Ολυμπιακός - Χίμκι: Ο Βεζένκοφ θέλει τον Μπαρτζώκα του

Ευεργετικό κάθε συναπάντημα του Σάσα Βεζένκοφ με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Με τον Έλληνα κόουτς έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του στην Μπαρτσελόνα, απέναντί του μετράει τις δύο κορυφαίες εμφανίσεις του ως παίκτης του Ολυμπιακού.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μια σχέση λογίζεται ως καρμική όταν έρχεται από το παρελθόν, έχοντας αφήσει βαθύ σημάδι, και εξακολουθεί να επιδρά στο παρόν. Μια τέτοια είναι του Σάσα Βεζένκοφ, του αρχισκόρερ του Ολυμπιακού στο 71-57 επί της Χίμκι, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ τον 'υποδέχθηκε' στη Βαρκελώνη όταν το καλοκαίρι του 2016 ο Έλληνας κόουτς ανέλαβε την Μπαρτσελόνα. Δεν τον διάλεξε ο Μπαρτζώκας, παρόλα αυτά τον εκμεταλλεύτηκε δεόντως στο διάστημα που συνυπήρξαν. Ακόμη περισσότερο κι από τον Τσάβι Πασκουάλ που τον είχε πάρει από τον Άρη, ένα χρόνο πριν, για να τον δουλέψει. Προτού καν κλείσει τα 20 χρόνια του.

Επί των ημερών Μπαρτζώκα ο νεαρός κατέγραψε ρεκόρ καριέρας σε λεπτά συμμετοχής (30'15''), βαθμούς αξιολόγησης (23), πόντους (18), ριμπάουντ (10), ασίστ (5) και κλεψίματα (3). " Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και ένας εξαιρετικός προπονητής", θα πει ο Βεζένκοφ αμέσως μετά την άνετη νίκη, 12η εφετινή, των Πειραιωτών επί της τωρινής ομάδας του Έλληνα προπονητή, ακούγοντας να τον χειροκροτούν.

Μόνο που προηγουμένως ο 23χρονος φόργουορντ είχε φτάσει την πιο παραγωγική βραδιά του στη διοργάνωση απ' όταν φόρεσε τα ερυθρόλευκα. Σκοράροντας 14 πόντους σε 16'05'' και ευστοχώντας μάλιστα σε τρίποντο ύστερα από 15 αποτυχημένες απόπειρες! " Επιτέλους έβαλα κι ένα", 'ξέσπασε' -απορρέοντας ανακούφιση- ο χαμογελαστός Βεζένκοφ, αν και ήξερε πως " το σουτ θα έρθει, ήταν ψυχολογικό".

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχε ξαναβρεί στόχο; Σωστή μαντεψιά. Πριν από τρεις μήνες, στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Χίμκι στη Μόσχα. Τότε είχε 13 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 17'07''. Είχε παίξει περισσότερο και είχε σκοράρει λιγότερο.

Αυτή τη φορά ήταν ακόμη πιο ουσιαστικός. Ίσως το γεγονός πως ένιωσε βασικός, όντας στις αρχικές επιλογές του Ντέιβιντ Μπλατ, να τον απελευθέρωσε. Μόλις μιας φορά ήταν ως τώρα στην 5άδα που άκουσε τον ύμνο από το παρκέ και όχι από τον πάγκο και μετά από αρκετό καιρό έμεινε εντός για περισσότερα από 10 λεπτά.

Είχε τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η σειρά του. Είχαν μεσολαβήσει άλλωστε το δύο πρόσφατα ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ (11 πόντοι) και τον Προμηθέα (7 ριμπάουντ). " Είμαστε 12 παίκτες, όλοι ξέρουν το ρόλο τους, και ευκαιρίες θα υπάρξουν. Πρέπει να είσαι πολύ έτοιμος να τις αρπάξεις γιατί ίσως να μην έρθει άλλη. Εγώ προπονούμαι καθημερινά", κατέληξε ταπεινά ο Σάσα, ο οποίος θα ήθελε πολύ να ξεπεράσει τον πατέρα του, Σάτσκο. " Τον έχω δει σε κασέτες και τον έχω θαυμάσει. Τώρα με θαυμάζει αυτός".

Δεν είναι μόνο ο πατέρας του που τον θαυμάζει. Αντίστοιχα χαμογελάει πλατιά ο Ντέιβιντ Μπλατ κι ας μην έχει φτάσει στο επίπεδο του Ντιρκ Νοβίτσκι (που είναι το πρότυπό του). " Δείτε τι έκανε ο Σάσα. Είναι εκεί κάθε ημέρα και έτοιμος να παίξει. Ένας επαγγελματίας. Ήταν απίθανος και αξίζει κάθε credit της νίκης", τον αποθέωσε ο Αμερικάνος κόουτς, ο οποίος είχε δει προηγουμένως την ομάδα του να καταρρίπτει την καλύτερη αμυντική επίδοσή της για εφέτος (60 με την Μπαρτσελόνα), κατεβάζοντας μια ομάδα των σχεδόν 79 πόντων με 36% στο τρίποντο ακόμη και χωρίς τον λαβωμένο Σβεντ κάτω από το όριο των 60 και στο 25% πίσω από τη γραμμή.

" Ήμασταν πολύ φτωχοί επιθετικά, δεν εκτελέσαμε κανένα σύστημα και ήμασταν διστακτικοί", θα σχολιάσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Η άμυνα του Ολυμπιακού τούς είχε 'περικυκλώσει' από το πρώτο μισό με συνέπεια τα 8 λάθη για 4 ασίστ, τα 2/13 τρίποντα και κυρίως το ψαλίδισμα της πεποίθησης ότι μπορούν να διεκδικήσουν και να 'κλέψουν' κάτι στο ΣΕΦ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK