Μακάμπι - Ολυμπιακός: Ο Σφαιρόπουλος δεν άφησε τον Σπανούλη να τον νικήσει

Στη βραδιά που ο Ολυμπιακός είχε μόλις 7 ασίστ και 5/26 τρίποντα, το κρεσέντο του Βασίλη Σπανούλη στο φινάλε δεν επαρκούσε. Ο Γουιλμπέκιν ευστόχησε στα 4.4'' και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος 'πλήγωσε' την πρώην ομάδα του, κοβοντάς της τη δημιουργία.

Μακάμπι - Ολυμπιακός: Ο Σφαιρόπουλος δεν άφησε τον Σπανούλη να τον νικήσει
EUROKINISSI

Τις προηγούμενες δύο φορές που ο Ολυμπιακός δοκίμασε τις αντοχές του σε μια από τις πιο θορυβώδεις έδρες της Euroleague, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος καθόταν στο δικό του πάγκο. Σε διάστημα 8,5 μηνών (2 Μαρτίου - 24 Οκτωβρίου 2017), για δύο διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους, οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ και είχαν 'δαμάσει' τη Μακάμπι. Πιο εύκολα ή δυσκολότερα είχαν φύγει αλώβητοι.

Για κακή τύχη τους, τούτη τη φορά ο Θεσσαλονικιός κόουτς ήταν στον αντίπαλο πάγκο και η ομάδα που ανέλαβε σε ημιθανή κατάσταση (1-6) στα μέσα Νοεμβρίου επιβλήθηκε 65-64 φτάνοντας τις 10 νίκες σε 15 αγώνες έκτοτε.

Οριακό το αποτέλεσμα. Προφανώς, αν στα 4.4'' πριν από τη λήξη ο Σκότι Γουλμπέκιν (αυτός της ΑΕΚ του '15) δεν είχε ευστοχήσει στην άμυνα του Τουπάν ή ο Πρίντεζης έβρισκε στόχο σ' ένα εύκολο γι' αυτόν σουτ σχεδόν στην εκπνοή, τα δεδομένα θα 'ταν αντεστραμένα. Ο Μπλατ θα ήταν ο δικαιωμένος για την επιλογή να μην κάνει φάουλ στο +1 που -στη χειρότερη περίπτωση- θα χάριζε κατοχή 10-12 δευτερολέπτων ("ήταν επιλογή μας", ανέφερε ο Κεζμούρα) και ο Σφαιρόπουλος θα έχανε ένα ματς στο οποίο η Μακάμπι είχε σχεδόν σίγουρο (63-58) πριν τα χέρια του Σπανούλη μετατραπούν σε ΗΚ11 με 2/2 τρίποντα.

Ούτε το ένα ούτε το άλλο συνέβη. Αντιθέτως η πραγματικότητα έχει φέρει τον Ολυμπιακό στο 12-10 με 0/3 από τις 17 Γενάρη, που νίκησε τη Χίμκι στο ΣΕΦ, και με τρία στα τέσσερα που ακολουθούν (μετά τη διακοπή) να 'ναι εκτός έδρας - το εντός με ΤΣΣΚΑ.

Υπάρχει σφίξιμο στην καρδιά. Δεν θα ξεχάσω τα χρόνια στον Ολυμπιακό, αφού παραμένεις δεμένος όσα κι αν περάσουν. Είμαι όμως επαγγελματίας και το σπίτι μου είναι εδώ πλέον.

Συναισθήματα συγκρουόμενα από τον Έλληνα κόουτς που δεν κρύφτηκε.

Βέβαια οι Πειραιώτες επιβλήθηκαν πέρυσι όχι μόνο γιατί είχαν τον Σφαιρόπουλο. Είχαν 14 ασίστ που εφέτος έπεσαν στα μισά (7). Ήταν μακράν της δεύτερης η χειρότερη βραδιά πάσας για την ομάδα του Μπλατ, η οποία με μέσο όρο πάνω από 18 στη διοργάνωση δεν είχε δώσει ποτέ λιγότερες από 11. Μόνο ο Γκος και ο Στρέλνιεκς έφτασαν τις 2 τελικές.

Είχαν επίσης κάτω από 20% στο τρίποντο. Για δεύτερο σερί παιχνίδι - χωρίς να λείψει ο Παπανικολάου. Μάλιστα το 19.2% (5/26) θα ήταν πολύ χαμηλότερο, αν ο Σπανούλης δεν είχε τα δύο στα τελευταία 100 δεύτερα (και συνολικά 9 από τους 16 πόντους του μετά το 37'30''). Αν αφαιρεθούν τα 3/8 τρίποντα του αρχηγού, μένουν τα 2/18 από την περίμετρο. Οι 'ερυθρόλευκοι' άρχισαν με 0/10, προτού ο Στρέλνιεκς βρει στόχο, και παρά τα 13/25 δίποντα κατά το πρώτο ημίχρονο δεν κατόρθωσαν να χτίσουν προβάδισμα μεγαλύτερο των 5 πόντων (22-17). Ούτε τους 10 πόντους του Γκος από 5/9 δίποντα εκμεταλλεύτηκαν.

Οι γηπεδούχοι ήταν εξίσου άστοχοι (3/19, 16%). Πιο κοντρολαρισμένοι όμως στο δεύτερο μισό. Από τις 2 ασίστ πήγαν στις 10 συνολικά και υπέπεσαν μονάχα σε 3 λάθη (5 είχαν στο πρώτο), επιλέγοντας να δίνουν συνεχώς την μπάλα στον Ταρίκ Μπλακ. Με... πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, ο άλλοτε ψηλός των Ρόκετς και Λέικερς είχε ρόλο διευθυντικό στο παιχνίδι της Μακάμπι. Διατάραξε τις ισορροπίες στη ρακέτα και έφτασε σε season high σκοραρίσματος (19 πόντοι, οι 14 στο β') - πέρα από τα 7 ριμπάουντ (5 επιθετικά).

Τον ηγετικό ρόλο βέβαια στη Μακάμπι εξακολουθεί να κρατά σφιχτά ο Γουιλμπέκιν. " Σχεδιάσαμε ένα play είτε για τον Γουιλμπέκιν είτε για τον Πάργκο", ομολόγησε στο φινάλε ο Σφαιρόπουλος, κάτι που βγήκε. Διότι ο Τουπάν δεν ακολούθησε ψηλά και το εύστοχο σουτ από το πλάι όρισε το αποτέλεσμα.

" Είναι δύσκολο να χάνεις μ' αυτόν τον τρόπο", παραδέχθηκε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ των 9 πόντων και των 7 ριμπάουντ σε 29'44''. Ούτε όμως αυτός ακολούθησε τον Αμερικανό με τις γνωστές συνέπειες.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK