Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: H μεταμόρφωση του Γκιστ που έκανε ατσάλινους τους 'πράσινους'

Δεν είναι μονάχα οι 90άρες που μοιράζει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Είναι κυρίως η συνέπεια στην άμυνά του, για την οποία ευθύνεται σε καταλυτικό βαθμό ο Τζέιμς Γκιστ. Πώς από το -31 έφτασε στο +24 ο Αμερικανός;

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: H μεταμόρφωση του Γκιστ που έκανε ατσάλινους τους 'πράσινους'
EUROKINISSI

Ο Τζέιμς Γκιστ είναι ο δεύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σε συνολικό χρόνο συμμετοχής, προφανώς πίσω από τον Καλάθη, και ο τρίτος σε μέσο όρο, καθώς τον προσπερνά και ο Παπαπέτρου (που έλειψε σε ορισμένα παιχνίδια). Είναι ο δεύτερος ριμπάουντερ (με 3.6 ανά αγώνα), 'διεκδικώντας' τον τίτλο από τον Τόμας (των 3.8) και ταυτόχρονα ο ψηλός που πασάρει καλύτερα απ' οποιονδήποτε άλλον του ρόστερ (1.2 ασίστ).

Κατά βάση είναι ο 'Χ factor', η σταθερά της μεταβολής των πρωταθλητών Ελλάδας από μια ομάδα που δεν ήταν ικανή για εκτός έδρας υπερβάσεις στην Euroleague σ' ένα σύνολο με iron men χαρακτήρες να το απαρτίζουν. Παίκτες, οι οποίοι χάρη στην απαιτούμενη καθοδήγηση ως κινητήριο δύναμη, απελευθέρωσαν την συσσωρευμένη ενέργεια και παρήγαγαν έργο εντός παρκέ.

Ο Αμερικάνος πάουερ φόργουορντ έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια των 'πρασίνων' στη διοργάνωση. Στο εκτός έδρας με τη Μιλάνο 'τρύπησε' το ταβάνι του, τη στιγμή που πριν από 1.5 μήνα, στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε, είχε βρεθεί στο ναδίρ της απόδοσής του.

Με βάση τα πάντα ενδιαφέροντα στοιχεία της Newstats.eu, 'αποδομήσαμε' τις 18 διαφορετικές 5άδες που χρησιμοποίησε στο ματς της Παρασκευής ο Ρικ Πιτίνο και διαπιστώσαμε πως o Γκιστ συμμετείχε στις μισές. Όντας μάλιστα παρών στις πιο αποδοτικές εξ αυτών (+8, +7, +5) και σε μόλις μία με αρνητικό πρόσημο (-2), παίζοντας είτε μόνος στο '5' είτε αλλάζοντας πότε-πότε θέση με τον Μήτογλου. Έφτιαξε ταυτόχρονα τα καλύτερα δίδυμα (με Καλάθη +24, Λάνγκφορντ +17, Παπαπέτρου +14 και Τόμας +21) φτάνοντας να προσφέρει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ένα ολοστρόγγυλο +24 (54-33) ενόσω ήταν στο παρκέ. Σ' αυτό το διάστημα τα ριμπάουντ για το 'τριφύλλι' ήταν 26-17, οι ασίστ 14-7 (αν και δεν τον αφορά πολύ) και τα κλεψίματα 5-3.

Οι αριθμοί του 32χρονου δεν είναι παραπλανητικοί. Τουναντίον καθρεφτίζουν την πραγματικότητα και μεταφέρουν μια συνεχώς αυξανόμενη τιμή στις τελευταίες έξι αγωνιστικές, η οποία την Παρασκευή 'χτύπησε' limit up.

Ο Γκιστ, δίχως ν' αυξηθεί ο χρόνος συμμετοχής του αφού κατά μέσο όρο παίζει τον μισό παιχνίδι - ίσως μάλιστα μειώθηκε λίγο, έγινε μία βασική παράμετρος βελτίωσης του καρδιογραφήματος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ένα καρδιογράφημα που από ευθεία γραμμή ζωντάνεψε.

Το +/- του απ' όταν η ελληνική ομάδα άρχισε να κερδίζει είναι στο +9.5! Όσο είναι του Παπαπέτρου και καλύτερο από του Καλάθη. Των έτερων πόλων της 'πράσινης' έκρηξης.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: H μεταμόρφωση του Γκιστ που έκανε ατσάλινους τους 'πράσινους'

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι πως με τον Τζέιμς Γκιστ πλέον στο παρκέ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γίνεται ως σύνολο, λιγότερο ευάλωτος στην άμυνα. Επιτρέπει στον εκάστοτε αντίπαλο 10.3 πόντους λιγότερους και 3.3 ασίστ πιο κάτω.

Η αναγωγή αυτών των ριθμών σε 100 κατοχές μέσα από τη γλώσσα των advanced δεδομένων της newstats.eu ξεδιπλώνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για τους 113.91 πόντους που σκοράρει η ελληνική ομάδα ενόσω ο Γκιστ είναι στο ματς δέχεται μονάχα 86.96! Αυτό το 26.95 είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει παίκτης του 'τριφυλλιού' απ' όταν άρχισε το σερί του.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: H μεταμόρφωση του Γκιστ που έκανε ατσάλινους τους 'πράσινους'

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Μέχρι την 22η αγωνιστική τ' αντίστοιχα νούμερα του βετεράνου ψηλού ήταν 98.2 πόντοι υπέρ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και 102.49 κατά! Έμπαζε κοινώς. Σ' εκείνο το διάστημα οι πρωταθλητές ήταν πιο παραγωγικοί όσο αυτός ήταν στον πάγκο και δεν τον είχαν ανάγκη. Κόντρα σε ό,τι ισχύει τώρα που χάνουν τη δυναμική τους (7 πόντοι στην επίθεση και 11 στην άμυνα) όσο μένει εκτός.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: H μεταμόρφωση του Γκιστ που έκανε ατσάλινους τους 'πράσινους'

εδώ την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος

Αν ήταν θέμα διαχείρισης ψηλών, ο Ρικ Πιτίνο βρήκε τον τρόπο να τον εκμεταλλευτεί. Αν ήταν ατομικό ζήτημα, ο Γκιστ αναδύθηκε από τις στάχτες του. Σ' αμφότερες τις περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός ήταν ο ωφελημένος της ιστορίας.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK