Μπάγερν - Ολυμπιακός: Ο Στρέλνιεκς γύρισε στο... Μόναχο

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς σκόραρε και τους 10 πόντους του σε 6 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Ήταν η ακριβής διαφορά του Ολυμπιακού από την Μπάγερν στη μάχη του Μονάχου για το πολύτιμο, μετά από τρεις ήττες, 72-62.

EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Μπάμπεργκ ήταν το 'δεύτερο σπίτι' του Γιάνις Στρέλνιεκς για τρία χρόνια. Από το 2014 ως το 2017 αγωνιζόταν στη γερμανική ομάδα και η απόσταση μέχρι το Μόναχο αντίστοιχη της διαδρομής Αθήνα-Πάτρα (229 χλμ).

Στο "Audi Dome" ο γκαρντ του Ολυμπιακού είχε βρεθεί πριν από 18 μήνες. Όχι μακρινό το διάστημα για να μην νιώθει σε οικείο περιβάλλον. Σε ευνοϊκές συνθήκες που τον βοήθησαν να επιστρέψει στα ατομικά στάνταρ των πρώτων αγώνων του στην Euroleague. Ήξερε τα... καλάθια και με 10 πόντους στην τέταρτη περίοδο 'τρύπησε' την άμυνα της Μπάγερν και επηρέασε κομβικά την εξέλιξη ενός αγώνα που μέχρι το 35' ήταν κλειστός, αλλά κατέληξε στο +10 (72-62) για τους Πειραιώτες.

Από το 28'30'' ο Στρέλνιεκς ήταν στο παρκέ για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Τον αποκάλυψε ο Κεστούτις Κεμζούρα. "Θέλαμε να χτυπήσουμε σε συγκεκριμένα σημεία", εξήγησε ο βασικός συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπλατ, εστιάζοντας στο μαρκάρισμα του Κόπονεν στον Λετονό. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν άποντος με τη Μακάμπι, δεν είχε παίξει με ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκό λόγω του τραυματισμού και με τη Φενέρμπαχτσε είχε μόλις 2 πόντους με 1/5 σουτ σε 17 λεπτά. Ως το 32'24'' η εικόνα του ήταν ανάλογη. Δεν έβγαζε αυτοπεποίθηση, δεν έπαιρνε σουτ - είχε 0/1. Από τη στιγμή που βρήκε στόχο, ένιωσε άτρωτος.

Οι δικοί του σερί πόντοι πήγαν τον Ολυμπιακό στο +5 (54-49) και μια προσωπική φάση που έφερε γκολ-φάουλ τον κράτησε σε απόσταση ασφαλείας (59-53) πριν από την τελική ευθεία των 4'49'' για το φινάλε. Κατόπιν ήρθε η (πρώτη) ασίστ για τρίποντο του Σπανούλη και το (πρώτο δικό του) σουτ πίσω από τα 6μ75 για το 70-58. Όλα αυτά σε 6 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Σπριντ. Αποσύρθηκε για 11'' προτού ξαναμπεί, τη δουλειά την είχε κάνει ήδη. Αυτοθυσία, ωριμότητα και αντίληψη ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Μπλατ για να συγχαρεί τους παίκτες του στ' αποδυτήρια. "Αφήσατε τις δικαιολογίες και πήρατε μια παλικαρίσια νίκη", συμπλήρωσε.

Προηγουμένως, στο flash interview, είχε μιλήσει για μάχη. Τέτοια ήταν, αφού παρά την αποδοτική βραδιά του Μιλουτίνοφ που μέχρι και τρίποντο πέτυχε, η Μπάγερν ήταν πάντα κοντά. Την έβρισκε την άκρη της πότε με τον Γουίλιαμς, πότε με τον Λούτσιτς, πότε με τον Κόπονεν. Τα λάθη των 'ερυθρόλευκων' ήταν πολλά για ένα αμφίρροπο παιχνίδι, περισσότερα από τις ασίστ και μοιραία ο ρυθμός έλειπε. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Στρέλνιεκς με την μπέρτα του ήρωα. Μάννα εξ ουρανού για τον Μπλατ, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μάντζαρη και μείωσε αρκετά το χρόνο του Γουίλιαμς-Γκος καταλαβαίνοντας πως του έλειπε η σκληράδα.

Πόσο τυχαίο είναι πως στα τρία διπλά του Ολυμπιακού, ο Λετονός γκαρντ ήταν σ' όλα διψήφιος; (11, 10, 10); Ρητορικό το ερώτημα.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK