Γκραν Κανάρια - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση...

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όφειλε να 'ξεκολλήσει' από τη μία εκτός έδρας νίκη και με 'άρμα μάχης' τον Θανάση Αντετοκούνμπο έβγαλε το ταξίδι στα Κανάρια Νησιά χωρίς αναταράξεις, ελπίζοντας σε προσγείωση στην 8άδα.

Γκραν Κανάρια - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση...
EUROKINISSI

Η Λας Πάλμας, αν και στα 5.000 χλμ από την Αθήνα, είναι ένας υπέροχος ταξιδιωτικός προορισμός. Με θερμοκρασία που -ως επί το πλείστον- δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς το χειμώνα και δεν ανεβαίνει πάνω από τους 26 το καλοκαίρι. Φτιάχνει τη διάθεση ένα τέτοιο κλίμα. Πόσο μάλλον αν συνδυάζεται με εκτός έδρας επιτυχία (99-80). Την πρώτη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετά τη δεύτερη ημέρα του Νοεμβρίου στην Ποντγκόριτσα.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βέβαια δεν είναι από τα παιδιά που ανεβαίνουν στα ουράνια ή πέφτουν στα τάρταρα ανάλογα με το κλίμα. Συναισθηματικά δεμένος και μονίμως δοτικός για την ομάδα του, είτε κρύο κάνει είτε ζέστη. Είτε δηλαδή συμμετέχει είτε όχι στο πλάνο του προπονητικού σταφ. Αλλά δεν ξενερώνει, σχεδόν ποτέ.

Στα τελευταία τρία παιχνίδια είχε παίξει λίγο. Ελάχιστα με την Εφές (5'49'') και τη Χίμκι (4'26'') και λίγο περισσότερο με τη Φενέρμπαχτσε (12'48'') ενδιάμεσα. Ούτε που δυσανασχέτησε. Παίκτης ειδικών συνθηκών, περίμενε την ώρα του.

Ο υψηλός πυρετός του φορμαρισμένου Τόμας που έμεινε στην Αθήνα, η μετατόπιση του Παπαπέτρου στο '4' και φυσικά οι ανάγκες του αντιπάλου που προέκυψαν από το σκάουτινγκ έφτιαξαν το χώρο για τον διεθνή φόργουορντ. Άλλο που δεν ήθελε. Ξέχωρα από το γεγονός πως πέτυχε το πρώτο καλάθι του αγώνα, όντας στη βασική 5άδα, συνέθεσε μαζί με Μήτογλου - Παπαγιάννη ένα απρόσμενα αποτελεσματικό τρίγωνο που 'αποδιοργάνωσε' την ούτως ή άλλως εύθρυστη άμυνα της Γκραν Κανάρια.

Πότε 'δω και πότε 'κει ο Αντετοκούνμπο, 'flash' κανονικός, άρχισε με 6 πόντους στους πρώτους 10 του 'τριφυλλιού' και αν δεν έπεφτε στην παγίδα των φάουλ από την υπέρμετρη προσπάθεια να συνεισφέρει αμυντικά θα είχε σίγουρα περισσότερους από 12 πόντους (με 6/7 δίποντα) με 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ως στο 44-32 των 'πρασίνων' (17'36'').

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν κατάφερε να διατηρήσει την υπέρ του διαφορά (50-45 στο 20'), αν και μέτρησε 18/24 δίποντα και 3/5 τρίποντα, γιατί "κάναμε κάποια φθηνά λάθη", όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπαγιάννης. 12 είχαν οι 'πράσινοι', τα μισά από τον Νικ Καλάθη, με αποτέλεσμα να απαλειφθούν οι 6 τελικές πάσες του.

Το τέταρτο φάουλ του Αντετοκούνμπο με την έναρξη της τρίτης περιόδου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα, αν οι παίκτες του Πιτίνο δεν έβαζαν τρικλοποδιές στον εαυτό τους. Ο Κιλπάτρικ δούλεψε προστατευτικά, παρόλο που σκόραρε το πρώτο καλάθι του μετά από 24 λεπτά αγώνα. Όπως φυσικά και ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος αφότου γύρισε, έχοντας χάσει πρώτα οκτώ παιχνίδια στη σειρά, λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας στην επίθεση χάρη στην ευχέρεια του να φτιάχνει μόνος του φάσεις.

Το κυνηγητό αντικατοπτρίζει το παιχνίδι της Γκραν Κανάρια, όχι όμως όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ και πασχίζει να πλησιάσει. Άνευ εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων, υπέκυψε μετά το 76-66 από το χέρι του Αμερικανού με 18 πόντους. Χωρίς να βελτιωθεί τόσο πολύ η άμυνα των πρωταθλητών, η απόσταση δεν έκλεισε. Ο Βουγιούκας ήταν τρομερά ωφέλιμος όσο έλειπε ο Παπαγιάννης ή ο Πέιν 'ζέσταινε' τον πάγκο χωρίς να ιδρώσει με μια σταγόνα τη φανέλα και όταν ο Θανάσης έφτασε πια τους 16 πόντους για το προσωπικό ρεκόρ του σε ευρωπαϊκό αγώνα, διαμορφώνοντας το 91-75, είχαν μπει οι τίτλοι τέλους.

Όσους είχε μάλιστα (στον ίδιο ακριβώς χρόνο συμμετοχής) σε μια από τις αποδοτικές εμφανίσεις του (δεύτερη καλύτερη) στη μοναδική χρονιά του στην ACB, σεζόν 2016-17 με την Ανδόρα, για το νικηφόρο 90-63 επί των νησιωτών στο 'Παλάθιο Μουλτιούσος'. Μετά από 2 χρόνια και 1 μήνα στο ίδιο γήπεδο, το επεισόδιο έπαιξε σε επανάληψη. Με happy end, εκ νέου. Μόνο οι 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην κερκίδα έλειπαν τότε.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK