Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Μπουντούτσνοστ: Η συνωμοσία της πρόκρισης με το triple double του Καλάθη

Σαν να 'ταν καρμικό να συμβεί! Τη βραδιά που ο Νικ Καλάθης γινόταν ο δεύτερος παίκτης με triple double στα χρόνια της Euroleague, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ολοκλήρωνε την αποστολή του εξασφαλίζοντας την πρόκριση ως 6ος της κανονικής περιόδου. Η πρόκληση του σταυρώματος με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στα 6'44'' πριν από τη λήξη του αγώνα με την Μπουντούτσνοστ στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εκδηλώνει επίθεση από τάιμ άουτ του Ρικ Πιτίνο. Η υπέρ του διαφορά είναι ακόμη εύθραυστη (72-63) και η νίκη - πρόκριση αιωρείται. Ουδείς ασχολείται, καταλαβαίνοντας πως η ομάδα του Ρέπεσα δεν έχει τη δυναμική της Μπασκόνια ή της Ρεάλ Μαδρίτης και οι 'πράσινοι' δεν θα υποπέσουν στο ίδιο λάθος.

Η αναμονή για το ένα και μόνο ριμπάουντ που ψάχνει ο Νικ Καλάθης για το triple double είναι αδυσώπητη. Η μπάλα φτάνει στα χέρια του Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος εκτελεί από μακριά. Όποιος παρακολουθεί τη φάση και ενόσω η μπάλα είναι στον αέρα, αντιλαμβάνεται την κάθετη κίνηση του ομογενούς πόιντ γκαρντ, ο οποίος προβλέπει το άστοχο δίποντο και με φόλοου επιχειρεί να σκοράρει. Αστοχεί, δίχως ν' αναιρείται ό,τι έχει καταγραφεί ήδη στα πρακτικά από το 33'47''.

Το 3ο επιθετικό και 10ο συνολικά δικό του ριμπάουντ στον αγώνα ζωντανεύουν την ιστορία. Μαζί και όλο το ΟΑΚΑ που δοξάζει αδιάκοπα τον ήρωα του. Σεισμική δόνηση. Ο Κροάτης Νίκολα Βούισιτς έχει πλέον συντροφιά. Κρατά την πρωτιά των δύο triple doubles από τα υπέροχα χρόνια του στη Μακάμπι, αλλά δεν είναι μόνος. Τη στιγμή εκείνη ο Νικ Καλάθης μετράει 11 πόντους και 15 ασίστ. Στο νικηφόρο 87-67 των 'πρασίνων', που χαρίζει την πρόκριση, έχει άλλα δύο ριμπάουντ (12) κι άλλες 3 ασίστ - τις περισσότερες που έχει μοιράσει ποτέ στην καριέρα του στη διοργάνωση.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του, επικυρώνοντας τα προγνωστικά. Μια αποστολή που έμοιαζε αυτοκτονική όταν στις 8 του Φλεβάρη πνιγόταν (85-66) από τη Φενέρμπαχτσε στο Βόσπορο. Οι 7 νίκες στα 8 παιχνίδια που ακολούθησαν θα μπορούσαν να είναι οκτώ, αν ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν 'γεννούσε' ένα αδιανόητο τρίποντο στην εκπνοή του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Την οποία το τρένο των 'πρασίνων' θα συναντήσει ως τελευταίο στάση πριν από το τερματικό σταθμό της Βιτόρια.

Ο Ρικ Πιτίνο υποστήριξε χαμογελαστός πως " δεν θα χάσουν τον ύπνο τους στη Μαδρίτη", αναγνωρίζοντας τα δεδομένα. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε ότι " είμαστε επικίνδυνοι και ενθουσιασμένοι". Δυο λέξεις που περικλείουν όλη την υπόσταση του σπριντ των πρωταθλητών, οι οποίοι ως το αουτσάιντερ της μαραθώνιας κούρσας των 30 αγωνιστικών κατόρθωσαν να υπερβούν τις εις βάρος τους διαμορφωθείσες συνθήκες και ν' απαλλαγούν ακόμη κι από πιθανές ισοβαθμίες που θα τους 'εξόντωναν'.

Έφτιαξαν τη μοίρα τους, κόντρα σε ό,τι συνέβη με τον Ολυμπιακό που αποχαιρέτησε οριστικά. " Δεν ξέραμε ό,τι θα συμβεί, αλλά το πιστεύαμε. Όλοι ήταν απέναντί μας, στ' αποδυτήρια όμως το ξέραμε. Μείναμε κοντά ο ένας στον άλλον", ισχυρίστηκε ο Τζέιμς Γκιστ προσφέροντας στο κοινό μια ιδέα του τι μεσολάβησε.

Ο Ρικ Πιτίνο έκανε πρεμιέρα στις 28 Δεκεμβρίου με νίκη επί της ΤΣΣΚΑ (96-84). Για το επόμενο 40ήμερο το search του google στο κινητό του ήταν μόνιμος προορισμός. Πρωτάρης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αν όχι αδαής, έψαχνε για να μάθει. Ο δικός του Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υπέστη 5 ήττες σε 7 παιχνίδια. Ο διακόπτης ωστόσο γύρισε. " Τα παιδιά άλλαξαν όλο τον τρόπο σκέψης τους και τη νοοτροπία τους", ανέφερε και μοίρασε συγχαρητήρια για τη διαχείριση του μυαλού. Επενέβη και ο ίδιος, απλοποιώντας τα πράγματα. " Είναι ένας άνθρωπος από τον όποιο όλοι μαθαίνουμε καθημερινώς", όπως σημείωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προ(σ)καλώντας τον να συνεχίσει " για πολλά χρόνια". Ακόμη κι αν ξεσηκώνει τους παίκτες τους να βγαίνουν τουλάχιστον ως τις 7 το πρωί!

Ο Πιτίνο διάλεξε και έπεισε τον Κιλπάτρικ, 'έκοψε' τον Λάσμε και αργότερα τον Πέιν που δεν ήταν αυτό που ήθελε. Δούλεψε με τον Παπαγιάννη, απελευθέρωσε τον Παπαπέτρου, άλλαξε ρόλο στον Γκιστ, έκανε πρωταγωνιστή τον Τόμας, περίμενε υπομονετικά τον Λάνγκφορντ.

Κυρίως επέτρεψε στον Καλάθη να γίνει η... wikipedia του. Η απάντηση σε κάθε ερώτημα, καθοδηγητής και εκτελεστικό όργανο μαζί. Τον χαρακτήρισε Μάτζικ και Στόκτον. Ύστερα από το triple double ήταν. " Αν δεν είναι αυτός ο MVP της διοργάνωσης, δεν ξέρω ποιος άλλος είναι", ισχυρίστηκε μετά το τέλος του αγώνα της Πέμπτης ο Αμερικάνος κόουτς.

Παρόντος Πασκουάλ ακόμα ο Καλάθης είχε μετατραπεί για δεύτερη φορά στην 'πράσινη' θητεία του σε... Στεφάνη. Αυτός που δεν δικαιούται ν' αμείβεται με 2 εκατομμύρια ευρώ - όταν μάλιστα ο Τζέιμς ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Αυτός που ζει συνεχώς μια παράνοια με όρια την ακατάσχετη αποθέωση και την ανηλεή αμφισβήτηση. 30 Νοεμβρίου διεξήχθη το 10ο παιχνίδι της ευρωσεζόν.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του 5-4 έχανε 76-68 από τη Χίμκι στη Μόσχα και ο Νικ Καλάθης ολοκλήρωνε μια τριάδα αγώνων με 9 πόντους από 4/26 σουτ! Οι πόντοι ελάχιστοι, τα ποσοστά του οικτρά. Ουαί τοις ηττημένοις. Πού να 'ξεραν ότι -όπως μορφοποίησε ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος- " δεν βλέπουμε όλες τις δουλειές που κάνει. Κυνηγάει τον καλύτερο επιθετικό του αντιπάλου, είναι το μυαλό και η ψυχή της ομάδας, είναι leader που κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους τόσο ως ανθρώπους όσο και ως αθλητές";

Με αφετηρία εκείνο το παιχνίδι και για τα 20 που ακολούθησαν, ο Καλάθης δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 8 πόντους (έχοντας σε 18 παιχνίδια τουλάχιστον 10) και τις 4 ασίστ (έχοντας 11 φορές διψήφιο αριθμό) κινούμενος σταθερά στα όρια του triple double. Το κυνηγούσε. Φτάνοντας, όχι μόνο στον τίτλο του MVP για τον Μάρτιο, αλλά κατά βάση σε αυτό που θα μείνει σ' αυτό το περίφημο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Θυμίζοντας πως κάποτε ο Νικ Καλάθης πέρασε στα δικά μας τα μέρη τα πιο ώριμα χρόνια της μπασκετικής διαδρομής του.

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK