Euroleague: Το προβάδισμα του Ολυμπιακού και ο σχεδόν σίγουρος Παναθηναϊκός

Η τεχνολογία (NewStats) έλαβε υπ' όψιν της όλα τα δεδομένα και κατέληξε σε σενάρια πρόκρισης στα playoffs, με ακρίβεια 99.6%. Πώς ο Ολυμπιακός αποκτά προβάδισμα έναντι της Αρμάνι και γιατί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει τις περισσότερες πιθανότητες όλων.

Euroleague: Το προβάδισμα του Ολυμπιακού και ο σχεδόν σίγουρος Παναθηναϊκός

Η κανονική περίοδος της Euroleague, που μάλλον έχει καταχωρηθεί στο 'τερματικό' σου ως μαραθώνιος (τόσες φορές που το 'χεις ακούσει) βρίσκεται προ του τέλους της και ένα ζητηματάκι, σχετικά με το ποιοι τελικά θα προχωρήσουν στα playoffs υπάρχει.

Υπάρχουν οι Φενέρμπαχτσε (23 νίκες, 5 ήττες), ΤΣΣΚΑ (22-6), Ρεάλ Μαδρίτης (21-7), Αναντολού Εφές (18-10) και Μπαρτσελόνα (16-12) που ό,τι και αν κάνουν στις δυο επαπομείνασες αγωνιστικές, στην postseason θα παίξουν.

Μένει να μάθουμε τον αντίπαλο τους. Πρώτα βέβαια, πρέπει να βρεθεί αντίπαλος, με τους Μπασκόνια και Παναθηναϊκό να 'χουν από 15-13, την Αρμάνι και τον Ολυμπιακό από 14-14 (οι Ιταλοί έχουν 2/2 επί των Πειραιωτών) και οι Ζάλγκιρις, Μακάμπι και Μπάγερν από 13-15.

Προς χάριν συζήτησης -και για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη-, ζητήσαμε από το NewStats να δώσει τα φώτα του. Ανταποκρίθηκε άμεσα και ενημέρωσε ότι " υπάρχουν περί τις 8.000 πιθανότητες που καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα. Χρησιμοποιήσαμε μοντέλο πρόβλεψης που εκτιμά το 99.6% των σεναρίων και αυτό που υπολείπεται έχει να κάνει με το περίπλοκο των θέσεων από το Νο13 έως το Νο15. Παρ' όλα αυτά, κάθε ομάδα είναι -δίχως αμφιβολία- εντός λίγων ποσοστιαίων βαθμών".

Πριν προχωρήσουμε, θα ήθελα να δεις την πρόοδο (ή όχι) των ομάδων μέσα από τις νίκες που έχουν φέτος, σε 28 ματς και συγκριτικά με εκείνες που είχαν στο ίδιο διάστημα πέρυσι και πρόπερσι, όταν άρχισε η κανονική περίοδος των 30 αγωνιστικών.

Η Αναντολού Εφές έχει κάνει μια ρελάνς, μετρώντας φέτος τις περισσότερες επιτυχίες στην εποχή του νέου συστήματος, με την Αρμάνι να ζει την καλύτερη σεζόν αυτής της νέας εποχής, μακράν της δεύτερης.

Στα ίδια βρίσκονται οι Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ, όπως και η Μπασκόνια, με τους εκπροσώπους μας να σημειώνουν μια κάποια πτώση, όπως και η Ζάλγκιρις. Αλλά δεν συγκρίνεται με τον καταποντισμό της Χίμκι. Πάμε τώρα, να δούμε τις πιθανότητες.

Το προβάδισμα των Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Μπασκόνια

" Η μέθοδος εκτίμησης κατέληξε στο ότι οι Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και η Μπασκόνια είναι πολύ κοντά στα πλέι οφ. Οι 'πράσινοι' έχουν 92.6% πιθανότητες και οι Βάσκοι 82.2%. Σίγουρα αν 'πάρουν' τα παιχνίδια τους για την 29η αγωνιστική, θα ηρεμήσουν και οι φίλαθλοι τους. Με νίκη επί της Ρεάλ ο ΠΑΟ θα μπει στα πλέι οφ. Με ήττα το ποσοστό των πιθανοτήτων θα γίνει 91.1%. Αν χάσει και από την Μπουντούτσνοστ, θα μειωθεί σε 26.1%. Η Μπασκόνια με νίκη επί της Εφές δεν θα 'κλειδώσει' την πρόκριση, αλλά θα αποκτήσει για ποσοστό το 92.2% που σίγουρα είναι καλύτερο από το 61.7% που θα 'χει αν χάσει".

Tο μεγαλύτερο παιχνίδι γίνεται στο ΣΕΦ

" Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ζάλγκιρις, στο μόνο ματς της 29ης ημέρας μεταξύ ομάδων που ξέρουν πού θα τους βρει το αύριο -αν θα προκριθούν ή όχι. Προς το παρόν, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν περισσότερες πιθανότητες από την Αρμάνι για να μπουν στα πλέι οφ (58.7%), παρ' ότι έχασαν και τα δυο παιχνίδια με την ιταλική ομάδα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Πειραιώτες έχουν -θεωρητικά- πιο εύκολο πρόγραμμα από τους Λιθουανούς. Αν χάσει ο Ολυμπιακός οι πιθανότητες πρόκρισης θα 'πέσουν' στο 31.9%. Αν κάνει το 2/2 οι πιθανότητες θα φτάσουν στο 96%. Μετά θα εξαρτηθεί από την Αρμάνι που 'κρατά' το μέλλον στα χέρια της, όπως αντιμετωπίζει εντός τη Φενέρμπαχτσε και εκτός την Αναντολού Εφές". Ακολουθούν οι πιθανότητες νίκης στα ζευγάρια της 29ης και της 30ης αγωνιστικής.

Photos: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK