Ο οδηγός 4άδας για τον Ολυμπιακό και η οριακή κατάσταση του Παναθηναϊκού

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την 19η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ο Γιάννης Φιλέρης και το Contra.gr έχουν τις απαντήσεις για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και τη μάχη των υπόλοιπων ομάδων.

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO  KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

H 18η αγωνιστική της Ευρωλίγκας δεν ξεκαθάρισε οριστικά τις καταστάσεις στα διάφορα μέτωπα. Έφερε ωστόσο κάποιες σημαντικές οριοθετήσεις για το πού τελικά θα βαδίσουν οι ομάδες μέχρι τις 5 Απριλίου όταν και ολοκληρώνεται η κανονική περίοδος.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, σιγά-σιγά όμως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα δοθεί η μάχη στα τρία επίπεδα. Την πρώτη θέση, το αβαντάζ έδρας και την πρόκριση στους 8.

Όπως το προηγούμενο Σάββατο, έτσι και σήμερα (αλλά και κάθε Σάββατο ως τη λήξη της ρέγκιουλαρ σίζον) το Contra.gr παρουσιάζει την κατάσταση των ομάδων σε ένα ολοκληρωμένο πίνακα με το ρεκόρ τους, το φορμάρισμα κάθε ομάδας, αλλά και το πρόγραμμα που της απομένει.

Μετά τα ματς της 18ης αγωνιστικής έχουμε την εξής εικόνα:

ΟΜΑΔΑ ΡΕΚΟΡ ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φενέρμπαχτσε 17-2 ΝΝΗΝΝ

Εντός: ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, Εφές, Μπαρτσελόνα, Μπούντουτσνοστ, Μακάμπι

Εκτός: Μπάγερν, Νταρουσάφακα, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

Ρεάλ 15-4 ΗΝΝΝΗ

Εντός: Εφές, Μπάγερν, Μιλάνο, Φενέρ, Ζαλγκίρις

Εκτός: Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Χίμκι, Μπασκόνια, ΠΑΟ

ΤΣΣΚΑ 14-5 ΗΝΝΗΝ

Εντός: Μπούντουτσνοστ, Ρεάλ, Γκραν Κανάρια, Μιλάνο, ΠΑΟ, Φενέρ, Μπασκόνια

Εκτός: Μπαρτσελόνα, ΟΣΦΠ, Εφές, Χίμκι

Εφές 13-6 ΗΝΝΝΝ

Εντός: Γκραν Κανάρια, ΟΣΦΠ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

Εκτός: Ρεάλ, ΠΑΟ, Φενέρ, Μακάμπι, Μπούντουτσνοστ, Μπασκόνια

Ολυμπιακός 12-7 ΗΝΝΗΝ

Εντός: Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα

Εκτός: Φενέρ, Μακάμπι, Εφές, Μπούντουτσνοστ, Μιλάνο, Γκραν Κανάρια

Μπαρτσελόνα 11-8 ΝΝΝΝΗ

Εντός: ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις, Μπασκόνια, Ρεάλ, Γκραν Κανάρια, Μπούτουτσνοστ, Χίμκι

Εκτός: ΟΣΦΠ, Εφές, Φενέρ, Μπάγερν

Μπασκόνια 9-10 ΝΗΗΝΝ

Εντός: Μακάμπι, Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Χίμκι, Μπούντουτσνοστ, Ρεάλ, Εφές

Εκτός: Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ

Μπάγερν 9-10 ΝΗΗΝΗ

Εντός: Φενέρ, Μακάμπι, Μπαρτσελόνα, Γκραν Κανάρια

Εκτός: Χίμκι, Μπασκόνια, Ρεάλ, Μπούντουτσνοστ, Ζαλγκίρις, ΟΣΦΠ, Νταρουσάφακα

Μιλάνο 8-11 ΗΝΗΗΗ

Εντός: Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα, Μακάμπι, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, Φενέρ

Εκτός: Γκραν Κανάρια, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Εφές

Μακάμπι 8-11 ΝΗΝΝΝ

Εντός: ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, Νταρουσάφακα, Εφές, Ζαλγκίρις, Γκραν Κανάρια

Εκτός: Μπασκόνια, Μιλάνο, Μπάγερν, Χίμκι, Φενέρ

Ζαλγκίρις 8-11 ΗΗΗΗΝ

Εντός: Μπούντουτσνοστ, Γκραν Κανάρια, Μπάγερν, Νταρουσάφακα

Εκτός: Μιλάνο, Χίμκι, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Μακάμπι, ΟΣΦΠ, Ρεάλ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 8-11 ΝΗΝΗΗ

Εντός: Χίμκι, Μπασκόνια, Εφές, Ρεάλ, Μπούντουτσνοστ

Εκτός: Μακάμπι, Φενέρ, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

Χίμκι 7-12 ΗΝΝΗΗ

Εντός: Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Μιλάνο, Ρεάλ, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ

Εκτός: Μπούντουτσνοστ, ΠΑΟ, Μπασκόνια, Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα

Γκραν Κανάρια 6-13 ΝΗΗΗΗ

Εντός: Μιλάνο, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ

Εκτός: Μπασκόνια, Μπούντουτσνοστ, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Μπάγερν

Μπούντουτσνοστ 5-14 ΗΗΗΝΝ

Εντός: Γκραν Κανάρια, Χίμκι, ΟΣΦΠ,Μπάγερν, Εφές

Εκτός: ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις, Μπασκόνια, Φενέρ, Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ

Νταρουσάφακα 2-17 ΝΗΗΗΗ

Εντός: Μπασκόνια, Ρεάλ, Φενέρ, ΠΑΟ, Μπάγερν

Εκτός: Μακάμπι, Μιλάνο Γκραν Κανάρια, Ζαλγκίρις, ΟΣΦΠ

ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Πρώτα για τις ελληνικές ομάδες

➡ Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά 4ης θέσης, πίσω από την Εφές. Η νίκη του επί της Χίμκι (3η στους τελευταίους πέντε αγώνες) τον κράτησε εκεί που ήταν. Οι 'ερυθρόλευκοι' ευνοήθηκαν από την ήττα της Μπαρτσελόνα, γιατί έμειναν μόνοι στην 5η θέση και υποδέχονται τους Καταλανούς στο ΣΕΦ στο τέλος Γενάρη.

Αν νικήσουν τότε σχεδόν οριστικοποιούν την κατάταξή τους ανάμεσα μεταξύ 4-5, που είναι ο αντικειμενικός στόχος τους. Αυτή τη στιγμή υπερέχουν κατά μία νίκη της Μπάρτσα, επί της ουσίας δυο (λόγω της νίκης τους και στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα').

Ο Ολυμπιακός βαδίζει σταθερά από την έναρξη της διοργάνωσης στο 60% και λίγο πιο πάνω. Αυτό στα επόμενα 11 ματς που απομένουν μεταφράζεται σε 6-7 νίκες. Αν κάνει 7, θα φτάσει στις 19 νίκες, που θεωρητικά του δίνουν σίγουρα το αβαντάζ, αν έχει άλλες έξι, ίσως παίξουν ρόλο οι ισοβαθμίες. Δηλαδή η υπεράσπιση του +8 που έχει απέναντι στην Εφές, από τον αγώνα στο ΣΕΦ. Οι Τούρκοι, πάντως, δείχνουν φορμαρισμένοι και μετρούν τέσσερις συνεχόμενες νίκες στα πέντε τελευταία παιχνίδια.

➡ Για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αντίθετα, η ήττα στο Κάουνας ψαλίδισε αρκετά τις ελπίδες. Ήταν κομβικό παιχνίδι η μονομαχία με την Ζαλγκίρις, αλλά οι 'πράσινοι' σε ακόμη ένα εκτός έδρας ματς έκαναν μια τρύπα στο νερό. Με 1-8 μακριά από το ΟΑΚΑ, ο ελληνική ομάδα κινδυνεύει να με ασφυξία όταν βγαίνει από τα σύνορα.

Η Ζαλγκίρις, που παρεμπιπτόντως κόντρα στον Παναθηναϊκό έκανε την πρώτη νίκη της μετά από τέσσερις σερί ήττες, τον έφτασε στις 8 νίκες, αλλά στην ισοβαθμία είναι καλύτερη λόγω του 2/2 απέναντί του.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτί την ερχόμενη Πέμπτη εναντίον της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου οι Ισραηλινοί κάνουν ένα ηρωικό ντεμαράζ (4 νίκες στα τελευταία 5 ματς, συνολικά 7-5 απ' όταν ανέλαβε ο Έλληνας κόουτς) και περιμένουν τους 'πράσινους', όπως και τη Ζαλγκίρις στην 'καυτή' έδρα toy, ψάχνοντας νίκη με +5 πόντους (είχαν ηττηθεί στην Αθήνα με 89-84).

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να νικήσει μακριά από το ΟΑΚΑ ίσως του κοστίσει ακριβά, στην προσπάθειά του να φτάσει τις 14-15 νίκες που απαιτούνται για την 8η θέση. Μην ξεχνάτε ότι έχει εκτός έδρας το Μιλάνο, την τρίτη ομάδα που διεκδικεί το εισιτήριο κι από την οποία ο Παναθηναϊκός έχει επίσης ηττηθεί μέσα στο γήπεδό του. Χρειάζεται επειγόντως υπέρβαση η ομάδα του Πιτίνο, που μετράει τρεις ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια (και ακόμη χειρότερα) ένα 3-8 από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή στο Κάουνας.

Η Φενέρμπαχτσε δεν χάνει την πρωτιά

➡ Την ίδια ώρα η Φενέρμπαχτσε συνέχισε την προέλασή της νικώντας εκτός έδρας την Γκραν Κανάρια, έφτασε στο 17-2 και δύσκολα θα χάσει την πρωτιά και το απόλυτο αβαντάζ έδρας. Ναι μεν έχει να παίξει τόσο στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης όσο και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχει ωστόσο την εικόνα της καλύτερης και κυρίως πιο σταθερής ομάδας της διοργάνωσης από το ξεκίνημά της.

Η Ρεάλ στραβοπάτησε στην Ποντγκόριτσα, απέναντι στην Μπούντουτσνοστ, που έχει ενισχυθεί σημαντικά με Νόρις Κόουλ και Μπιντάτζε. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι, πλέον, δυο νίκες πίσω από την Φενέρμπαχτσε και μία μπροστά από την ΤΣΣΚΑ. Οι Ρώσοι δείχνουν να περνούν περίοδο κάμψης, έχουν όμως το μεγάλο αβαντάζ ότι θα παίζουν συνέχεια στη Μόσχα. Μόλις τέσσερα παιχνίδια εκτός έχουν να δώσουν, το ένα εκ των οποίων είναι με τη Χίμκι. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδό τους.

Η Μπασκόνια για την έβδομη θέση

➡ Στη μάχη της πρόκρισης, η Μπασκόνια πήρε πλεονέκτημα απέναντι στην Μπάγερν (νίκη και διαφορά) και τη βλέπουμε φαβορί για την 7η θέση, αφού έχει πολλά ματς στο γήπεδό της, τα οποία θα της επιτρέψουν να σταθεροποιηθεί πίσω από την Μπαρτσελόνα. Ενδεχομένως να κυνηγήσει να πιάσει και την καταλανική ομάδα, με την οποία όμως παίζει στη Βαρκελώνη και αυτή τη στιγμή τη χωρίζουν δυο νίκες (επί της ουσίας τρεις γιατί έχει ηττηθεί και στο μεταξύ τους παιχνίδι).

Η Μπάγερν έχει μαζέψει 9 νίκες, αλλά το πρόγραμμά της είναι 'βουνό' και δύσκολα θ' αντέξει διεκδικώντας ως το τέλος το εισιτήριο για τα πλέι-οφ.

Περισσότερα το ερχόμενο Σάββατο…

κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK