Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός: Απ' αλλού το περίμενε, απ' αλλού του ήρθε

Δεν βγήκαν τα κουκιά στον Ολυμπιακό. Η δική του έλλειψη στην περιφέρεια έγινε... όπλο στα χέρια του Γιασικεβίτσιους, ο οποίος είχε τον προ διετίας MVP του F4 του Champions League να κάνει τη διαφορά.

EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η (βελτιωμένη έκδοση της) Ζαλγκίρις σκόραρε 83 πόντους για τρίτο στη σειρά παιχνίδι. Μόνο η Χίμκι του... Μπαρτζώκα πέτυχε έναν παραπάνω και έφυγε με νίκη από το Κάουνας. Ο Ολυμπιακός περιορίστηκε κάτω από τους 80 πόντους και έμπλεξε όπως η Μιλάνο, με αποτέλεσμα να ηττηθεί καθαρά (83-75) από την ομάδα του Γιασικεβίτσιους, άλλου ενός καλού παίκτη και νυν προπονητή, παρά το δικό του 32-19 (11'31'')!

Η σφιγμένη γροθιά του Λιθουανού κόουτς στο φινάλε του αγώνα φανέρωσε έκσταση. Όπως και ο - υποτυπώδης- γύρος θριάμβου εν μέσω αποθέωσης από 14.385 θεατές της καταπράσινης και θορυβώδους αρένας. Ο Ολυμπιακός δεν τού είχε ξεφύγει ούτε επί Ντέιβιντ Μπλατ, τον είχε 'διαβάσει', τον είχε οδηγήσει εκεί που ήθελε, τον είχε παγιδεύσει ξανά και τον είχε νικήσει για τέταρτη διαδοχική φορά εντός έδρας, σε συνέχεια των όσων είχαν συμβεί πέρυσι, κυρίως στα playoffs.

Άλλα βέβαια τ' Απριλιανά κι άλλα τα Δεκεμβριανά. Διαφορετικές οι δύο ομάδες, καθώς σ' αυτούς τους επτά μήνες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο ραντεβού τους οι μεταβολές είναι ορατές. Το ίδιο σχέδιο όμως από τον Σάρας που δεν πανικοβλήθηκε από την απίθανη ευστοχία των 'ερυθρόλευκων' στο πρώτο μισό (10/16 τρίποντα) και το ονειρικό μηδενικό στα λάθη για 20 λεπτά! Ο Πρίντεζης είχε 4/4 έξω από τα 6μ75 και συνολικά 16 πόντους ως το 15'09'', ο Παπανικολάου 2/2, ο Στρέλνιεκς άλλο ένα πριν οι δυο ομάδες κατευθυνθούν στ' αποδυτήρια.

Το 48-40 θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γιασικεβίτσιους σε... πανικό. Σε δρόμους που δεν γνωρίζει. Διότι η Ζαλγκίρις ναι μεν έχει αυξήσει τις κατοχές της εφέτος, αλλά ταυτόχρονα έχει μειώσει τα μακρινά σουτ, ψάχνοντας τη σιγουριά που δίνει το παιχνίδι από τη ρακέτα μετά από μεγάλες και στοχευμένες επιθέσεις που έφεραν σχεδόν 60% στα δίποντα (24/41) και 21 κερδισμένα φάουλ!

Ο Ντέιβις και ο Καβαλιάουσκας ήταν ήδη αποδοτικοί, κι ας ήταν με πολιτικά στον πάγκο ο Γιανκούνας, κερδίζοντας εύκολα τις μάχες από τον Μιλουτίνοφ, στον οποίο αποδεδειγμένα πια δεν του ταιριάζουν οι συγκεκριμένοι αντίπαλοι.

Ωστόσο τον άγνωστο 'Χ', στην απλή εξίσωση των τριών, έπαιξε ο Μάριους Γκριγκόνις, στην πρώτη φορά που ήταν εφέτος στη βασική 5άδα της Ζαλγκίρις. Με ύψος σχεδόν 2 μέτρα, υπήρξε την άνοιξη του 2017 MVP στο Final Four του Champions League ως συμπαίκτης μάλιστα του Γιώργου Μπόγρη στην Τενερίφη και το βράδυ της Πέμπτης πέτυχε ρεκόρ καριέρας στην Euroleague. Είχε 13 πόντους με ΤΣΣΚΑ και Χίμκι, σκαρφάλωσε απευθείας στους 19 με 8/10 σουτ σε 27'15'' - ο περισσότερος χρόνος που έχει μείνει στο παρκέ. Με τον Αμερικανό Γουόκαπ ήρθαν μαζί από τη Γερμανία (από Άλμπα και Λούντβινγκσμπουργκ αντίστοιχα), αλλά έχει ήδη αρχίσει να τον αφήνει πίσω στο ροτέισον, κερδίζοντας για το νεύρο και την ενέργειά του. Στοιχεία που ο Σάρας εκτιμά.

O Νέιτ Γουόλτερς, ίδια κλάση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ντραφτ του '13 και συμπαίκτης του στους Μπακς, ήταν βέβαιο πως θα βρει τρόπο να γίνει πολύ πιο επιδραστικός πηγαίνοντας από τους 2 στους 14 πόντους με 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ! Τον Γκριγκόνις σαν να μην τον είχαν 'σκανάρει' οι Πειραιώτες, σαν να εστίασαν αλλού, πέφτοντας σε... μαύρη τρύπα. Διότι την ίδια ώρα που Μιλάκνις, Ουλάνοβας και Γουόκαπ έμεναν εκτός αγώνα, υπήρχαν ο Γκριγκόνις και ο Γουάιτ. Ο τελευταίος βελτίωσε κατά πολύ την αμυντική συνοχή των γηπεδούχων, έβγαινε συνεχώς πάνω μετά το σκριν, έκλεινε τις διόδους κάθε πάσας και έδωσε 13 πόντους.

"Δείξαμε αυτά που χρειαζόταν. Ήταν μια εκπληκτική εμφάνιση και μια αντρική νίκη", διάλεξε να πει ο Γιασικεβίτσιους αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, κάνοντας τον πρώτο απολογισμό ενός αγώνα που έδωσε στη Ζαλγκίρις το δικαίωμα να μην χάσει την επαφή της με την πρώτη 8άδα της κατάταξης.

Ο Ολυμπιακός είχε κάβα τις τρεις σερί νίκες και το 6-4. Για να ήταν τέσσερις και 7-4 και όχι 6-5 όφειλε ν' αντέξει στην πίεση πάνω στην μπάλα. Να μην κάνει 15 λάθη στο δεύτερο μισό, να κρατήσει υψηλά ποσοστά. Δεν άντεξε. "Χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση και τη δύναμή μας", εξήγησε ο Κεστούτις Κεμζούρα. Αν διέθετε έναν έξτρα χειριστή, διότι ο Γκος δεν είχε ασίστ, ο Σπανούλης κουράστηκε και κλείστηκε, ενώ ο Μάντζαρης μπήκε χωρίς να πάρει πρωτοβουλίες, ίσως ν' άντεχε. Ενδεχομένως να έχει την επόμενη εβδομάδα, εντός με την Εφές. Ο συνεργάτης του Μπλατ απάντησε μ' ένα 'ενδεχομένως', χωρίς να επιβεβαιώσει ή ν' αποκλείσει οτιδήποτε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK