Γκραν Κανάρια - Ολυμπιακός: Οι 'ερυθρόλευκοι' αποχώρησαν στο 3'

Ο Ολυμπιακός θα έκανε το χειρότερο παιχνίδι της σεζόν με διαφορά, αν ταξίδευε στα Κανάρια Νησιά για την αναμέτρηση με την Γκραν Κανάρια. Δεν το έκανε, όμως. Ή έστω, προτίμησε να φύγει από τον αγώνα στο 3'.

EUROLEAGUE / ÃÊÑÁÍ ÊÁÍÁÑÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÃÊÑÁÍ ÊÁÍÁÑÉÁ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η αναζήτηση για τη χειρότερη απόδοση της σεζόν έλαβε τέλος. Αν ο Ολυμπιακός πρέπει να διαγράψει ένα παιχνίδι από τη φετινή χρονιά (όπως έκανε πριν από 30 χρόνια κόντρα στη Χαποέλ Τελ Αβίβ), τότε το ταξίδι στα Κανάρια Νησιά δεν έγινε ποτέ, η Γκραν Κανάρια δεν έπαιζε με τη ελληνική ομάδα και σίγουρα δεν την ισοπέδωσε με 90-67.

Ή έστω, το τζάμπολ έγινε, όμως οι Πειραιώτες έπαιξαν μόνο 3:07, συνολικά 277 δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάστηκαν για να δείξουν στους φιλάθλους τους ότι στην πραγματικότητα δεν πήραν ποτέ το αεροπλάνο από το 'Ελευθέριος Βενιζέλος', αλλά παρέμειναν στο 89-69 επί της Μπάγερν ή έστω στα όσα έγιναν στο παιχνίδι που δεν έγινε κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Σε αυτά τα πρώτα λεπτά του αγώνα, οι Ισπανοί, οι οποίοι πριν από την έναρξη του παιχνιδιού βρίσκονταν στην 14η θέση με μόλις 7 νίκες και είχαν τη χειρότερη αμυντική επίδοση σε όλον τον όμιλο της Euroleague, πήραν κεφάλι στο σκορ με 9-0.

Οι νησιώτες, που βρίσκονται μόλις μία νίκη πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στη Liga ACB, δεν είχαν κανένα κίνητρο να προσπαθήσουν κόντρα στους Πειραιώτες, ώστε να συγκεντρωθούν στο προσεχές παιχνίδι με την Ανδόρα εκτός έδρας. Για εκείνους Ανδόρα > Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, με τον Παναθηναϊκό να έχει νικήσει την Μπασκόνια την προηγούμενη μέρα και να τον έχει φτάσει στις 14 νίκες, δημιουργώντας τετραπλή ισοβαθμία μαζί με τους Βάσκους και την Αρμάνι Μιλάνο, δεν τολμούσε να κάνει λόγο απλά για νίκη. Έπρεπε να κάνει και πειστική εμφάνιση ενόψει συνέχειας, για να 'τρομάξει' τους άμεσους αντιπάλους του για την οκτάδα.

Δίποντο του Νίκολα Μιλουτίνοβ, έξω. Δίποντο Μιλουτίνοβ, έξω. Τρίποντο Τσάβι Ραμπασέδα, μέσα. Τρίποντο Κώστα Παπανικολάου, έξω. Τρίποντο Ντι Τζέι Στρόμπερι, μέσα. Λάθος Μπριάντε Γουέμπερ. Δίποντο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, έξω. Λάθος Γιώργου Πρίντεζη. Τρίποντο Στρόμπερι, μέσα.

Στο 3:07, το ταμπλό έγραφε 9-0. Δύο λεπτά αργότερα, η αντίδραση των φιλοξενουμένων ήταν μόνο ένα σουτ δύο πόντων του Γουέμπερ (11-2). Όταν στο 7:04 ο Ζακ Λεντέι έκανε το 13-10, μόνο μία ομάδα το πίστεψε. Αυτή που δεν την ένοιαζε.

"Όλοι κοιτούν τα ρεκόρ για να μετράνε τις επιτυχίες. Εγώ κρίνω την εμφάνισή μας από την δουλειά που κάνουμε σε καθημερινή βάση και το πόσο συγκεντρωμένοι είμαστε στους στόχους μας. Στην επικοινωνία τους (σ.σ. εννοεί των παικτών του) , τον σεβασμό και τη διάθεσή τους να σπρώξουν τους συμπαίκτες τους να γίνουν καλύτεροι", έλεγε ο Ντέιβιντ Μπλατ πριν από ένα μήνα στο κανάλι της Euroleague.

Ίσως κάποια από τα λόγια αυτά να τα επανέλαβε στα time out που πήρε ή όταν πήγε στην ανάπαυλα με το σκορ στο 40-30, παρότι ο Ολυμπιακός είχε 3 λάθη λιγότερα και 4 επιθετικά ριμπάουντ περισσότερα! Με 12/20 δίποντα και 3/10 τρίποντα, οι γηπεδούχοι δεν έπιασαν απόδοση... Φενέρμπαχτσε κι όμως είχαν συντηρήσει σβηστά μια διψήφια διαφορά.

Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη και του Γιάνις Στρέλνιεκς (και του... εκδιωχθέντα Γιάνις Τίμα) ποτέ δεν έμοιαζε επαρκής ως δικαιολογία γι' αυτήν την απόδοση και οι 29 πόντοι που δέχθηκε ο Ολυμπιακός στην 3η περίοδο κατέδειξαν ότι μπορεί να χάθηκαν επιθετικά 'όπλα', όμως η άμυνα δεν τράβηξε ακόμη περισσότερο.

Ο Μάρκους Έρικσον με τους 24 πόντους και τα 6/10 τρίποντα ήταν ενδεικτικός της αμυντικής εικόνας των Πειραιωτών. Τα πρώτα 4 τρίποντα του Σουηδού φόργουορντ ήταν οι πρώτοι 12 πόντοι της Γκραν Κανάρια στο 3ο δεκάλεπτο (η απάντηση ήταν μόνο ένα τρίποντο του Αξέλ Τουπάν). Στην περίοδο, δηλαδή, όπου οι Πειραιώτες έπρεπε να αντεπιτεθούν, έχοντας 'φρέσκες' στα αυτιά τους τις φωνές του Μπλατ στα αποδυτήρια. Η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά σε επίπεδο 20 πόντων και δεν σταμάτησε εκεί.

Η 4η περίοδος άρχισε στο 69-46 και αντί να μειωθεί, πλησίασε τους 30 πόντους! "Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μονοπάτι και πρόοδο. Όταν κάνουμε τα πράγματα σωστά, στο τέλος θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε", είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη προ μηνός.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, το μοναδικό σωστό που έγινε στο τέλος ήταν 6 πόντοι, ώστε το 90-61 να γίνει 90-67, ως αντιδιαστολή της νίκης με 98-77 στον αγώνα του ΣΕΦ.

"Προκαλώ οποιαδήποτε ομάδα να παίξει χωρίς τους δύο βασικούς οργανωτές της", έλεγε στις καινούργιες δηλώσεις του ο τεχνικός του Ολυμπιακού, που στάθηκε και στο πολύ μακρινό ταξίδι που αναγκάστηκε να κάνει η ομάδα σε μία 'διαβολοβδομάδα' με διπλή αγωνιστική.

Με αυτά τα δεδομένα, όταν έγινε το τζάμπολ, στόχος του Ολυμπιακού ήταν η νίκη. Με τις ίδιες απουσίες, ο στόχος είναι ίδιος στα εντός έδρας παιχνίδια του φινάλε με Ζάλγκιρις και Νταρουσάφακα.

Μόνο που πλέον οι 'ερυθρόλευκοι' δεν κρατούν όλα τα χαρτιά της τράπουλας στα χέρια τους. Μετά από 3 μήνες ντεφορμαρίσματος, ακόμα και οι δύο νίκες στα εναπομείναντα παιχνίδια, υπάρχει σενάριο ισοβαθμίας που τις εξουδετερώνει.

Το μόνο που χρειαζόταν για να ενισχύσει τη θέση του, ήταν ένα ταξίδι στα Κανάρια Νησιά. Δεν το έκανε ποτέ. Ή το έκανε και το μετάνιωσε μέσα σε ένα τρίλεπτο...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK