κανάρια υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα, για την 28η αγωνιστική της ισπανικής λίγκας και έτσι ξεκίνησε η ... μπασκετική ιστορία του γηπέδου.

Το 2014 φιλοξένησε τον τέταρτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, ενώ ένα χρόνο μετά, έγινε εκεί, η τελική φάση του Κόπα Ντελ Ρέι, με την Ρεάλ να κερδίζει το τρόπαιο (77-71 την Μπαρτσελόνα).

Η χωρητικότητά του είναι 9.870 θεατές, οι οπαδοί της Γκραν Κανάρια το έχουν γεμίσει αρκετές φορές, αλλά ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει τις 7.500-8.000 ανά αγώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δημιουργείται (όταν χρειάζεται) και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμά του γηπέδου τα κίτρινα-μπλε καθίσματα, προσαρμοσμένα στα χρώματα της ομάδας καθώς και τα μεγάλα διαχωριστικά που υπάρχουν ανάμεσα στα διαζώματα. Οι πρόσθετες εξέδρες φτάνουν τους θεατές και μια ανάσα από το παρκέ.

XIMKI, ΑΡΕΝΑ ΜΙΤΙΤΣΚΙ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 8

ΑΝΕΣΕΙΣ: 9

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 5

Η Χίμκι, η πιο νεόκοπη ομάδα της Ευρωλίγκας (ιδρυθείσα το 1997) έχει προλάβει να κατακτήσει δυο φορές το Eurocup, μία φορά τη λίγκα VTB (μεγάλο κατόρθωμα, αν αναλογιστούμε την ισχύ της ΤΣΣΚΑ) και άλλη μια το Κύπελλο Ρωσίας.

Η ομάδα την οποία κοουτσάρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας εκπροσωπεί τα περίχωρα της Μόσχας. Κι όταν λέμε περίχωρα, εννοούμε μια τεράστια περιφέρεια, στην οποία ζουν 7.2 εκατομμύρια άνθρωποι. Παλιότερα, στον 19ο αιώνα, η Χίμκι ήταν σιδηροδρομικός σταθμός της γραμμής Μόσχα-Αγία Πετρούπολη. Μετά την ίδρυση της ΕΣΣΔ και την κατασκευή ενός καναλιού του Βόλγα, στην δυτική όχθη του οποίου ακούμπησε η πόλη Χίμκι το 1939.

Μια πόλη 200.000 κατοίκων, που απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και η ομάδα μπάσκετ την έκανε γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίζοντας στην Ευρωλίγκα, η Χίμκι χρησιμοποιούσε αρχικά το πρώτο της γήπεδο (Χίμκι Αρένα, πρώην της Ντιναμό Μόσχας), από πέρσι, όμως, εγκαταστάθηκε στην Μιτίσκι Αρένα (εγκαινιάστηκε το 2005), μια κλειστή σάλα πολλαπλών εκδηλώσεων.

Μέχρι να ... φαλιρίσει η ομάδα, ήταν έδρα του Άτλαντα Μόσχας Περιχώρων, πρωταθλήτρια χόκεϊ το 2015, αλλά τα οικονομικά προβλήματα του κλαμπ το έβγαλαν από το χάρτη. Το παγοδρόμιο (7.000 θεατών) χρησιμοποιείται και για καλλιτεχνικό πατινάζ, ενώ για συναυλίες και αγώνες πυγμαχίες η σάλα χωράει 9.000 θεατές. Διοργανώνονται επίσης κάθε είδους αθλητικά γεγονότα, αλλά και επιδείξεις μόδας, χοροί κλπ.

Στο μπάσκετ η χωρητικότητα είναι 7.280 φίλαθλοι, σε ένα γήπεδο που μια φυο φορές γεμίζει, αλλά συνήθως το κοινό της ομάδας δεν ξεπερνάει τους 5.500. Με μέσο 5.033 εισιτήρια, σε κάθε εντός έδρας αγώνα της φέτος, η Χίμκι είναι 13η στον σχετικό πίνακα. Ε, δεν φωνάζουν και πολύ οι Ρώσοι, η έδρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ... καυτή. Κάθε άλλο.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ, ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΟΥΕΣΑ ΑΡΕΝΑ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 9

ΑΝΕΣΕΙΣ: 9

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 9

Ο Φερνάντο Μπουέσα ήταν ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας των Βάσκων, που δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ το Φεβρουάριο του 2000. Ήταν ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της δράσης των Βάσκων αυτονομιστών αλλά και πολέμιος της πολιτικής απομονωτισμού των συμπατριωτών του από την Ισπανία.

Μέσω του μπάσκετ, το όνομά του έμεινε στην αιωνιότητα και είναι, πλέον, το γήπεδο που όλοι θέλουν να πάνε στο Μάιο. Η Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, έδρα της Σάσκι Μπασκόνια από το 1991 (όταν ακόμη λεγόταν Άραμπα) είναι ο ιδανικός προορισμός, για φέτος, καθώς εκεί θα φιλοξενηθεί το φάιναλ-φορ. Δεν πήρε άδικα το όνομα του Φερνάντο Μπουέσα, η έδρα της Μπασκόνια. Όταν ήταν διοικητής της επαρχίας της Άλαβα, έδωσε την έγκρισή του για την κατασκευή του γηπέδου της ομάδας. Το Παβεγιόν Άραμπα, όπως ήταν η πρώτη ονομασία του, εγκαινιάστηκε σε ένα αγώνα της Ταουγκρές με την Ατέλτικο Βιγιάλμπα, και ο Φερνάντο Μπουέσα έκανε τιμής ένεκεν το τζάμπολ.

Έχει ολόκληρη ιστορία πίσω του, το γήπεδο στο οποίο φιλοξενούνται ένα από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρωλίγκας, η θρυλική ορχήστρα που παίζει διάφορα εμβατήρια την ώρα του αγώνα και φυσικά η υστερική κυρία η οποία συνηθίζει να κάθεται πίσω από τους Έλληνες σπίκερ των αγώνων με Ολυμπιακό και ΠΑΟ, φωνάζοντας σαν δαιμονισμένη “είναι μαλάκα”.

Βρίσκεται στην περιοχή Άραμπα, κατασκευάστηκε στην αρχή για να χωράει 5.000 κόσμο (και ήταν μια “στρούγκα” με το κοινό να κοχλάζει σε κάθε αγώνα). H πρώτη ανακατασκευή είχε αλλαγή του παρκέ και αύξηση της χωρητικότητας σε 9.500 θεατές. Για αρκετά χρόνια έμεινε ... με τις κολώνες για ένα ακόμη διάζωμα, να προεξέχουν και εν τέλει έφτασε στους 15.544 θεατές. Αυτή είναι η απόλυτη χωρητικότητά του, από το ρεκόρ που έγινε στις 3/1/2016 στον αγώνα Μπασκόνια-Ρεάλ (είναι και απόλυτο ρεκόρ της ισπανικής λίγκας).

Είναι πολύ δύσκολο γήπεδο, με φασαριόζους οπαδούς, που ειδικά αν τους δίνει το δικαίωμα η Μπασκόνια κάνουν τεράστιο σαματά. Από τις πιο δύσκολες έδρες να παίξει κανείς στην Ευρωλίγκα με μέσο όρο φέτος 11.111 εισιτήρια. Η Μπασκόνια είναι μια από τις τέσσερις ομάδες με μ.ο άνω των 10.000 θεατών. Οι άλλες τρεις είναι η Ζαλγκίρις, ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΜΕΝΟΡΑ ΜΙΦΤΑΤΣΙΜ ΑΡΕΝΑ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 8

ΑΝΕΣΕΙΣ: 7

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 9

Έλα, κόψτε την πλάκα. Τι Μενόρα Μεταφτσίμ,λέτε τώρα και δεν καταλαβαίνουμε. Εμείς Γιαντ Ελιάου το μάθαμε, Γιαντ Ελιάου θα συνεχίσουμε να το λέμε. “Μενόρα Μεταφτσίμ” είναι ο νέος σπόνσορας της ιστορικής έδρας της Μακάμπι. Το 2015, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών στο Ισραήλ, πλειοδότησε σε διαγωνισμό για το όνομα, που θα μείνει ενεργό μέχρι το 2023.

Πενήντα έξι χρόνια ζωής, μετράει το αρχαιότερο γήπεδο στην Ευρωλίγκα. Εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1963, σε ένα αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στο Ισραήλ και την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, ήταν ακόμη ... ανοιχτό και χωρούσε 5.000 θεατές. Χτισμένο στην περιοχή του Τελ Αβίβ, ονόματι Γιαντ Ελιάου, το γήπεδο δεν μπορούσε να ... λεγόταν αλλιώς! Τέσσερα χρόνια πιο μετά, ξεκίνησαν τα έργα ανακατασκευής. Άλλες 5.000 θέσεις προστέθηκαν, έγινε το πρώτο κλειστό γήπεδο στο Ισραήλ και το 1972 έγινε το εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα στην Καντού και την Εθνική Ισραήλ, που πήρε τη νίκη.

Για 30 χρόνια, το Γιαντ Ελιάου έζησε μοναδικές μπασκετικές στιγμές, με θριάμβους της Μακάμπι, το φάιναλ-φορ του 1994 όταν ... καταλήφθηκε από τους οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (και έγινε τόπος μιας εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων με τη νίκη της Μπανταλόνα επί των “ερυθρολεύκων” στον τελικό) ώσπου το 2003 έγινε η πρώτη αλλαγή, όταν μετονομάστησε σε Nokia Arena. Ένα χρόνο μετά (το 2004) έγινε το δεύτερο φάιναλ-φορ, με τη Μακάμπι να θριαμβεύει επί της Σκίπερ Μπολόνια, με ρεσιτάλ μπάσκετ και σκορ 118-74.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν έργα για την προσαρμογή του στα σύγχρονα δεδομένα, καθώς προστέθηκαν 1.000 θέσεις θεατών, αλλά και 24 vip σουίτες.

Το 2015, για πρώτη φορά μετά το 2000, το κίτρινο χρώμα αντικατέστησε το μπλε στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το παρκέ.

Μιλάμε για μια από τις πιο σκληρές έδρες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Η φασαρία δεν ... περιγράφεται, ειδικά όταν η Μακάμπι παίζει “αμερικάνικο” μπάσκετ και τα καρφώματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Παλιότερα ήταν σχεδόν αδύνατο να αντέξει μια ομάδα μέσα σε τόσο θόρυβο και ένταση (οι εξέδρες πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο). Με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και την αύξηση των αγώνων, έφερε τη συνήθεια και αύξησε τις πιθανότητες για διπλό σε ένα από τα πιο “κολασμένα” γήπεδα, που μπορεί μια ομάδα να επισκεφθεί.

Και φέτος, βέβαια, υπάρχει σχεδόν σολντ-άουτ σε κάθε ματς. Μέσος όρος εισιτηρίων 10.516 ανά αγώνα!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 9

ΑΝΕΣΕΙΣ: 7

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 8

Η σοσιαλιστική ονομασία του (μη ξεχνάτε ότι εγκαινιάστηκε σε ... φουλ ΠΑΣΟΚ εποχή, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1985) είναι μοναδική στα δεδομένα της Ευρωλίγκας. Και η αρχιτεκτονική, θα λέγαμε. Το σχέδιο του Θύμιου Καραγιάννη είναι εξαιρετικό, συνδυάζεται άψογα με τη θάλασσα και τον όλο χώρο. Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει περισσότερο με… πλωτό, παρά με επίγειο γήπεδο.

Πρωτοποριακό για την εποχή του, μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, ουσιαστικά ανακαίνιση να μην έχει γίνει παρά μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, παρόλα αυτά το ΣΕΦ παραμένει ένα από πιο ξεχωριστά γήπεδα-αρένες σε όλη την Ευρώπη.

Το 1985 κατασκευάστηκε σε μια ιδανική περιοχή, απέναντι από το (τότε) Στάδιο Καραϊσκάκη, για να φιλοξενήσει το ΕΠΑ 85, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που είχε αναλάβει η Αθήνα, τρία χρόνια μετά από εκείνο του ανοιχτού που είχε γίνει στο επίσης νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην Καλογρέζα. Άλλο σπορ, όμως, θα απογείωνε αυτή τη σάλα ... στα ουράνια της δόξας. Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1985, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, τραπέζωνε τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και τον Μάριαν Κοζλόφσκι (ο Πολωνός πρόεδρος της ευρωπαϊκής ζώνης της FIBA) παρόντος και του άλλοτε διεθνή διαιτητή Κώστα Δήμου. Η ψαροταβέρνα ήταν ο “Δουράμπεης” κι ο Στάνκοβιτς είχε καθίσει σε επιλεγμένη καρέκλα, με θέα το ΣΕΦ. Όταν κάποια στιγμή ρώτησε “τι είναι αυτό”, ο Βασιλακόπουλος άδραξε την ευκαιρία: “Γήπεδο μπάσκετ, χωρητικότητας 16.000 θεατών” είπε, αποκρύπτοντας τεχνηέντως τα περί στίβου.

Ο “Μπόρα” ενθουσιάστηκε και μετά το γεύμα, έκανε μια επίσκεψη αστραπή στο υπό κατασκευή κλειστό γήπεδο. “Να κάνουμε εδώ το Ευρωμπάσκετ 87” ήταν η φράση κλειδί.

Πράγματι, δυο καλοκαίρια μετά, το Ειρήνης και Φιλίας γινόταν το γήπεδο που έζησε το ... απίστευτο. Στις βραδιές που η Ελλάδα έμαθε το μπάσκετ, το ΣΕΦ αποδείχθηκε ιδανικό σαλόνι για να γίνουν ήρωες Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Φάνης και τα άλλα παιδιά του (αείμνηστου) Κώστα Πολίτη.

Αυτό ήταν. Ένα κλειστό, που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει κλειστό στίβο, ήταν για χρόνια το μοναδικό σύγχρονο παγοδρόμιο της Ελλάδας, μετατράπηκε σε εκθεσιακό κέντρο αλλά και χώρο πολιτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συνδέθηκε άρρηκτα με το μπάσκετ.

Ο θρίαμβος της Εθνικής του 87, έμεινε ανεξίτηλος. Σε αυτό το γήπεδο, ο Ντράζεν Πέτροβιτς έχει δώσει δυο μοναδικές παραστάσεις. Το 1985 με την Τσιμπόνα (87-78 τη Ρεάλ, με 36π του Μόσαρτ) στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το 1989 στον αξέχαστο τελικό του Κυπελλούχων με τη Ρεάλ εναντίον της Καζέρτα (117-113 στην παράταση). Ο Πέτροβιτς είχε σκοράρει ... 62πόντους, έναντι 44 του Όσκαρ Σμιτ. Σαν μαγνήτης αυτό το παρκέ, τραβούσε τους μεγάλους σκόρερ. Οι εμφανίσεις του σολίστ Νίκου Γκάλη εκείνο το μαγικό Ιούνη δεν είχαν προηγούμενο, μέχρι το επόμενο ματς, όπως ο ίδιος ο Νικ έλεγε με το γνωστό του ύφος.

Στο ΣΕΦ έγινε το 1993 και το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας (με τη Λιμόζ να γίνεται η πρώτη και μοναδική γαλλική ομάδα η οποία έχει κατακτήσει το τρόπαιο) και βέβαια από το 1991 και μετά (και με εξαίρεση τις σεζόν του ... Κορυδαλλού, ελέω έργων για το 2004) αποτελεί έδρα του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Μπορεί το ΣΕΦ να μοιάζει “κρύο” και απαρχαιωμένο, καθώς δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ σε πλήρη φάση, στα μέσα της δεκαετίας του 90, ωστόσο, μάζευε σε κάθε ευρωπαϊκό βράδυ του Ολυμπιακού περισσότερους από 15.000 θεατές. Από τα 12 πρωταθλήματα που έχουν κατακτήσει οι “ερυθρόλευκοι” τα οκτώ έχουν γιορταστεί στην ιστορική τους έδρα. Η πάροδος του χρόνου έχει ... παλιώσει το Ειρήνης και Φιλίας, όπου η χωρητικότητα του έχει πέσει σε 11.000 εισιτήρια (μέσος όρος για φέτος 8.164 θεατές) με την ατμόσφαιρα να έχει κάτι από παλιά, σε ειδικές μόνο περιπτώσεις. Ο Ολυμπιακός, κατά καιρούς, έχει τοποθετήσει νέο παρκέ, έχει ανακατασκευάσει τα αποδυτήρια αλλά και τους υπόλοιπους χώρους που χρησιμοποιεί η ομάδα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 9

ΑΝΕΣΕΙΣ: 9

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 9

Μέχρι το 1995 το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας, αλλά και το «σπίτι» του μπάσκετ, μετά τον θρίαμβο του 1987. Το ΟΑΚΑ ήρθε για να πάρει την πρωτοκαθεδρία. Δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, κατασκευάστηκε (σε έξι επίπεδα) μια από τις μεγαλύτερες κλειστές σάλες στην Ευρώπη, χωρητικότητας 18.000 θεατών, με έξτρα χώρους για τα ΜΜΕ, VIPs, τεράστιους χώρους πάρκινγκ και πρόσβαση μέσω του (τότε) ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και του σταθμού «Ειρήνη». Αργότερα προστέθηκε και η Νερατζιώτισα του προαστιακού.

Με χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό σημάδι η οροφή του σε σχήμα «Α», η οποία στηρίζεται σε τέσσερις τεράστιους πυλώνες που απέχουν μεταξύ τους 108 μέτρα και έχουν ύψος 35 μέτρα.

Ένα υπερσύγχρονο (ακόμη και τώρα, 20 χρόνια μετά την κατασκευή του) γήπεδο, που εκκενώνεται σε 10 λεπτά, διαθέτοντας 54 θύρες για το κοινό. Τα αποδυτήρια (δώδεκα συνολικά) κέντρο Τύπου και αίθουσα συνεντεύξεων, λειτούργησαν ιδανικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου το κλειστό γήπεδο χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες γυμναστικής, τραμπολίνο και βέβαια τους τελικούς στο μπάσκετ ανδρών και γυναικών.

Από το 2016 και μετά έχει μετονομαστεί σε Νίκος Γκάλης, προς τιμήν βέβαια του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα, έστω κι αν δεν πρόλαβε να παίξει ποτέ σε αυτό το παρκέ. Eίναι το μοναδικό γήπεδο στην Ευρωλίγκα, που φέρει το όνομα μεγάλου παίκτη του παρελθόντος, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται εν ζωή...

Το ΟΑΚΑ έζησε μεγάλες μπασκετικές στιγμές το 1995 και το 1998 όταν φιλοξένησε το Ευρωμπάσκετ και το Μουντομπάσκετ αντίστοιχα, με τον θρίαμβο (και στις δυο διοργανώσεις) των Σέρβων, αλλά όχι και τις φιλικές διαθέσεις του ελληνικού κοινού απέναντί τους (αδέρφια, σου λέει μετά ο άλλος). Το 2007 ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού, που σαν καλός οικοδεσπότης «περιποιήθηκε» τους καλεσμένους του (και κυρίως την ΤΣΣΚΑ, αντίπαλός του στον τελικό) στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας κατακτώντας το 5 τρόπαιο στη κορυφαία διοργάνωση.

Ο ΠΑΟ, άλλωστε, συνέδεσε το όνομά του με το ΟΑΚΑ, καθώς από το 1995 και μετά άρχισε να το χρησιμοποιεί σαν έδρα του, αποχωρώντας από το κλειστό της Γλυφάδας, στο οποίο αγωνιζόταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90. Στο ΟΑΚΑ παρέλασαν όλοι οι άσοι που κατά καιρούς έφερε στην Ελλάδα η οικογένεια Γιαννακόπουλου και γιορτάστηκαν όλοι οι τίτλοι που πήρε η «πράσινη» ομάδα από το 1998 και μετά, όταν επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ μετά από 15 χρόνια.

Το σπίτι των «πρασίνων» έχει γεμίσει πάρα πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, με τον Παναθηναϊκό να είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τις ομάδες που κόβουν τα περισσότερα εισιτήρια στην Ευρωλίγκα. Σε αυτό το γήπεδο έχουν υποκύψει όλα τα μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με το γήπεδο να δονείται από τους οπαδούς του ΠΑΟ, που ξέρουν να δημιουργούν πολύ δυναμική ατμόσφαιρα. Ακόμη και σε χρονιές, όπως η φετινή, η οποία δεν ξεκίνησε τόσο καλά, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν εγκαταλείπουν την ομάδα τους. Με μέσο όρο 11.461 εισιτήρια (και ρεκόρ προσέλευσης οι 17.345 θεατές, στο ματς με τον Ολυμπιακό) ο ΠΑΟ είναι δεύτερος στον σχετικό πίνακα, πίσω από τη Ζαλγκίρις Κάουνας. To OAKA είναι αχανές. Έχει τρομερή ακουστική όταν γεμίζει και πραγματικά είναι ασυναγώνιστο σαν έδρα, όταν όμως ο κόσμος είναι λίγος (για τα δεδομένα του) έχει και «κρύα αρτμόσφαιρα». Συνήθως, πάντως, στους αγώνες της Ευρωλίγκας η θερμοκρασία και τα ντεσιμπέλ μόνο ανεβαίνουν!

Το κλειστό «Νίκος Γκάλης» πανηγύρισε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο, αυτόν της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2018, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει και καλλιτεχνικά γεγονότα με κορυφαίο τον τελικό της Γιουροβίζιον το 2006 (ελληνική συμμετοχή από την Άννα Βίσση.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, WIZINK ARENA

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 10

ΑΝΕΣΕΙΣ: 9

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 8

Μιλάμε για το Παλάθιο Ντε Ντεπόρτες, που πήρε το όνομα της τράπεζας Wizink, η οποία δραστηριοποιείται σε Ισπανία και Πορτογαλία. Είναι μια από τις ιστορικότερες κλειστές σάλες της Ευρώπης, όχι μόνο γιατί είναι έδρα της Ρεάλ και έχει φιλοξενήσει κορυφαία μπασκετικά γεγονότα. Από εκεί έχουν περάσει τα διασημότερα ονόματα της μουσικής. Από τους Koυίν που έκαναν την αρχή το 1979, έχουν εμφανιστεί μια ατέλειωτη σειρά συγκροτημάτων, η καλλιτεχνών, που επισκέπτονταν τη Μαδρίτη: Στινγκ, Έλτον Τζον, Άιρον Μέιντεν, Πολ Μακάρτνεϊ, Φιλ Κόλινς, Λουτσιάνο Παβαρόπτι, Μπι Τζις, Γκλόρια Εστέφαν, Νιρβάνα, Τζόε Κόκερ, Γούτνι Χιούστον, Οέασις, Σακίρα, Μπρους Σπρίνγκστιν, Κάιλι Μινόγκ, Μπιγιονσέ, Περλ Τζαμ, Ντεπές Μοντ, Λέιντι Γκάγκα, Τέιλορ Σουίφτ, Ριάνα, Αρκτικ Μάνκις και ένα σωρό άλλοι και άλλες, που έχουν τη δική τους μουσική ιστορία.

Η αρένα, βρίσκεται στην περιοχή Γκόγια (εξ ου και η ομώνυμη στάση του Μετρό) όπου παλαιόθεν λειτουργούσε (από το ... 1874) για ταυρομαχίες. Ήταν, βέβαια, ανοιχτή και φιλοξένησε τις μάχες των ανθρώπων με τους ταύρους, από το 1874 έως το 1934. Παρέμεινε σαν κτίριο φάντασμα μέχρι το 1952, όταν ο δήμαρχος Χοσέ Μαρία Γκουντιέρεζ εξήγγειλε την κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου, στα πρότυπα των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Το 1960 οι αρχιτέκτονες Χοσέ Σοντέρας και Λορένθο Γκαρθία Μπαρμπόν, ολοκλήρωσαν το έργο τους, κόστους 56 εκατομμυρίων πεσετών. Μπορούσε να φιλοξενήσει όλων των ειδών αθλήματα κλειστού χώρου, ενώ έγινε έδρα των ομάδων μπάσκετ της πόλης. Η Ρεάλ το είχε από το 1986 μέχρι το 1998 και η Εστουδιάντες από το 1987 μέχρι το 2001. Ήταν η χρονιά που το ιστορικό κλειστό κάηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και είχε σαν αποτέλεσμα την κατεδάφισή του.

Ο Δήμος Μαδρίτης αποφάσισε πάνω στο καμένο “Παλάθιο” να χτίσει ένα καινούργιο γήπεδο. Ο Ενρίκε Ερμόζο και η Παλόμα Χουιντόμπρο, ήταν το νέο αρχιτεκτονικό δίδυμο, που ανέλαβε την ανακατασκευή. Το νέο σχέδιο κράτησε ορισμένα βασικά σημεία του προηγούμενου γηπέδου, είχε φυσικά τις δικές του καινοτομίες και το αποτέλεσμα ήταν μια εντυπωσιακή κατασκευή, ενός ξεχωριστού κλειστού γηπέδου μέσα στην καρδιά της πόλης.

Η χωρητικότητά του δεν άλλαξε. Είναι 15.500 θεατών και το συνολικό του κόστος έφτασε τα 124 εκαστομμύρια ευρώ.

To 2005 έγιναν τα εγκαίνια, τρία χρόνια αργότερα έγινε το φάιναλ-φορ (με το τρόπαιο να πηγαίνει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας), το 2014 η τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και το 2015 πάλι το φάιναλ-φορ, όπου στον τελικό η Ρεάλ επικράτησε του Ολυμπιακού.

Oι οπαδοί της βασίλισσας δεν είναι τόσο ... φανατικοί με το μπάσκετ. Ο φετινός μέσος όρος προσέλευσης είναι 9.582 θεατές. Αν χρειαστεί, πάντως, κάνουν αρκετή φασαρία

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ, ΖΑΛΓΚΙΡΙΟ ΑΡΕΝΑ

Η αρένα με τα περισσότερα ντεσιμπέλ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ: 10

ΑΝΕΣΕΙΣ: 10

ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ: 10

Η εμπειρία στην Ζαλγκίριο Αρένα είναι μοναδική. Δέκα πέντε χιλιάδες, φανατικοί μπασκετόφιλοι (γνώστες του σπορ από το νεαρότερο μέχρι τον γηραιότερο) γεμίζουν το επιβλητικό κλειστό. Λίγο πριν από το τζάμπολ τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Λιθουανίας και μετά ... ξεκινούν ένα ανελέητο σαματά.

Η Ζαλγκίρις έχει μοναδική υποστήριξη σε ένα γήπεδο που είναι σολντ-άουτ για ... 15 αγωνιστικές, διαθέτει τρομερή ακουστική και όταν το ματς φτάνει προς το τέλος του είναι αδύνατο από τον σαματά να ακούσεις τον διπλανό σου.

Ναι αυτή η αρένα που κατασκευαζόταν τρία χρόνια (2008-11) από τον αρχιτέκτονα Εουγκένιους Μιλιούνας, είναι η καλύτερη στην Ευρώπη. Άλλωστε, σε κορυφαία, την έχουν ανακηρύξει και οι τζένεραλ μάνατζερ των ομάδων της Ευρωλίγκας.

Απέναντι από το ... mall του Κάουνας (Ακρόπολις), πάνω στο νησάκι που βρίσκεται στον ποταμό του Κάουνας, Νεμούνας, χτίστηκε αυτό υπερσύγχρονο γήπεδο το οποίο αντικατέστησε το ιστορικό Κάουνας Σπορτς Χολ (λεγόταν και Ντάριους-Γκιρένας χολ, προς τιμήν δυο Λιθουανών πιλότων) σαν έδρα της Ζαλγκίρις αλλά και άλλων μεγάλων γεγονότων.

Τον Αύγουστο του 2011 ήταν έτοιμο, για τις ανάγκες του 37ου Ευρωμπάσκετ και το φιλικό Ισπανίας-Λιθουανίας έμοιαζε με ιδανικό εναρκτήριο παιχνίδι. Είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Βαλτικής, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και έχει σαν χαρακτηριστικό το διαφανές γυαλί που καλύπτει μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του. Εσωτερικά σε γεμίζει με δέος, αλλά διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (όσο και της πολυτέλειας, με 48 σουίτες VIP, χώρους για δημοσιογράφους και παράγοντες της Ζαλγκίρις όπως ο ... Άρβιντας Σαμπόνις κλπ).

Στο μπάσκετ, το οποίο οι Λιθουανοί το λατρεύουν, η χωρητικότητα ξεπερνάει τους 15.000, ενώ κάτω από το παρκέ υπάρχει παγοδρόμιο για αγώνες χόκεϊ, ενώ το γήπεδο χρησιμοποιείται για πυγμαχία, βόλεϊ και χάντμπολ.

Το ρεκόρ προσέλευσης, πάντως, έχει γίνει σε ... συναυλία, καθώς για τέτοια γεγονότα η χωρητικότητα ανέρχεται σε 20.000 θεατές. Κι από τη Ζαλγκίριο Αρένα έχουν περάσει αρκετοί μεγάλοι της μουσικής όπως οι Ρεντ Χοτ Τσίλι Πέπερς, ο Λένι Κράβιτζ, ο Στινγκ, ο Έρικ Κλάμπτον, οι Πρόντιτζι, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, οι Άιρον Μέιντε και άλλοι πολλοί.

Το κόστος ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερα από τα μισά σε σχέση με το ποσό που ξοδεύτηκε στη Μαδρίτη (124 εκ). Μάλλον έχει φτηνά υλικά και χέρια στη Λιθουανία...

Η Ζαλγκίρις εν τω μεταξύ, έχει μέσο όρο 14.732 εισιτήρια, ανά αγώνα της στην Ευρωλίγκα. Παρουσιάζει αύξηση 8.6% σε σχέση με πέρσι και είναι πρώτη στον σχετικό πίνακα...

(κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi)

News 24/7

24MEDIA NETWORK