Γκραν Κανάρια-Ολυμπιακός: Το μεγάλο πρόβλημα των 'ερυθρόλευκων' δεν ήταν η κούραση

Το ταξίδι στα Γκραν Κανάρια άρχισε με το τέλος του αγώνα εναντίον της Μπάγερν. Λογικά τα σώματα των παικτών του Ολυμπιακού πρόλαβαν να αισθανθούν κούραση. Αυτό είναι το μικρότερο των θεμάτων των 'ερυθρόλευκων'. Το μεγαλύτερο αφορά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Γκραν Κανάρια-Ολυμπιακός: Το μεγάλο πρόβλημα των 'ερυθρόλευκων' δεν ήταν η κούραση

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος παίκτης της φετινής Ευρωλίγκας. Πίσω από τον Μάικ Τζέιμς. Μη φανταστείς ότι τους χωρίζει χάος. Ο ένας έχει 597 index rating και ο άλλος 502. Για να είμαστε τυπικοί, ας πούμε και ότι ο Ουίλ Κλάιμπερν συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, με 497.

O επόμενος παίκτης του Ολυμπιακού, στη λίστα είναι ο Γιώργος Πρίντεζης. Θα τον εντοπίσεις στο Νο21, με 356. Τώρα ετοιμάσουν για το πρώτο θέμα.

Οι Μιλουτίνοφ και Πρίντεζης δεν λειτουργούν καλά, όταν είναι μαζί στο παρκέ. Γεγονός που γίνεται ξεκάθαρο από τον παρακάτω πίνακα, που αφορά συγκεκριμένα στοιχεία και μια βασική σύγκριση, που θα τη βρεις στο Newstats.eu.

Κατά την κατολίσθηση στα Γκραν Κανάρια, όπου για μία ακόμη φορά οι “ερυθρόλευκοι” δεν είχαν τους δυο βασικούς πόιντ γκαρντ, έγινε ξεκάθαρο πως δεν είναι επιτυχημένο το Ουέμπερ-Μιλουτίνοφ. Αν δεις τον πίνακα που ακολουθεί, θα διαπιστώσεις πως όταν είναι μαζί στο παρκέ η παρέα τους είχε χειρότερη και στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση.

Είδες πώς λειτουργεί το σύστημα με τον Σπανούλη και τον Στρέλνιεκς και πώς με τους Ουέμπερ και Ουίλιαμς-Γκος.

Για να γίνει κατανοητό το ακριβές θέμα, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι στη δύσκολη φάση ο Ολυμπιακός δείχνει να καταφεύγει στα σουτ των 'κοντών' έπειτα από ντρίπλα. Εκεί είχε ποντάρει η Αρμάνι, στο ματς της 26ης αγωνιστικής και σώθηκε ( 66-57). Τι έκανε;

Άφηνε τους 'κοντούς' να σουτάρουν -έπειτα από ντρίπλα-, χωρίς να στέλνουν τις 'βοήθειες' του Μιλουτίνοφ και 'κόβοντας' την άνεση των spot-up shooters (αυτών που εκτελούν αμέσως μόλις πιάσουν την μπάλα, από το όποιο σημείο βρίσκονται, χωρίς ντρίμπλα).

Κάποιες προσπάθειες από αυτές που χαρακτηρίζονται ως 'απελπισίας' (στο τέλος του χρονόμετρου) μπήκαν, αυτό όμως, δεν σήμαινε απαραίτητα πως είχαν 'διασωθεί' ευστόχησαν (Ουέμπερ, Ουίλιαμς-Γκος). Γενικά, το έλλειμμα στην επίθεση προκύπτει από τα πολλά σουτ των 'κοντών'.

EUROLEAGUE / ÃÊÑÁÍ ÊÁÍÁÑÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÃÊÑÁÍ ÊÁÍÁÑÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ολυμπιακός είναι και επιρρεπής στα λάθη (τα 6α περισσότερα και είναι 11.64 ανά αγώνα). Στα δυο τελευταία παιχνίδια έκανε 15.

Στην Ισπανία ο Ουέμπερ είχε 7, που ήταν συνέπεια του γεγονότος ότι οι αντίπαλοι 'έκλειναν' τον Μιλουτίνοφ και εκείνος ενόσω δεν μπορούσε να περάσει την μπάλα μέσα, κατέφευγε σε επιλογές που συχνά ήταν λανθασμένες (παρεμπιπτόντως, είχε μόλις 3 ασίστ).

Η ιστορία θα μπορούσε να 'χει γίνει πιο απλή αν έμπαιναν τα τρίποντα -και 'άνοιγε' το γήπεδο. Εναντίον της Γκραν Κανάρια, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν 4/16 σουτ από τα 6.25, εναντίον της Μπάγερν 6/18 και εναντίον της Αρμάνι 2/16. Ξεκάθαρα δεν ήταν αυτή η λύση -και επίσης ξεκάθαρα έγινε μια μικρή κατάχρηση.

Ο μέσος όρος της επίθεσης που έχουν οι Πειραιώτες είναι 77.10 πόντοι. Και είναι κοντά σε ό,τι είχαν κάνει μέχρι αυτήν την αγωνιστική τις δυο προηγούμενες χρονιές του μαραθωνίου των 30 αγώνων της regular season (77.5 πέρυσι και 77.6 πρόπερσι). Μεγάλη αλλαγή παρατηρείται στην άμυνα, καθώς φέτος δέχονται 76.94 πόντους ανά ματς, που πέρυσι ήταν 74.85 και πριν δυο χρόνια 73.35.

Γιατί οι παίκτες δεν είχαν ενέργεια

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είπε πως ήταν η χειρότερη δυνατή στιγμή για να γίνει το πιο μεγάλο ταξίδι της σεζόν αυτήν, τη 'διπλή' εβδομάδα, με back to back υποχρεώσεις.

Η ομάδα του ήταν γεμάτη ενέργεια εναντίον της Μπάγερν, προερχόμενη από σαββατοκύριακο που δεν είχε αγωνιστεί στην Α1. Μετά το συγκεκριμένο ματς (ξημερώματα) οι παίκτες επιβιβάστηκαν στην πτήση για την Ισπανία, διάρκειας 6 ωρών. Όταν λοιπόν, αφίχθησαν στον προορισμό τους οι αθλητές ήταν εξαντλημένοι.

Για την εξήγηση θα χρειαστεί παραπομπή στο ΝΒΑ, όπου έχουν αμέτρητα ταξίδια (κάθε εβδομάδα της regular season οι περισσότερες ομάδες κάνουν 40.000 μίλια), μεταξύ των οποίων είναι πολλά της διάρκειας του Ολυμπιακού για τα Γκραν Κανάρια.

Το σύστημα που ακολουθείται ως ενδεδειγμένο και έπειτα από πολλές σχετικές έρευνες, είναι το 'quick in and out'. Δηλαδή, πηγαίνουν στην μακρινή πόλη όπου έχουν υποχρέωση, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ, ώστε να μην προλάβει το σώμα των αθλητών να καταλάβει κούραση.

Έρευνα έδειξε πως υπάρχει γενικά αρνητική επίδραση των αεροπορικών ταξιδιών στην υγεία και την αποκατάσταση των παικτών. Εν πτήσει, αναπνέουν αέρα της συμπιεσμένης καμπίνας, η ποσότητα του οξυγόνου που αποθηκεύεται στο αίμα πέφτει σε επίπεδο που ανησυχεί γιατρούς, όταν προκύψει σε έλεγχο και συν την αδράνεια της παρατεταμένης καθιστικής περιόδου μπορούν να προκύψουν δυσκαμψίες σε μύες και αρθρώσεις, οι οποίες παρεμποδίζουν την αποκατάσταση. “Κάτι που δεν είναι τόσο καλό, όταν προσπαθείς να προετοιμαστείς για το επόμενο ματς” είχε σημειώσει η The Guardian, σε σχετικό θέμα.

Ο ύπνος θεωρείται πια, παράγοντας απόδοσης, πιο γρήγορης αποκατάστασης και μείωσης τραυματισμών

Δεν επηρεάζεται μόνο η απόδοση από τα ταξίδια (και τα jet lag), αλλά και οι πιθανότητες τραυματισμού, όσο πιο πολύ ταξιδεύουν, γιατί διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός (το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τα ορμονικά επίπεδα, τον ύπνο, τη θερμοκρασία του σώματος, τον μεταβολισμό -κλπ.- και καθορίζει το πότε νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι ή πιο ενεργητικοί) έχει άμεση σχέση με τις αποδόσεις των ομάδων. Για αυτό και πλέον πολλές ομάδες καταγράφουν και αξιολογούν μέχρι και τον ύπνο των αθλητών, όπως είχε πει και ο Κώστας Χατζηχρήστος, sports scientist στην TΣΣΚΑ.

Για να αποφύγουν όλα αυτά οι του ΝΒΑ -αλλά και η ΤΣΣΚΑ όταν ταξιδεύει στη Σιβηρία-, κάνουν το ταξίδι την τελευταία στιγμή. Τελειώνουν με το ένα ματς, κοιμούνται σπίτια τους, ξυπνούν, προπονούνται και μετά φεύγουν. Οι εξαιρέσεις αφορούν τις περιπτώσεις που δεν φτουρά ο χρόνος. Τότε στόχος γίνεται ο σωστός ύπνος μέσα στο αεροπλάνο (όπως ξαπλωμένοι, με σεντόνια, μαξιλάρι, χωρίς οθόνες κινητών, tablets κλπ). Θέλω να πω ότι για όλα υπάρχει κάποια λύση που βρήκαν αυτοί, οι οποίοι έζησαν νωρίτερα το όποιο θέμα και το αντιμετώπισαν.

Photos: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK