Οι υπερβάσεις είναι ανάγκη για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις υπερβάσεις που απαιτεί η βαθμολογία της Euroleague για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, τη μάχη της πρώτης θέσης και τα 'αουτσάιντερ' Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η τελική ευθεία φάνηκε στην Euroleague, καθώς μένουν πλέον λιγότερες από 10 αγωνιστικές (9 για την ακρίβεια) ώστε να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και να πάμε στα πλέι-οφ. Η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, με την κατάσταση να είναι ακόμη ρευστή ακόμη και για την 1η θέση, η οποία μέχρι πρότινος έδειχνε να μην ξεφεύγει από την Φενέρ.

Η πρώτη τριάδα, μπορεί να μην αλλάζει εύκολα, ωστόσο για την 4η θέση έρχεται με φόρα η Μπαρτσελόνα, ειδικά μετά από τη νίκη της στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού. Χαμός και για την συμπλήρωση της πρώτης οκτάδας, όπου ο Παναθηναϊκός έκανε μια σημαντική νίκη κόντρα στην Εφές, ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε μειονεκτική θέση.

Ας δούμε, όμως, πώς έχει η κατάσταση στον πίνακα του Contra.gr, που περιλαμβάνει το ρεκόρ κάθε ομάδας, το διάγραμμα της φόρμας του (νίκες - ήττες στα τελευταία 5 παιχνίδια) και το πρόγραμμα που απομένει μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου.

Τι βλέπουμε λοιπόν;

> Η ήττα της Φενέρ (2η μέσα στο μήνα) έστω στην δεύτερη παράταση, δίνει 'χρώμα' στη διεκδίκηση της 1ης θέσης. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς παραμένει φαβορί, έχει 5 παιχνίδια στην έδρα της αλλά θα χρειαστεί να ταξιδέψει τόσο στη Μαδρίτη, όσο και στη Μόσχα, χωρίς μάλιστα να υπολογίζει στον τραυματία Γιαν Βέσελι. Θυμίζουμε ότι στον 1ο γύρο, η Φενέρ νίκησε τη Ρεάλ (65-63) αλλά και την ΤΣΣΚΑ (79-75)

> Από την πλευρά τους οι Μαδριλένοι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν τη Φενέρ στο γήπεδό τους, θα υποχρεωθούν όμως να παίξουν εκτός με την ΤΣΣΚΑ αλλά και τα ισπανικά ντέρμπι με Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια.

> Σε σχέση με το πρόγραμμα πιο ευχάριστα πρέπει να αισθάνεται η ΤΣΣΚΑ που παίζει 6 αγώνες στην Μέγκασπορτς Αρένα, περιμένοντας και τη Ρεάλ (την έχει νικήσει και στη Μαδρίτη) και την Φενέρ. Η εντός έδρας ήττα της από τη Μακάμπι χτύπησε καμπανάκι για τον Ιτούδη, με την ομάδα του να κάνει 3 σερί νίκες

> Η 4η θέση μέχρι πριν από 2 αγωνιστικές έμοιαζε με υπόθεση Ολυμπιακού και Εφές. Η Μπαρτσελόνα, όμως, έκανε τη νίκη-κλειδί (στο Ειρήνης και Φιλίας), πήρε και τη διαφορά από τον Ολυμπιακό, ενώ έχει νικήσει με +15 πόντους την Εφές στο ματς του 1ου γύρου (80-65). Με βάση το πρόγραμμά της (6 ματς εντός, 3 εκτός) η Μπάρτσα μοιάζει να απειλεί σοβαρά το αβαντάζ της έδρας.

> Ο Ολυμπιακός μέτρησε 2 σερί ήττες και συνολικά 3 στους τελευταίους 5 αγώνες του. Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε κάμψη, αν όμως νικούσε την Μπάρτσα θα είχε εξασφαλίσει κατά 90% την 5η θέση. Τώρα αρχίζει και στριμώχνεται, με το πρόγραμμα μάλιστα να τον πιέζει καθώς ακολουθούν κολλητά 2 μεγάλα ματς με Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Για να παραμείνει ζωντανός στο κυνήγι της 4ης θέση δεν του φτάνουν, πλέον, μόνο οι εντός έδρας νίκες. Θα χρειαστεί και διπλά, με αρκετή δόση υπέρβασης.

> Η Εφές μέτρησε κι αυτή 2 σερί ήττες από Ρεάλ και Παναθηναϊκό, εξακολουθεί να έχει μια νίκη περισσότερη, ενώ υποδέχεται τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και την Μπαρτσελόνα. Θεωρητικά ελέγχει την κατάσταση, μέχρι αποδείξεως του εναντίου…

> Για την μάχη των '8' πρέπει να βγάλει κανείς το καπέλο στην Μπάγερν. Το πρόγραμμα δεν την ευνοούσε (κι ακόμη... δεν την ευνοεί) ωστόσο έκανε σπουδαίο διπλό στη Ρωσία επί της Χίμκι, ενώ κέρδισε και τη Φενέρ μετά από δυο παρατάσεις. Οι Γερμανοί έφτασαν στις 11 νίκες, έχουν μεν δύσκολο πρόγραμμα, αλλά δείχνουν ικανοί να φτάσουν στις 14-15 νίκες!

> Η Μπασκόνια έκανε... πατάτα καθώς έχασε από την ουραγό Νταρουσάφακα αλλά την Πέμπτη διέλυσε τη Μακάμπι. Έφτασε στις 10 νίκες και έχει 6 ματς στο γήπεδό της. Αν τα πάρει όλα, φτάνει στις 16 νίκες, που την βάζουν σίγουρα στους '8' και μάλλον στην 7η θέση (υπό προϋποθέσεις βγαίνει ακόμη και 6η, με τέτοιο ρεκόρ)

> Δυο νίκες πέτυχε και το Μιλάνο, που έχει προβλήματα τραυματισμών, αλλά ενισχύθηκε με τον Νάναλι και κατάφερε να φύγει χωρίς απώλειες από τα Κανάρια Νησιά. Οι Ιταλοί έχουν 5 παιχνίδια στο γήπεδό τους, ανάμεσα στα οποία και εκείνα με Μακάμπι και Παναθηναϊκό.

> Στο 9-12 βρέθηκαν Μακάμπι και Παναθηναϊκός. Οι Ισραηλινοί σταμάτησαν το σερί των νικών τους στη Βιτόρια, ενώ οι 'πράσινοι' επανήλθαν στις νίκες μετά από 3 σερί ήττες μακριά από το ΟΑΚΑ. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την πρόκριση, καθώς αυτή τη στιγμή απέχουν αμφότερες 2 νίκες από την 8η θέση. Οι Ισραηλινοί πλεονεκτούν απέναντι στον Παναθηναϊκό στην ισοβαθμία, έχουν να παίξουν εκτός με την Μπάγερν και Μιλάνο σε ματς-κλειδιά, ενώ πολλά θα κριθούν κι από το επόμενο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Θα θέλουν οπωσδήποτε να επανέλθουν στις νίκες, ώστε να ξαναβρεθούν σε τροχιά πρόκρισης.

> Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες νιώθοντας ξανά την ασφάλεια του ΟΑΚΑ. Εκεί όμως θα παίξει ακόμη 4 φορές μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου. Άρα οι 'πράσινοι' πρέπει να βρουν μεγάλα διπλά, ενώ μέχρι τώρα μετράνε μόλις ένα σε 10 παιχνίδια.

> Κατά τα λοιπά. Η Ζαλγκίρις μάλλον 'πέταξε' την τελευταία ευκαιρία της, χάνοντας στη Μόσχα από τη Χίμκι, με την οποία πλέον ισοβαθμεί στο 8-13, ενώ Γκραν Κανάρια και Μπούντουτσνοστ παλεύουν για τις νίκες που θα ικανοποιήσουν το κοινό τους. Ειδικά οι Μαυροβούνιοι, ενισχυμένοι με Νόρις Κολ και Μπιντάτζε, αποδεικνύονται λίαν επικίνδυνοι όπως απέδειξαν οι 3 σερί νίκες τους στα τελευταία 4 παιχνίδια. Παρεμπιπτόντως, πρόλαβαν να νικήσουν και τη Ρεάλ Μαδρίτης (έχουν κάνει το ίδιο και με την ΤΣΣΚΑ). Όσο για την Νταρουσάφακα, μοιάζει με ελεύθερο σκοπευτή. Συνήθως αστοχεί, αλλά καμιά φορά μπορεί να βρει κατακέφαλα ομάδες όπως η Μπασκόνια ή ο Ολυμπιακός!

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK