Euroleague: Τι χρειάζονται Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός για τα πλέι-οφ

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις (πραγματικές) πιθανότητες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, που έχει τον έλεγχο, και του Ολυμπιακού, που εξαρτάται από τους άλλους, στην επόμενη μέρα της Ευρωλίγκας.

Euroleague: Τι χρειάζονται Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός για τα πλέι-οφ
EUROKINISSI

Υπάρχουν πάνω από 60 σενάρια για την τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκας, μετά και από την 29 αγωνιστική, με εμπλοκή 6 ομάδων οι οποίες μάχονται για τη συμπλήρωση της οκτάδας. Οι πρώτοι 5 όχι μόνο έχουν προκριθεί, αλλά γνωρίζουμε και την κατάταξή τους, καθώς ό,τι κι αν συμβεί στην τελευταία αγωνιστική, δεν αλλάζει τίποτε.

Η πεντάδα είναι η εξής:

Φενέρμπαχτσε

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ρεάλ Μαδρίτης

Εφές

Μπαρτσελόνα

Έχει ήδη βγει και το πρώτο ζευγάρι των πλέι-οφ, που θα φέρει αντιμέτωπους την 4η Εφές και την 5η Μπαρτσελόνα, με αβαντάζ έδρας της τουρκικής ομάδας.

Οι υπόλοιποι περιμένουν τους αντιπάλους τους, που θα προκύψουν στις θέσεις 5-8. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το format της διοργάνωσης, τα υπόλοιπα ζευγάρια των πλέι-οφ διαμορφώνονται ως εξής:

1 (Φενέρ) - 8

2 (ΤΣΣΚΑ) - 7

3 (Ρεάλ) - 6

Euroleague: Τι χρειάζονται Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός για τα πλέι-οφ
EUROKINISSI

Τις 3 θέσεις που μένουν για να βγει η οκτάδα των πλέι-οφ διεκδικούν Μπασκόνια (15-14), Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (15-14), Ζαλγκίρις (14-15), Μιλάνο (14-15), Μακάμπι (14-15) και Ολυμπιακός (14-15). Η Μπάγερν έμεινε εκτός παιχνιδιού μετά από την ήττα της από την Νταρουσάφακα (μόλις η 5η νίκη της τουρκικής ομάδας στη διοργάνωση).

Πριν προχωρήσουμε στη μικρή ανάλυση, να δώσουμε και το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής που θα γίνει σε δυο δόσεις:

Πέμπτη 4/4: ΤΣΣΚΑ-Μπασκόνια, Εφές-Μιλάνο, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Μπούντουτσνοστ, Ρεάλ Μαδρίτης-Ζαλγκίρις

Παρασκευή 5/5: Φενέρ-Μακάμπι, Μπάγερν-Γκραν Κανάρια, Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα

Ο ΠΑΟ σχεδόν σίγουρος βλέπει Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ

Απ' αυτές τις 6 ομάδες που παλεύουν για τα 3 'εισιτήρια', στην πλεονεκτικότερη θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Με νίκη προκρίνεται 100% και επειδή υποδέχεται την Μπούντουτσνοστ στο ΟΑΚΑ, θεωρείται σχεδόν απίθανο να του ξεφύγει η νίκη και το πλασάρισμα στην 6η ή 7η θέση.

Σε περίπτωση νίκης του και ήττας της Μπασκόνια από την ΤΣΣΚΑ, οι "πράσινοι" είναι 6οι και πηγαίνουν να παίξουν με τη Ρεάλ. Αν ισοβαθμήσουν οι δυο ομάδες, καλύτερη είναι η Μπασκόνια (στο γκολ αβερέιτζ) και οι Βάσκοι πηγαίνουν κόντρα στη Ρεάλ, με την ΤΣΣΚΑ να περιμένει τον Παναθηναίκό ΟΠΑΠ. Στη θεωρία, η ΤΣΣΚΑ, που παίζει νωρίτερα, μπορεί να 'διαλέξει' αντίπαλο (αν ηττηθεί από τους Βάσκους, της έρχεται κατά πάσα πιθανότητα ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ). Θα το κάνει, όμως, χωρίς να είναι σίγουρη 100% για το αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, βέβαια, δεν έχει παρά να νικήσει την Μπούντουτσνοστ και να 'σφραγίσει' την πρόκρισή τους με 16 νίκες. Αν ηττηθεί δεν θα έχει αποκλειστεί 100%, αλλά θα πρέπει να μην μπλέξει σε ισοβαθμία με Ζαλγκίρις (έχει χάσει δυο φορές) και Ολυμπιακό - Μακάμπι, που έχουν καλύτερες ισοβαθμίες.

Θεωρητικά, τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ δεν τον βολεύει η Ρεάλ με τις πολλές εναλλακτικές λύσεις, λέγεται ότι 'προτιμάει' την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (την οποία άλλωστε έχει νικήσει δυο φορές στην κανονική περίοδο) δε νομίζουμε ωστόσο ότι τίθεται θέμα … επιλογής. Και δεν μπορεί σε αυτήν τη φάση να πεις ότι η ΤΣΣΚΑ είναι πιο βατή από τη Ρεάλ, γιατί στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί το ακριβώς αντίθετο.

Δεν φτάνει η νίκη στον Ολυμπιακό

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός συνεχίζει να βάζει τη θηλιά στο 'λαιμό' του. Χάνοντας και από τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, έβαλε τους Λιθουανούς στο κόλπο κι έχασε τον έλεγχο της κατάστασης από τα χέρια του. Θα προκριθεί (αν προκριθεί) με 15 νίκες, νικώντας δηλαδή την Νταρουσάφακα αλλά και με συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Φτάνοντας στις 15 νίκες, τον Ολυμπιακό τον συμφέρει να έχει μαζί του την Μπασκόνια, αλλά όχι το Μιλάνο ή τη Ζαλγκίρις, από τις οποίες... κατάφερε να χάσει δυο φορές.

Σε ισοβαθμία με την Μπασκόνια (στις 15 νίκες), ο Ολυμπιακός είναι 7ος και παίζει με την ΤΣΣΚΑ (η Μπασκόνια με την Φενέρμπαχτσε). Αν η Μπασκόνια νικήσει και ηττηθούν Ζαλγκίρις (στη Μαδρίτη) και Μιλάνο (στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές) τότε ο Ολυμπιακός είναι 8ος και πάει να παίξει με την Φενέρμπαχτσε.

Αν νικήσουν Μιλάνο και η Ζαλγκίρις, πάντως, ο Ολυμπιακός δεν περνάει και ο αποκλεισμός του από τα προημιτελικά πλέι-οφ θα είναι γεγονός. Οι 'ερυθρόλευκοι' ευνοούνται και σε ισοβαθμία με τη Μακάμπι ή τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει νίκη των Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρμπαχτσε και ήττα του 'τριφυλλιού' από την Μπούντουτσνοστ στο ΟΑΚΑ.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Να σημειώσουμε ότι Μπασκόνια και Ζαλγκίρς, ακόμη κι αν ηττηθούν, έχουν αρκετές πιθανότητες πρόκρισης με τους διάφορους συνδυασμούς που βγαίνουν, αλλά πολλές φορές τα μαθηματικά δεν αντικατοπτρίζουν πράγματι αυτό που μάλλον πρόκειται να συμβεί, καθώς λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Μέχρι στιγμής, όλες οι ομάδες δείχνουν να παλεύουν τα ματς ακόμη κι αν δεν έχουν ενδιαφέρον (απόδειξη η μεγάλη νίκη της Εφές μέσα στη Βιτόρια, καθώς έτσι κι αλλιώς οι Τούρκοι ήταν πριν από το τζάμπολ στην 4η θέση) ή το διπλό της Φενέρμπαχτσε μέσα στο Μιλάνο, κόντρα στην Αρμάνι που καιγόταν για τη νίκη.

Σημειώστε ακόμη ότι για πρώτη φορά στην τριετία των 16 ομάδων και των 30 αγωνιστικών, η πρόκριση στα πλέι-οφ έρχεται και με 15 νίκες, καθώς πέρσι και πρόπερσι το όριο δεν έπεσε κάτω από τις 16.

Τα πλέι-οφ αρχίζουν στις 16 Απριλίου και ολοκληρώνονται την 1η Μαΐου, ενώ το Final Four της Βιτόρια είναι προγραμματισμένο από 17 μέχρι 19 Μαΐου στη 'Φερνάντο Μπουέσα Αρένα'. Στα ημιτελικά παίζουν οι νικητές του Φενέρμπαχτσε - (8) και Εφές - Μπαρτσελόνα και οι αντίστοιχοι του ΤΣΣΚΑ - (7) και Ρεάλ - (6).

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK