Ο Πασκουάλ δεν θα έχανε από τον Μαλδονάδο

Για πρώτη φορά από το πρώτο ραντεβού τους συγκρούστηκαν εκτός Ισπανίας. Η διοργάνωση άλλαξε, η παράδοση συνεχίστηκε. Ο Τσάβι Πασκουάλ διεύρυνε τη συντριπτική επίδοσή του απέναντι στον Σάλβα Μαλδονάδο, χάρη στο 102-87 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της Γκραν Κανάρια.

ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΣ - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΣ - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν ο 'chosen one' της Μπαρτσελόνα όταν τον Φλεβάρη του 2008 απομακρύνθηκε κακήν κακώς ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Η σχέση ζωής των δύο (ομάδας-προπονητή) είχε διάρκεια 8.5 ετών, ουδείς άλλος έχει (προηγουμένως ή μέχρι σήμερα) κουμαντάρει το καράβι περισσότερα. Κατά τη διάρκεια αυτών ο 49χρονος Καταλανός 'μονομάχησε' με πάμπολλους συναδέλφους του, ένας εκ των οποίων ο Σάλβα Μαλδονάδο. Καταλανοί αμφότεροι, αλλά δέκα χρόνια πρεσβύτερος ο νυν προπονητής της Γκραν Κανάρια, είχε αρχίσει να δουλεύει πολύ πιο νωρίς ως 'πρώτος' (1994 στην Μανρέσα).

Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν ξανά την Πέμπτη στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Για πρώτη φορά εκτός ισπανικών συνόρων, αλλά για 18η συνολικά. Πριν από 10 χρόνια και 4 ημέρες ήταν η πρώτη τους. Συμπτωματικά ο Μαλδονάδο δούλευε όπως σήμερα στην Γκραν Κανάρια, στην οποία γύρισε το καλοκαίρι. Τότε είχε νικήσει τον 'άγουρο' Τσάβι (68-57).

Χρόνος πολύς κύλησε στο ημερολόγιο. Στο μεσοδιάστημα και έως τη στιγμή που το καλοκαίρι του 2016 ο Πασκουάλ αποχαιρέτησε με δάκρυα την Μπαρτσελόνα είχαν βρεθεί αντίπαλοι ακόμη 16 φορές - όλες τους στο πρωτάθλημα (κανονική διάρκεια ή playoffs). Ο Μαλδονάδο εργαζόταν είτε στη μαδριλένικη Φουενλαμπράδα είτε στη δεύτερη ισχυρή της Βαρκελώνης, την Τζοβεντούτ Μπανταλόνα.

Η απόσταση που τους χώρισε στο παρκέ πάντα μικρή, το χάσμα των ομάδων τους πολλαπλάσιο. Εξ ου και το 14-2 στο καταλανικό τους ντέρμπι. Το οποίο έγινε 15-2, μετά την παρθενική μεταξύ τους παρτίδα τους, χάρη στο επιβλητικό 102-87 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ένα ξέσπασμα μετά την πεταμένη ευκαιρία στο Μόναχο. Η πρώτη 100άρα του 'τριφυλλιού' στην Ευρώπη μετά το 101-66 επί της Χίμκι στις 29 Οκτωβρίου του 2009! Τότε ο Κιθ Λάνγκφορντ ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Οι 'πράσινοι', σαν να 'παιζαν στην ισπανική λίγκα, δεν δίστασαν να τρέξουν κι ας το έκαναν (εκ)βιαστικά στο πρώτο δεκάλεπτο προκαλώντας την 'έκρηξη' του -σχεδόν πάντα μειλίχιου και ήπιου στις αντιδράσεις- Τσάβι στο τάιμ άουτ που κάλεσε μετά τα πρώτα 5'15'' με το σκορ στο 12-6 για την ισπανική ομάδα.

Το μείγμα των δύο παραπάνω στοιχείων (διάθεση, φωνές) έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βρήκαν 16 πόντους από αιφνιδιασμό και 19 από λάθη αντιπάλων, έχοντας κλέψει 9 φορές την μπάλα. Μάλιστα οι πρωταθλητές τελείωσαν το τρίτο παιχνίδι τους στην Euroleague με 64% στα δίποντα (37/58) - το καλύτερο ως εδώ, έχοντας κυνηγήσει τις συνεργασίες και τη σιγουριά των προσπαθειών μέσα από το τρίποντο.

Πληθώρα επιλογών και βάθος πάγκου, σε σχέση με τον αντίπαλο, επέτρεψαν το υψηλό τέμπο για 30 λεπτά. "Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα και τα τελευταία πέντε λεπτά, παίξαμε καλό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση", παραδέχθηκε ο Καταλανός κόουτς μετά το τέλος.

Οι εφεδρικές μονάδες, αυτές που στον εν λόγω αγώνα επιλέχθηκε να έρθουν από τον πάγκο, προσέφεραν τα 2/3 των πόντων (65 από τους 102), καθώς ο 'σβούρας' Λεκαβίτσιους, ο απελευθερωμένος Παπαπέτρου, ο Παππάς και ο Τόμας, που τους ταίριαξε ο ρυθμός, είχαν μαζί 16/22 δίποντα και 3/8 τρίποντα. Μην ψάχνεις αλλού την άνεση με την οποία ήρθε ο 'άσος', μην ψάχνεις αλλού το πώς ο Τσάβι νίκησε άλλη μια φορά τον Μαλδονάδο.

Ο Πασκουάλ κλείνει πλέον δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Οι πιθανότητες να συναντούσε τον Ισπανό συνάδελφό του εκτός συνόρων ήταν μηδαμινές - ένα στοίχημα που δεν παιζόταν. Συνέβη όμως. Με το ίδιο αποτέλεσμα. Και τη 200η νίκη του στη διοργάνωση - τρίτος πίσω από Ομπράντοβιτς και Μεσίνα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK