Ο... χαμός με το αντιαθλητικό "νέο" φάουλ στην Ευρωλίγκα!

Χαμός έχει γίνει με τους νέους κανονισμούς διαιτησίας στην Ευρωλίγκα και ήδη εν όψει και του Σούπερ Καπ στην Τουρκία Ομπράντοβιτς και Περάσοβιτς έθεσαν θέμα... μίνι τρέλας! Τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος είναι ακριβώς αυτός ο νέος κανονισμός;

Ο... χαμός με το αντιαθλητικό "νέο" φάουλ στην Ευρωλίγκα!

Χαμός έχει γίνει με τους νέους κανονισμούς διαιτησίας στην Ευρωλίγκα και ήδη εν όψει και του Σούπερ Καπ στην Τουρκία Ομπράντοβιτς και Περάσοβιτς έθεσαν θέμα... μίνι τρέλας. Με την έννοια ότι θα υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τους παίκτες τους ανά τρίημερο μέσα σε μια εβδομάδα!

Και το ξεκαθάρισε ο Ζοτς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "Μάθαμε πως η BSL και η Ευρωλίγκα θα παίζουν τους αγώνες τους κάτω από διαφορετικούς κανονισμούς. Αυτό θα είναι καταστροφικό κατά την γνώμη μου! Θα παίζουμε με διαφορετικούς κανονισμούς δύο μέρες μετά τα ευρωπαϊκά μας παιχνίδια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να το σεβαστούμε ασφαλώς αλλά όλο αυτό είναι πολύ προβληματικό για το μέλλον του μπάσκετ. Πρέπει να υπάρχουν ενιαία κανονισμοί παντού. Πως θα προσαρμοστώ ως προπονητής; Πως θα εξηγήσω τις αλλαγές τους παίκτες μου; Θα προσαρμοστούμε και θα το κάνουμε, αλλά θα μας δυσκολέψει λόγω κάποιων ανθρώπων που ελέγχουν το μπάσκετ".

Και ο Περάσοβιτς προπονητής της Εφές πρόσθεσε λακωνικά ότι "Όλοι είναι μπερδεμένοι"! Ολα αυτά θα απασχολήσουν και εμάς βέβαια καθώς μόνο η Ευρωλίγκα θα έχει τις αλλαγές αυτές και οι άλλες μάλιστα Ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα γίνουν με ότι ίσχυε.

Βέβαια για να είμαστε ρεαλιστές δεν χάλασε και ο κόσμος... Μικρό το κακό. Τι αλλάζει επί της ουσίας. Στη νέα Eυρωλίγκα από φέτος δεν υπάρχει το περίφημο "έξυπνο" φάουλ για να σταματήσεις αντίπαλο όταν βγαίνει στον αιφνιδιασμό. Οποιοδήποτε τέτοιο φάουλ σύμφωνα με την νέα οδηγία-κανονισμό, είτε είναι σκληρό,είτε γίνεται με ένα απλό άγγιγμα, είτε είναι τελευταίος ο αμυνόμενος, είτε όχι, θα σφυρίζεται αντιαθλητικό φάουλ. Και εδώ το ερώτημα είναι πως θα το ερμηνεύει ο κάθε διαιτητής;

Το να φύγει εντελώς μόνος στον αιφνιδιασμό ένας αθλητής είναι εύκολη περίπτωση και το καταλάβαμε. Αν όμως είναι ένας αιφνιδιασμός με 2-3 παίκτες; Και ακόμα πως το φάουλ ερμηνεύεται "'εξυπνο" ή κανονικό;

Πολλές περιπτώσεις πράγματι έβγαζαν μάτια.. Αλλά πολλές άλλες είναι μπέρδεμα και σίγουρα θα υπάρξουν πολλές αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες και ειδικά αν κρίνονται παιχνίδια από ένα σφύριγμα!Ακόμα όταν ένας επιθετικός επαναφέρει τη μπάλα απ' έξω, δε θα μπορεί αυτός που τον μαρκάρει να πατήσει απλά εκτός γηπέδου ώστε να βρεθεί πιο κοντά του και φυσικά δε θα μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα όσο αυτή είναι "νεκρή¨" στα χέρια του αθλητή της επαναφοράς .Βατό αυτό! Υπάρχουν ακόμη κάποιες άλλες μικρές αλλαγές που θα τις μάθουμε στις επόμενες μέρες.

Πριν από λίγο καιρό πάντως είχαμε και άλλες απόψεις .Οπως του πρώην ομοσπονδιακού μας τεχνικού Αντρέα Τρινκιέρι (τώρα στην Μπάμπεργκ) που τόνισε ότι “Η κεντρική ιδέα που υπάρχει είναι να βοηθήσουμε την εξέλιξη του αθλήματος και να κάνουμε πιο γρήγορη την επίθεση. Όλοι οι προπονητές λέμε πάντα “καλή δουλειά” στους παίκτες που σταματούν τον χρόνο με ένα καλό φάουλ αλλά πλέον αυτό αλλάζει και πιστεύω πως είναι για καλό αυτό, γίνεται για καλό σκοπό".

Ο υπεύθυνος Διαιτησίας της Euroleague, Ρίτσαρντ Στόουκς, αναφερόμενος στο ζήτημα επισήμανε ότι “Πιστεύουμε πως αυτός ο κανονισμός δεν είχε υλοποιηθεί στον βαθμό που έπρεπε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι συμφωνήσαμε με τους προπονητές και πλέον μένει να το δούμε στην πράξη"!

News 24/7

24MEDIA NETWORK