Μιλάνο - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Όταν έπαψε να σκοράρει ο Καλάθης

Από τους 17 πόντους στους 27 με τελειωμένο ματς, και από τις 4 ασίστ στις 14! Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θριάμβευσε (νίκη, διαφορά) επί της Μιλάνο γιατί ο Νικ Καλάθης δεν πέτυχε προσωπικό ρεκόρ σκοραρίσματος.

EUROLEAGUE / ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΠΑΟ (ΦΓΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΠΑΟ (ΦΓΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από το 2001 η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως η 'Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης'. Χθες, Πέμπτη, ήταν. Η ραψωδία αποτελεί παιδί αυτής. Παρακλάδι που έχει ως αντικείμενο το επικό κατόρθωμα ενός ήρωα. Στο 95-83 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της Μιλάνο στο Καντού, για την 6η διαδοχική νίκη του στην Euroleague, ο Νικ Καλάθης κατείχε το ρόλο αυτό. Του αδιαμφισβήτητου πρωταγωνιστή της βραδιάς. Με 27 πόντους (12/17 δίποντα, 1/5 τρίποντα), 14 ασίστ, 8 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και -σαν να μην έγιναν ποτέ- μόλις 2 λάθη. Όλα αυτά σε 39 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα - χρόνος βγαλμένος από τα μπασκετικά 80s. Ενώπιον 300 οπαδών του 'τριφυλλιού', ταξιδιωτών ή μη, που στο φινάλε δεν σταμάτησαν να τον αποθεώνουν.

Προς όφελος των πρωταθλητών ο ομογενής γκαρντ δεν κατέρριψε την καλύτερη επιθετική επίδοσή του (31 πόντοι από τις 2 Φλεβάρη του 2018). Στα μισά της διαδρομής ήταν σε τροχιά προσωπικού ρεκόρ. Είχε ήδη σκοράρει 17, με 7/11 σουτ μέσα από τη γραμμή. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχανε 47-44. Με εκτός ισορροπίας τρίποντο του Τζέρελς; Βεβαίως. Με 18/20 αντίπαλες βολές; Όντως. Κυνηγούσε ωστόσο. Μια Μιλάνο που άφηνε τον Καλάθη να βλέπει το στεφάνι, αλλά όχι τους συμπαίκτες του. Ο Πιανιτζιάνι είχε αποφασίσει να ρισκάρει τους πόντους του, κόβοντάς του όμως τη δημιουργία. Στο ίδιο διάστημα ο comandante του 'τριφυλλιού' είχε μόλις 4 τελικές πάσες. Έψαχνες να βρεις άλλον έναν που να ξεχωρίζει. Δεν έβρισκες.

Στο δεύτερο μισό του αγώνα οι 'πράσινοι' πήγαν από τους 44 πόντους στους 51 και κατατρόπωσαν τους γηπεδούχους. Ο Καλάθης είχε κάνει το 51-47 και κατόπιν είχε μειώσει σε 55-53 στο 23'07''. Από τότε πήρε μία προσπάθεια (χαμένη) και ξανασκόραρε στο 30'54'', διαμορφώνοντας το 74-64! Ευστόχησε ξανά 6 λεπτά μετά για το 85-75. Στο μεσοδιάστημα είχε μοιράσει 8 ασίστ, στο σύνολο 12, προσθέτοντας όλους τους άλλους συμπαίκτες του, με το ζόρι σχεδόν, στην εξίσωση. The Good Shepherd.

Τον Τόμας, που είχε χάσει το μυαλό του δεχόμενος τεχνική ποινή, και από τους 4 πόντους κατέληξε στους 15. Τον Παπαπέτρου, που ήταν εκτός κλίματος μέχρι το 26' και μεταμορφώθηκε σε άμυνα κι επίθεση, βγάζοντας στο παρκέ όλες τις αρετές του (δυναμισμό, αθλητικότητα, ευστοχία). Τον Λάνγκφορντ που δημιούργησε τη διαφορά στο δεύτερο μισό της τρίτης περιόδου, παίζοντας ακόμη και άμυνα πάνω σε τρίποντο του Τζέρελς. Τον Γκιστ που έτρεχε και κάρφωνε στον αιφνιδιασμό σαν παιδαρέλι, χωρίς να χάνει μάχη. Τον Αντετοκούνμπο, που δεν χρειάστηκε να σκοράρει, αλλά ξόδεψε όλη την ενέργειά του κυνηγώντας τον άμυαλο Τζέιμς. Τον Μήτογλου που έκανε όταν έπρεπε τα φάουλ. Τον Κιλπάτρικ που έριξε τους τίτλους τέλους με το τρίποντο στο 91-75.

Ο Αμερικάνος γκαρντ μάλιστα εξήρε αυτή τη συμβολή του Καλάθη, αμέσως μετά το φινάλε, λέγοντας πως " ο Νικ παίζει πολύ καιρό στην Ευρώπη και ξέρει πώς να κάνει τα πράγματα πολύ εύκολα για τους συμπαίκτες του". Ο Ρικ Πιτίνο προφανώς και τον χαρακτήρισε " φανταστικό παίκτη", πολύ φτωχό όταν τον έχει παρομοιάσει με τον Μάτζικ Τζόνσον, αλλά μ' ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ανέφερε ότι " το πιο σημαντικό είναι να μπεις στα πλέι οφ παίζοντας τρομερό μπάσκετ".

Ψέματα δεν έλεγε. Η ομάδα του, στο πιο κομβικό ματς της ευρωσεζόν, εμφάνισε το ελκυστικό προσωπείο της. Με σχεδόν 44% στο τρίποντο, όταν οριακά ξεπερνούσε το 31%. Με 12 επιθετικά ριμπάουντ όταν δεν είχα καν 11. Με 21 ασίστ, τη στιγμή που μοίραζε κάτω από 17. Με μόλις 10 λάθη, 2-3 τελευταία αφού είχαν κριθεί τα πάντα.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε κατακτήσει την 6η σερί νίκη του από τις 15 στο σύνολο. Άλλη μία, στα δύο εντός έδρας παιχνίδια που απομένουν (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπουντούτσνοστ), τον διασφαλίζει. Την ίδια ώρα που κατέβαζε μια ομάδα των 87 πόντους στους 83 (75 ως το 37') με παθητικό 36 στο δεύτερο μισό. Μια ομάδα που την έριχνε από 38% στο 27% στο τρίποντο. " Πρέπει να έχεις έτοιμη την ομάδα όταν πρέπει. Είναι ωραίο να δείχνεις το χαρακτήρα σου στις δύσκολες καταστάσεις", ανέφερε ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος. Παύει να είναι σύμπτωση ό,τι συμβαίνει για τρίτη σερί χρονιά.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK