Πώς ο Ολυμπιακός θα ρίξει την Μπαρτσελόνα στην παγίδα

Η εξάρτηση του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα από τους χειριστές της και ο χαμηλός συντελεστής ασίστ-λαθών. Πού θα ποντάρει ο Ολυμπιακός για τη νίκη στο πιο κομβικό παιχνίδι της σεζόν.

EUROLEAGUE / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σ' ένα βαθμολογικό σημείο που δεν μπορεί να κάνει πίσω. Από την κινητοποίηση του κόσμου των 'ερυθρολεύκων', προκειμένου το ΣΕΦ να είναι γεμάτο απ' άκρη σ' άκρη, γίνεται αντιληπτό πως η μάχη με την Μπαρτσελόνα έχει αναχθεί σε βασικό ζητούμενο για τη μελλοντική πορεία στην Euroleague. Εφόσον η ελληνική ομάδα ντουμπλάρει τις νίκες επί των 'μπλαουγκράνα', αυτομάτως ορίζει τη μοίρα και κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα, ακόμη κι αν δεν έχει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, θα έχει αποφύγει μία εκ των Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκρισης στο Final-4 της Βιτόρια.

Στην περίπτωση πάλι που ηττηθεί, ακόμη κι αν δεν απωλέσει τη διαφορά του +9, θα κληθεί να διαχειριστεί εντελώς διαφορετικά τα τρία ματς που ακολουθούν με Μακάμπι, Εφές (εκτός έδρας) και ΤΣΣΚΑ (εντός), ψάχνοντας τουλάχιστον 2/3 νίκες.

Η Μπαρτσελόνα προέρχεται από δύο ήττες, τη στιγμή που είχε 5 νίκες στη σειρά, αφού προηγουμένως είχε χάσει άλλα τέσσερα ματς. Η εικόνα της αυτή επαναλαμβάνεται από τον Οκτώβριο. Πάνω - κάτω, κάτω - πάνω. Εξ ου και το 11-9. Μεταξύ μας, τα υπόλοιπα αποτελέσματα την έχουν ευνοήσει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τόσο ψηλά. Καλύτερα από πέρυσι, τουλάχιστον πιο στοχευμένα, παίζει ομολογουμένως. Δεν αποτελεί ωστόσο ένα ανίκητο σύνολο, ασχέτως αν πλήρωσε πολλά για άλλο ένα καλοκαίρι.

Άσ' τον να κάνει λάθος

Ιδίως αν αποκοπούν οι δύο χειριστές από την υπόλοιπη τετράδα του παρκέ, μετατρέπεται σε προβλέψιμη και ευάλωτη.

Οι 'μπλαουγκράνα', πέρα από τις επιθέσεις που ανανεώνουν (11.15 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα) εξαρτώνται πολύ απ' όσα θα πετύχουν στη διάρκεια του ματς οι Ερτέλ και Πάνγκος, παρόλο που ο χρόνος του Ρίμπας έχει αυξηθεί. Ο Καναδός είναι πιο κοντρολαρισμένος 'άσος', με περισσότερη σταθερότητα στο παιχνίδι του, κομμάτι της πιο αποδοτικής πεντάδας του Πέσιτς (με Κούριτς, Κλαβέρ, Σίνγκλετον, Τόμιτς), αλλά ο Γάλλος είναι ο... ζημιάρης. Αυτός ορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μοίρα της Μπαρτσελόνα. Κάτι που οι αριθμοί που παρέχει η Newstats.eu στο Contra.gr το επιβεβαιώνουν.

Είναι ο παίκτης με το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, αλλά η Μπαρτσελόνα μ' αυτό το παρκέ έχει μόνο +8 (883-875) σε 442:45 λεπτά - τη στιγμή που ο Πάνγκος τής επιτρέπει να αποκομίζει ένα πολύ ανώτερο +23 (764-741) σε 41 λεπτά λιγότερα!

Ο Ερτέλ είναι αρνητικός όταν η Μπαρτσελόνα χάνει. Στα 9 ματς που οι Καταλανοί ηττήθηκαν ο Γάλλος είχε 'μουτζούρες' σ' όλες σχεδόν τις επιμέρους κατηγορίες των advanced στατιστικών. Αν και όσο έμενε στο παρκέ, η Μπαρτσελόνα είχε -κατά μέσο όρο- 6 περισσότερες κατοχές, σκόραρε 14 πόντους λιγότερους πόντους από την εκάστοτε αντίπαλό της (104.8 έναντι 90.9 στις 100 κατοχές) και μετρούσε λιγότερες 1.3 λιγότερες ασίστ απ' αυτές που έδινε όταν αυτός έλειπε.

Πώς ο Ολυμπιακός θα ρίξει την Μπαρτσελόνα στην παγίδα

Τα ψηλά δυάρια του Μπλατ

Η πίεση στον 30χρονο πόιντ γκαρντ θα είναι δεδομένα ένας βασικός άξονας της αμυντικής προσαρμογής του Ολυμπιακού. Δεν αποκλείεται ο Μπλατ να ρίξει πάνω του ψηλότερο παίκτη (Παπανικολάου - εφόσον προλάβει, Τουπάν, ακόμη και Μάντζαρη) για να του φράξει το οπτικό πεδίο, αναγκάζοντας τον σε λάθη.

Λάθη που αυξάνονται στις ήττες και ενόσω ο Ερτέλ είναι στο παρκέ (17.8 έναντι 15.4).

Η Μπαρτσελόνα είναι εν γένει μια ομάδα με χαμηλό συντελεστή ασίστ/λαθών, μια και για κάθε 16.85 που δίνει (11η στις 16 ομάδες της λίγκας) ξοδεύει 12.8 μπάλες (4η χειρότερη επίδοση). Με ποσοστό 131.64% βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση, υστερώντας ακόμη και των Γκραν Κανάρια ή Μπουντούτσνοστ, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είναι έβδομος με 148.83%.

Ο Ερτέλ έχει συνολικά 4.7 τελικές πάσες για 2.2 λάθη (213.64%), όντας μόλις ο 20ος, σε μια κατηγορία που προκαλεί εντύπωση το 385.71% του -πιο ώριμου από ποτέ- Ρούντι Φερνάντεθ. Ο Ισπανός όμως παίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης και όχι στην Μπαρτσελόνα που αντιμετωπίζουν οι 'ερυθρόλευκοι'.

Καλό νέο αυτό...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK