Εφές - Ολυμπιακός: Από την Πόλη δεν ήρθε τίποτα, ξανά

Απέναντι στην Εφές διακυβευόταν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Πλέον ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να χάσει την πρόκριση μετά την τέταρτη διαδοχική ήττα του (75-65) στην Euroleague.

EUROLEAGUE / ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από τις 24 Ιανουαρίου στις 21 Φλεβάρη τέσσερα παιχνίδια δρόμος. Ο Ολυμπιακός έφυγε από την Πόλη με το 90-75 της Φενέρμπαχτσε να τον βαραίνει στην πλάτη και επέστρεψε για ν' ανταγωνιστεί την Εφές. Όχι στην κόλαση του 'Ulker Hall', ούτε στο Αμπντί Ιπεκτσί, αλλά στο πιο φιλόξενο 'Σινάν Ερντέμ'. Που μάζεψε πάντως 10.000 νοματαίους. Είχαν μεσολαβήσει τα ματς με Μπαρτσελόνα και Μακάμπι - όπως κι ένα μισό στο ΟΑΚΑ για το κύπελλο με τα συνεπακόλουθα.

Σ' όλα ανεξαιρέτως οι 'ερυθρόλευκοι' ηττήθηκαν (ή έχαναν μέχρι να φύγουν). Η θέση τους οριακή, η αποστολή τους απαιτητική απέναντι στην ομάδα με 59% στο δίποντο και 42% στο τρίποντο, από τουλάχιστον 20 ασίστ ανά αγώνα. Ο βαθμός δυσκολίας αυξήθηκε με τον Βασίλη Σπανούλη στην Αθήνα λόγω προβλήματος στην κνήμη.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε -για το συγκεκριμένο ματς- ζητήσει το 'κάτι παραπάνω στην άμυνα'. Οι Πειραιώτες το έδωσαν. Άφησαν τον Μίτσιτς με 0/5 τρίποντα και άποντο τον Μπομπουά των 12.3 ανά αγώνα, ενώ συνολικά 'κατέβασαν' την Εφές στους 75 πόντους (δεύτερη χαμηλότερη επίδοση για εφέτος) με 6/22 (27%) πίσω από τη γραμμή των 6μ75.

Ο Μπριάντε Γουέμπερ, βασικός ξανά, άρχισε με 8 πόντους στα πρώτα 6'30'' και το εκκωφαντικό 17-0 ύστερα από το πολύ γρήγορο +9 της Εφές (18-9) αποτύπωσε την αποφασιστικότητα των παικτών του Αμερικάνου κόουτς, ο οποίος απ' όσους ήρθαν από τον πάγκο στο πρώτο μισό πήρε 16 πόντους!

Όλ' αυτά δεν επαρκούσαν. Όπως είπε ο Αξέλ Τουπάν "όταν σκέφτεσαι πολύ, κάνεις λάθη". Ο Ολυμπιακός είχε ήδη 10 στο πρώτο μισό του αγώνα, αβίαστα τα περισσότερα, και όταν τα μείωσε (4 στο δεύτερο), δεν ευστόχησε στα σουτ, αφού από τα 3/5 πήγε στα 5/18τρ. Ο Γάλλος φόργουορντ δεν ήταν ο μόνος που τα έχασε από τη γωνία (0/3). Ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως "όταν δεν παίζεις, είναι δύσκολο" εκφράζοντας έναν πρώτο προβληματισμό για την αλλαγή του ρόλου του.

Οι άλλοι που δεν βρήκαν στόχο σε ελεύθερες προσπάθειες, ο Γκος και ο Πρίντεζης, είχαν αγωνιστεί περισσότερο. Τουλάχιστον ο υπαρχηγός πέτυχε όλους τους πόντους μετά το 60-49 της τουρκικής ομάδας (30'46'') στην έσχατη προσπάθεια επιστροφής. Που χάρισε ελπίδα στο 62-59. Ο Αμερικανός αντίθετα δεν πήρε ποτέ μπροστά. Μάλιστα από τα χέρια του χάθηκαν 5 μπάλες. Ουδείς άλλος ξόδεψε περισσότερες επιθέσεις κι ας έδωσε 3 ασίστ.

Η σύγκριση με τον Λάρκιν, τον καλύτερο της Εφές, ήταν ασύμφορη. Απ' όταν ο τελευταίος συμβιβάστηκε πως δεν θα φύγει για το ΝΒΑ, έχει επιστρέψει στα δικά του στάνταρ. 11 πόντους, αλλά κυρίως 8 τελικές πάσες για 1 λάθος μέτρησε παίζοντας 27 λεπτά. Ώριμες επιλογές και εντυπωσιακές συνεργασίες με τους ψηλούς (Πλάις, Ντάνστον). Κόβωντας την άμυνα του Ολυμπιακού στα δύο.

" Αν μας έδιναν τους 75 πόντους της Εφές, θα τους δεχόμασταν με χαρά", ισχυρίστηκε ο Κεστούτις Κεμζούρα μετά το ματς. Μόνο που οι 65 του Ολυμπιακού, που για τρίτο παιχνίδι δεν βρήκε περισσότερους, ήταν ελάχιστοι. " Ψάχνουμε λύσεις, αλλά ζωή δεν είναι εύκολη", συμπλήρωσε με στωικότητα ο Λιθουανός συνεργάτης του Μπλατ.

Όπως εύκολο δεν είναι και το καπάρωμα της θέσης στην 8άδα. Διότι ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ και τα ταξίδια σε Ποντγκόριτσα - Μιλάνο, πριν έρθει στον Πειραιά η υπολογίσιμη Μπάγερν.

" Εμείς βάλαμε τον εαυτό μας σ' αυτήν την κατάσταση", κατέληξε ο Κεμζούρα. Πώς θα βγει απ' αυτήν τη μαύρη τρύπα είναι το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό πια!

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK