Χίμκι-Παναθηναϊκός: Ο Σβεντ ήταν η λύση, ο Καλάθης όχι

Η Χίμκι έπαιξε χωρίς το αστέρι της, Αλεξέι Σβεντ, και βελτίωσε την εικόνα της. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έπαιξε χωρίς το δικό του, Νικ Καλάθη (τουλάχιστον ως απόδοση), και έχασε σε ακόμα ένα εκτός έδρας παιχνίδι.

Χίμκι-Παναθηναϊκός: Ο Σβεντ ήταν η λύση, ο Καλάθης όχι
EUROKINISSI

Αν υπήρχε μία ευκαιρία για τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη ήταν αυτή. Η Χίμκι δεν βρισκόταν στην καλύτερη περίοδο της σεζόν στη Euroleague. Με ρεκόρ 1-6 στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, η πίεση αυξήθηκε κατακόρυφα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του, που μετά από την ήττα από τη Ρεάλ, έδιναν διαδοχικούς... τελικούς.

Η νίκη επί της Μπουντούτσνοστ και το σπουδαίο διπλό στο Κάουνας επί της Ζάλγκιρις στη διπλή αγωνιστική της προηγούμενης εβδομάδας έδωσε μία ανάσα ζωής, ωστόσο τα δεδομένα ήταν ίδια: μία ομάδα που δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ χωρίς τον ηγέτη της, χωρίς έναν παίκτη που πραγματοποιεί (ακόμα μία φορά) εντυπωσιακή σεζόν, τον Αλεξέι Σβεντ.

Στα χαρτιά, οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τους 'πράσινους'. Οι Ρώσοι θα είχαν το άγχος αλλά όχι το μεγάλο αστέρι τους, η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να κάνει επιτέλους το μεγάλο 'διπλό' σε μία αξιόλογη έδρα, ώστε να αρχίσει η αντιστροφή του κλίματος. Εξάλλου, με 6 εκτός έδρας νίκες το 2017-2018 (σε 15 εκτός έδρας αγώνες ομίλου), με 5 το 2016-2017 (σε 15 αγώνες) και με 2 το 2015-2016 (σε 5 αγώνες), ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει μία μεγάλη 'σκιά' σε κάθε απομάκρυνση της ομάδας από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η Χίμκι έχανε τον παίκτη που σύμφωνα με το RealGm.com τελείωνε το 37,3% των επιθέσεών της, ωστόσο κέρδισε σε ομαδικότητα. Ο Παναθηναϊκός 'έχασε' τον δικό του ηγέτη, τον Νικ Καλάθη των 2 πόντων (και αυτοί με ένα μπάσιμο στα μέσα του 4ου δεκαλέπτου) και του δεύτερου διαδοχικού παιχνιδιού με αρνητικό συντελεστή (-4), ωστόσο δεν κέρδισε σε κάποιο άλλο επίπεδο. Το τελικό 76-68 ήρθε με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο στην 'Μιτίστσι Αρένα'...

'Θέλω να γίνω η λύση του προβλήματος στα εκτός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού', δήλωσε ο Κιθ Λάνγκφορντ προ ημερών, έχοντας δει (και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλέσει) τέτοιες αποτυχίες. Σε ένα βαθμό, ήταν πιστός στην υπόσχεσή του, αφού στο 1ο ημίχρονο ήταν ο κορυφαίος των φιλοξενουμένων. Πώς να μην ήταν, όταν το παιχνίδι άρχισε με ένα... τρελό 1ο δεκάλεπτο, που θα ορκιζόσουν ότι οφείλεται στα άνευ δεύτερης σκέψης σουτ του Σβεντ. Οι δύο ομάδες έπαιξαν ένα γρήγορο, στα όρια του άναρχου μπάσκετ και το 29-25 φάνηκε να οριοθετεί την εικόνα των επομένων δεκαλέπτων.

Μόνο που η απουσία του κορυφαίου στα σουτ τριών πόντων της φετινής σεζόν στη Euroleague άλλαξε και το βάρος στα plays των γηπεδούχων. Τα αλόγιστα τρίποντα (σούταρε μόλις 23 τρίποντα, όταν το μίνιμουμ φέτος ήταν τα 27) έγιναν προσπάθειες κοντά στο καλάθι, τις οποίες δεν μπορούσαν να σταματήσουν οι περισσότεροι παίκτες του 'τριφυλλιού'.

Ο Άντονι Γκιλ, ο οποίος 'κούτσαινε' σύμφωνα με το flash interview του Μπαρτζώκα, επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των επιθετικών προσπαθειών που θα έπαιρνε ο Σβεντ. Ο Τζόρνταν Μίκι, που ήταν ο πιο... επίφοβος παίκτης αφού εκτελούσε το 27,9% των επιθέσεων της ομάδας του μέχρι απόψε, συνεπικουρούσε με 14 πόντους και 4/7 δίποντα.

Ο Τζέιμς Γκιστ και το all-around παιχνίδι του ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για τους Ρώσους, ωστόσο όπως και ο Στεφάν Λάσμε που άρχισε στο '5', σχεδόν... ανεξήγητα αρνήθηκαν να κάνουν φάουλ που θα ανέκοπταν επιθέσεις της Χίμκι, χωρίς να στείλουν παίκτες στη γραμμή των βολών. Οι υπόλοιποι 'πράσινοι' αρνήθηκαν... γενικά να παίξουν άμυνα και δη στην αρχή, με συνέπεια το πλουραλιστικό παιχνίδι της Χίμκι άνευ Σβεντ να της βγει σε καλό.

Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος παίκτης ελληνικής ομάδας στο usage rate (πίσω μόνο από τον Βασίλη Σπανούλη του 27,8%), δεν δικαιολόγησε το 25,9% του. Με 0/5 τρίποντα και 1/4 δίποντα, ο Καλάθης δεν βοήθησε καθόλου το έργο του Λάνγκφορντ στο 1ο ημίχρονο και του Γκιστ στο 2ο. Δεν είναι μονότονος παίκτης, όμως, η προσφορά του συνήθως είναι πολυεπίπεδη. Φευ...

Οι 4 ασίστ ήταν το μοναδικό αξιόλογο στατιστικό στοιχείο. Τα 3 λάθη και τα ισάριθμα φάουλ στα οποία υπέπεσε υποβάθμισαν ακόμη περισσότερο την προσφορά του στον αγώνα, στον 3ο διαδοχικό στον οποίο δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Με Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Χίμκι, ο ηγέτης του Παναθηναϊκού είχε αθροιστικά 9 πόντους με 1/12 τρίποντα και 12 λάθη σε 87 λεπτά.

Σε αντίθεση με τον Σβεντ, το κενό του οποίου όχι μόνο αναπληρώθηκε, αλλά πιθανόν τα νέα δεδομένα να βελτίωσαν την ομάδα, δεν συνέβη το ίδιο όταν 'έσβησε' το αστέρι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, του αδιαμφισβήτητου MVP των 'πρασίνων' τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να βρισκόταν στο παρκέ, σε αντίθεση με τον 29χρονο Ρώσο, ωστόσο όπως και ο Λάνγκφορντ, δεν ήταν η λύση στο πρόβλημα των εκτός έδρας παιχνιδιών των πρωταθλητών Ελλάδας.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK