Ο Καλάθης θα πρέπει να κόψει το βραβείο του MVP στα τρία

Όποιος αμφισβητεί την ηγετική παρουσία του Νικ Καλάθη στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ας σιωπήσει για πάντα. Γιατί παρόλα αυτά δεν άξιζε -τουλάχιστον όχι μόνος- το βραβείο MVP του Μαρτίου;

EUROLEAGUE / ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο πρώτος μήνας της εφετινής άνοιξης συνδυάστηκε με την αγωνιστική άνοιξη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο παρκέ. Με τέσσερις από τις έξι διαδοχικές νίκες να επιτυγχάνονται από τις 7 ως τις 22 του μηνός, οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν ο 'γδάρτης' των άλλων ομάδων και όχι ο Μάρτης γι' αυτούς!

Αφού πρώτα είχαν επικρατήσει των Χίμκι και Γκραν Κανάρια, οι 'πράσινοι' επιβλήθηκαν κατά σειρά των...

➡ Νταρουσάφακα (91-67, εκτός)

➡ ΤΣΣΚΑ Μόσχας (78-77, εκτός)

➡ Μπασκόνια εντός (72-70, εντός)

➡ Μιλάνο εκτός (95-83, εκτός)

...προτού χάσουν από τη Ρεάλ Μαδρίτης με το αδιανόητο buzzer beater του Ρούντι Φερνάντεθ στο ΟΑΚΑ.

Κατά το 'γκρουπ' των αγώνων αυτών τελείωναν με 81.8 πόντους (με 50.2% στο δίποντο, 36.3% στο τρίποντο) ανεβάζοντας το μέσο όρο τους στους 79.4, μάζευαν 40.4 ριμπάουντ (με μέσο όρο πλέον 33.6), μοίραζαν 18.2 ασίστ (φτάνοντας τις 16.9), είχαν 7.4 κλεψίματα (πηγαίνοντας στα 7.1), 4 κοψίματα (ανεβαίνοντας στα 2.7) και έκαναν 10.6 λάθη (πέφτοντας στα 11.1 - η καλύτερη επίδοση όλων). Επέτρεπαν δε στους αντιπάλους τους 74.2 πόντους (με 44.% στο δίποντο, 26% στο τρίποντο), 39.2 ριμπάουντ, 14.2 ασίστ, 4.6 κλεψίματα, 2.6 κοψίματα και τους ανάγκαζαν σε 13.4 λάθη.

Σε όλο αυτό το ο Νικ Καλάθης κατείχε -προφανέστατα- κομβικό ρόλο με 14.6 πόντους και 10.2 ασίστ ανά παιχνίδι, πετυχαίνοντας μάλιστα 4/5 double-double και χάνοντας το πέμπτο για μία ασίστ. Στη διάρκεια μάλιστα αυτής της χρονικής περιόδου έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης με περισσότερες 250 τελικές πάσες σε μια και μόνο σεζόν.

Στη Euroleague σημείωσαν πως...

η ηγετική ικανότητά του, το ένστικτο του νικητή και οι συντριπτικοί αριθμοί καθιστούν τον Καλάθη μια ακλόνητη επιλογή για τον τίτλο του MVP για τον Μάρτιο.

Ουδείς σ' άλλη περίπτωση θ' αμφισβητούσε την ανάδειξή του ως κορυφαίου παίκτη του μηνός. Εκτός από τα στοιχεία της Newstats.eu που παρέχουν (στο Contra.gr) μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Δεν 'αποδομούν' την αλήθεια των βασικών αριθμών, την ενισχύουν αντιθέτως προσφέροντας ασφαλή συμπεράσματα.

Ο Καλάθης ήταν ο παίκτης που εμπιστεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλο ο Ρικ Πιτίνο. Έκπληξη δεν το λες, ασχέτως αν ο Αμερικάνος κόουτς υπερτονίζει τα προσόντα του Λουκ 'Σκαϊγουόκερ' Λεκαβίτσιους.

Πόσο 'διαφορετικός' ωστόσο ήταν ο Παναθηναϊκός όσο είχε θέση στην εξίσωση ή εκτός αυτής ο ομογενής γκαρντ; Μηδαμινή η μεταβολή της απόδοσης του 'τριφυλλιού'. Είτε λόγω κούρασης είτε λόγω ανάγκης να φέρει το παιχνίδι στα δικά του μέτρα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με τον Καλάθη και χωρίς αυτόν στην 5άδα ήταν εξίσου παραγωγικός στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η αναγωγή των αριθμών στις 100 κατοχές αποτυπώνει πως στα παιχνίδια του Μαρτίου ίσχυε:

Σε ποιους τομείς βελτίωνε τους 'πράσινους' ο ηγετικός γκαρντ; Ασυζητητί στη δημιουργία και σε δεύτερο βαθμό στο ποσοστό του 'eFG', του στοιχείου που 'πριμοδοτεί' τα τρίποντα έναντι των σουτ δύο πόντων και αντανακλά την πραγματική σημασία των εντός πεδιάς προσπαθειών.

Αναζητώντας τους πραγματικούς άξονες της 'πράσινης' ανάπτυξης στον τρίτο μήνα του χρόνου, θα συναντήσουμε το +10.2 και το +6.4 αντίστοιχα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ενόσω οι Τζέιμς Γκιστ και Ιωάννης Παπαπέτρου βρίσκονταν στο παρκέ. Όπως παρατηρούμε στους αναλυτικούς πίνακες της Newstats.eu, oι δυο τους μάλιστα συνέθεσαν το τρίτο, με ελάχιστη διαφορά από τα πρώτα δύο, πιο ωφέλιμο δίδυμο του 'τριφυλλιού' (χάρη στο +7.6) όταν συνυπήρξαν στο ίδιο σχήμα, για 8.5 λεπτά κατά μέσο όρο, σ' αυτούς τους πέντε αγώνες.

Θα παρατηρήσει κανείς, αν σταθεί στους αριθμούς του καθενός ανά 100 κατοχές, πως πρόκειται για τους δύο παίκτες που επηρεάζουν κομβικά τη συνολική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Διότι με τον Αμερικάνο φόργουορντ παρόντα, σ' έναν διαφορετικό ρόλο - πιο κοντά σε αυτόν πρότερων ετών, η ελληνική ομάδα κερδίζει 27.43 πόντους, την ίδια ώρα που όταν λείπει αυτή η διαφορά πέφτει κάτω από τους 4!

Του 'Παπ', δε, η συνεισφορά αντανακλάται στους 16 πόντους διαφορά. Μια διαφορά που κατρακυλά στους 8.77 όταν βρίσκεται στον πάγκο, για ξεκούραση ή προπονητική επιλογή.

Μπαίνοντας στη διαδικασία να συγκρίνουμε τα εν λόγω στοιχεία με τ' αντίστοιχα στοιχεία του Νικ Καλάθη, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Όχι γιατί ο φύσει αρχηγός του 'τριφυλλιού' δεν παράγει ενόσω χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα τους +14.34 περισσότερους πόντους διαφορά σ' αυτά τα πέντε παιχνίδια, αλλά διότι το σύνολο του Πιτίνο δίχως αυτόν κατάφερε να διατηρεί διαφορά 11.99! Προσπάθησε δηλαδή και κατάφερε ως ένα βαθμό ν' ανταποκριθεί ακόμη και στα πολύ μικρά διαστήματα που έλειπε. Κόντρα στην επιρροή που είχαν οι άλλοι δύο.

Ευτυχία που να κόβεται στα τρία δεν υπάρχει (κατά το άσμα), βραβείο όμως μάλλον ναι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK