Νταρουσάφακα - Παναθηναϊκός: Οι 90άρες δεν μπορούν να είναι σύμπτωση πια

Μπορεί ο Παπαπέτρου να είναι στους κορυφαίους ξανά; Μπορεί ο Παπαγιάννης να σπάει τα κοντέρ; Μπορεί ο Καλάθης να μοιράζει 11 ασίστ στο 1ο μέρος και όλα στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Νταρουσάφακα να είναι σύμπτωση;

Νταρουσάφακα - Παναθηναϊκός: Οι 90άρες δεν μπορούν να είναι σύμπτωση πια
EUROKINISSI

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση ισχυρίζεται ο θυμόσοφος λαός και ο ΠαναθηναϊκόςΟΠΑΠ έχει βαλθεί να γίνει ο πιο θερμός υποστηρικτής αυτής της άποψης, μετά και από τη νίκη του με 91-67 στην Τουρκία επί της Νταρουσάφακα, για την 25η αγωνιστική της Euroleague.

Οι 'πράσινοι' πήραν δεύτερη διαδοχική εκτός έδρας νίκη, όχι ακριβώς δίνοντας απάντηση στους επικριτές τους μετά από τις απανωτές 'σφαλιάρες' μακριά από το ΟΑΚΑ. Εξάλλου, η Νταρουσάφακα είναι παρόμοιας (χαμηλής) δυναμικότητας με το προηγούμενο... θύμα, την Γκραν Κανάρια, παρότι τον Δεκέμβριο στο ίδιο γήπεδο είχε νικήσει τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι διαφορετικός από τον Δεκέμβριο και ο Ρικ Πιτίνο βρίσκεται πίσω από αυτό, αφού δεν κοιτάει το... ρολόι. Το 'τριφύλλι' δεν αφήνει πλέον κενά διαστήματα στην αρχή, χρονικές ζώνες χωρίς μέγιστη προσπάθεια και η δικαίωση έρχεται στο γήπεδο.

Στις τελευταίες 3 αναμετρήσεις στη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής στην Κωνσταντινούπολη, έχει ξεπεράσει το φράγμα των 90 πόντων. Σε όλες το 1ο ημίχρονο ήταν το παραγωγικό, εκείνο που παρείχε τα καύσιμα ώστε η ομάδα να φτάσει μέχρι τέλους με γεμάτο ντεπόζιτο.

Κόντρα στη Χίμκι είχε 65 πόντους στο 1ο ημίχρονο και έφτασε μέχρι τους 94, κόντρα στην Γκραν Κανάρια πέτυχε 50 σε δύο περιόδους και έφτασε μέχρι τους 99 και κόντρα στην Νταρουσάφακα είχε 46 και έφτασε μέχρι τους 91.

Παύει να είναι σύμπτωση και η συνεισφορά του Ιωάννη Παπαπέτρου σε αυτά τα παιχνίδια. Με αντίπαλο τους Ρώσους στο κλειστό του ΟΑΚΑ είχε 12 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, στην επόμενη αγωνιστική είχε 10 πόντους με εξίσου τρομερή all-around συνεισφορά και την Πέμπτη έσπασε τα κοντέρ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 18 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Ακόμα κι αν στο 'καλό' διάστημα των φιλοξενουμένων, στο 1ο ημίχρονο, ο Ντεσόν Τόμας (ο παίκτης που αντικατέστησε κόντρα στην Γκραν Κανάρια ο Παπαπέτρου), ο οποίος ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπωρούσε, ήταν αυτός που τραβούσε 'κουπί' στο σκοράρισμα με 10 πόντους (ο μοναδικός με διψήφιο), η συνεισφορά του Παπαπέτρου ήταν εξίσου μεγάλη με την παρουσία του στο παρκέ.

Ο γρήγορος, επιθετικός Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, με τους 28 πόντους από αιφνιδιασμό, αποκτά και νέους 'ήρωες', που -και λόγω ανάγκης- αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα ίδια παιχνίδια, ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε 0 πόντους κόντρα στη Χίμκι σε 9 λεπτά συμμετοχής, 14 κόντρα στην Γκραν Κανάρια σε σχεδόν 15 λεπτά και 14 στην Τουρκία σε 22 λεπτά. Μαζί με τα 12 ριμπάουντ του (4 επιθετικά), έσπασε τα κοντέρ στο ranking (26) και με τα 7/8 δίποντα συνεισέφερε τα μέγιστα στο ρεκόρ 38 εύστοχων σουτ δύο πόντων της ομάδας φέτος, καθώς και στο ρεκόρ προσπαθειών ελληνικής ομάδας (66).

"Είπα στον Παπαγιάννη ότι μπορεί να είναι μεταξύ των κορυφαίων", έλεγε μετά από το τέλος του αγώνα ο Πιτίνο, με τον άμεσο συνεργάτη του, Γιώργο Βόβορα, να υπερθεματίζει: "Είναι ξεκάθαρο αυτό που έδειξε στο παρκέ. Πρέπει να δείξει συνέπεια στην προπόνηση και στο παιχνίδι θα μπορέσει να γίνει κυρίαρχος και στις δύο ρακέτες. Η συνέπεια θα είναι αυτή που θα τον κάνει να αλλάξει την ομάδα".

Στην... εμμονή με τα σουτ δύο πόντων έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο Νικ Καλάθης ήταν εκπληκτικός στον ρόλο του 'μαέστρου' στο 1ο μέρος με 11 ασίστ, κάτι που σε συνδυασμό με την ασφυκτική άμυνα, έφερε το 26-40 του 16'. Το 37-46 της ανάπαυλας και το 40-46 στην έναρξη της 3ης περιόδου δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα του αγώνα, με την ελληνική ομάδα να ξεφεύγει γρήγορα, ξανά χάρη στις οργανωτικές προσπάθειες του Καλάθη και τις εκτελεστικές του Παπαπέτρου και του Παπαγιάννη, φτάνοντας στη 12η φετινή νίκη. "Ξεκάθαρα πιστεύουμε στην πρόκριση. Αν δεν το πιστεύαμε, δεν θα ήμασταν καν εδώ", υποστήριζε μετά από το τέλος του αγώνα ο Παπαπέτρου.

Το επόμενο παιχνίδι είναι ο αγώνας στη Μόσχα με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ, που μπορεί να κρίνει τα πάντα. Ένα επιθετικό παιχνίδι απέναντι στην καλύτερη επίθεση της Euroleague και μάλιστα εκτός έδρας θα έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας για οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ο Παναθηναϊκός των προηγουμένων 3 αγώνων βασίζεται στην επίθεση, κερδίζει χάρη στην επίθεση, η οποία, όμως, αρχίζει πάντα από μία καλή αμυντική ενέργεια, είτε κλέψιμο είτε αμυντικό ριμπάουντ.

Ο πήχης ανεβαίνει, αφού για πρώτη φορά μετά από τον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε, οι 'πράσινοι' δεν αντιμετωπίζουν ομάδα κάτω από τη 12η θέση. Όπως ο Παπαπέτρου είναι κάθετος: "Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι". Και μόνο το 'διπλό' στη Ρωσία θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για το 8/8 που επιθυμούσε ο Πιτίνο μετά από την ήττα κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Η συνταγή ίσως να έχει βρεθεί...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK