Το μονοπάτι που οδηγεί τους "αιωνίους" στα πλέι οφ

Το Contra.gr καταγράφει τη διαδρομή που πρέπει να κάνουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός για να φτάσουν στα πλέι οφ της εφετινής Ευρωλίγκας. Λίγες οι παγίδες στο δρόμο των "πράσινων", σαφώς περισσότερες στο δύσβατο δρόμο των "ερυθρόλευκων".

Το μονοπάτι που οδηγεί τους "αιωνίους" στα πλέι οφ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παναθηναϊκός: Στο χέρι του

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αντικειμενικά πολύ κοντά στην πρόκριση καθώς έχει φτάσεις τρεις νίκες μακρικά από αυτήν. Θεωρητικά οι πράσινοι θα βρουν αυτά τα τρία ροζ φύλλα και θα περάσουν. Σε ό,τι αφορά όμως την κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων που χαρίζουν τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα.

Η κουτή ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ (με 11 πόντους διαφορά μάλιστα) και η απώλεια στο Κράσνονταρ από τη Λοκομοτίβ του Γιώργου Μπαρτζώκα (με -9) υποχρεώνουν τον Παναθηναϊκό σε υπερβάσεις για να φτάσει στο πολυπόθητο πλεονέκτημα.

Το να νικήσει και τους δύο αντιπάλους του (τον Αστέρα στο Βελιγράδι βέβαια) δεν είναι στόχος που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ομως το να καλύψει τις διαφορές και με τους δύο φαντάζει δύσκολο. Αν δεν καλυφθούν οι διαφορές, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει μία νίκη παραπάνω από τους δύο μεγάλους αντιπάλους του με τη Λοκομοτίβ όμως να έχει μία παραπάνω.

Εκτός αυτού, ο Παναθηναϊκός έχει μόλις δύο παιχνίδια στην έδρα του μέχρι το τέλος (με Λοκομοτίβ και Τσεντεβίτα) και τέσσερα μακριά από αυτή, άρα η δυσκολία του εγχειρήματος ανεβαίνει. Ο Παναθηναϊκός θεωρητικά μπορεί να φτάσει και τις 10 νίκες, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να φτάσει μόλις τις 8 και να... βράζει στο ζουμί του.

Η βαθμολογία (μετά από 8 αγώνες)

Φενέρμπαχτσε 7-1

Λοκομοτίβ Κούμπαν 6-2

Ερυθρός Αστέρας 5-3

Παναθηναϊκός 5-3

Εφές 3-5

Νταρουσάφακα 2-6

Μάλαγα 2-6

Τσεντεβίτα 2-6

Τα παιχνίδια που απομένουν

3 Μαρτίου: Μάλαγα-Παναθηναϊκός

10 Μαρτίου: Ερυθρός-Αστέρας Παναθηναϊκός

17 Μαρτίου: Παναθηναϊκός-Λοκομοτίβ Κράσνονταρ

24 Μαρτίου: Νταρουσάφακα-Παναθηναϊκός

1 Απριλίου: Παναθηναϊκός-Τσεντεβίτα

7 Απριλίου: Εφές-Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός: Ζητείται υπέρβαση

Ο Ολυμπιακός με τις... απίθανες ήττες του έχει φέρει τον εαυτό του σε πολύ δύσκολη θέση σε ότι αφορά την πρόκριση. Το 3-5 που έχει αποκομίσει από τους 8 πρώτους αγώνες, τον υποχρεώνει να ψάξει τουλάχιστον πέντε νίκες στα έξι ματς που απομένουν οι οποίες, ακόμα και αν έρθουν, μπορεί να μην του φτάσουν αφού τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα.

Τα επόμενα τρία ματς (με Μπασκόνια μέσα, Μπάμπεργκ έξω, Ζαλγκίρις μέσα) είναι τελικοί για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου αφού σε περίπτωση νέας απώλειας δεν θα μπορέσει να ρεφάρει. Ειδικά στο εκτός έδρας ματς με την Μπάμπεργκ, ο Ολυμπιακός καλό θα είναι να καλύψει και τη διαφορά της ήττας του στο ΣΕΦ (5 πόντοι).

Στην τελευταία τριάδα παιχνιδιών (με Ρεάλ μέσα, Χίμκι έξω, ΤΣΣΚΑ μέσα) ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί μίνιμουμ άλλες δύο νίκες για να φτάσει το μαγικό αριθμό 8 (εφόσον βέβαια έχει πάρει και τις προηγούμενες τρεις). Το χάντικαπ των 12 πόντων από τη Ρεάλ είναι δύσκολο να καλυφθεί, το -7 από την ΤΣΣΚΑ φαντάζει πιο εφικτό, όχι όμως ότι είναι εύκολο.

Η πρόσφατη ιστορία της Ευρωλίγκας (από τη σεζόν 2012-2013 όταν διευρύνθηκε η φάση του top-16) έχει δείξει ότι το ασφαλές μαξιλάρι πρόκρισης είναι οι 8 νίκες. Καμία ομάδα δεν αποκλείστηκε φτάνοντας στο συγκεκριμένο αριθμό επιτυχιών. Αντίθετα, υπήρξε ομάδα όπως η Εφές πέρυσι που πέρασε ακόμα και με 6 νίκες, όμως αυτός ο αριθμός σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσει στον Ολυμπιακό στον "όμιλο του θανάτου".

Αρα, οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να κάνουν υπέρβαση για να καλύψουν το πολύ σημαντικό χαμένο έδαφος που δημιούργησαν οι ήττες από την Μπάμπεργκ και τη Ζαλγκίρις (κατά κύριο λόγο).

Η βαθμολογία (μετά από 8 αγώνες)

ΤΣΣΚΑ 6-2

Μπασκόνια 6-2

Ρεάλ 5-3

Μπαρτσελόνα 4-4

Χίμκι 4-4

Μπάμπεργκ 3-5

Ολυμπιακός 3-5

Ζαλγκίρις 1-7

Τα παιχνίδια που απομένουν

4 Μαρτίου: Ολυμπιακός-Μπασκόνια

10 Μαρτίου: Μπάμπεργκ-Ολυμπιακός

17 Μαρτίου: Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις

25 Μαρτίου: Ολυμπιακός-Ρεάλ

31 Μαρτίου: Χίμκι-Ολυμπιακός

8 Απριλίου: Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ελληνικό μπάσκετ στις "δαγκάνες" του εισαγγελέα Σιμιτζόγλου

Σωτήρης Γεωργίου: Το βαρόμετρο Σπανούλης και η καθοδική πορεία

News 24/7

24MEDIA NETWORK