Η Γκραν Κανάρια παρέδωσε μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας στην ΤΣΣΚΑ

Άλλο Γκραν Κανάρια, άλλο Τενερίφη. Στη Μόσχα μπέρδεψαν τις δύο ομάδες των Καναρίων Νήσων κι έφεραν αναστάτωση στο twitter με αφορμή μια χοντρή γκάφα για τον Αλεξάντερ Γκομέλσκι.

** FILE ** Russian basketball coach Alexander Gomelsky seen in Moscow in this June 3, 2005 file photo. Alexander Gomelsky, the Soviet Union basketball coach who ended the 21-game winning streak of the United States at the 1988 Olympics, died Tuesday after a long illness. He was 77. (AP Photo/File)
** FILE ** Russian basketball coach Alexander Gomelsky seen in Moscow in this June 3, 2005 file photo. Alexander Gomelsky, the Soviet Union basketball coach who ended the 21-game winning streak of the United States at the 1988 Olympics, died Tuesday after a long illness. He was 77. (AP Photo/File) AP PHOTO/FILE

Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι είναι ο πατριάρχης του ρωσικού μπάσκετ. Ουδείς άλλος μπαίνει δίπλα του. Μια φιγούρα που απέπνεε σεβασμό ως την ημέρα που έφυγε από τη ζωή πριν από 13 χρόνια (16 Αυγούστου του 2005). Ήταν ο προπονητής που συνδέθηκε με κάθε μεγάλη επιτυχία της ΕΣΣΔ και δούλεψε με όλους του Σοβιετικούς θρύλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, είτε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας είτε στην ενωμένη εθνική.

Στην 'ομάδα του στρατού' ο Γκομέλσκι εργάστηκε από το 1966 ως το 1988, κατακτώντας 22 εγχώριους τίτλους (19 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα) και έναν ευρωπαϊκό (1971). Στρατηγός!

Προτού το 1991, στα 63 του, αποσυρθεί από την προπονητική, πήρε την απόφαση να διαβεί τα σύνορα για πρώτη φορά. Η τελευταία ομάδα του (1990-91) ήταν η γαλλική Λιμόζ. Προηγουμένως όμως και για μία σεζόν (1988-89), αμέσως μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ, είχε περάσει από την Ισπανία. Την Tenerife Nº1 συγκεκριμένα, η οποία πλέον δεν υφίσταται ως ομάδα - 'πρόγονος' της σημερινής Κανάριας.

Η Γκραν Κανάρια παρέδωσε μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας στην ΤΣΣΚΑ

Μια διαφορετική εμπειρία που ταλαιπώρησε τόσο τον ίδιο, αφού βρέθηκε έξω από τα νερά του, όσο και τους τότε παίκτες του, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Λέμον Λάμπλεϊ, μετέπειτα ξένος του ΠΑΟΚ.

Προς τι όλη αυτή η εισαγωγή; Διότι η βραχύβια θητεία του Ρώσου προπονητή στην ισπανική ομάδα έριξε σε παγίδα τους διαχειριστές του λογαριασμού της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο twitter. Που ήθελαν να δώσουν ένα έξτρα tip πριν από το ματς της Παρασκευής για την 4η αγωνιστική της Euroleague.

Η επίμαχη ανάρτηση ήταν αυτή:

Ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Ενδιαφέρον στοιχείο: Στο παρελθόν ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι δούλεψε στα Κανάρια Νησιά. Ήταν προπονητής της Τενερίφης τη σεζόν 1988-89, της ομάδας που συγχωνεύθηκε με την Γκραν Κανάρια αργότερα".

Οι Ρώσοι είχαν μπλέξει τις πληροφορίες. Μόνο την ημερομηνία είχαν πετύχει. Διότι εκτός του ότι η ομάδα στην οποία είχε δουλέψει ο Γκομέλσκι δεν υφίσταται πλέον, είχαν μπερδέψει τα νησιά του συμπλέγματος (Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια, Λανθαρότε, Λα Πάλμα, Λα Γκομέρα, Ελ Ιέρο - τα επτά βασικά), 'πλάθοντας' παράλληλα ένα σενάριο συγχώνευσης που δεν θα ήταν δυνατόν να έχει συμφωνηθεί ποτέ.

Αναπόφευκτα οι συνάδελφοί τους στην Γκραν Κανάρια έσπευσαν να τους διορθώσουν.

Στην προσπάθειά τους, βέβαια, να διαψεύσουν όλα τα παραπάνω δεν ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί. "Όχι ακριβώς. Ποτέ δεν συγχωνευτήκαμε με κανέναν. Ιδρυθήκαμε το 1963 και πάντα βαδίσαμε μόνοι μας. Πρώτα με το όνομα Κλάρετ και αργότερα με το όνομα του νησιού μας. Εκείνη η ομάδα έπαιζε στην Τενερίφη, ένα γειτονικό νησί. Εξαφανίστηκε πολύ καιρό πριν", απάντησαν άνευ τακτ και έστειλαν τα στελέχη της ΤΣΣΚΑ ξανά στα θρανία.

'Βεντέτα' από το... πουθενά πριν από τη μάχη της Παρασκευής.

Μέχρι οι δυο... λογαριασμοί να το ρίξουν στην πλάκα!

Photo credits: AP Photo/File

News 24/7

24MEDIA NETWORK