Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

Πριν αρχίζει ο β' γύρος της Euroleague, εντοπίσαμε όσα μάς έκαναν εντύπωση. Γιατί η Εφές έχει αβαντάζ τετράδας, τι έκανε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και πριν από τον Πιτίνο, πόσο επηρεάζει τον Ολυμπιακό ο Στρέλνιεκς, ποια είναι πιο... ευνοημένη ομάδα, πόσο βοηθάει τη Μιλάνο ο Τζέιμς και ποιος σουτάρει τρίποντα χειρότερα από τον Καλάθη.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι αριθμοί είναι ένας ωραιοποιημένος τρόπος για να πεις ψέματα. Λένε.

Ψέμα στο ψέμα. Διότι η εξέλιξη των στατιστικών επιτρέπει την 'αποκρυπτογράφηση' στοιχείων στα οποία το μάτι του καθενός δεν είχε άμεση πρόσβαση. Πλέον έχει. Μετά από 120 παιχνίδια στην κανονική περίοδο της Euroleague, τα συμπεράσματα είναι δομημένα και εμπεριστατωμένα.

Προφανώς και πολλά μπορούν ν' αλλάξουν στο δεύτερο μισό μιας σεζόν με άλλους τόσους αγώνες. Μια προσθήκη ή ένας τραυματισμός, μια αναποδιά, κάποια δευτερόλεπτα που 'φαγώθηκαν' χωρίς αιτία σε μια κρίσιμη στιγμή, όλα μετρούν.

Προτού πάντως οι ομάδες πατήσουν ξανά παρκέ, ας δούμε τι διδαχτήκαμε ως τώρα. Με την πολύτιμη συμβολή των στοιχείων Newstats.eu και των αντίστοιχων της Euroleague.net.

1. Το -σύγχρονο- μπάσκετ της Εφές

Όταν ο Εργκίν Αταμάν δεν έχει νεύρα και διαχειρίζεται το συναίσθημά του φτιάχνει κομψοτεχνήματα. Η δική του Εφές είναι η πιο παραγωγική των τελευταίων χρόνων, διότι έχει υιοθετήσει ακολουθήσει τις νόρμες της εποχής. Διαθέτει ένα ισορροπημένο ρόστερ με παίκτες που μπορούν να καλύψουν 2-3 θέσεις

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

έχει βάλει πολύ το στοχευμένο τρίποντο στο παιχνίδι της, είναι η δεύτερη ομάδα σε ασίστ και με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας (53.9% στο κλάσμα πόντοι/προς σουτ και βολές) έχει καταφέρει να λογίζεται ως υποψήφια για μια θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου, παρά το γεγονός πως έχασε 4/5 παιχνίδια μέσα στον Δεκέμβριο.

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

Πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός πως διαθέτει την πιο παραγωγική 5άδα της διοργάνωσης στα 28 λεπτά που έχουν βρεθεί μαζί στο παρκέ οι Μίτσιτς, Μπομπουά, Σίμον, Μορμάν και Πλάις (+37, 73-36).

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

2. Γιάνις κερνάει, Ολυμπιακός νικάει

Τη στιγμή που η διαδικασία απο-σπανουλοποίησης είναι σε εξέλιξη, με τα γνωστά αποτελέσματα στους αγώνες με Φενέρμπαχτσε (εντός) και Νταρουσάφακα (εκτός), ο Ολυμπιακός έχει αρχίσει να εξαρτάται από τον Γιάνις Στρέλνιεκς. Ο Λετονός παίζει καλά ακόμη και στις ήττες των 'ερυθρολεύκων' παλεύοντας για ανατροπές εκεί που μοιάζουν αδύνατες. Δεν είναι στην πιο αποδοτική 5άδα του Μπλατ και δεύτερη πιο αποδοτική της διοργάνωσης (το +35 με Γκος, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ). Είναι όμως στα 8 από τα 10 πιο αποτελεσματικά σύνολα που έχει χρησιμοποιήσει ο Αμερικάνος κόουτς. Το παράδοξο είναι πως δύο εξ αυτών έχουν περιορισμένο χρόνο και μόνο το κοντό σχήμα με Γκος-Σπανούλη-Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ έχει μείνει στο παρκέ περισσότερα από 11 λεπτά (35 για +9).

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

3. Ο Παναθηναϊκός ήξερε τι θα πει 'εκτροπή μπάλας'

Ο Ρικ Πιτίνο ήρθε ν' αλλάξει ως ένα βαθμό τον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ. Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την αμυντική προσαρμογή / αποτελεσματικότητα και τα περίφημα deflections. Για τα οποία διάβασες πως 'εφηύρε' ως μπασκετικό όρο απ' όταν ήταν βοηθός στους Νιου Γιορκ Νικς. Επειδή στατιστικός τρόπος μέτρησης δεν έχει καθιερωθεί ακόμη τουλάχιστον, εμείς θα κρατήσουμε το άθροισμα από την πρόσθεση κλεψιμάτων-κοψιμάτων που αποτυπώνουν μία τάση αμυντικής προσπάθειας. Σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός παίρνει τον καλύτερο βαθμό μετρώντας στο σύνολο 10.3 ανά αγώνα (7.8 κλεψίματα και 2.5 κοψίματα). Στα 9.3 είναι η Εφές και στα 9.27 η Ρεάλ Μαδρίτης. Τον Ολυμπιακό θα τον βρεις στα 8.13. Άλλο κομμάτι το πώς εκμεταλλεύεται κάθε ομάδα τις κερδισμένες κατοχές.

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

Τα κλεψίματα κάθε ομάδας

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

Τα κοψίματα κάθε ομάδας

4. Η... μετεξέλιξη του Μάικ Τζέιμς

Ο Αμερικάνος γκαρντ πήγε στη Μιλάνο ως ο πιο καλοπληρωμένος παίκτης του ρόστερ και αλήθεια είναι πως της χάρισε χαρακτήρα. Είναι ο δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης (πίσω από τον Σβεντ των μισών αγώνων) και ο δεύτερος καλύτερος πασέρ (κυνηγώντας τον Νικ Καλάθη). Ταυτόχρονα όμως ο Τζέιμς είναι ο παίκτης που αναγκαστικά έχει 'εγκλωβίσει' τη Μιλάνο σ' ένα στιλ παιχνιδιού χωρίς διαφυγή. Δεν είναι τυχαίο πως στα λιγότερα από 4 λεπτά που λείπει από το παρκέ, παίζοντας ως τώρα 35'20'' ανά αγώνα - ο παίκτης με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής, η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι 'παράγει' περισσότερα απ' όσα ο ίδιος όταν βρίσκεται εντός, σε αντιστοιχία κατοχών πάντα. Ευχή και κατά, με τρεις λέξεις...

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

5. Άλλος Ρούντι στα... γεράματα

Ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν είναι πλέον ένα παιδί σε σώμα ώριμου άνδρα. Είναι ο ίδιος ένας ώριμος άνδρας με δύο ετών γιο, ο οποίος βαδίζοντας στα 34 πλέον μοιάζει να ξέρει το σώμα του και να ελέγχει το μυαλό του. Στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Ισπανός γκαρντ-φόργουορντ έχει τα καλύτερα νούμερα της τελευταίας 3ετίας, παίζοντας μόνο περί τα 20 λεπτά αγώνα. Άνευ των προβλημάτων στη μέση, είναι μακράν του δεύτερου ο παίκτης με την καλύτερη αντιστοιχία στη σχέση ασίστ/λαθών, υπερτερώντας των καλύτερων πόιντ γκαρντς της διοργάνωσης. Διότι πρώτα σκέφτεται και μετά δρα. Δεν είναι τυχαίο πως είναι στα πιο παραγωγικά δίδυμα τόσο της Ρεάλ όσο και της διοργάνωσης, δίπλα σε Καμπάτσο, Κάρολ, Αγιόν.

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

6. Η Ζαλγκίρις των βολών

Ούτε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης ούτε η Φενέρμπαχτσε έχουν κερδίσει ισάριθμες βολές με τη Ζαλγκίρις. Προφανώς η τακτική του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να περνάει η μπάλα στη ρακέτα φέρνει λιγότερα τρίποντα (μόλις 228, 64 κάτω από τη 15 Νταρουσάφακα) και περισσότερα κερδισμένα φάουλ (365 στο σύνολο, 24.33 ανά αγώνα). Ταυτόχρονα ωστόσο η διαφορά από τη δεύτερη Μιλάνο είναι 18 κερδισμένες βολές και με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ 39! Είναι ένας παράγοντας που παίκτες του Σάρας εκμεταλλεύονται δεόντως, αφού το 80.2% από τη γραμμή είναι το καλύτερο όλων.

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

7. Η αμυντική βελτίωση επί Σφαιρόπουλου

Με ρεκόρ 1-6 έως ότου φύγει ο Νέβεν Σπάχια και 1-8 στα πρώτα 9 παιχνίδια, η Μακάμπι έμοιαζε με ακυβέρνητο καράβι στον ωκεανό. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος του 0/2 ως το φινάλε Νοεμβρίου ανέλαβε ένα σύνολο χωρίς ο ίδιος να έχει συμβάλει στη σύνθεσή του και άμεσα έχασε έναν γκαρντ, αφού ο Σέσιονς ζήτησε ν' αποδεσμευτεί. Γρήγορα όμως προσαρμόστηκε σε αυτό που είχε και η Μακάμπι, εκμεταλλευόμενη το βατό πρόγραμμά της έφτασε να κατακτήσει 4 νίκες σε 6 παιχνίδια διεκδικώντας πλέον τις πιθανότητες που της αναλογούν για την 8άδα. Ιδίως στα τελευταία πέντε ματς το πρόσημο είναι θετικό, χάρη στη βελτίωσή της στο αμυντικό σκέλος.

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

Είναι πλέον η πέμπτη 'δύναμη' της διοργάνωσης σε αυτό το σκέλος του παιχνιδιού.

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

Ως τη διακοπή, στις 7 του Φλεβάρη, θα γνωρίζει τι μπορεί να κυνηγήσει. Του λείπει πάντως ένα 2άρι.

8. Χειρότερος του Καλάθη ο Πάνγκος

Η θεωρία πως ο Νικ Καλάθης του 22.4% είναι 'ο πιο άστοχος πόιντ γκαρντ στα σουτ τριών πόντων' καταρρίπτεται από τους αριθμούς. Κόντρα στη φήμη του σουτέρ με πάνω από 45% πίσω από τα 6μ75 ο Καναδός γκαρντ έχει κατρακυλήσει εφέτος στο 21%. Από τα 4.3 και τα 4.4 που εκτελούσε την προηγούμενη διετία έχει πέσει στα 3.2, ευστοχώντας στα 0.7 απ' όσα επιχειρεί! Να 'ναι η πίεση στους ώμους του; Να 'ναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από τον Πέσιτς; Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούμαστε...

Τα 9 πιο σημαντικά στοιχεία του πρώτου γύρου της Euroleague

9. Ο τραυματισμός του Ένις

Ήταν η πιο 'άγρια' και 'ωμή' στιγμή για τη Φενέρμπαχτσε ως τώρα στη σεζόν.

Ουδείς ξέρει παρόλα αυτά αν η τουρκική ομάδα θα απέδιδε το ίδιο μπάσκετ με τον Αμερικανό στο παρκέ. Τα τρία και μόνο παιχνίδια στα οποία έπαιξε ο Αμερικανός προτού χτυπήσει ήταν μικρό δείγμα για το αν είναι ικανός να προσαρμοστεί πρώτα απ' όλα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και κατόπιν σε αυτό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Χωρίς αυτόν πάντως ο Κώστας Σλούκας έχει παίξει περισσότερο απ' όσο προοριζόταν, διότι ο Γκριν που ήρθε δεν είναι οργανωτής και συνολικά περισσότερο από κάθε άλλον συμπαίκτη του (27'33'' ανά συμμετοχή), με αποτέλεσμα η παρουσία του να είναι παραπάνω από επιδραστική στη συνολική λειτουργία των 'κιτρινομπλέ'. Που κατέχουν το καλύτερο ρεκόρ (14-1).

(κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi)

News 24/7

24MEDIA NETWORK