Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

Το Contra.gr σας παρουσιάζει τις καλύτερες και τις χειρότερες πεντάδες των πέντε πρώτων αγωνιστικών της Euroleague που βρίσκουν τη Real Madrid και την CSKA Moscow μαζί στην κορυφή -χωρίς ήττα.

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

Μετά από πέντε αγωνιστικές στον φετινό μαραθώνιο της Euroleague, η κατάταξη των 16 ομάδων έχεις ως εξής:

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

Θα ξεκινήσουμε από τις πιο αποδοτικές πεντάδες (τις πιο θετικές) αυτών των πέντε αγωνιστικών. Θα δείτε κάποιες που ήταν ελάχιστα μαζί. Επικεντρώστε σε εκείνες που από ό,τι φαίνεται προτιμώνται από τους προπονητές τους, γενικά. Και μέσα σε αυτές είναι και κάποιες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και του Ολυμπιακού. Iδού όσα μας παρέδωσε ο Euroleague Data Guy.

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

O Svetislav Pesic είναι αυτός που 'χει καταλήξει -περισσότερο από το 87.5% των συναδέλφων του- σε πέντε παιδιά που χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλον και που στο ΝΒΑ μπορεί να αναφέρονταν ως starters. Είναι οι Claver, Kuric, Pangos, Singleton και Tomic. Έχουν αγωνιστεί παρέα για 50 αγωνιστικά λεπτά και έχουν το καλύτερο plus/minus όλων. Είναι το +35 και το επί μέρους σκορ ήταν 108-73. Δηλαδή, υπάρχει σκορ, όπως υπάρχει και άμυνα.

Τα περισσότερα λεπτά από όλους τα 'χουν παίξει παρέα οι Causeur, Llull, Randolph, Tavares και Taylor. Είναι 54 και σε αυτό το διάστημα η Real Madrid έχει σκοράρει 126 πόντους και έχει δεχθεί 113. Και ναι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι η μόνη εκπρόσωπος της ηπείρου που πλησιάζει στο μοντέλο όσων βλέπουμε φέτος στο ΝΒΑ.

Πριν το τζάμπολ της φετινής Euroleague, είχαμε επισημάνει πως παρατηρείται μια κάποια αύξηση κατοχών και στην Ευρώπη. Καμία σχέση με όσα γίνονται στην άλλη ακτή του Ατλαντικού μεν, αλλά υπάρχει μια πρόοδος που φέτος συνεχίζεται.

Να δούμε όμως, και την άλλη άκρη της λίστας.

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

Η Buducnost βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και στις δυο πρώτες των χειρότερων πεντάδων των πέντε πρώτων ημερών όπου έχουν και τρίτη συμμετοχή! Ειδικά το σχήμα Clark, Clarke, Craft, Gordic και Omic έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ (42 αγωνιστικά λεπτά) και έφτασε στο -27 στο plus/minus που σε επί μέρους σκορ μεταφράστηκε ως 55-82. Υπάρχει και χειρότερο: το σχήμα του 5-24.

Το ΤΟΡ10 περιλαμβάνει και τον Ολυμπιακό, με τους Milutinov, Πρίντεζη, Σπανούλη, Toupane και William-goss να έχουν συνυπάρξει για 16 αγωνιστικά λεπτά, να 'χουν -14 και να 'χουν δεχθεί 37 πόντους, ενώ σκόραραν 23. Ο Milutinov είναι ο πολυτιμότερος παίκτης των Πειραιωτών μέχρι τώρα, με 11.2π. (61.1% στα διπ. και 75% στις βολές), 8 ριμπ., 1.4 λάθη σε 22.26'' συμμετοχής ανά αγώνα. Στη συνολική λίστα, της οποίας ηγείται ο Jan Vesely, είναι στο Νο9.

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

Ας επικεντρώσουμε τώρα, στους 'αιώνιους'. Θα αρχίσουμε από τις καλύτερες πεντάδες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ που είναι και αυτή, η οποία έχει βρεθεί για αρκετά λεπτά μαζί. Τη συνθέτουν οι Καλάθης, Gist, Langford, Μήτογλου και Παπαπέτρου. Στα 24' της συνεύρεσης τους είχαν +14, σκόραραν 48 πόντους και 'έφαγαν' 34. Για την ιστορία, ο Καλάθης είναι ο πολυτιμότερος των πρωταθλητών, με 10.6 π. (42.9% στα δίποντα, 20% στα τρίποντα και 45.5% στις βολές), 2.8 ριμπ., 9 ασίστ, 2 κλεψ. και 3 λάθη σε 30.14'' παρουσίας σε κάθε ματς. Στο σύνολο θα τον βρεις στο Νο34.

Στα συνηθισμένα ταιριάσματα ανήκει και αυτό των Lekavicius, Παπαγιάννη, Παπαπέτρου, Παππά και Thomas. Στα 15' τους έφτασαν στο +6 του plus/minus, είχαν το σκοράρισμα (43 πόντους, αλλά είχαν και μια αδυναμία στην άμυνα (37π.).

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

H χειρότερη πεντάδα των 'πρασίνων' ήταν αυτή των Αντετοκούνμπο, Καλάθη, Gist, Langford και Mήτογλου. Στα 12 αγωνιστικά λεπτά που έπαιξαν μαζί, είχαν -9 στο plus/minus, δέχθηκαν 28 πόντους και έβαλαν 19.

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

Στα του Ολυμπιακού, ο David Blatt εμπιστεύτηκε τους Μilutinov, Πρίντεζη, Σπανούλη, Timma και William-goss για 23' και αυτοί έδωσαν το +13 στο plus/minus, σκοράροντας 48 πόντους. Δέχθηκαν 35.

Η πιο αποδοτική πεντάδα ως τώρα είναι έκπληξη

H καλύτερη πεντάδα των “ερυθρόλευκων” έγινε η χειρότερη, όταν στη θέση του Timma βρέθηκε ο Toupane. Το plus/minus έφτασε στο -14 (ήταν το μόνο διψήφιο), έβαλαν 23 πόντους και 'έφαγαν' 37.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK