Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Οι 'πράσινοι' δεν απέχουν πολύ από το +10

Είναι η Μπασκόνια τόσο καλή όσο δείχνουν οι πέντε νίκες στα τελευταία έξι παιχνίδια της ή τ' αποτελέσματα παραπλανούν; Πώς ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα πετύχει εις διπλούν το στόχο του.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Βασικό ζητούμενο; Η νίκη. Διότι πρώτα εξασφαλίζεις το μίνιμουμ μιας αποστολής και στη συνέχεια διεκδικείς το μάξιμουμ.

Η ευελιξία, βέβαια, του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, τέσσερα παιχνίδια πριν από το φινάλε της ρέγκιουλαρ σίζον στην Euroleague, είναι περιορισμένη. Το -9 από το 86-77 στη Βιτόρια πριν από 4 μήνες (με Τσάβι Πασκουάλ τότε) υποχρεώνει τους 'πράσινους' να κυνηγήσουν ταυτόχρονα την επικράτηση και την κάλυψη της διαφοράς. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη λαιμητόμο του 'πρέπει' στον αγώνα που ακολουθεί την Παρασκευή με τη Μιλάνο (που θα διεξαχθεί στο Καντού). Τώρα καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική ήταν η ανατροπή, ενός μέρους τουλάχιστον, του 73-55 στο φινάλε της τρίτης περιόδου.

Μπάζει νερά

Η (ελλιπής αλλά προσαρμοσμένη στα προβλήματα) Μπασκόνια έρχεται στην Αθήνα με τρεις συνεχόμενες νίκες, σκοράροντας 89 πόντους κατά μέσο όρο, και πέντε στα τελευταία έξι παιχνίδια της. Σημαντική παράμετρος: όλες ήταν εντός έδρας, εκεί που η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς (και πριν του Πέδρο Μαρτίνεθ) έχει συλλέξει τις 10 από τις 14 συνολικά στη διοργάνωσης.

Εκτός είχε επιβληθεί της Ζαλγκίρις (πρεμιέρα) και επίσης της Μακάμπι, όταν είχε πρωτοαναλάβει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, της Χίμκι (χωρίς τον Σβεντ) και της Γκραν Κανάρια (ισπανικό έδαφος). Δεν θα βρεις, δηλαδή, υπερβατικό διπλό, ασχέτως αν το άγγιξε στο ΣΕΦ χάνοντας στην παράταση με τον Κώστα Παπανικολάου να ισοφαρίζει με τρίποντο για το έξτρα 5λεπτο. Αντιθέτως έχει ηττηθεί στη Μαδρίτη, στο Μόναχο, στην Ποντγκόριτσα, στο Μιλάνο, στην Πόλη τρεις φορές (ακόμη κι από την Νταρουσάφακα) και στο Μιλάνο.

Ανήκει στις ομάδες του... σπιτιού. Είναι χαρακτηριστικό, όπως παρατηρούμε στα στοιχεία της Newstats.eu πως ναι μεν η παραγωγικότητάς της, εντός ή εκτός έδρας, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα πόντων (82.2 έναντι 81.7), αμυντικά όμως δεν προσαρμόζεται κατ' αναλογία. Από τους 72.7 πόντους που δέχεται στη δική της αρένα 'εκτοξεύεται' στους 85.5 μακριά απ' αυτήν. Κυρίως γιατί επιτρέπει σε κάθε αντίπαλό της να σκοράρει με 43.9% από το τρίποντο (από το 31.2%).

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Οι 'πράσινοι' δεν απέχουν πολύ από το +10

Ατομική ευθύνη

Προφανέστατα η διαφοροποίηση αυτή πηγάζει από την ατομική επίδοση του κάθε παίκτη.

Το παράδειγμα που αποτυπώνει την πραγματικότητα έχει στο κέντρο του τον Βενσάν Πουριέ. Ο Γάλλος σέντερ είναι ο πρώτος σκόρερ (11.2) και πρώτος ριμπάουντερ (7.7) της Μπασκόνια στην Euroleague, όσο τουλάχιστον λείπει ο Γεωργιανός Σενγκέλια. Τελειώνει τις επιθέσεις μέσα από τη γραμμή με 62% και υποπίπτει μόνο σε 1.2 λάθη, αποφεύγοντας τις... κακοτοπιές.

Είναι ο παίκτης μάλιστα, με την πιο ισορροπημένη παραγωγικότητα της Μπασκόνια στη διάρκεια ενός αγώνα, με καλύτερο 5λεπτό του το δεύτερο της δεύτερης περιόδου. Χωρίς όμως να υστερεί σε κάποιο άλλο κομμάτι, πλην του δεύτερου της τρίτης περιόδου όταν παίρνει συνήθως ανάσες.

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Οι 'πράσινοι' δεν απέχουν πολύ από το +10

Μαζί του η Μπασκόνια σκοράρει 109.63 πόντους και δέχεται 91.82 (ανά 100 κατοχές) στα εντός έδρας παιχνίδια, και πέφτει στους 105.69 και φτάνει τους 110.51 εκτός βασκικών συνόρων.

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Οι 'πράσινοι' δεν απέχουν πολύ από το +10
Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Οι 'πράσινοι' δεν απέχουν πολύ από το +10

Ούτως ή άλλως η συνολική εικόνα των παικτών του Περάσοβιτς, στα εκτός έδρας ματς, είναι αρνητική.

Δεν θα βρεις παίκτη με θετικό πρόσημο, πλην του Ιλμανέ Ντιόπ, που παρουσιάζει +0.2 ανά 12.8 λεπτά συμμετοχής, τη στιγμή που ο Πουαριέ παίζει το διπλάσιο χρόνο (24.8) και βρίσκεται στο -1.9. Πολύ χαμηλά, στο -5.3, είναι ο Σέιβον Σιλντς, ένας 'μετρονόμος' για το παιχνίδι της Μπασκόνια, όπως επίσης ο Γιοχάνες Βόιχτμαν στο -5. Την ίδια στιγμή ο Αργεντνός Λούκα Βιλτόσα, ο βασικός πόιντ γκαρντ, κινείται μεταξύ τους, στο -2.7!

Τι σημαίνει αυτό; Πως η ισπανική ομάδα δέχεται περισσότερους πόντους ενόσω παίζουν αυτοί. Υπό το μηδέν, δηλαδή...

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Οι 'πράσινοι' δεν απέχουν πολύ από το +10

Περισσότερη προσήλωση στην άμυνα

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ των 85.4 πόντων με 57.7% στο δίποντο σκοράρει όσους πόντους δέχεται η Μπασκόνια μακριά από τη βάση της.

Επιδίωξή της ελληνικής ομάδας θα είναι να βελτιώσει λίγο περισσότερο την αμυντική συμπεριφορά της και να δεχθεί λιγότερους από 79.4 πόντους προκειμένου ν' αγγίξει το όριο των 10 πόντων. Ένα όριο όχι απαγορευτικό, από τη στιγμή που πρόκειται για τον παγιωμένο μέσο όρο διαφοράς στις νίκες που έχει πετύχει ως τώρα (10.7 πόντοι).

Σ' αυτό ακριβώς το κομμάτι έρχεται να 'κουμπώσει' η ανταπόκριση του Τζέιμς Γκιστ στην αμυντική αποστολή των 'πρασίνων', για επιτυχία της οποίας αποτελεί θεμέλιο λίθο. Στα τελευταία δύο, νικηφόρα, παιχνίδια του ΟΑΚΑ και παρόντος του Αμερικανού, που μετακινείται πλέον μεταξύ του 4-5, οι πρωταθλητές Ελλάδας δέχονται μονάχα 87.78 πόντους (ανά 100 κατοχές). Επίδοση που αποτελεί επίτευγμα, δεδομένου ότι μέχρι τότε δέχονταν 100.68!

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Οι 'πράσινοι' δεν απέχουν πολύ από το +10

Άλλος Γκιστ, άλλη ομάδα...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK