Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Μήπως, καλύτερα, να έπαιζε ο Γιουλ;

Ο Σέρχιο Γιουλ θα ήθελε πολύ να παίξει στα πρώτα ματς με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Το ίδιο και ο Πάμπλο Λάσο. Όπως και ο Ρικ Πιτίνο όμως. Την πειστική απάντηση τη δίνουν οι αριθμοί του Ισπανού γκαρντ.

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Θα ήταν άκομψο και κακοσχεδιασμένο, αν επρόκειτο για ένα τέχνασμα του Πάμπλο Λάσο πριν από την πρώτη μάχη. Δεν θα 'έπαιζε' με τη δική του φήμη, ούτε με την υγεία του παίκτη του. Ο Σέρχιο Γιουλ θα χάσει όντως τα πρώτα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό στη Μαδρίτη και η Ρεάλ θα ψάξει μέσα από το ροτέισον της να κλείσει μια τρύπα που έφερε ο τραυματισμός του στο δικέφαλο του αριστερού ποδιού του.

Θα πεις απώλεια, μια εξέλιξη που ευνοεί το έργο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Το όνομα, η ποιότητα, η ευφυΐα και η μπόλικη δόση μπασκετικής 'παράνοιας' που κουβαλά ο κόμπο γκαρντ των 'μερένγκες' οδηγούν -εκ του ασφαλούς- σ' ένα ωφέλιμο για την ελληνική ομάδα συμπέρασμα: το μονοπάτι που οδηγεί από τη Μαδρίτη στη Βιτόρια, ένα ταξίδι 356 χιλιομέτρων, στρώνει.

Διότι η πρώτη ανάγνωση των αριθμών αφήνει να εννοηθεί πως ο Ισπανός κόουτς των πρωταθλητών Ευρώπης θα στερηθεί έναν παίκτη που (σε 25/30 παιχνίδια) του προσέφερε 10.6 πόντους με 41.5% στα δίποντα και 33.8% στα τρίποντα (52 εύστοχα), συνδυαστικά με τις 4.2 ασίστ και τα 2 ριμπάουντ ανά συμμετοχή.

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Μισό. Μην πιστεύεις πάντα αυτό που βλέπεις. Έχε στο νου σου πως τα νούμερα, χωρίς να ψεύδονται, κρύβουν την αλήθεια. Ή σημαντικό μέρος αυτής. Η αμφισβήτηση τους έρχεται από τον ίδιο τον εαυτό τους. Το ολόγραμμά τους στον καθρέπτη: τα advanced statistics, ομάδων ή παικτών.

Ο Σέρχιο Γιουλ ήταν στη διάρκεια της σεζόν από τους 'αδύναμους κρίκους' της Ρεάλ Μαδρίτης. Πόσιμπολ; Βεβαίως. Μην απορείς. Στο δρόμο για τα 32 πλέον και προερχόμενος από ένα σοβαρό τραυματισμό δεν είναι εύκολο να παράγει κάθε βράδυ 16.5 πόντους και σχεδόν 6 ασίστ - όπως στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του (2016-17). Τότε που οι Χιούστον Ρόκετς τον 'χρύσωναν' για να γίνει ο τρίτος πόλος στην περιφέρεια δίπλα σε Τζέιμς Χάρντεν και Κρις Πολ.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Μήπως, καλύτερα, να έπαιζε ο Γιουλ;

Τα στοιχεία της Newstats.eu έρχονται να 'κουμπώσουν' με το στόρι.

Πάμε να δούμε:

Ο Σέρχιο Γιουλ έπαιξε σε 25 από τα 30 ματς της ρέγκιουλαρ σίζον, χάνοντας από το 8ο ως το 10ο (Γκραν Κανάρια, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και το 22ο (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και το 30ο (Ζαλγκίρις). Μολονότι τα 4/5 συνδυάστηκαν με ήττες της Ρεάλ, μοιάζει απίθανο ο ίδιος να είχε αποσωβήσει κάποια εξ αυτών. Ίσως ευστοχούσε στο τρίποντο που έχασε στη Μόσχα ο Τζέισι Κάρολ, στα 6'' πριν από τη λήξη (81-78), μέχρι εκεί. Ακόμη κι αυτό, ωστόσο, είναι μια υπόθεση και τίποτ' άλλο.

Συνολικά, διαπιστώνοντας, ήταν προτιμότερο για τη λειτουργία της ισπανικής ομάδας να έχει τον ηγέτη της στο πάγκο και όχι στο παρκέ.

Άνευ Γιουλ η Ρεάλ Μαδρίτης είχε διαφορά που ξεπερνούσε τους 5.5 πόντους και μ' αυτόν έπεφτε σχεδόν στους 4. Το πρόβλημα ήταν κυρίως αμυντικό, αφού με τον ίδιο παρόντα τα μετόπισθεν έμπαζαν ποικιλοτρόπως. Η διαφορά ήταν σχεδόν 8 πόντοι στην αμυντική αποτελεσματικότητα, την ώρα που επιθετικά κέρδιζε 2 λιγότερους.

Κατ' επέκταση επηρεάζονταν τα ποσοστά, αφού ο Γιουλ έπαιρνε κι ξόδευε σουτ, την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοι τον 'χτυπούσαν' δημιουργώντας ανισορροπία στην άμυνα των Μαδριλένων και έβρισκαν πιο εύκολα σκορ.

Αν μάλιστα γίνει η σχετική αναγωγή στις 100 κατοχές, τότε το πρόβλημα διογκώνεται. Μ' αυτόν στο παρκέ η Ρεάλ κέρδιζε 6.41 πόντους, άρα ο εκάστοτε αντίπαλος μάζευε κάθε πιθανότητα ανατροπής που του αντιστοιχούσε. Χωρίς αυτόν η διαφορά εκτοξευόταν στους 14.43!

Ρίξε μια ματιά στ' αναλυτικά στοιχεία της Newstats και θα δεν θα έχεις αμφιβολία.

Το μόνο που δεν είναι δυνατόν ν' αντικατοπτρίσουν με ακρίβεια οι αριθμοί είναι την καρδιά του κάθε παίκτη. Ξεχωριστή παράμετρος αυτή...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK