Αξίζει το χρόνο του ο Γουίλιαμς-Γκος και πόσο;

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και τον περισσότερο από κάθε άλλο περιφερειακό του Ολυμπιακού. Δικαιολογείται η επιλογή αυτή του Ντέιβιντ Μπλατ;

Αξίζει το χρόνο του ο Γουίλιαμς-Γκος και πόσο;
EUROKINISSI

Μέχρι τις 28 Αυγούστου του 2017 ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος ήταν άλλος ένας (καλός) απόφοιτος του Γκοντζάγκα που είχε επιλεγεί στο Νο55 του ντραφτ, 54 θέσεις πίσω από Μαρκέλ Φουλτζ (Νο1) και δύο θέσεις πάνω από τον Σάσα Βεζένκοφ. Που τον βρήκε στην Ελλάδα.

Μετά από 18 μήνες -και αφού μεσολάβησε η θητεία του στην Παρτιζάν για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ- ο 23χρονος Αμερικανός από τη Χαρούμενη Κοιλάδα (Happy Valley) του Όρεγκον είναι ο βασικός πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού και ο δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής στην Euroleague, υπολειπόμενος κατά 22 δεύτερα ανά αγώνα και συνολικά 8'82'' του Γιώργου Πρίντεζη.

Ήταν ο πρώτος παίκτης που διάλεξε ο Ντέιβιντ Μπλατ ερχόμενος στον Πειραιά και αυτός που υπερασπίστηκε με σθένος αμέσως μετά τη χαμένη αναμέτρηση (97-81) από την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ. " Είναι σε κακή φόρμα και πρέπει να τον βοηθήσουμε να το ξεπεράσει. Ειλικρινά όμως μέχρι τώρα και ο Πρίντεζης - ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του Ολυμπιακού - ήταν πολύ κακός, αν όχι χειρότερος από τον Γκος. Μπορείτε να κάνετε την ίδια ερώτηση και για αυτόν", υποστήριξε ο κόουτς του Ολυμπιακού δείχνοντας μια κάποια ενόχληση για την ερώτηση που του έγινε.

Τι έκανε με την ΤΣΣΚΑ

Στον αγώνα με τους Μοσχοβίτες ο Γουίλιαμς-Γκος είχε σκοράρει για πρώτη φορά στο 32', μ' ένα σουτ από τα 7 μέτρα, και συνολικά σε 24'33'' τέλειωσε με 2 πόντους από 1/6 προσπάθειες και μόλις 2 τελικές πάσες για 1 λάθος.

Η ερώτηση στην αίθουσα Τύπου ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της ατέρμονης επιμονής που δείχνει ο Μπλατ στον παίκτη του. Ασχέτως της (ατυχής) σύγκρισης που επέλεξε να κάνει ο κόουτς των Πειραιωτών, παρά την καλή πρόθεση υπεράσπισης ενός 'άγουρου' γκαρντ, την πραγματικότητα δεν την έκρυψε. Θα ήταν παράλογο αν δεν παραδεχόταν το κακό φεγγάρι του Γουίλιαμς-Γκος.

Μολαταύτα εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται, σχεδόν τυφλά, επιλογή που δεν δικαιολογείται με βάση τους αριθμούς. Θα πεις πως οι επιλογές στην περιφέρεια είναι μετρημένες στα 'κομμένα' δάχτυλα του ενός χεριού, σε μια περίοδο που χτύπησε ο Στρέλνιεκς και ο Μάντζαρης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από λίγο ως καθόλου. Την ίδια στιγμή ωστόσο όσο πιο πολύ παίζει ο Αμερικάνος γκαρντ τόσο μεγαλύτερη είναι η φθορά του Ολυμπιακού.

Ας αρχίσουμε από το παιχνίδι της Παρασκευής για να έχουμε τα πρόσφατα δεδομένα, επιχειρώντας να διακρίνουμε την αλήθεια χάρη στα στοιχεία που παρέχονται από την πλατφόρμα Newstats.eu στο Contra.gr.

Ο Γουίλιαμς-Γκος έπαιξε σχεδόν 25 λεπτά σε 10 από τις 28 (!) διαφορετικές 5άδες που επέλεξε ο προπονητής του, με τη χειρότερη να τον έχει μέσα, και σ' αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός κατέληξε στο -13.

Για τους 39 πόντους δηλαδή που σημείωσε η ελληνική ομάδα στα διαστήματα που ο Αμερικανός ήταν στο παρκέ, συνδυαστικά με τα χαμηλά ποσοστά (37%) και τα 8 (από τα 12 συνολικά) λάθη, δέχθηκε 52! Ενόσω έπαιζε τα σχήματα ήταν πιο δημιουργικά (9 έναντι 6 ασίστ) και πιο αποτελεσματικά στα ριμπάουντ (25 έναντι 7), έστω κι αν ο ίδιος δεν είχε συμβολή σε αυτό το σκέλος.

Αξίζει το χρόνο του ο Γουίλιαμς-Γκος και πόσο;

Την ίδια ώρα ωστόσο η ΤΣΣΚΑ ήταν εξίσου παραγωγική (12 ασίστ, 24 ριμπάουντ, μόλις 1 λάθος), αφού Ροντρίγκεθ, Ντε Κολό, Χίγκινς και Χάκετ δεν δέχθηκαν πίεση στην μπάλα.

Αν μάλιστα γίνει η σχετική αναγωγή στις 100 κατοχές, τότε η διαφορά που προκύπτει είναι χαώδης. Διότι για κάθε 84.78 πόντους που θα πετύχαινε ο Ολυμπιακός, θα έπρεπε να δεχθεί 120.93! Με τ' αντίπαλα ποσοστά ευστοχίας, δίποντα και τρίποντα μαζί, να υπερβαίνουν το 51%!

Αξίζει το χρόνο του ο Γουίλιαμς-Γκος και πόσο;

Η σύγκριση του 'πριν' και του 'μετά'

Ακριβώς εκεί εντοπίζεται το μείζον πρόβλημα με τον Αμερικανό. Αδυνατεί να εμφανίσει τη ζητούμενη συνέπεια στα δύο κομμάτια του παρκέ, με αποτέλεσμα όσο δεν αγωνίζεται ο Ολυμπιακός να... κερδίζει! Θέλετε γιατί τον διαβάζουν και τον 'χτυπούν'; Συμβαίνει όμως. Είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο που επαναλαμβάνεται στα τελευταία πέντε παιχνίδια των Πειραιωτών.

Από την 1η ως τη 19η αγωνιστική το πρόσημο, όπως συνολικά του Ολυμπιακού, ήταν θετικό. Με τον Αμερικανό είχε 52 πόντους (102.7 σε 100 κατοχές) με 48% εντός πεδιάς και 12.21 ασίστ, ενώ δεχόταν 49.32 (100.43 σε 100 κατοχές) με 49.11% και 9.84 τελικές πάσες.

Αξίζει το χρόνο του ο Γουίλιαμς-Γκος και πόσο;

Αντιθέτως από την 20η ως την 24η αγωνιστική, η καθίζηση του Γουίλιαμς-Γκος έχει κοστίσει πολύ.

Ούτε 40 πόντους σκοράρει ο Ολυμπιακός στα διαστήματα που βρίσκεται στο παρκέ, τη στιγμή που δέχεται σχεδόν 48! Κάτι που μεταφράζεται αυτομάτως σε μια διαφορά της τάξης των 25.5 πόντων ανά 100 κατοχές και τα ποσοστά αντιστοίχως χαμηλότερα.

Αξίζει το χρόνο του ο Γουίλιαμς-Γκος και πόσο;

Συνολικά ο Αμερικανός έχει εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα για τη συνολική λειτουργία του Ολυμπιακού και είναι πιο 'ωφέλιμος' όσο κάθεται στον πάγκο. Σ' αυτά τα κομμάτια οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν ελάχιστα τους αντιπάλους τους και σουτάρουν καλύτερα! Το κάνουν όμως...

Αξίζει το χρόνο του ο Γουίλιαμς-Γκος και πόσο;

Βέβαια, ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν ήθελε άλλο 'κοντό' όταν του προτάθηκε να ψάξει. Θα ζήσει ή θα πέσει με τις επιλογές του, πλέον!

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK