"Καλύτερα ελληνική ομάδα στον τελικό, παρά Έλληνας διαιτητής"

Ο διεθνής διαιτητής Χρήστος Χριστοδούλου, που θα σφυρίξει στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα στο Βερολίνο, μίλησε στον Sport24 Radio στην εκπομπή «Το 10 το Κακό» με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη.

"Καλύτερα ελληνική ομάδα στον τελικό, παρά Έλληνας διαιτητής"

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το πόσες φορές έχει πάει στο Φάιναλ Φορ: “Δεν μετράω σε πόσα έχω πάει. Εμείς δεν έχουμε στατιστικά και δεν πρέπει να έχουμε. Δεν είναι για μας. Προσπαθούμε βήμα-βήμα και το καλύτερο είναι να μην μετράμε, γιατί όταν μετράς δεν έρχονται αυτά που μετράς”.

Για τη διαφορά στην αντιμετώπιση των διαιτητών σε Ελλάδα και Ευρώπη: “Οτι υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό που κάνουμε, είναι δεδομένο. Η αντιμετώπιση δεν είναι ίδια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Βέβαια και στην Τουρκία και στη Σερβία έχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά είναι επιλογή μας. Ο,τι και να γίνει, θα έχεις σχόλια, θετικά ή αρνητικά. Ημουν και πέρυσι στο Φάιναλ Φορ. Το να συμμετέχεις σε μια τέτοια διοργάνωση έχει να κάνει και με την απόδοση που έχεις μέσα στη σεζόν”.

Για τη δοκιμή με το ηλεκτρονικό μάτι (την κάμερα που φοριέται στο στήθος) και το αν μπορεί να γίνει μόνιμο: “Δεν έχουμε επιλογές. Οταν σου ζητηθεί να το φορέσεις, θα το φορέσεις. Το είχα φορέσει και στη Μαδρίτη, στο Φάιναλ Φορ. Τώρα είναι βελτιωμένο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αλλά δεν παύει να είναι κάτι ξένο πάνω σου. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, γιατί θες να παίζεις και να κινείσαι ελεύθερος. Είσαι υποχρεωμένος να το φορέσεις, όταν στο δίνουν. Τώρα είναι δική τους δουλειά, για το τι θα κάνουν και τι θα αποφασίσουν. Και οι παίκτες έχουν πει ότι σε κρίσιμα ματς δεν θέλουν να το φοράνε”.

Για την αντιμετώπιση των διαιτητών από τον κόσμο: “Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν χώρες υποδεέστερες από την Ελλάδα, όπως για πράδειγμα το Βέλγιο και η Ολλανδία, όσον αφορά το αγωνιστικό επίπεδο, αλλά η συμπεριφορά τους είναι πολύ καλύτερη. Είναι πιο μπροστά από εμάς. Η ευχή μου είναι αυτό να μπορέσει να γίνει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα”.

Για το πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ: “Είναι δύσκολο το μπάσκετ για να το διαιτητεύσεις. Υπάρχουν ψηλά κορμιά, είναι πολλές οι φάσεις και όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Γι” αυτό λέμε ότι καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη. Η παρουσία του τρίτου διαιτητή βελτίωσε τα πράγματα. Οταν ο καθένας έχει το ρόλο του, γίνεται πιο εύκολο. Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους κανονισμούς”.

Για το αν υπάρχει φυτώριο στην ελληνική διαιτησία: “Κανένας δεν είναι αναντικατάστατος. Η εμπειρία είναι ένα μεγάλο όπλο στο πώς θα χειριστείς κάποιες καταστάσεις. Ολες οι επαφές δεν είναι φάουλ, παρότι ο κανονισμός λέει το αντίθετο. Το καλύτερο για μένα είναι να προετοιμάζεις τα πράγματα πριν φτάσουν στο τέρμα. Να προετοιμάζεις δηλαδή τους επόμενους. Υπάρχουν από πίσω παιδιά. Αυτοί που είναι υποψήφιοι για να γίνουν διεθνείς, καλό θα ήταν να ξεκινούν πιο γρήγορα. Να βγαίνουν και γρηγορότερα στο εξωτερικό”.

Για τους μελλοντικούς διαιτητές: “Δεν ξέρω ποιος έχει όνειρο να γίνει διαιτητής. Συνήθως, όταν δεν μπορείς να κάνεις καριέρα σαν παίκτης, πας κάπου αλλού. Για να γίνεις διαιτητής πρέπει να είσαι δυνατός χαρακτήρας, να μπορείς ανταποκριθείς στο ρόλο. Δεν αρκεί να ξέρεις κανονισμούς. Κάποια παιδιά που το βλέπουν από κοντά, έχουν επιθυμία να γίνουν διαιτητές. Οχι πολλά, αλλά υπάρχουν”.

Για τους Ελληνες που πήγαν στο Φάιναλ Φορ: “ Προσπαθούμε να μην κοιτάμε ποιος βρίσκεται απέναντί μας. Αυτοί θέλουν να κερδίσουν. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι τρικ, θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον διαιτητή. Ετσι είναι, αλλά αυτό που με νοιάζει, είναι να είμαι καλός, να κάνω τα λιγότερα λάθη. Δεν κοιτάζω τα πρόσωπα”.

Για το αν θα παίξει στον τελικό του Φάιναλ Φορ, ελλείψει ελληνικής ομάδας: “Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Θα ήταν καλύτερα να υπάρχουν ελληνικές ομάδες στον τελικό και στο Φάιναλ Φορ. Θα προτιμούσα ελληνική ομάδα ή και δύο ομάδες από τη χώρα μας. Για μας είναι προσωπική η χαρά, ίσως και για κάποιους στην οικογένειά μας. Αν παίξω, καλοδεχούμενος ο τελικός. Εγώ κοιτάζω ένα-ένα τα παιχνίδια, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK