Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Τα 'κολεγιόπαιδα' του Πιτίνο ήξεραν το μάθημά τους

Ένας Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βγαλμένος από το... κολεγιακό πρωτάθλημα έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Ρικ Πιτίνο στο ντεμπούτο του. Τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ οι 'πράσινοι' την είχαν μεγάλη ανάγκη, βαθμολογική και ψυχολογική.

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Έχουμε και λέμε:

Ο Νικ Καλάθης από το Φλόριντα. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου από το Τέξας. Ο Στεφάν Λάσμε από το UMass. Ο Ντίνος Μήτογλου από το Ουέικ Φόρεστ. Ο Τζέιμς Γκιστ από το Μέριλαντ. Ο Ματ Λοτζέσκι από το Χαβάι.

Όλοι τους, έξι στο σύνολο, υπό τη σκέπη του Ρικ Πιτίνο, ενός εκ των πιο αναγνωρισμένων κόουτς του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, στην πρώτη φορά που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Μονάχα ο Λούκας Λεκαβίτσιους, από την πληθώρα των κορυφαίων του 'τριφυλλιού' στο νικηφόρο 96-84 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν έχει θητεύσει, λίγο ή πολύ, στο NCAA, όντας παράγωγο του λιθουανικού μπάσκετ που φέρνει όμως στο αμερικανικό.

Οι 'πράσινοι' είναι ένα ούτως ή άλλως 'αμερικανοποιημένο' σύνολο. Σε συνδυασμό με τον ερχομό ενός προπονητή που πρεσβεύει αντίστοιχες αρχές, δεν ήταν παράδοξο που θύμισαν ομάδα από 'διψασμένους' έφηβους με αστείρευτη ενέργεια. Παιδιά με κίνητρο που δεν σταματούν να τρέχουν, να προσπαθούν, να πιέζουν, να επιτίθενται, να παλεύουν για κάθε διεκδίκηση μπάλα.

Η ΤΣΣΚΑ των 11 λαθών κατά μέσο όρο εφέτος υπέπεσε σε 14 και ταυτόχρονα έδωσε 3 ασίστ λιγότερες από το μέσο όρο της (15 αντί για 18). Ήταν το αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας των δέκα παικτών που επιλέχθηκαν να παίξουν και εναλλάσσονταν διαρκώς στο παρκέ, καθώς ο Παπαγιάννης των 2 λεπτών και ο Βουγιούκας του DNP δεν θα ήταν εύκολο ν' ανταποκριθούν σ' αυτές τις ταχύτητες.

Η ομάδα του Ιτούδη είχε πιο... γρήγορη αντίδραση στην εκκίνηση του ματς, ο μπελάς Κλάιμπερν είχε τους 10 από τους πρώτους 16 πόντους της και το στενό πρεσάρισμα του Χάκετ στον Καλάθη τον είχε αναγκάσει σε 2 γρήγορα λάθη. Περισσότερο από τους 7 (26-19, 10') οι Μοσχοβίτες δεν ξέφυγαν όμως, ούτε ανέκτησαν προβάδισμα μετά το υπέρ τους 35-33, γιατί οι εφεδρικές μονάδες των δύο ομάδων λειτούργησαν αντιστρόφως ανάλογα.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έφτασε σε career high με 17 πόντους σε αγώνα της Euroleague, με τον προστατευτικό νάρθηκα στον καρπό να μην τον εμποδίζει να έχει ήδη 10 στο 53-42, ψάχνοντας ακόμη κι ένα 'αεροπλανικό' λέι απ στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Στο 20' οι πρωταθλητές είχαν ήδη 6/12 τρίποντα με 12 ασίστ, διότι όπως είπε ο (χωρίς σακάκι) Πιτίνο μετά το τέλος "αν πασάρεις σωστά, θα βάλεις τα σουτ. Αν είσαι ακίνητος όχι".

Τρίποντο (από τη γωνία) είχε και ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος προσέφερε 9 πόντους με 4/8 σουτ και 7 ριμπάουντ. Χωρίς να διστάσει να εκτελέσει αμέσως μετά από χαμένη προσπάθεια. Το 78-70 δικό του έργο ήταν.

Αφήστε που ο Λουκ-ας 'Skywalker' Λεκαβίτσιους είχε για... φωτόσπαθο το αριστερό χέρι του (11 πόντοι με 5/8 σουτ), με αποτέλεσμα στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να έχει προβληματίσει έντονα μια ΤΣΣΚΑ που πάλευε με τα λάθη της και κατά βάση με την κάκιστη βραδιά του Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Όσο μάλιστα ο Χάκετ ήταν εκτός για να ξεκουραστεί, ο Καλάθης όχι μόνο 'ανάσανε', αλλά ήταν η... χλωροφύλλη του 'τριφυλλιού'. Εύστοχα σουτ μετά από ντρίμπλα ή άνευ ισορροπίας και λέιζερ πάσες που κατέληγαν συστημένες για καλάθια - του Λάσμε κυρίως. Ο οποίος με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ ήταν αναμφίβολα ο καλύτερος Λάσμε της χρονιάς.

Η 10η ασίστ του Νικ 'απεγκλώβισε' τον Παναθηναϊκό (80-72), προτού ο ίδιος φτάσει τους 14 προσωπικούς - όλους στο δεύτερο μισό - και στερήσει οριστικά πια από τους Μοσχοβίτες όποια ελπίδα κι έψαξαν να εξαντλήσουν σ' ένα από νωρίς χαμένο παιχνίδι. "Παίζαμε συνεχώς άμυνα σαν να χάναμε 10 πόντους. Εκαναν καταπληκτική δουλειά οι τρεις Έλληνες βοηθοί μου", ανέφερε στο φινάλε ο Πιτίνο. Με τέτοια 'πείνα' και αυτοπεποίθηση για νίκη δεν χάνεις.

Βέβαια για να έρθουν νέες, για να "χτίσουμε πάνω σ' αυτήν", όπως ευχήθηκε ο Καλάθης, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει έναν ανάγκη από γκαρντ. "Μεγαλόσωμο για να μας βοηθήσει στις περιστροφές και στα ριμπάουντ", ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Αμερικάνου κόουτς, του οποίου η συνέντευξη Τύπου έμοιαζε με διάλεξη.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK