Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Μόνο δύο παίκτες των 16 ομάδων της Euroleague έχουν αγωνιστεί περισσότερο από τον Νικ Καλάθη, ο οποίος φθείρεται όσο 'ξεζουμίζεται'. Σε αντίθεση με τον Κώστα Παπανικολάου που τον βοηθάει να είναι στο παρκέ.

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η κατάσταση με τον Νικ Καλάθη δεν έχει μεταβληθεί τον ένα μήνα του Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Σε μια χρονική περίοδο διαδοχικών εκτός έδρας αγώνων, στο οποίο η φρεσκάδα και το καθαρό μυαλό είναι απαραίτητα στοιχεία ο ηγέτης του 'τριφυλλιού' συνεχίζει να 'μαζεύει' 30λεπτες συμμετοχές.

Την Παρασκευή οι πρωταθλητές Ελλάδας απέτυχαν στο #10yearschallenge του Κάουνας, καθώς η κατάρρευση στην τέταρτη περίοδο τούς στέρησε κάθε ελπίδα διαφυγής από τη θορυβώδη 'Ζαλγκίριο Αρίνα'. Προφανώς ο Νικ Καλάθης ήταν ο παίκτης με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής και με τα 30:31 λεπτά άγγιξε τα συνολικά 600 στη διοργάνωση! Είναι μάλιστα ο τρίτος της σχετικής λίστας, καθώς υπολείπεται μονάχα του Μάικ Τζέιμς και του Βλάντιμιρ Μίτσοφ της Μιλάνο.

Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Φθορά άνευ ουσίας

Ουδείς αμφισβητεί πως ο ομογενής πόιντ γκαρντ σουλουπώνει -σε μεγάλο βαθμό- το παιχνίδι των 'πρασίνων'. Δικαίως θα πεις πως χωρίς αυτόν στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι μια ομάδα διαφορετική που -πολλές φορές- χάνει τον προσανατολισμό της, γίνεται στατική, μετατρέπεται σε προβλέψιμη και δεν παράγει αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα όμως οι 'πράσινοι' όπως δομήθηκαν το καλοκαίρι αφήνουν εκτεθειμένο τον Καλάθη που στο φινάλε 'αποδομείται'. Ο ίδιος μπορεί να λέει ότι " δεν κουράζομαι" - όπως μετά τον εντός έδρας αγώνα με την Μπάγερν, όσο παίζει παρόλα αυτά τόσο η απόδοσή του επηρεάζεται μην έχοντας δίπλα του τους καταλληλότερους συμπαίκτες για να μην γίνεται ορατή η 'φθορά'.

Αναπόφευκτα έχει 'μεταλλαχθεί' στον παίκτη κατά την παρουσία του οποίου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γίνεται ευάλωτος. Όσο προσθέτει λεπτά συμμετοχής στην πλάτη του, τόσο καταλήγει προβλέψιμος (μαζί με όλο το σύνολο) και το '-' δίπλα στο όνομά του αυξάνεται.

Τα στοιχεία που προσφέρει η υπηρεσία Newstats.eu στο Contra.gr είναι άκρως κατατοπιστικά, καθώς με 19/30 αγώνες να έχουν ήδη παιχθεί, έχει κατρακυλήσει στο -51, γράφοντας -14 στο ματς με τη Ζαλγκίρις. Πίσω από το -17 του Ντεσόν Τόμας.

Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Η παρουσία του Σον Κιλπάτρικ ενδεχομένως τον απελευθερώσει. Διότι ο Αμερικάνος γκαρντ ζητάει μπάλα και παίρνει πρωτοβουλίες. Μέχρι ωστόσο να βρεθούν και να δεθούν, ο χρόνος χάνεται και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι 'δεμένος'.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα 29 διαφορετικά σχήματα που ο Ρικ Πιτίνο επέλεξε στο ματς της Παρασκευής, το περισσότερο για 7 λεπτά , στα 22 ήταν παρών ο Νικ.

Στις βασικές κατηγορίες του on/off, με σταθερή πηγή τη Newstats.eu, πώς δηλαδή συμπεριφέρεται κάθε ομάδα μ' έναν παίκτη εντός παρκέ, ο Καλάθης παρουσιάζει θετικό συντελεστή.

Τι συμβαίνει ωστόσο στις advanced καταστάσεις; Οι πολλές παραπάνω κατοχές με τον Καλάθη παρόντα (+37.3) έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο επιθετικό σκέλος. Προφανώς και αμυντικά οι 'πράσινοι' είναι πολύ πιο θωρακισμένοι όταν ο 30χρονος είναι μέσα, μια και δέχονται 6.6 πόντους λιγότερους επί συνόλου 100 κατοχών.

Ταυτόχρονα όμως σκοράρουν 3.3 πόντους λιγότερους παρά το γεγονός πως ο αριθμός των ασίστ είναι μεγαλύτερος.

Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Για να μην πάμε στην 'ανοικτή πληγή' του σουτ πίσω από τη γραμμή των 6μ75, καθώς όσο παίζει ο Νικ, το ποσοστό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ δεν αγγίζει καν το 30%, την στιγμή που όταν είναι στον πάγκο ανεβαίνει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες! Με λιγότερες, μάλιστα, από τις μισές προσπάθειες.

Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Το αντίστοιχο ποσοστό του 'τριφυλλιού' με τον Λούκας Λεκαβίτσιους μέσα είναι 37.7% και 9.8% κάτω όταν λείπει (27.9%). Μάλιστα με τον Λιθουανό των 12,5 λεπτών ανά αγώνα η ελληνική ομάδα σκοράρει κατ' αναλογία 108.2 πόντους έναντι των 97.4 όταν δεν παίζει. Ταυτόχρονα βέβαια είναι πολύ πιο απροστάτευτη αμυντικά, με το συνολικό κέρδος πάντως να είναι 4.5 πόντοι!

Ο Παπανικολάου κέρδισε το χρόνο του

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSU

Σε αντιδιαστολή με ό,τι ισχύει για τον Νικ Καλάθη, ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο παίκτης που όσο αγωνίζεται τόσο πιο χρήσιμος είναι για τον Ολυμπιακό.

Για την ώρα ο διεθνής φόργουορντ είναι ο πέμπτος σε συμμετοχή παίκτης του Ντέιβιντ Μπλατ (και 52ος συνολικά), με 22'38'' ανά αγώνα. Από τα 13'40'' όμως με τη Μιλάνο στην 3η αγωνιστική και τα 15'35'' έχει φτάσει στα 36'01'' με την Μπασκόνια και τα 30'03'' με τη Χίμκι, όντας ο εμφανώς πιο βελτιωμένος παίκτης στην πάροδο της διοργάνωσης.

Στο ματς της Πέμπτης, όπως παρατηρούμε στα στοιχεία, ο Ολυμπιακός παρουσίασε ένα +19 ενόσω έπαιζε (60-41), ενώ συνολικά είναι στο +107 (874-767), έχοντας 'ξεφύγει' από τον Γιάνις Στρέλνιεκς και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ που τον... καταδιώκουν.

Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;
Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Ο Παπανικολάου ήθελε το χρόνο του για ν' αφομοιώσει το νέο ρόλο του και να εξελιχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα. Είχε εξηγήσει μάλιστα πως δεν πίεσε τον εαυτό του στο ξεκίνημα της σεζόν για να μπει σταδιακά και να μην 'καεί' στο... ζέσταμα.

Στην αρχή της σεζόν έδωσα λίγο χρόνο στον εαυτό μου γιατί πέρσι ζορίστηκα στο τέλος της σεζόν και είχα θέματα με τα γόνατα. Εφέτος πήγαμε πιο σιγά προκειμένου το κορμί να είναι έτοιμο όταν πρέπει.

Το τρίποντό του είναι σταθερά πάνω από το 40%, είναι ο τέταρτος ριμπάουντερ της ομάδας και ο τέταρτος καλύτερος πασέρ, αποφεύγοντας μάλιστα τα λάθη (ούτε ένα ανά αγώνα).

Συνολικά η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ αποδίδει καλύτερα με παρόντα τον Παπανικολάου και γι' αυτό ο χρόνος συμμετοχής του έχει αυξηθεί πολύ - έχοντας μειωθεί του Τίμα. Την Πέμπτη ήταν στις 16 από τις 25 διαφορετικές 5άδες του Αμερικάνου κόουτς και φυσικά στην καλύτερη!

Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Ο Ολυμπιακός σκοράρει περισσότερους από 107 πόντους (σε 100 κατοχής) και δέχεται μόλις 97.5 κερδίζοντας δηλαδή με... διψήφια διαφορά κάθε αντίπαλό του. Αρκεί ο 29χρονος φόργουορντ να παίζει!

Μήπως ο Καλάθης πρέπει να παίζει λιγότερο;

Δοκιμάζουν τις αντοχές τους

Όλα αυτά πριν από τη συμπλήρωση 2/3 στην κανονική περίοδο και τα crash test στην έδρα της πρωτοπόρου (και σχεδόν βέβαιης πρώτης) Φενέρμπαχτσε για τους 'ερυθρόλευκους' και της (φορμαρισμένης) Μακάμπι για τους 'πράσινους'. Για να δούμε πού θα τους βγάλει ο δρόμος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK