Ο Ντέιβιντ Μπλατ χτίζει έναν Ολυμπιακό που δεν νοιάζεται για τις απουσίες

Η νίκη επί της Μπασκόνια ήλθε με τρόπο από αυτούς που 'χτίζουν' χαρακτήρες: σε κλειστό ματς που κρίθηκε στα 3.7'' για τη λήξη, απουσία του καλύτερου παίκτη -φέτος- του Ολυμπιακού, Νίκολα Μιλουτίνοφ και τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο, στο κρίσιμο φινάλε. Ήταν έργο Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ χτίζει έναν Ολυμπιακό που δεν νοιάζεται για τις απουσίες

Ο Κώστας Παπανικολάου έλιωσε το χιόνι που 'χε σκεπάσει τον Ολυμπιακό στο 91-87 επί της Μπασκόνια, με 6/7 τρίποντα και οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν πέντε τις νίκες τους, στα έξι τελευταία ματς της Ευρωλίγκας -11 στο σύνολο.

Πέραν του ότι καλύφθηκε η απόλυτη προτεραιότητα (το W), με τρόπο από αυτούς που 'χτίζουν' χαρακτήρα, όπως είπε και ο Ντέιβιντ Μπλατ, ο "Παπ" απήλαυσε ρεκόρ καριέρας πόντων, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ, με τρόπο που το λες και φυσική εξέλιξη των πραγμάτων (θα δεις πιο κάτω τι εννοώ).

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τελείωσε με 22 και οι 21 που είχε σκοράρει σε 31.50'' συμμετοχής, στο 79-70 του Ολυμπιακού επί της Χίμκι, για την 24η αγωνιστική του ΤΟΡ16 της σεζόν 2012-13, πέρασαν στο Νο2.

Ας δούμε και κάποια άλλα πράγματα που καταστούν ακόμα πιο σαφές το σημαντικό της επιτυχίας. Θα αρχίσουμε με το Players Efficiency Rating, δημιούργημα του John Hollinger, αναλυτή και αρθρογράφου του ESPN που έγινε αντιπρόεδρος στους Memphis Grizzlies. Η συγκεκριμένη μέτρηση έχει καθιερωθεί ως “ο αριθμός που δείχνει την επιρροή κάθε παίκτη, όταν είναι στο παρκέ” στο παιχνίδι της ομάδας του. Δες τους πέντε πρώτους του Ολυμπιακού, στην Ευρωλίγκα, μέχρι το βράδυ της Τρίτης 8/1.

Η εξέλιξη του PER που υπάρχει από το 1996, είναι το FIC που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Floor Impact Counter. Πρόκειται για έναν αριθμό που αφορά όλα όσα καταγράφονται στα στατιστικά. Σε σχέση με το PER δίνει μεγαλύτερη βάση στις ασίστ, στη δημιουργία για σουτ και τα επιθετικά ριμπάουντ. Το σχεδίασε ο Chris Reina, o οποίος παρεμπιπτόντως έχει δημιουργήσει και έναν μοναδικό τρόπο αξιολόγησης value for money των NBAers, το 2007.

Η φόρμουλα είναι η εξής:

(Πόντοι + Επιθετικά Ριμπάουντ+ .75 Αμυντικά ριμπάουντ + Aσίστ + Κλεψίματα +Τάπες -.75 Προσπάθειες για σουτ εντός παιδιάς - .375 Βολές που επιχειρήθηκαν -Λάθη - .5 Προσωπικά φάουλ)

Ακολουθούν οι πέντε καλύτεροι των “ερυθρόλευκων”, πάλι έως την 16η ημέρα.


*Για να μη μένουν κενά (που δημιουργούν υποψίες και θεωρίες συνωμοσίας) τα στοιχεία ανήκουν στο RealGM .

Αντιλαμβάνεσαι από τα παραπάνω τη σημασία του ξεκάθαρα πολυτιμότερου παίκτη του φετινού ρόστερ του Ολυμπιακού, Νίκολα Μιλουτίνοφ. Εναντίον της Μπασκόνια δεν πάτησε παρκέ, λόγω ίωσης. Πράγμα που σήμαινε πως υπήρχε πρόβλημα που δεν μπορούσε να λύσει μόνο ένας.

Από ό,τι αποδείχθηκε, ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε δομήσει την κατάσταση, ώστε να αντεπεξέλθει στην όποια απουσία. Ακόμα και του πιο ουσιαστικού φετινού παίκτη. Όλοι ήταν συντονισμένοι στην ίδια συχνότητα. Κάποιοι ωστόσο, το έκαναν λίγο περισσότερο από τους άλλους.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

> Ο Γιώργος Πρίντεζης έγινε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των υπολοίπων (είχε και 5 ασίστ, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με τη λίστα να ξεκινά από την ηγετική παρουσία που προσφέρει μια ασφάλεια σε όσους έχει κοντά του, πέραν των λύσεων).

> Ο ΛεΝτέι δεν λύγισε υπό το βάρος των ευθυνών (να θυμίσω ότι είναι ρούκι στην Ευρωλίγκα και σε 29.51'' μιας ιδιαίτερης βραδιάς χωρίς τον Μιλουτίνοφ είχε 23π., με 10/13 δίποντα, 3/6 βολές, 9 ριμπάουντ και μόνο ένα λάθος).

> Ο Oυίλιαμς-Γκος είχε ξεκάθαρο προσανατολισμό, όπως μοίραζε σωστά το παιχνίδι (ο επίσης ρούκι στην Ευρωλίγκα έπαιξε για 39.22'', χωρίς να χάσει τη συγκέντρωση του. Αριθμός που δεν είχε προηγούμενο -το καρίρ χάι του στην πρώτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση ήταν τα 34.01'' στη Μόσχα, την 1η του Νοέμβρη).

> Ο Παπανικολάου έκανε ό,τι συνηθίζει, όταν νιώθει άνετα και έχει καλή ψυχολογία.

Να εξηγηθώ: σε 17 αγώνες έχει αγωνιστεί 11 φορές στην starting five. Μετά την την Εφές, στη 12η ημέρα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης πεντάδας. Μια ματιά στους γενικούς αριθμούς του, είναι αρκετή για να καταλάβεις πώς διαχειρίζεται την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει

Τα 36.01'' συμμετοχής εναντίον των Βάσκων ήταν επίσης, σίζον χάι για τον Έλληνα διεθνή. Το καρίρ χάι παραμένει το 37λεπτο που έπαιξε στις 22/3 του 2017, στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα.

Άφησε πίσω τα 30.40'' που αγωνίστηκε... στην προηγούμενη αγωνιστική με τον Παναθηναϊκό. Και μολονότι τα λεπτά ήταν πολλά και οι συνθήκες ιδιαίτερες, εκείνος ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος, όπως αποδεικνύεται όχι από τα 6/7 τρίποντα, αλλά από το 1 λάθος και το μόλις 1 φάουλ. Όσο του πήγαινε το παιχνίδι, ήλθαν τα ριμπάουντ, οι τάπες και τελικά η νίκη.

Ήταν η όγδοη φορά στην καριέρα του στη Euroleague, που δοκίμασε επτά τρίποντα. Οι τρεις είναι σερί!

Προφανώς και ο Μπλατ έχει δώσει στον Παπανικολάου όχι μόνο το ελεύθερο να εκτελεί από τα 6.75 όταν κρίνει πως αυτό πρέπει να γίνει, αλλά και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, ώστε να συνεχίσει να το κάνει, ανεξάρτητα από το τι έχει προηγηθεί. Δες το ιστορικό του “Παπ” από το τρίποντο και τα περισσότερα σουτ που 'χει πάρει ποτέ από εκεί.

Δεδομένα στους πρώτους πίνακες είδες να λείπει ένα όνομα: αυτό του παίκτη που ηγήθηκε της πορείας του Ολυμπιακού, στο back to back της Ευρωλίγκας, του Βασίλη Σπανούλη.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Εναντίον της Μπασκόνια έπαιξε για μόλις 11 λεπτά, με τον Ντέβιντ Μπλατ να καλείται να εξηγήσει το λόγο που τον άφησε στον πάγκο, στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Είπε πως " αν ήταν στον αγωνιστικό χώρο, είναι πολύ πιθανό να έπαιρνε εκείνος το τρίποντο που έβαλε ο Παπανικολάου", στα 3.7'' για το τέλος.

Πιστεύω ωστόσο, πως δεν γίνεται ένας παίκτης να το κάνει αυτό συνέχεια, γιατί η αντίπαλη ομάδα θα είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει

"Το πλάνο δεν ήταν να αγωνιστεί ο Σπανούλης για 11 λεπτά. Προσπαθώ ωστόσο, να προσαρμόζομαι στις ανάγκες του αγώνα ενώ είναι σε εξέλιξη. Εν προκειμένω, θέλαμε πεντάδα με μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερο αμυντικογενή. Στην καριέρα μου έχω κοουτσάρει πολλούς μεγάλους παίκτες. Ο Βασίλης είναι ένας από τους καλύτερους. Αν όμως, κρίνω πως κάποιος πρέπει να καθίσει στον πάγκο, αυτό και θα γίνει. Όποιος και αν είναι".

Τα 11 λεπτά συμμετοχής ήταν τα δεύτερα λιγότερα που 'χει παίξει ποτέ σε ματς Ευρωλίγκας ο αρχηγός του Ολυμπιακού, με το μέσο όρο να 'χει μειωθεί, πράγμα λογικό και αναμενόμενο.

Photos: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK