3 λόγοι που η ΤΣΣΚΑ θα επιστρέψει στην κορυφή

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν κουβαλά πλέον τον τίτλο του 'υπερσιβηρικού'. Ποιος όμως την αποκλείει από τη μάχη της πρωτιάς στο Final-4, όταν συνδυάζονται προϋποθέσεις που την ευνοούν ξεκάθαρα;

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αν παρακολούθησες τις δύο μάχες στη Βιτόρια, ιδίως δε τη δεύτερη της Μεγάλης Παρασκευής, θα διαπίστωσες ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε πρόγραμμα, μετά το κάζο στη Μόσχα. Άφηνε την Μπασκόνια να πιστεύει ότι θα βρει τουλάχιστον μία εντός έδρας νίκη, προκειμένου η αμφίρροπη σειρά και η κατ' επέκταση η πρόκριση στο Final-4 να κριθούν σε πέμπτο παιχνίδι, ταυτόχρονα όμως ολοκλήρωνε δύο άρτια τελευταία δεκάλεπτα και ακύρωνε την ήττα-έκπληξη στη Μόσχα.

Από τη μία το 84-77 και από την άλλη το 93-84 συναντήθηκαν και αλληλοσυμπληρώθηκαν για έναν κοινό σκοπό, χρίζοντας την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ως την τρίτη του τελευταίου καρέ της διοργάνωσης, σε θέση δίπλα από τη Ρεάλ Μαδρίτης (για τον ημιτελικό) και τη Φενέρμπαχτσε.

Έκπληξη, προφανώς και, δεν προκάλεσε η εξέλιξη των πραγμάτων. Μην ξεχνάμε πως η ΤΣΣΚΑ λαμβάνει ανελλιπώς μέρος στην τελική φάση της διοργάνωσης από το 2003. Η μία και μοναδική φορά που έλειψε ήταν το 2011 στη Βαρκελώνη, τότε που άρχισε τη σεζόν με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς και αποκλείστηκε νωρίς-νωρίς. Πριν ή μετά δεν απουσίασε ποτέ.

Εφέτος δεν μοιάζει ο υπερσιβηρικός άλλων χρόνων. Που εκτροχιαζόταν όμως πριν από τον τελικό προορισμό του. Έχασε έξι ματς στην κανονική περίοδο, μόνο ένα πάντως μετά τις 11 Γενάρη, τερμάτισε δεύτερη και αναπτύχθηκαν αμφιβολίες για την 'ανταπόκρισή' της σε μια σειρά με την οικοδέσποινα του Final-4. Πέρασε όμως και ενδεχομένως το γεγονός πως δεν θεωρείται το φαβορί για την κούπα λειτουργήσει ωφέλιμα. Κυρίως ως αποφόρτιση.

Οπότε ας την έχεις υπ' όψιν για την κούπα, διότι...

1. Δεν ξέρεις από που να φυλαχτείς

Αν μέναμε μονάχα στους αριθμούς, θα γράφαμε πως ναι μεν διαθέτει την πιο παραγωγική επίθεση της διοργάνωσης, έχοντας -σε 34 παιχνίδια ως τώρα- αγγίξει τους 3.000 πόντοι (86.50 κατά μέσο όρο), αλλά ταυτόχρονα είναι δυνατόν να εξουδετερωθεί μ' ένα σωστό αμυντικό πλάνο του αντίπαλου προπονητικού σταφ.

Έλα όμως που η πληθωρικότητά της είναι αυτή που αυξάνει την αποτελεσματικότητα και αποτρέπει την πρόβλεψη της επόμενης επίθεσης. Μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα, που της κόβεις ένα κεφάλι και πετάγονται δύο, εξίσου απειλητικά. Δεν είναι τυχαίο πως τρεις παίκτες σκοράρουν περισσότερους από 13 πόντους ανά ματς (Χίγκινς, Ντε Κολό, Κλάιμπερν) και ταυτόχρονα άλλοι 6 (από τον Πίτερς ως τον Ροντρίγκεθ) προσφέρουν από 5.5 ως 9.9. Με συνέπεια η απειλή να είναι πολύπλευρη και πολυδιάσταση και κάθε αντίπαλη άμυνα να μην δύναται να προσαρμοστεί όπως θα ήθελε.

3 λόγοι που η ΤΣΣΚΑ θα επιστρέψει στην κορυφή

Ακόμη και ο Αντρέι Βοροντσέβιτς, που έχει παίξει ελάχιστα εφέτος βρήκε και πήρε 46 σουτ - τα 33 εκ των οποίων τρίποντα, βρίσκοντας στόχο στα 10!

2. Στον καθρέπτη ο Κλάιμπερν βλέπει τον Κουρμπάνοφ

Ο Γουίλ Κλάιμπερν με 17.45 στο σύστημα αξιολόγησης - η καλύτερη επίδοση παικτών που συνεχίζουν, αφού υπολείπεται μονάχα των Τζέιμς / Πουαριέ και 13.6 στο on/off της Newstats.eu φαντάζει ως ο ιδανικός σμολ φόργουορντ για κάθε... Ιτούδη. Ένα παιδί με τρομερά αθλητικά προσόντα που έχει προοδεύσει πολύ την τελευταία διετία και πλέον -εκτός από πλούσιο επιθετικό ταλέντο και τ' αθλητικά προσόντα- διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα για να κρίνει αν χρειαστεί αγώνες. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως είναι παρέα με τον Κόρι Χίγκινς οι δύο παίκτες με τους περισσότερους πόντους στα τελειώματα των αγώνων της ΤΣΣΚΑ.

3 λόγοι που η ΤΣΣΚΑ θα επιστρέψει στην κορυφή

Την ίδια ώρα πάντως ο Έλληνας κόουτς διαθέτει έναν Νικίτα Κουρμπάνοφ, να τον καλύπτει. Παίκτης ομάδας ο Ρώσος φόργουορντ, θ' αναλάβει αμυντικές αποστολές και δεν θα εκβιάσει προσπάθειες πέρα απ' όσες του αναλογούν. Στα διαστήματα που μένει στο παρκέ (σχεδόν 18 λεπτά) η ρωσική ομάδα κερδίζει τον αντίπαλό της με 11.5 πόντους (σε 100 κατοχές) και όταν λείπει λιγότερους από 4! Είναι ένας ισορροπιστής, αφού παρά τ' αργά πόδια του παίζει με το μυαλό ενός ώριμου 33χρονου φόργουορντ, συνεχίζοντας στα στάνταρ της προηγούμενης τριετίας.

Τη βολεύουν οι βολές

Άλλη ομάδα πλην της Ζαλγκίρις δεν ανταγωνίσθηκε την ΤΣΣΚΑ στα κερδισμένα φάουλ. Είτε γιατί οι παίκτες του Ιτούδη διαβάζουν καλά το παιχνίδι και βρίσκουν τα μις ματς είτε γιατί δεν φοβούνται να πάνε στην επαφή, η ουσία είναι ακριβώς η ίδια: οι Μοσχοβίτες πήραν, σε 34 αγώνες, σχεδόν 800 φάουλ (23.44 ανά 40λεπτο).

Το αποτέλεσμα αυτού; Να στέκονται κατά μέσο όρο 21.83 φορές ανά ματς στη γραμμή, βρίσκοντας από 'κει τους 17.4 πόντους τους. Μάλιστα το 81.18%, ποσοστό που παράγεται ως αποτέλεσμα της αντιστοιχίας αυτής, είναι το δεύτερο καλύτερο ποσοστό μετά της Εφές (σε πολύ λιγότερες εκτελεσμένες βολές). Λεπτομέρεια κομβική που ποιος αποκλείει να μετρήσει στην τελική έκβαση του Final-4. Εκτός κι αν προκύψει ξανά ένας Σισκάουσκας.

Έχε κατά νου, βέβαια, πως όσα φάουλ κερδίζει, άλλα τόσα παραχωρεί η ΤΣΣΚΑ. Σχεδόν (22.8). Είναι αμφίδρομο πάντως. Ασχέτως αν οι αντίπαλοί της έχουν χειρότερο ποσοστό ευστοχίας.

Ορίστε η σύγκριση:

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK