Πού θα παίξει ο Ολυμπιακός την 4άδα και πώς θα μπει στα πλέι οφ ο Παναθηναϊκός

Ο Γιάννης Φιλέρης βάζει στη σειρά ρεκόρ, αγωνιστική κατάσταση και πρόγραμμα των 16 ομάδων της Ευρωλίγκας, αναλύοντας τα δεδομένα πριν συμπληρωθούν τα 2/3 της κανονικής περιόδου. Το όριο των 16 νικών για την πρόκριση και τα παιχνίδια-παγίδες.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η μάχη στην Euroleague έχει 'φουντώσει' και οι 12 αγωνιστικές που απομένουν, μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μετά την εντός έδρα ήττα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Το Contra.gr επιχειρεί να ξεδιαλύνει λίγο την κατάσταση, βάζοντας σε ένα πίνακα τα ρεκόρ των ομάδων, την φόρμα τους (στα τελευταία πέντε ματς) αλλά και το πρόγραμμα που τους υπολείπεται, εντός και εκτός έδρας.

ΟΜΑΔΑ ΡΕΚΟΡ ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φενέρμπαχτσε 16-2 ΝΝΝΗΝ

Εντός: ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, Εφές, Μπαρτσελόνα, Μπούντουτσνοστ, Μακάμπι

Εκτός: Γκραν Κανάρια, Μπάγερν, Νταρουσάφακα, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

Ρεάλ 15-3 ΝΗΝΝΝ

Εντός: Εφές, Μπάγερν, Μιλάνο, Φενέρ, Ζαλγκίρις

Εκτός: Μπούντουτσνοστ, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Χίμκι, Μπασκόνια, ΠΑΟ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 13-5 ΝΗΝΝΗ

Εντός: Μπάγερν, Μπούντουτσνοστ, Ρεάλ, Γκραν Κανάρια, Μιλάνο, ΠΑΟ, Φενέρ, Μπασκόνια

Εκτός: Μπαρτσελόνα, ΟΣΦΠ, Εφές, Χίμκι

Εφές 12-6 ΗΗΝΝΝ

Εντός: Νταρουσάφακα, Γκ.Κανάρια, ΟΣΦΠ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

Εκτός: Ρεάλ, ΠΑΟ, Φενέρ, Μακάμπι, Μπούντουτσνοστ, Μπασκόνια

Ολυμπιακός 11-7 ΝΗΝΝΗ

Εντός: Χίμκι, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα

Εκτός: Φενέρ, Μακάμπι, Εφές, Μπούντουτσνοστ, Μιλάνο, Γκραν Κανάρια

Μπαρτσελόνα 11-7 ΝΝΝΝΝ

Εντός: ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις, Μπασκόνια, Ρεάλ, Γκραν Κανάρια, Μπούτουτσνοστ, Χίμκι

Εκτός: Μακάμπι, ΟΣΦΠ, Εφές, Φενέρ, Μπάγερν

Μπάγερν 9-9 ΗΝΗΗΝ

Εντός: Φενέρ, Μακάμπι, Μπαρτσελόνα, Γκραν Κανάρια

Εκτός: ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Μπασκόνια, Ρεάλ, Μπούντουτσνοστ, Ζαλγκίρις, ΟΣΦΠ, Νταρουσάφακα

Μπάσκόνια 8-10 ΗΝΗΗΝ

Εντός: Μιλάνο, Μακάμπι, Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Χίμκι, Μπούντουτσνοστ, Ρεάλ, Εφές

Εκτός: Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ

Μιλάνο 8-10 ΝΗΝΗΗ

Εντός: Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα, Μακάμπι, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, Φενέρ

Εκτός: Γκραν Κανάρια,Μπασκόνια, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Εφές

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 8-10 ΗΝΗΝΗ

Εντός: Χίμκι, Μπασκόνια, Εφές, Ρεάλ, Μπούντουτσνοστ

Εκτός: Ζαλγκίρις, Μακάμπι, Φενέρ, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

Μακάμπι 7-11 ΗΝΗΝΝ

Εντός: Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, Νταρουσάφακα, Εφές, Ζαλγκίρις, Γκραν Κανάρια

Εκτός: Μπασκόνια, Μιλάνο, Μπάγερν, Χίμκι, Φενέρ

Χίμκι 7-11 ΝΗΝΝΗ

Εντός: Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Μιλάνο, Ρεάλ,Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ

Εκτός: ΟΣΦΠ, Μπούντουτσνοστ, ΠΑΟ, Μπασκόνια, Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα

Ζαλγκίρις 7-11 ΝΗΗΗΗ

Εντός: ΠΑΟ, Μπούντουτσνοστ, Γκραν Κανάρια, Μπάγερν, Νταρουσάφακα

Εκτός: Μιλάνο, Χίμκι, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Μακάμπι, ΟΣΦΠ, Ρεάλ

Γκραν Κανάρια 6-12 ΗΝΗΗΗ

Εντός: Φενέρ, Μιλάνο, ΠΑΟ, ΟΣΦΠ

Εκτός: Μπασκόνια, Μπούντουτσνοστ, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Μπάγερν

Μπούντουτσνοστ 4-14 ΗΗΗΗΝ

Εντός: Ρεάλ, Γκραν Κανάρια, Χίμκι, ΟΣΦΠ,Μπάγερν, Εφές

Εκτός: ΤΣΣΚΑ, Ζαλγκίρις, Μπασκόνια, Φενέρ, Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ

Νταρουσάφακα 2-12 ΗΝΗΗΗ

Εντός: Μπασκόνια, Ρεάλ, Φενέρ, ΠΑΟ, Μπάγερν

Εκτός: Μακάμπι, Μιλάνο Γκραν Κανάρια, Ζαλγκίρις, ΟΣΦΠ

Οι βασικές επισημάνσεις

➡ Η 4η θέση απέκτησε και άλλο 'μνηστήρα'. Μέχρι πρότινος ήταν Ολυμπιακός και Εφές, τώρα έχει μπει για τα καλά στο κόλπο και η Μπαρτσελόνα, η πιο φορμαρισμένη ομάδα τον τελευταίο μήνα στη διοργάνωση με πέντε σερί νίκες!

➡ Η ήττα της ΤΣΣΚΑ, εντός έδρας, από την Μακάμπι ανοίγει την όρεξη της Εφές να κυνηγήσει και την 3η θέση, αν και τα … φαινόμενα απαιτούν. Η ΤΣΣΚΑ μπορεί να έχασε έδαφος και στα πέντε τελευταία της παιχνίδια να έχει γνωρίσει δυο φορές την ήττα, επί της ουσίας όμως έχει το πιο βατό πρόγραμμα από τους τρεις πρωτοπόρους, μέχρι τέλους, καθώς θα παίξει οκτώ φορές στη Μόσχα και μόλις τέσσερις μακριά από το γήπεδό της, η μία μάλιστα, λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα στην έδρα της Χίμκι. Κάτι τέτοιο κρατάει τη ρωσική ομάδα, τουλάχιστον στην 3η θέση.

➡ Να πάει πρώτη, κομμάτι δύσκολο, από τη στιγμή που η διαφορά της με την ΤΣΣΚΑ είναι τρεις νίκες. Μπορεί, ωστόσο, να 'ναι δεύτερη, αν δούμε και τις δυσκολίες που έχει το πρόγραμμα της Ρεάλ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει 5 ματς στη Μαδρίτη και 7 εκτός έδρας, ενώ έχει ηττηθεί στον πρώτο γύρο από την ΤΣΣΚΑ μέσα στο γήπεδό της.

➡ Για την 4η θέση θα χρειαστούν πιθανότατα 18 νίκες (με 19 είναι δεδομένη). Η Εφές αυτή τη στιγμή έχει 12, άρα θεωρητικά ζητάει άλλες έξι. Αν χάσει όμως από τον Ολυμπιακό μέσα στο γήπεδό της (ή δεν κερδίσει με +7π) τότε θα είναι χειρότερη στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Οι Τούρκοι υποδέχονται τον Ολυμπιακό στις 21/2, σε ματς-κλειδί και ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα. Παίζουν με Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Μπασκόνια. Θεωρητικά μοναδικό εύκολο παιχνίδι για να πάρουν μακριά από το 'Σινάν Ερντέμ' είναι αυτό εναντίον της Μπούντουτσνοστ

➡ Ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 11-7 και θα ήθελε πάρα πολύ να μην έχει χάσει από την Νταρουσάφακα (ήττα-γκάφα για τους Πειραιώτες) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκτροχιάστηκαν από τους στόχους τους. Στόχος της ομάδας του Μπλατ να πάρει όλα τα παιχνίδια στο ΣΕΦ (Χίμκι, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα). Η νίκη επί της Μπάρτσα 'διπλώνει' τις επιτυχίες (ο Ολυμπιακός νίκησε στη Βαρκελώνη) και εξασφαλίζει 'ερυθρόλευκη' υπεροχή στην ισοβαθμία. Με 6 νίκες ο Ολυμπιακός φτάνει τις 17 συνολικά, αγγίζει την 4η θέση και θα ψάξει για διπλά που θα τον πάνε στις 18-19 (Μπούτουτσνοστ, Γκραν Κανάρια ή… Εφές, για να είναι καλυμμένος απόλυτα). Προφανώς και το 6/6 στο 'Ειρήνης και Φιλίας' δεν είναι εύκολη υπόθεση

➡ Η Μπαρτσελόνα πήρε φόρα, πατάει πιο γερά στα πόδια της, έχει δύσκολα ματς εκτός έδρας, όμως, καθώς έχει να παίξει με τους δυο συνδιεκδικητές της 4ης θέσης (Ολυμπιακός, Εφές) αλλά και με Μακάμπι-Φενέρ.

➡ Για την πρόκριση στους '8' σίγουρο όριο είναι οι 16 νίκες. Με 15, μάλλον, θα χρειαστούν υπολογισμοί ισοβαθμιών. Το 9-9 της Μπάγερν μπορεί να δίνει, προς το παρόν, προβάδισμα στους Γερμανούς, ωστόσο το πρόγραμμα δεν τους ευνοεί. Έχουν τέσσερα παιχνίδια εντός και οκτώ μακριά από το 'Άουντι Ντομ', σε ένα μαραθώνιο αρκετά… ανηφορικό. Με 2-5 ρεκόρ μακριά από το Μόναχο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα στο φινάλε για τους Βαυαρούς.

➡ Αυτή τη στιγμή πάντως η Μπάγερν παραμένει μέσα στο 'κόλπο' και την οκτάδα των πλέι-οφ διεκδικούν… 7 ομάδες. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα δώσει τη μάχη, ενισχυμένος από Κιλκπάτρικ και κάποιον ψηλό (Πέιν;), αλλά το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αλλάξει το πρόσωπό του μακριά από το ΟΑΚΑ. Αυτή την στιγμή ο ΠΑΟ έχει ρεκόρ 8-10, όσο δηλαδή η Μπασκόνια και το Μιλάνο. Το πρόγραμμα των 'πρασίνων' λέει πέντε παιχνίδια εντός (Χίμκι, Μπασκόνια, Εφές, Ρεάλ, Μπούντουτσνοστ) και εφτά εκτός έδρας (Ζαλγκίρις, Μακάμπι, Φενέρ, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο). Με 1 νίκη μόλις έξω από το σπίτι του, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ακόμη κι αν αντέδρασε 'σωστά' στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με την Μπαρτσελόνα είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Σίγουρα θα μετρήσει πολύ να μηΝ χάσει στο ΟΑΚΑ από κανέναν και μετά να ψάξει 2-3 μεγάλες εκτός έδρας νίκες. Είναι τεράστιο ματς αυτό που έρχεται με τη Ζαλγκίρις, η οποία έχει νικήσει στην Αθήνα, αλλά δεν τα πάει καλά στη δική της έδρα.

➡ Κατά τη γνώμη μας σε πλεονεκτικότερη θέση για την πρόκριση (και μάλλον για την 7η θέση) είναι η Μπασκόνια. Με 8 ματς στη 'Φερνάντο Μπουέσα Αρένα' και από τα τέσσερα εκτός, το ένα με την Νταρουσάφακα, είναι σε θέση ισχύος από τους υπόλοιπους 'μνηστήρες'. Το Μιλάνο επίσης έχει τύχη, αλλά τελευταία χάνει λάδια και σε πέντε αγώνες μετράει τρεις ήττες, δείχνοντας αδυναμίες μακριά από το γήπεδό του.

➡ Τρεις ομάδες ισοβαθμούν με 7-11. Έχουν ανεβάσει στροφές η Μακάμπι και η Χίμκι, που έπιασαν τη Ζαλγκίρις, η οποία μετράει 4 σερί ήττες. Θα δίναμε προβάδισμα στη Μακάμπι και λόγω υλικού, αλλά και επειδή έχει 7 ματς στο Τελ Αβίβ. Από την άλλη η Χίμκι έχει το μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδι στη Ρωσία, αν και η διαφορά του πρώτου ματς ήταν στο +16 για τους Ισραηλινούς.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK