3 λόγοι που η Εφές θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο Final-4

Τα 18 χρόνια ήταν πολλά για την Εφές που ξόδευε χωρίς ανταπόκριση. Στη Βιτόρια θα ταξιδέψει ως το αουτσάιντερ των τεσσάρων. Μην την αποκλείεις όμως προτού αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Θα ψάξεις πολύ για να βρεις πότε η Εφές έφτασε τόσο μακριά στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων, με όποια μορφή διεξήχθη στο πέρασμα των ετών. Αν εξαιρεθεί το Κύπελλο Κόρατς που κατέκτησε το 1996, σε διπλούς τελικούς με αντίπαλο τη Μιλάνο, καλύτερη διετία από εκείνη του 1999-2001 δεν θα θυμηθείς.

Τότε, όχι τυχαία με τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο της, μέτρησε διαδοχικές παρουσίες στο Final-4, καταλαμβάνοντας σ' αμφότερες την τρίτη θέση της κατάταξης, αφού πρώτα είχε αποκλειστεί δύο φορές, στη Θεσσαλονίκη το 2000 και στο Παρίσι το 2001, από τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο κακός δαίμονας της τουρκικής ομάδας θα λείψει, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης του έφραξε το δρόμο προς τη Βιτόρια. Γιατί -ως εκ τούτου- η Εφές να μην προχωρήσει ένα βήμα, διεκδικώντας (και ενδεχομένως κατακτώντας) το βαρύτιμο τρόπαιο;

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που το δικαιολογούν:

1. Η σταθερότητα που (δεν) είχε (άλλα χρόνια)

Από τις 3 του περασμένου Γενάρη ως την Πρωτομαγιά, στο β' γύρο δηλαδή, η Εφές έχασε μόνο έξι από τα 19 παιχνίδια της - τα 2 εκ των οποίων μάλιστα ήταν στα πλέι οφ. Σε αυτό το διάστημα μέτρησε δύο 'δυνατά' σερί τεσσάρων και τριών νικών αντίστοιχα, επικρατώντας 7/8 φορές εντός έδρας, παράγοντας ανασταλτικός τις προηγούμενες σεζόν, και -φεύγοντας με διπλά από γήπεδα όπως του Κάουνας (79-58) και του Τελ Αβίβ (79-71)- καπάρωσε πολύ νωρίς αφενός την πρόκριση αφετέρου το αβαντάζ στα πλέι οφ.

Δεν άφησε τον πανικό να την παραύρει, διαχειρίστηκε άψογα το 0/2 με Ρεάλ - Παναθηναϊκό, αντιδρώντας άμεσα με 2/2 και όταν η Φενέρμπαχτσε την άφησε να παγώνει στο -18, άλλες δύο μεγάλες νίκες που ακολούθησαν έπεισαν τους πλέον δύσπιστους πως είναι ένα σύνολο ικανό να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Μην αμελείς πως διέθετε το καλύτερο ποσοστό ασίστ-λαθών, απλώνοντας ωριμότητα, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό στο παρκέ.

2. Τα 10 τρίποντα σε κάθε ματς είναι 'κολατσιο'

Με 360 εύστοχες εκτελέσεις πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (σε 35 αγώνες ως τώρα) η Εφές δεν συγκρίνεται με άλλη. Το συνολικό ποσοστό της είναι κατά 2.8% πιο χαμηλό από το αντίστοιχο της Φενέρμπαχτσε, αλλά ποιος προσπερνάει το σχεδόν 41% με το οποίο σουτάρει σε κάθε αγώνα, βρίσκοντας πάνω-κάτω 30 από τους 85 πόντους με σουτ από τα 6μ75;

Διαθέτει πέντε παίκτες με τουλάχιστον 50 τρίποντα ο καθένας στη διοργάνωση, με τον Βασίλιε Μίτσιτς να είναι ο μόνος που έχει σπάσει το φράγμα των 60, μπροστά από τα 57 του Λάρκιν, τα 55 του Μπομπουά, τα 54 του Μορμάν και τα 53 του Σίμον! Όλοι τους ανεξαιρέτως εμφανίζουν ποσοστό που υπερβαίνει το 35%, χωρίς να υστερούν ο Άντερσον με 41% και ο Μότουμ με σχεδόν 43%. Ακόμη και ο θηριώδης Τίμπορ Πλάις των 221 εκατοστών έχει 10/30, ενώ ο Ντάνστον 2/5!

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε πως εκτελεί με 58.73% στα δίποντα και στο trueshooting βρίσκεται στο 52.25%, γίνεται εύκολα αντιληπτή η απειλή που δημιουργεί για οποιαδήποτε άμυνα τής επιτρέψει να δράσει.

3. Η συμμαχία των τριών

Την Εφές τη χαρακτηρίζει εφέτος η ισορροπία. Το ρόστερ της χτίστηκε με τρόπο που ο ένας αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον, δεν κουτουλάνε μεταξύ τους, δημιουργούν επιτυχημένα δίδυμα ή τρίδυμα και όσοι έρχονται από τον πάγκο έχουν να προσφέρουν και ξέρουν πώς θα δώσουν αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα τους όταν σηκωθούν να μπουν.

Θα το διαπιστώσεις από τον πίνακα της Newstats.eu, στον οποίο αποτυπώνεται η αλήθεια μιας ομάδας, της οποίας όλοι οι παίκτες απειλούν και σκοράρουν ανά πάσα στιγμή.

3 λόγοι που η Εφές θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο Final-4

Προφανώς υπάρχει χώρος για τον καθέναν, αφού ουδείς έχει χρησιμοποιήσει ο Αταμάν έχει USG% περισσότερο από 26!

Φυσικά, μέσα σ' όλους αυτούς θα βρεις τρεις παίκτες που κάνουν όλη τη διαφορά ενόσω βρίσκονται στο παρκέ.

Η Εφές διαθέτει, ενδεχομένως, τον καλύτερο πάουερ φόργουορντ της εφετινής σεζόν. Ο Γάλλος Αντριέν Μορμάν, παιδί του Φώτη Κατσικάρη στην Μπιλμπάο που εξελίχθηκε στα χέρια του Ντέβιντ Μπλατ στην Νταρουσάφακα, είναι ένας ολοκληρωμένος ψηλός (σκόρερ, ριμπάουντερ, αμυντικός) στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Ήταν ο πρώτος σκόρερ (12.4) και πρώτος ριμπάουντερ (6.2) της Εφές, έχοντας παράλληλα 1.5 ασίστ και 1.1 κλέψιμο ανά ματς. Αντιλαμβάνεσαι γιατί ήταν ο δεύτερος παίκτης στην αξιολόγηση (15.7 ανά αγώνα)

Το πιο κομβικό όμως, όπως αποτυπώνεται στους πίνακες της Newstats.eu είναι πως όσο βρίσκεται εντός η Εφές είναι μονίμως πιο παραγωγική σε άμυνα και επίθεση.

Αντίστοιχα συμβαίνει με τον Μπράιαντ Ντάνστον, αλλά κυρίως με τον Κρούνοσλαβ Σίμον. Τον αριστερόχειρα Κροάτη σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος μ' έναν μαγικό τρόπο γεμίζει το παρκέ χωρίς να επιδιώκει την αυτοπροβολή. Θα παίξει από άσος μέχρι τρία, θα κυνηγήσει στην άμυνα, θα εκτελέσει στην επίθεση. Πολυεργαλείο και αποτυπώνεται στους κωδικοποιημένους αριθμούς.

Οπότε μην αναζητήσεις αλλού τον MVP της Εφές, διάλεξε έναν εκ των τριών.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK