Η Μεγάλη εβδομάδα της Euroleague και τα ζητούμενα των 8 ομάδων

Τι είδαμε στους δυο πρώτους αγώνες των πλέι-οφ της Ευρωλίγκας. Τα τρία 1-1 και το 2-0 της Ρεάλ. Ο Παναθηναϊκός περιμένει τον Καλάθη (και όχι μόνο), η πρώτη φορά μιας 'αδύναμης' ΤΣΣΚΑ, το ξύλο Ζαλγκίρις-Εφές και οι λεπτές ισορροπίες στη Βαρκελώνη. Ακτινογραφία από τον Γιάννη Φιλέρη.

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα πλέι-οφ είναι πάντοτε ξεχωριστά. Έχουν δικούς τους κανόνες, δική τους νοοτροπία. Μια νίκη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Μπορεί πάλι και όχι.

Ακόμη και τα στερεότυπα καταρρίπτονται. Πολλοί περίμεναν σκούπες για Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ, αλλά είδαν τη Ζαλγκίρις και την Μπασκόνια να παίρνουν εκτός έδρας νίκη. Κάτι που επιχείρησε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο παιχνίδι του στη Μαδρίτη, χωρίς να τα καταφέρει.

Πάντα αλλάζουν τα πράγματα όταν αλλάζουν και οι έδρας. Ο ΠΑΟ είναι τώρα γηπεδούχος και θέλει να γυρίσει τη σειρά από το 0-2.

Έχουμε τρία 1-1 (το τρίτο το πιο αναμενόμενο αυτό ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Εφές) και ένα 2-0 για να βγει η τετράδα του φάιναλ-φορ. Αυτή η εβδομάδα θα… δείξει. Μπορεί να βγάλει και κάποιους φιναλίστ!

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ-ΦΕΝΕΡ 1-1

Από το -33 στο νέο θαύμα των Λιθουανών

Οι μονομαχίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν εντυπωσιακές. Στην πρώτη η Φενέρμπαχτσε, από ένα σημείο και μετά από τις αρχικές δυσκολίες, κατατρόπωσε τους Λιθουανούς με 76-43. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις η ομάδα που χάνει με τόσο μεγάλη διαφορά, πεισμώνει… διπλά. Ήταν και η φράση του Γιασικεβίτσιους "έχουμε 48 ώρες να δούμε αν οι παίκτες μου έχουν κάτι ανάμεσα στα πόδια τους" μετά το πρώτο ματς, που έκανε τους Λιθουανούς ακόμη πιο μαχητικούς.

Ο δεύτερος αγώνας δεν είχε καμιά σχέση με τον πρώτο. Η Φενέρμπαχτσε αιφνιδιάστηκε από τη δύναμη που έδειξε η ομάδα του Κάουνας. Σπατάλησε πολλές δυνάμεις για να επιστρέψει από ένα ματς, στο οποίο έχανε με διψήφιες διαφορές. Όταν ο Ντατόμε ισοφάρισε 80-80, λίγο πριν από το τέλος, όλοι προφήτευσαν το 2-0. Η Ζαλγκίρις όμως δεν είχε κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για να την χάσει στο φινάλε, μέσα από τα χέρια της.

Ο τρομερός Εντγκάρας Ουλανόβας κατάφερε με ένα τρόπο να γίνει κάτοχος της μπάλας και να σκοράρει για το 82-80 και το 1-1. Ήταν η πρώτη φορά που η Φενέρ έχασε φέτος στο γήπεδό της.

Η σειρά μεταφέρεται πλέον στο Κάουνας, με τη 'Ζαλγκίριο Αρένα' να γεμίζει ασφυκτικά, θέλοντας να κάνει ακόμη πιο δυνατή την λιθουανική ομάδα. Ο Γιασικεβίτσιους δίνει και φέτος τα… ρέστα του, έχοντας μια ομάδα που μέσα στο γήπεδο παλεύει σαν θηρίο. Οι περισσότεροι παίκτες της Ζαλγκίρις, αν τους βγάλεις τις πράσινες φανέλες και τους πας σε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας, δύσκολα θα είναι πρωταγωνιστές. Με τα χρώματα της Ζαλγκίρις, ωστόσο, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και με τον προπονητή τους στον πάγκο να απαιτεί την τελειότητα σε κάθε φάση, μεταμορφώνονται σε μια πολεμική μηχανή, που απειλεί πλέον την Φενέρμπαχτσε ευθέως.

Τώρα έχει έρθει η ώρα να δείξει χαρακτήρα και η ομάδα του Ομπράντοβιτς που όλο τον χρόνο δεν… είχε δώσει δικαιώματα. Είναι η πρώτη φορά μέσα στην περίοδο, όπου η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου μοιάζει να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αφού οι Λιθουανοί πήραν αυτοί το αβαντάζ έδρας. Ουσιαστικά η Φενέρμπαχτσε δεν έχει χάσει τον τίτλο του φαβορί (για να αποκλειστεί πρέπει να χάσει δυο ακόμη φορές από την Ζαλγκίρις) μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ή ενός ακόμη θαύματος της εξαιρετικής ομάδας από το Κάουνας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ: Το πολύ… ξύλο. Πέφτει αβέρτα ένθεν και ένθεν. Η επιβίωση είναι το ζητούμενο σε κάθε φάση. Η Ζαλγκίρις έχει καταφέρει να περιορίσει το δίδυμο Σλούκα-Βέσελι. Ο Έλληνας γκαρντ είχε 8.5π και 4 ασίστ στα δυο ματς, αν και ο μέσος όρος διαμορφώθηκε από το καλό… δεύτερο παιχνίδι όπου σημείωσε τους 15 από τους 17 (και στα δυο ματς) πόντους του. Ο Βέσελι που προέρχεται κι από τραυματισμό έχει 7π και 1.5 ριμπ, πολύ πιο κάτω βέβαια από τα νούμερα της κανονικής περιόδου (13-2.4ρ).

Από την άλλη ο Ομπράντοβιτς έχει πάει μέχρι την άκρη του πάγκου του βρίσκοντας λύσεις από τους πάντα πρόθυμους να πάρουν τον ρόλο τους Ντατόμε (12π με 44.4% τρίποντα) και Γκούντουριτς (12π με … 62.5%τρ), τον πιο σταθερό παίκτη της χρονιάς (Κάλινιτς) αλλά και δίνοντας χρόνο ακόμη και σε εκείνους που δεν εμπιστευόταν (Γκιουλέρ). Η Ζαλγκίρις (κυρίως στον δεύτερο αγώνα) ανέδειξε τους δικούς της ήρωες (Γουόλτερς και κυρίως Ουλανόβας) την ώρα που ο Ντέιβις δεινοπαθεί μέσα στη ρακέτα της Φενέρ σουτάροντας με… 40% δίποντα (56% στην κανονική περίοδο).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΡΕΑΛ 0-2

Υπάρχει φαβορί, αλλά τώρα παίζουν στο ΟΑΚΑ

Το μοναδικό ζευγάρι των πλέι-οφ που δεν είναι ισόπαλο, άρα έχει και ξεκάθαρο φαβορί (Ρεάλ) για την πρόκριση, αν δεχθούμε ότι ποτέ από το 2-0 δεν έχουμε πάει στο 2-3.

Οι παραδόσεις, ωστόσο, είναι για να πέφτουν και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ καλείται να κάνει δυο συνεχόμενες υπερβάσεις για να ξαναπάει τη σειρά ξανά στη Μαδρίτη. Ο Ρικ Πιτίνο έδωσε πρώτος το σύνθημα δηλώνοντας ότι κλείνει δωμάτια για το πέμπτο παιχνίδι στην ισπανική πρωτεύουσα. Μένει να μάθουμε τι θα πουν και οι παίκτες του.

Ο ΠΑΟ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στον πρώτο αγώνα όταν βρέθηκε στο +6, 3:52 λεπτά πριν από το τέλος. Η αλήθεια είναι δεν πήρε και δυο-τρία σφυρίγματα, όμως και οι επιθέσεις του δεν ήταν ορθόδοξες με αποτέλεσμα να δεχθεί και ένα 9-0 που έδωσε στη Ρεάλ τη νίκη με 75-72.

Οι 'πράσινοι' φάνηκε να μη διαχειρίζονται σωστά την ήττα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη διαιτησία, αν και κατά τη γνώμη μας 'προετοίμασαν' ορθά (σε αυτό τον τομέα) το δεύτερο παιχνίδι, όπου τα σφυρίγματα ήταν και πιο προσεχτικά και περισσότερο στο 50-50.

Αυτό που δεν είχε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν το σχέδιο Β, απέναντι στη Ρεάλ, που στο δεύτερο ματς έχοντας αποβάλλει το άγχος και πιο εύστοχη ήταν (10/35 τρίποντα στον πρώτο αγώνα, 13/27 στον δεύτερο). Με τον Καλάθη περιορισμένο, ο Πιτίνο δεν βρήκε πουθενά τις λύσεις. Ούτε στην περιφέρεια, ούτε μέσα στη ρακέτα.

Στο ΟΑΚΑ, από αύριο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θέλει κατ' αρχήν το 2-1 και στη συνέχεια… βλέπει. Για να το πετύχει χρειάζεται συνολική μεταμόρφωση και όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος, που μέχρι στιγμής - μάλλον ανεξήγητα- φάνηκε να τον εμποδίζει να παίξει όπως μπορεί. Η Ρεάλ παραμένει το απόλυτο φαβορί, έστω κι αν δεν πατάει πολύ καλά στα πόδια της (Ράντολφ, Αγιόν βρίσκονται σε κακό φεγγάρι), της λείπει ο Γιουλ, έδειξε χαρακτήρα στο γήπεδό της. Να τη δούμε, όμως, και μακριά απ’ αυτό…

ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ: Η προσπάθεια του Πάμπλο Λάσο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το Νικ Καλάθη. Παίζει με το μυαλό του κινητήριου μοχλού του ΠΑΟ, βάζοντάς του προσωπικούς φρουρούς τον «διάβολο» Καμπάτσο και τον εξαιρετικό Τέιλορ. Για τριάντα λεπτά στον πρώτο αγώνα και σε ολόκληρο τον δεύτερο όπου ο Νικ τελείωσε το ματς με 0/11 σουτ το σχέδιο της Ρεάλ πήρε άριστα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ΠΑΟ έφτασε στην διεκδίκηση της νίκης μέσα στη Μαδρίτη, όταν ο Καλάθης στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ματς κατάφερε να ηρεμήσει και να γίνει ταυτόχρονα εκτελεστής και δημιουργός.

Δεν φτάνει όμως μόνο ο Καλάθης. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βγάλει κι άλλους παίκτες μπροστά, καθώς μέχρι τώρα, μόνο ο Ντεσον Τόμας (12.5π με 54.5%δ και 57.1%τρ) και ο Ίαν Βουγιούκας (7π-4ρ) με … ολίγη από Παπαπέτρου, έχουν απόδοση πλέι-οφ. Χρειάζονται περισσότερες βοήθειες από Κιλπάτρικ, Λάνγκφορντ, Παπαγιάννη, που στη Μαδρίτη μάλλον «χάθηκαν».

Η Ρεάλ έχει βρει δυο άξονες στο παιχνίδι της (Καμπάτσο 10.5π-7.5 ασίστ στα δυο ματς, Τέιλορ 12π με 60% τρίποντα) αλλά το μεγάλο της μυστικό και ο πονοκέφαλος του Παναθηναϊκού, παραμένει ο Γουόλτερ Ταβάρες (7π-7ρ, 1.5 κοψ) με τα τεράστια χέρια του και την καταλυτική του παρουσία μέσα στη ρακέτα.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ-ΤΣΣΚΑ 1-1

Οι Βάσκοι έτοιμοι να ολοκληρώσουν. Ή μήπως όχι;

Εδώ και καιρό φαίνεται ότι η ΤΣΣΚΑ δεν είναι τόσο καλά. Έχασε από τον Παναθηναϊκό μέσα στην έδρα της, ηττήθηκε από την Καζάν στη λίγκα VTB. Το 11-1 που έκανε στα τελευταία 12 ματς της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα μπορεί και να ξεγελούν για το πόσο… πανίσχυρη είναι εν τέλει η 'αρκούδα'.

Η Μπασκόνια κατάφερε να πάρει μια νίκη μέσα στη Μόσχα (κάτι που σε πλέι-οφ είχε να γίνει από το… 2008 και το διπλό του Ολυμπιακού) παίζοντας ένα καταπληκτικό δεύτερο ματς, αλλά έχοντας δείξει και στο μισό του πρώτου ότι έχει βρει μερικά από τα κουμπιά της ρωσικής ομάδας.

Στο δεύτερο αγώνα δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, κάνοντας το 1-1 με εντυπωσιακό τρόπο. Λίγες είναι οι φορές που έχουμε δει την ΤΣΣΚΑ να υποκύπτει τόσο εύκολα, τελειώνοντας το ματς με 16 λάθη, δυο ριμπάουντ λιγότερα, μόλις 68 πόντους και πολύ φτωχά ποσοστά (46.9%δ και 30%τρ).

Η Μπασκόνια που πέρασε πολλά μέσα στη χρονιά, αλλά στην κατάλληλη στιγμή μοιάζει να είναι πανέτοιμη, ξέρει ότι η πρόκριση δεν θα είναι εύκολη. Έχοντας, όμως, κάνει το 1-1 μέσα στη Μόσχα μπορεί να αισιοδοξεί για τα ματς-φωτιά πλέον στην κατάμεστη 'Φερνάντο Μπουέσα Αρένα'. Οι Βάσκοι, μην το ξεχνάμε, είναι οικοδεσπότες του φάιναλ-φορ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμη κι αν μπροστά τους βρίσκεται το μεγαθήριο ΤΣΣΚΑ.

Είναι και μια ευκαιρία, πάντως, να δούμε την ΤΣΣΚΑ πως αντιδρά με την πλάτη στον τοίχο, αν δηλαδή τη διαπνέει το πνεύμα του νικητή. Οι Ρώσοι, δηλαδή η πολυεθνική δύναμη που εδρεύει στη Μόσχα, δεν βρίσκεται συχνά με την πλάτη στον τοίχο.

ΤΟ ΧΑΡΑΚΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ: Η Μπασκόνια έχει καταφέρει να παίξει ένα ρυθμό πιο πάνω από την ΤΣΣΚΑ. Ακόμη και στο ματς που έχασε, μέχρι να βρεθεί πίσω στο σκορ έμοιαζε να βγάζει μεγαλύτερη ενέργεια από την αντίπαλό της η οποία παίζει στη γνωστή… ευθεία γραμμή. Ο Τσάτσο Ροντρίγκεθ άλλαξε τη ροή του πρώτου ματς, σκοράροντας συνεχόμενα τρίποντα, όταν όμως επιχείρησε να κάνει το ίδιο και στο δεύτερο παιχνίδι, δέχθηκε αφόρητη πίεση και εξαναγκάστηκε σε πολλά λάθη. Οι δυο Αμερικανοί της Μπασκόνια Χίλιαρντ (14π-3.5ρ) και Σιλντς (16π-1.5ρ, 2.5ασ) παίζουν… αμερικάνικα πλέι-οφ, ο Σενγκέλια έχει ξαναδώσει δύναμη και ποιότητα μέσα στη ρακέτα με τον Πουαριέ (13π-7ρ) να κάνει θραύση στο '5'.

Ο Ιτούδης καλείται να βρει άμεσα λύσεις για να ξανακάνει την ΤΣΣΚΑ φαβορί της σειράς. Με τον Ντε Κολό να έχει στα δυο ματς μόλις 16π και 1/6 τρίποντα και κυρίως τους δυο σέντερ σε ρηχά νερά (Χάντερ 5.5π, 4ρ-Χάινς 4.5, 4ρ) τα πράγματα, αν συνεχιστούν έτσι, θα είναι πολύ δύσκολα και στη Βιτόρια…

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΕΦΕΣ 1-1

Σκληρή Μπάρτσα και εντός έδρας

Όλοι περίμεναν αυτό το ζευγάρι ως το πιο αμφίρροπο των πλέι-οφ. Τα προγνωστικά δικαιώθηκαν, καθώς η Μπαρτσελόνα πήρε ένα παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη και περιμένει πλέον τα ματς στο 'Παλαού Μπλαουγκράνα'.

Στη θεωρία η Εφές μπορεί να πάρει με την ίδια ευκολία ένα παιχνίδι από τα δυο στη Βαρκελώνη και να ξαναγυρίσει τη σειρά στο Σινάν Ερντέμ. Στην πράξη, η ομάδα του Αταμάν, απέναντι σε μια πολύ σκληρή ομάδα όπως είναι η φετινή Μπαρτσελόνα πρέπει να δείξει ότι δεν είναι μόνο ένα γκρουπ καλών και έμπειρων παικτών αλλά μια ομάδα ικανή να περάσει στο φάιναλ-φορ.

Η εικόνα των δυο αντιπάλων δεν άλλαξε αυτό που περιμέναμε. Από την μια η Εφές του Εγκίν Αταμάν, με σπουδαίους και παίκτες Ευρωλίγκας στο ρόστερ της φετινής περιόδου, που σε μια βραδιά… νικούν τον οποιονδήποτε. Κι από την άλλη, η Μπαρτσελόνα του Πέσιτς. Πιο πειθαρχημένη από ποτέ τα τελευταία χρόνια με λίγο παλιομοδίτικο μπάσκετ, αλλά προσήλωση στο στόχο. Το 1-1 είναι μια επιτυχία των Καταλανών, που βασίζονται στην άμυνά τους και θέλουν να πάνε τα παιχνίδια κάτω από τους 75 πόντους.

Η στιγμή της αλήθειας και για τους δυο πλησιάζει. Τα παιχνίδια στη Βαρκελώνη είναι οι αποδείξεις για την τελική διαδρομή των ομάδων που ανέκαμψαν φέτος στο έπακρο. Μη ξεχνάμε ότι πέρσι η Εφές είχε τερματίσει τελευταία στην κανονική περίοδο (7-23) και η Μπαρτσελόνα στην 13η θέση (11-19). Τώρα διεκδικούν μια θέση στο φάιναλ-φορ…

ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ: Η Μπαρτσελόνα έχει πάει τη σειρά στη δύναμη, ξέροντας ότι έτσι υπερτερεί από την Εφές που της αρέσει πιο πολύ το παιχνίδι … χωρίς πολλές επαφές. Ο πρώτος αγώνας, ωστόσο, απέδειξε ότι οι Τούρκοι ήταν προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους ματς. Οι ισορροπίες ήταν λεπτές και στα δυο παιχνίδια, με το 1-1 να έρχεται για την Μπάρτσα, την ώρα που η Εφές είχε ανατρέψει τη ροή.

Μόνο που στις τελευταίες επιθέσεις της η τουρκική ομάδα επαναλάμβανε το ίδιο μοτίβο μονότονα. Ο εκάστοτε γκαρντ στην κορυφή της ρακέτας για παιχνίδι απομόνωσης και ένας εναντίον ενός, με ό,τι βγει.

Δεν… βγήκε, παρότι ο Λάρκιν (15π 2ασ στους δυο αγώνες) και κυρίως ο Μίτσιτς (18π-5.5ρ) έχουν κάνει σπουδαία σειρά. Η εξαφάνιση του Ροντρίκ Μπομπουά (2π στα δυο ματς) είναι ένα ζητούμενο της σειράς, που πρέπει να απαντήσει και ο ίδιος ο Αταμάν.

Η Μπάρτσα έχει στηριχθεί στην τριάδα Χάνγκα (12π-7ρ), Τόμιτς (13.5π-5.5ρ) και Ερτέλ (12π με 50% τρίποντα και 4 ασίστ) περιμένοντας τον κανονικό Σίνγκλετον (μόλις 6.5π στα δυο πρώτα παιχνίδια) εντός έδρας.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK